ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ουκρανία και Μολδαβία ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Ενώ το G7 στρέφεται προς την Κεντρική Ασία για δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας

Από την επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στο Κίεβο το περασμένο Σάββατο

Copyright 2023 The Associated

Από την επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στο Κίεβο το περασμένο Σάββατο
Τον αυξημένο κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα υπογραμμίζει η Μόσχα, καθώς «το διεθνές καθεστώς ελέγχου των όπλων έχει υπονομευτεί» με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς μετά την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα.

Οπως είπε χθες ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ν. Πατρούσεφ, «η φυσική συνέπεια των καταστροφικών πολιτικών των ΗΠΑ είναι η επιδείνωση της παγκόσμιας ασφάλειας» και επομένως «αυξάνεται ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πατρούσεφ, το Κρεμλίνο τόνισε ότι η «Δύση» έχει καταδείξει την επιθετική συμπεριφορά της έναντι της Ρωσίας, αλλά πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά όπλα, η Μόσχα έχει το πυρηνικό δόγμα της και αυτό δεν έχει αλλάξει.

Την ίδια στιγμή οξύνεται η σύγκρουση «Δύσης» - Ρωσίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Η Κεντρική Ασία ξεπροβάλλει όλο και πιο ξεκάθαρα ως ένα ακόμα βασικό πεδίο σφοδρού ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, όπως φάνηκε και από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του G7.

Η δε ΕΕ επιδιώκει να αυξήσει τη γεωπολιτική της επιρροή στην Ανατολική Ευρώπη έναντι της Ρωσίας και, σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι συνιστά στην ΕΕ να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία.

«Ιστορική μέρα» για τις προσπάθειες ενίσχυσης της ΕΕ στην Ανατ. Ευρώπη

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς «παρά τις τεράστιες κακουχίες και τραγωδίες από τον πόλεμο της Ρωσίας, η Ουκρανία μεταρρυθμίζεται βαθιά».

Η Ουκρανία και η Μολδαβία έλαβαν το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνη του 2022, λίγους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Επιτροπή είχε θέσει επτά κριτήρια που έπρεπε να πληρούνται για να χορηγηθεί στην Ουκρανία το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων και, σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, η Ουκρανία ολοκλήρωσε πάνω από το 90% των απαραίτητων βημάτων.

Η ίδια δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί «πρόοδος» στη «μεταρρύθμιση της Συνταγματικής Δικαιοσύνης, στην επιλογή του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, στο πρόγραμμα κατά της διαφθοράς, στην καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σε σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό των ολιγαρχών στη δημόσια ζωή, στον νέο νόμο για τα ΜΜΕ και στην πρόοδο στο θέμα των εθνικών μειονοτήτων». Θα οριστεί ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης μόλις η Ουκρανία πραγματοποιήσει τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις.

Για τη Μολδαβία, «μια χώρα η οποία υποφέρει από τις συνέπειες του πολέμου στη Ουκρανία», η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «δέχεται συνεχείς προσπάθειες αποσταθεροποίησης κατά της δημοκρατίας της». Η «φιλοδυτική» κυβέρνηση της χώρας, η ΕΕ και οι ΗΠΑ καταγγέλλουν «αποσταθεροποιητικές» ενέργειες της Ρωσίας στη Μολδαβία, ενώ σε αυτό το πλαίσιο εντείνουν μέτρα καταστολής εναντίον της «φιλορωσικής» αντιπολίτευσης.

Η έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει ότι η Μολδαβία «έχει αναλάβει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στον τομέα του δικαστικού συστήματος, έχει επιταχύνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και έχει προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές για την καταπολέμηση των κεκτημένων συμφερόντων».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι χαιρέτισε «τη σωστή απόφαση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο» την απόφαση της Κομισιόν, ενώ ικανοποίηση εξέφρασε και η «φιλοδυτική» Πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία βρίσκεται σε ρήξη με την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Μολδαβία, είπε ότι η «φιλορωσική» αντιπολίτευση κερδίζει έδαφος παρά τις προσπάθειες της «φιλοδυτικής» κυβέρνησης «να φιμώσει τυχόν αντίθετες φωνές». Από τις εκλογές είχε αποκλειστεί ένα «φιλορωσικό» κόμμα, ενώ νωρίτερα είχαν κλείσει ρωσικά ΜΜΕ.

Η Ζαχάροβα έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου εκστρατεία καταστολής που ξεκίνησε από το σημερινό καθεστώς της Μολδαβίας κατά της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων ΜΜΕ, άμεσο εκβιασμό των ψηφοφόρων, διάκριση των υποψηφίων με βάση τη γλώσσα, ακόμα και άμεση απαγόρευση δραστηριοτήτων της αντιπολίτευσης».

Το G7 εστιάζει και στην Κεντρική Ασία

«Ακλόνητη στήριξη» στην Ουκρανία εξέφρασε από το Τόκιο η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς), ενώ παράλληλα τονίστηκε η στρατηγική σημασία της Κεντρικής Ασίας. Στη Σύνοδο συμμετείχε και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα μέσω βιντεοσύνδεσης.

Η οικονομική και στρατιωτική στήριξη του G7 προς την Ουκρανία «δεν θα εξασθενήσει ποτέ», διαβεβαίωσαν οι υπουργοί, αναγνωρίζοντας ότι «η Ρωσία είναι προετοιμασμένη για έναν μακρύ πόλεμο». Στο μεταξύ, στο Κίεβο εκφράζονται ανησυχίες ότι οι «Δυτικοί» σύμμαχοι σταδιακά «κουράζονται» μπροστά στη βραδύτητα της ουκρανικής αντεπίθεσης και στην προοπτική ενός παρατεταμένου πολέμου φθοράς, αλλά και υπό την πίεση της αυξανόμενης λαϊκής αντίθεσης στη συνέχιση του πολέμου και της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου.

Το G7 σκοπεύει «να ενισχύσει τον συντονισμό του αναφορικά με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, με στόχο να περιορίσει την πρόσβασή της σε κρίσιμης σημασίας προϊόντα και τεχνολογίες» και «να λάβει νέα μέτρα ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Μόσχα να παρακάμψει τους περιορισμούς αυτούς», ανέφερε το τελικό ανακοινωθέν των υπουργών.

Παράλληλα οι ΥΠΕΞ του G7 ζήτησαν από την Κίνα «να μη βοηθά» τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στα υπόλοιπα θέματα το G7 διατήρησε πιο ήπια στάση έναντι του Πεκίνου, με τον ισχυρισμό ότι επιδιώκει «εποικοδομητικές και σταθερές» σχέσεις με την Κίνα.

Στην κοινή τους δήλωση οι ΥΠΕΞ του G7 τονίζουν επίσης την ετοιμότητά τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους με τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, «για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, όπως οι παγκόσμιες συνέπειες του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, οι αποσταθεροποιητικές επιπτώσεων της κατάστασης στο Αφγανιστάν» κ.ά.

Επίσης ότι θα υποστηρίξουν «την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της Κεντρικής Ασίας», καθώς επιδιώκουν να μειώσουν την «επιρροή» της Μόσχας.

«Στο πλαίσιο του αυξανόμενου γεωπολιτικού κινδύνου, η διαφοροποίηση και η επέκταση των εμπορικών οδών στις χώρες της Κεντρικής Ασίας όχι μόνο φέρνουν οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, αλλά έχουν και δυνατότητες βελτίωσης των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι ΥΠΕΞ του G7 «δεσμεύονται εκ νέου να ενισχύσουν τις εμπορικές και ενεργειακές συνδέσεις, τη βιώσιμη συνδεσιμότητα και τις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων του Μεσαίου Διαδρόμου και συναφών έργων για την ενίσχυση της περιφερειακής ανθεκτικότητας».

Αντίστοιχα ανταγωνιστικά σχέδια προωθούν στην περιοχή η Ρωσία και η Κίνα.

Κυρώσεις σε ρωσικό χρυσό και πετρέλαιο από τη Βρετανία

Στο μέτωπο του «οικονομικού πολέμου», η Βρετανία επέβαλε χθες κυρώσεις σε 29 πρόσωπα και οντότητες στους ρωσικούς κλάδους χρυσού και πετρελαίου, ενώ και τα κράτη της ΕΕ θα συζητήσουν το 12ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας την ερχόμενη βδομάδα.

Στις νέες βρετανικές κυρώσεις περιλαμβάνεται ένα δίκτυο που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σύμφωνα με τη Βρετανία ευθύνεται για τη διοχέτευση, στη Ρωσία, εσόδων από τον χρυσό που ξεπερνούν τα 300 εκατ. δολάρια.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς χρυσού της Ρωσίας, τη «Nord Gold Plc» και τη «Highland Gold Mining Ltd», καθώς και σε εταιρείες ενεργειακών συναλλαγών.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που έχουν επιβληθεί από «δυτικές» χώρες θα παραμείνουν μακροπρόθεσμα, εκτίμησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, καθώς «η Δύση σκοπεύει να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία για να δώσει ένα μάθημα στη Ρωσία».

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχασαν έως και 250 δισ. ευρώ λόγω των μονομερών κυρώσεων της Δύσης», είπε, ενώ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ «καταστρέφουν τους Ευρωπαίους υποτελείς τους», «η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αγοράζει ουράνιο και άλλα κρίσιμα υλικά από τη Ρωσία και αναγκάζει την ΕΕ να εγκαταλείψει οτιδήποτε ρωσικό».

Την πρόθεση των «δυτικών» κυβερνήσεων να δώσουν τα κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για ενίσχυση και επενδύσεις στην Ουκρανία σχολίασε χθες το Κρεμλίνο, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα αμφισβητήσει νομικά την απαλλοτρίωση των αποθεμάτων της στη «Δύση» και θα προετοιμάσει απάντηση για τα συμφέροντά της.

Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Aντ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι «δυτικές» χώρες ερευνούν νομικές πλευρές για τη μεταφορά των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπολογίζεται ότι ΗΠΑ και ΕΕ έχουν μπλοκάρει περίπου 300 δισ. δολάρια ρωσικών πόρων χρυσού και συναλλάγματος από την άνοιξη του 2022.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν υπέγραψε χθες διάταγμα που επιτρέπει σε ξένους επενδυτές «μη φιλικών» χωρών με κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί στη Ρωσία να τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας που έχουν δεσμευτεί στο εξωτερικό.

Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, περισσότεροι από 3,5 εκατ. Ρώσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στο εξωτερικό και η αξία τους υπολογίζεται σε 16,3 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η Ρωσία θα επιτρέψει σε πολίτες του εξωτερικού να αγοράσουν δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας κεφάλαια από τους ειδικού «τύπου C» λογαριασμούς στη Ρωσία, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι μπλοκαρισμένοι. Η Ρωσία σχεδιάζει να ξεμπλοκάρει λογαριασμούς 100 δισ. ρουβλίων σε πρώτη φάση.

Το κείμενο του διατάγματος αναφέρει ότι εκδίδεται ως απάντηση στις ενέργειες των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Στρατιωτικές ασκήσεις στη Βαλτική

Στρατιωτικές ασκήσεις στο δυτικότερο τμήμα της Ρωσίας, στον θύλακα Καλίνινγκραντ, διεξάγει ο ρωσικός Στόλος Βαλτικής, με τη συμμετοχή άνω των 1.000 στρατιωτών.

Πρόκειται για ασκήσεις υψηλής έντασης, που διεξάγονται και τη νύχτα, με τη χρήση συσκευών νυχτερινής όρασης και ειδικών δυνατοτήτων αναγνώρισης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεχίζονται τα «τζαρτζαρίσματα» στη Βαλτική: Η κυβέρνηση της Λετονίας κατήγγειλε ότι αεροσκάφος της Ρωσίας παραβίασε τη Δευτέρα τον εναέριο χώρο της και στη συνέχεια επέστρεψε στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Το λετονικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ρωσίας και του επέδωσε διαμαρτυρία για το συμβάν, ενώ στάλθηκαν «επιχειρησιακές πληροφορίες» στο ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ