ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΟΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
«Φέσια» 37 δισ. από τους μεγαλομπαταχτσήδες

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στα 41 δισ. ευρώ οι συνολικές οφειλές

Πολύ πάνω και από τα εμφανιζόμενα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται η μάζα με τα ληξιπρόθεσμα φέσια, αυτά που έχει στοιβάξει στις εφορίες μια μικρή δράκα από πλουτοκράτες και άλλα αρπακτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών 14.700 μεγαλοοφειλέτες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) έχουν φεσώσει την Εφορία με 37 δισ. ευρώ, με ποσά δηλαδή που ξεπερνούν ακόμη και τα εμφανιζόμενα ελλείμματα, τάχα για τα οποία το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας κλιμακώνει τη βαρβαρότητα απέναντι στο λαό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (Ιούνης 2011):

  • Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (άμεσοι και έμμεσοι φόροι κ.ά. μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις) φτάνουν σε 41,1 δισ. ευρώ, με το σύνολο των οφειλετών (επιχειρήσεις - φυσικά πρόσωπα) να διαμορφώνεται στους 900.000
  • 14.700 μεγαλομπαταχτσήδες (8.200 επιχειρήσεις και 6.500 φυσικά πρόσωπα) έχουν φεσώσει την Εφορία με 37,1 δισ. ευρώ, με ποσά πάνω από το 90% από τις συνολικά εμφανιζόμενες οφειλές. Καθένας από αυτούς έχει βαρέσει φέσια πάνω από 150.000 ευρώ και κατά μέσο όρο με περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ.
  • 892.000 με οφειλές μέχρι 150.000 ευρώ ο καθένας χρωστάνε συνολικά 4,1 δισ. ευρώ.
  • Η μαρίδα, με 716.000 φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις εμφανίζεται με οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ ο καθένας.

Είναι απόλυτα φανερό ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ειδική ευνοϊκή ρύθμιση για τους μεγαλομπαταχτσήδες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι η προσπάθεια θα εστιαστεί στους μεγαλοοφειλέτες, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν τα ποσά που προέρχονται από νομικά πρόσωπα που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, με υπουργό τον Γ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να διαγράψει μονοκονδυλιά τα 24 δισ. ευρώ από τα 33 δισ. που εμφάνιζαν πέρυσι το ύψος των συνολικών οφειλών. Η διάταξη τελικά «αποσύρθηκε», ενώ μετά και από τον ντόρο που ξεσήκωσαν, οι επιτήδειοι είχαν όλο το χρόνο να μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία, να εμφανίζονται σήμερα ενδεχομένως και ως άποροι, να στοιβάξουν τα κλοπιμαία στις τράπεζες της Ελβετίας και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας.

Ο σημερινός υπουργός δήλωσε ότι αποφάσισαν «σειρά από μέτρα» που θα εισαχθούν στη Βουλή πριν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, «ως προγεφυρώματα» από το σημερινό στο νέο φορολογικό σύστημα.

Ιδιώτες στις Εφορίες

Σε χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε και η άμεση ενεργοποίηση της διάταξης για το λεγόμενο «φορολογικό πιστοποιητικό». Με αυτόν τον τρόπο, οι μεγάλες εταιρείες (ΑΕ κ.ά.) δε θα ελέγχονται από το φοροελεγκτικό μηχανισμό, αλλά από ιδιωτικές εταιρείες - «ελεγκτές». Οι εν λόγω συνεργάτες τους, εφόσον δε διαπιστώσουν κάτι το «μεμπτό» θα εκδίδουν «ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό», με το οποίο τους εξασφαλίζουν τη φορολογική ασυλία! Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που ψήφισαν εφόσον το φορολογικό πιστοποιητικό δεν περιλαμβάνει «παρατηρήσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας» δε διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος ! Επίσης, σε ιδιώτες «εξωτερικούς συμβούλους» (δικηγόρους, λογιστικές - ελεγκτικές εταιρείες) αναθέτουν και τον «έλεγχο» των μεγαλοοφειλετών.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Μεγάλη κάμψη το Μάρτη

Συνεχίστηκε και το Μάρτη η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας, με τις οικοδομικές άδειες να υποχωρούν κατά 43,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής - δημόσιας) στο σύνολο της χώρας, μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, διαμορφώθηκε σε 2.747 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 471,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.740,2 χιλιάδες κ.μ. όγκου. Παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 43,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 44,5% στην επιφάνεια και κατά 40,4% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Απρίλη 2010 έως τον Μάρτη 2011, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής - δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, διαμορφώθηκε σε 43.834 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 8.927,6 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 32.204,9 χιλιάδες κ.μ. όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή μείωση κατά 21,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 29,4% στην επιφάνεια και κατά 30,8% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Απρίλη 2009 - Μάρτη 2010.

Τέλος, το τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 2011, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση κατά 48,4% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 56,6% στην επιφάνεια και κατά 54,3% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2010.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Ανοδικά και το Μάη

Ανοδικά κινήθηκαν τα επιτόκια χορηγήσεων και το Μάη, ενώ, σε ό,τι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων, οι τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική των μηδενικών αποδόσεων στις απλές καταθέσεις Ταμιευτηρίου, ενώ σταθερές παραμένουν οι αποδόσεις των καταθέσεων με προθεσμία. Τα επιτόκια συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και τον Ιούνη, ενώ με την τελευταία απόφασή της η ΕΚΤ να αυξήσει τα παρεμβατικά της επιτόκια, έδωσε το έναυσμα της περαιτέρω αύξησής τους και από τις εμπορικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Μάη, τα επιτόκια νέων καταθέσεων μιας μέρας διατηρήθηκαν στο 0,46% (όσο και τον Απρίλη), ενώ τα νέα επιτόκια καταθέσεων για νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος διαμορφώθηκαν στο 3,95%, έναντι 3,88% τον Απρίλη.

Αυξημένα εμφανίζονται και τα επιτόκια για νέα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία διαμορφώθηκαν στο 14,89% (έναντι 14,74%), των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια στο 7,34% (έναντι 7,26%) και των επαγγελματικών χωρίς καθορισμένη διάρκεια στο 9,98% (έναντι 9,91%).

Τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων (επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για 1 χρόνο) διαμορφώθηκαν στο 4,26% (έναντι 4,25% τον Απρίλη και 4,04% το Μάρτη). Αύξηση παρουσιάζουν και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων (επιτόκιο σταθερό άνω του 1 και έως 5 έτη), τα οποία διαμορφώθηκαν στο 4,05% (έναντι 3,80% τον Απρίλη).

Για τα υφιστάμενα δάνεια, τα επιτόκια των στεγαστικών με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκαν στο 3,83% (έναντι 3,77% και 3,69% τον προηγούμενο Απρίλη και Μάρτη). Τέλος, για τα επαγγελματικά δάνεια άνω των 5 ετών, τα επιτόκια διαμορφώθηκαν στο 5,94%, έναντι 5,71% και 5,61% τους δύο προηγούμενους μήνες.

ΕΦΕΤ
Πρόστιμα σε επιχειρήσεις τροφίμων

Πρόστιμα συνολικού ύψους 327.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τον ΕΦΕΤ σε 51 επιχειρήσεις τροφίμων. Ορισμένες παραβάσεις έχουν να κάνουν με έλλειψη αδειών και επιμέρους παραβάσεις σε σχέση με τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, για τις περισσότερες, στο πλαίσιο των ελέγχων του ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε ότι «κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ενισχύσεις με... εγγυήσεις

Συνεχίζονται οι εξαγγελίες διαφόρων εγγυοδοτικών προγραμμάτων από το υπουργείο Ανάπτυξης, παράλληλα με την υλοποίηση της πολιτικής που καταδικάζει την πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στον μαρασμό και το «λουκέτο». Ο αρμόδιος υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του κεφαλαίου κίνησης εξαγωγικών επιχειρήσεων, μέσω εγγυήσεων δανειοδότησης από τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Προϊόντων. Πρόκειται για δάνεια έως 200.000 ευρώ για 4 μήνες. Ο υπουργός δεν απέφυγε τον «πειρασμό» να «ευλογήσει» ξανά τους κεφαλαιοκράτες, επισημαίνοντας ότι «η επιχειρηματικότητα νιώθει σήμερα ξεκρέμαστη. Εχει τη μικρότερη ευθύνη για το χρέος της χώρας».

Ανακοινώθηκε παράλληλα, η παράταση μέχρι το τέλος του 2012 του προγράμματος εγγυήσεων του ΕΤΕΑΝ. Σύμφωνα με το υπουργείο, στους 12 μήνες ισχύος του προγράμματος έχουν εγκριθεί δάνεια για μόλις 1.560 επιχειρήσεις. Μέσα στον Σεπτέμβρη θα ενεργοποιηθούν τρία νέα προγράμματα εγγυοδοσίας. Για 2.500 επιχειρήσεις θα δίνονται εγγυήσεις για δάνεια το ανώτερο έως 30.000 ευρώ, εφόσον έχουν ενταχθεί σε υφιστάμενα προγράμματα για την μεταποίηση ή την εξωστρέφεια. Επίσης, θα δίνονται εγγυήσεις για δάνεια σχετικά με εμπορικές συναλλαγές, σε «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις - νέες ή υφιστάμενες - που απασχολούν λιγότερα από... 250 άτομα και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ!!! Εγγυήσεις θα προβλεφθούν και για δάνεια που αφορούν εγκατάσταση, εξοπλισμό και άυλα πάγια, για τη διεθνοποίηση επιχειρήσεων ανάλογου μεγέθους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ