ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ
Συμπεράσματα από ένα ... ανύπαρκτο ακόμη πόρισμα!

Ενα χρόνο μετά το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη, δεν υπάρχει πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης για τα αίτια κατάρρευσης των κτιρίων, στα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο 154 άνθρωποι!

Ενα χρόνο μετά το σεισμό, δεν έχουν βρεθεί οι φάκελοιτεσσάρων από τα 27 κτίρια που κατέρρευσαν!

Ενα χρόνο μετά το σεισμό, πολλοί φάκελοι που βρέθηκαν και παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη έχουν σημαντικές ελλείψεις!

Αυτά ακριβώς άκουσαν χτες από τα χείλη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, οι συγγενείς όσων θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια των κτιρίων, σε μια πρωτοφανή επίδειξη εμπαιγμού από την κυβέρνηση προς τον ελληνικό λαό.

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι «αυτά τα στοιχεία μπορούν και πρέπει να αξιολογηθούν για να αποδοθούν οι ευθύνες και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι»... Το αποκορύφωμα της κοροϊδίας όμως προς τους συγγενείς των θυμάτων ολοκληρώθηκε με δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη όπως: «Ως πολιτεία, ως κυβέρνηση και ως ΥΠΕΧΩΔΕ είχαμε δεσμευτεί ότι η Επιστημονική Επιτροπή που διερευνά τα αίτια της κατάρρευσης θα αποτυπώσει τα πάντα, δε θα αποκρύψει τίποτα, δε θα καλύψει κανέναν».

Και ακόμα: «Είναι αυτονόητο ότι σε όλους τους φακέλους και τα στοιχεία που έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι διασφαλισμένη η πρόσβαση όλων των οικογενειών των σεισμοπλήκτων, που κατοικούσαν ή εργάζονταν στα συγκεκριμένα 27 κτίρια»...

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κάλεσε χτες τους δημοσιογράφους για να τους δώσει κάποια συμπεράσματα της αρμόδιας Επιτροπής, που υποτίθεται ότι θα ολοκληρώσει την έρευνά της έως το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με αυτά, οι βασικές αιτίες κατάρρευσης των κτιρίων είναι οι εξής:

  • Αυθαίρετες επεκτάσεις και κατασκευές
  • Τροποποιήσεις που δεν προβλέπονταν από τις αρχικές μελέτες
  • Τα ελαττωματικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των κτιρίων
  • Οι πρόχειρες επισκευές των κτιρίων που είχαν υποστεί ζημιές από το σεισμό του 1981.

Και τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι τα εξής:

  • Ποιος είναι αρμόδιος να ελέγξει τις κατασκευές και τις επεκτάσεις τους; Ποιος επιτρέπει το καθεστώς της αυθαίρετης δόμησης τα τελευταία είκοσι χρόνια στο πλαίσιο της δημιουργίας εκλογικής πελατείας αλλά και εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων;
  • Ποιος είναι αρμόδιος να ελέγξει τα υλικά με τα οποία κατασκευάζονται τα κτίρια;
  • Ποιος είναι ο αρμόδιος να ελέγξει τα κτίρια και τις επισκευές τους μετά από έναν σεισμό; Και εάν ο σεισμός του 1981 ήταν... «υπεύθυνος» για καταρρεύσεις κτιρίων 18 χρόνια μετά, τότε ο σεισμός του 1999 πόσες καταρρεύσεις θα προκαλέσει αν μετά από λίγα χρόνια γίνει ένας νέος μεγάλος σεισμός; Πολύ περισσότερο που τα μέτρα για την αποκατάσταση (η στεγαστική συνδρομή είναι πολύ πιο κάτω από το πραγματικό κόστος) οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο να γίνουν «μπαλώματα» και όχι σωστή αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτιρίων.

Η κυβέρνηση, αντί να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της για την καταστροφή, επιχειρεί με την παρουσίαση ανύπαρκτων πορισμάτων και με κορόνες περί απόδοσης δικαιοσύνης να «χρυσώσει το χάπι» για τους συγγενείς των θυμάτων.

Μάλιστα, χτες ο Κ. Λαλιώτης - σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να προλάβει τις αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων - δήλωσε πως «είναι αυτονόητο ότι εκτός από κρίσιμα και επαρκή στοιχεία, που δίδουμε σήμερα, θα δίδουμε τμηματικά όλα τα πρόσθετα στοιχεία και συμπεράσματα της Επιτροπής, που θα προκύπτουν κατά τη διάρκεια των εργασιών της, ώστε ο φάκελος του κάθε κτιρίου να έχει την απαιτούμενη πληρότητα και τεκμηρίωση».

Νεκροταφεία από την κατασκευή τους

Στο κτίριο του εργοστασίου «Ricomex», επί της οδού Τατοΐου στο Μενίδι, έχασαν τη ζωή τους 43 εργάτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο φάκελο της επιτροπής, στο εργοστάσιο τρεις φορές στο παρελθόν, το 1987, το 1993 και το 1996, είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές, οι οποίες είχαν προξενήσει σοβαρές βλάβες στο κτίριο, ενώ επιπλέον προκύπτει ότι στο κτίριο είχαν γίνει αυθαίρετες επεκτάσεις, ενώ ακόμη υπό έλεγχο βρίσκεται η νομιμότητα των οικοδομικών αδειών που είχαν εκδοθεί κατά τη δεκαετία του '70. Οσον αφορά τη στατική μελέτη του κτιρίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στα φέροντα στοιχεία και τις πραγματικές διαστάσεις. Σοβαρές διαφοροποιήσεις βρέθηκαν και όσον αφορά την όπλιση των υποστυλωμάτων των δοκών και των πλακών. Οπως αναφέρει το πόρισμα, παρατηρείται γενική ανεπάρκεια συνδετήρων σε υποστυλώματα και δοκούς.

Τετραώροφη πολυκατοικία της οδού Χρυσολωράκαι Ψυχάρη 21, στην οποία βρήκαν θάνατο 16 άνθρωποι. Στην έρευνα διαπιστώθηκε έντονη διάβρωση και οξείδωση του χάλυβα, λόγω ανεπάρκειας επικαλύψεων σκυροδέματος. Δεν έχει βρεθεί αριθμός αδείας και όσον αφορά για τη νομιμότητα του κτιρίου, ο έλεγχος συνεχίζεται. Γενικά διαπιστώθηκε σοβαρή ανεπάρκεια συνδετήρων σε υποστυλώματα και δοκούς.

Πενταώροφη πολυκατοικία επί των οδών Γ. Παπανδρέου και Πίνδου 1. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1979 και στο σεισμό του 1981 παθαίνει σοβαρές βλάβες. Στον περσινό σεισμό πλακώθηκαν από τα ερείπια 7 άτομα. Οι επισκευές που είχαν γίνει μετά το σεισμό του '81 ήταν πρόχειρες, ενώ ακόμη δεν έχουν βρεθεί οι σχετικές μελέτες και άδειες. Επίσης αυθαίρετα είχαν γίνει πολλές τροποποιήσεις σε σχέση με την αρχική μελέτη, στις διαστάσεις του κτιρίου, τον οπλισμό και την κατασκευή υποστυλωμάτων και δοκών.

Φαρμακοβιομηχανία «ΦΑΡΑΝ» , οικοδομικό τετράγωνο 520, Κάτω Κηφισιά, η κατάρρευση του οποίου προκάλεσε το θάνατο 8 εργατών. Η πρώτη οικοδομική άδεια εκδόθηκε το 1964, ενώ οι β` και γ` όροφοι κατασκευάστηκαν με άδεια του 1970. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιτροπής, παρουσιάζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις διατομές και τους οπλισμούς των υποστυλωμάτων, ενώ ακόμη φάνηκε η σημαντική εξασθένηση των υποστυλωμάτων που κατασκευάστηκαν έναντι των προβλεπομένων από τη μελέτη.

Στο διώροφο κτίριο της οδού Δεκελείας όπου έχασαν τη ζωή τους 6 άτομα εξαιτίας της κατάρρευσης που προκάλεσε ο σεισμός, στο πόρισμα αναφέρεται ότι οι δοκοί και τα υποστυλώματα υποχώρησαν εξαιτίας του υπερβολικού φόρτου στην οροφή του κτιρίου. Επίσης διαπιστώθηκαν σοβαρές τροποποιήσεις σε σχέση με τις αρχικές μελέτες.

Στο τετραώροφο κτίριο της οδού Δέδε 36 και Δαμασκού 57, στο Μενίδι, μέσα στα ερείπια του οποίου βρήκαν θάνατο 2 άτομα. Το κτίριο κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις το 1975 και το 1998. Από την έρευνα προέκυψε πληθώρα κατασκευαστικών λαθών και παραλείψεων. Το ισόγειο του κτιρίου, ύψους 3 μέτρων, ήταν εύκαμπτο και χωρίς τοιχοποιίες, ενώ σε όλους τους ορόφους δεν υπήρχαν συνδετήρες στους κόμβους υποστυλωμάτων και δοκών.

Τριώροφη οικοδομή επί της οδού Βιζυηνού 7, στα Ανω Λιόσια, κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις το 1976 και το 1991. Στο κτίριο αυτό υπήρξε ένας νεκρός. Πρόκειται για αυθαίρετη κατασκευή, η οποία νομιμοποιήθηκε από τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής το 1991. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τον φέροντα οργανισμό ούτε για τη θεμελίωση του κτιρίου.

Τριώροφη οικοδομή επί των οδών Σπάρτης και Καραολή, στην Πετρούπολη, όπου κατά το σεισμό σκοτώθηκε ένα άτομο. Το δομικό σύστημα του κτιρίου κατασκευάστηκε το 1956 χωρίς να υπάρχει καμιά αντισεισμική πρόβλεψη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην κατασκευή του.

Κτίριο επί των οδών Αγ. Σαράντα και Ρόδων στη Νέα Ερυθραία. Κατασκευάστηκε το 1978 και από την κατάρρευσή του πέρσι το Σεπτέμβρη σκοτώθηκε ένα άτομο. Από τις έρευνες προέκυψε ότι η όπλιση των υποστυλωμάτων των δοκών και των πρόσθετων οπλισμών και στηρίξεων δεν ήταν η κανονική, ενώ ακόμη οι συνδετήρες των υποστυλωμάτων ήταν σε αραιή διάταξη.

Κτίριο επί των οδών Τατοΐου και Κω, στη Μεταμόρφωση. Από την καθολική κατάρρευση του κτιρίου σκοτώθηκαν 3 άτομα. Σύμφωνα με τις πρώτες κρίσεις της επιτροπής, η άδεια και η μελέτη του κτιρίου δεν τηρήθηκε όσον αφορά διατομές φερόντων στοιχείων (σκυρόδεμα και οπλισμοί), κυρίως στα υποστυλώματα και στους δοκούς.

Ανύπαρκτη η αποκατάσταση

Τεράστια είναι η έλλειψη υπηρεσιών αποκατάστασης αναπήρων στη χώρα μας. Οι κλίνες αποκατάστασης είναι μόλις 180 και βρίσκονται όλες στο Λεκανοπέδιο, ενώ ετησίως χρειάζονται υπηρεσίες αποκατάστασης περίπου 100.000 τραυματιών ατυχημάτων και ασθενών που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλικά κ. ά.

Την απουσία πρόνοιας στο σημαντικό αυτό τομέα, που κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές, ενώ ανοίγει και τις πόρτες στον ιδιωτικό τομέα, κατήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, ενόψει του 3ου Μεσογειακού και 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης που πραγματοποιείται 4-7 Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Οπως επισημάνθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το 10-15% περίπου των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία χρήζει αποκατάστασης, ωστόσο στη χώρα μας το μοναδικό κέντρο αποκατάστασης για ασθενείς που φεύγουν από το νοσοκομείο και χρειάζονται αποκατάσταση είναι το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) στους Αγίους Ανάργυρους, το οποίο διαθέτει 118-120 κλίνες. Τα υπόλοιπα κρεβάτια βρίσκονται σε κλινικές αποκατάστασης στα νοσοκομεία. Είκοσι δύο κλίνες διαθέτει το ΚΑΤ, 28 το Ασκληπιείο Βούλας, έξι το Γενικό Κρατικό Αθηνών και έξι το Θριάσιο. Και αυτές οι κλινικές όμως αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και τεχνολογική υποδομή, με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς να εξαναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό ή και σε ιδιωτικές κλινικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΚΑΤ αποκαθίστανται το χρόνο περίπου 140 ασθενείς και 160 στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Οι οργανωτές του συνεδρίου τόνισαν παράλληλα την ανάγκη δημιουργίας οργανωμένων δομών αποκατάστασης στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και κέντρων ημερήσιας νοσηλείας, ώστε ο ασθενής να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί προγράμματα μένοντας στο σπίτι του, καθώς και την ανάγκη να υπάρχουν φυσίατροι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ώστε να προλαμβάνονται επιπλοκές και να γίνεται πιο σύντομα η επανένταξη του αρρώστου στο κοινωνικό σύνολο.

Τέλος, κατήγγειλαν ότι παρά τις τεράστιες ελλείψεις στο σχέδιο μεταρρύθμισης του ΕΣΥ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τον τομέα της αποκατάστασης και επισήμαναν ότι έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ