ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβαίνει 3% από βδομάδα και το ηλεκτρικό ρεύμα

Αυξήσεις τιμολογίων της τάξης του 3% θα κληθούν να πληρώσουν από 15/7/97 οι πάσης φύσεως καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ. Η σχετική απόφαση πάρθηκε πολύ νωρίτερα από την κυβέρνηση, ενώ χτες τις αυξήσεις ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ σε έκτακτη συνεδρίασή του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, η αύξηση του 3% είναι ενιαία σε όλα τα τιμολόγια (υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης), σε όλες τις χρήσεις (οικιακή, βιομηχανική, εμπορική, αγροτική κλπ.) και σε όλα τα στοιχεία κάθε τιμολογίου (πάγιο, τιμή ισχύος, τιμή ενέργειας κλπ.).

Ειδικότερα, οι τιμές στο οικιακό τιμολόγιο,μετά τις αυξήσεις του 3% διαμορφώνεται ως εξής:

  • Τα πάγια ανά τετράμηνο,για τις μονοφασικές παροχές, κυμαίνονται από 618 δρχ. έως 9.260 δρχ., ενώ για τις τριφασικές παροχές, από 1.854 δρχ. έως 13.950 δραχμές.
  • Η κατανάλωση ρεύματος για μονοφασικές και τριφασικές παροχές διαμορφώνεται σε 22,13 δρχ. η κιλοβατώρα για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες, σε 27,81 δρχ. για τις επόμενες 800 κιλοβατώρες, σε 34,11 δρχ. για τις επόμενες 800 και σε 45,21 δρχ. η κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο.
  • Το πάγιο του νυχτερινού τιμολογίου διαμορφώνεται σε 1.064 δραχμές και η τιμή της κιλοβατώρας σε 12,98 δραχμές η κιλοβατώρα.
Εκτός τροχιάς ο πληθωρισμός και τον Ιούνη

Αν η κυβέρνηση δεν είχε "παγώσει" ή επιβάλει μικρές αυξήσεις σε ορισμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ, αν δεν είχαν μειωθεί οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και αν δεν είχε "σκληρύνει" η δραχμή (κέρδισε περίπου το 7% από το 14% της υποτίμησης) ο πληθωρισμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος

Εκτός τροχιάς κινήθηκε και τον περασμένο μήνα Ιούνη, ο τιμάριθμος λιανικής (επίσημος πληθωρισμός) που σε δωδεκάμηνη βάση έτρεχεμε ρυθμό 5,2%, έναντι ρυθμού 5,5% πέρσι τον Ιούνη. Πολύ χειρότερη πορεία ακολουθεί ο τιμάριθμος χονδρικής, που φέτος το Μάη - συγκριτικά με το Μάη του 1997 - έτρεχε με ρυθμό 5,3%, έναντι 2,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα για την εξέλιξη του τιμαρίθμου λιανικής και χονδρικής. Θα πρέπει μάλιστα να επισημανθεί, πως ο τιμάριθμος χονδρικής και λιανικής θα ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, αν η κυβέρνηση δεν έκανε τις τεχνητές ενέσεις συγκράτησης του πληθωρισμού, με το "πάγωμα" των τιμών ή τις χαμηλές αυξήσεις στα τιμολόγια των, ελεγχόμενων από το δημόσιο επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΤΑ και τις δημόσιες αστικές(ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ), σιδηροδρομικές (ΟΣΕ) και αεροπορικές (Ολυμπιακή) συγκοινωνίες.

Αναλυτικότερα, οι σημαντικότερες μεταβολές στις τιμές λιανικής, που φέτος τον Ιούνη - μόνο οι μεταβολές τιμών των ειδών και υπηρεσιών όπως τις καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΣΥΕ που καταρτίζουν τον τιμάριθμο λιανικής - είναι οι ακόλουθες:

  • αυξήθηκαν 0,3% μέσα στο μήνα (σύγκριση τιμών Ιούνη με τον προηγούμενο μήνα Μάη), έναντι αύξησης 0,4% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • αυξήθηκαν 5,2%, στο δωδεκάμηνο (σύγκριση Ιούνη 1998 με τον Ιούνη του 1997), έναντι αύξησης 5,5% το προηγούμενό δωδεκάμηνο 1997 - 1996.
  • αυξήθηκε, σε μέσα επίπεδα (στο δωδεκάμηνο Ιούλης 1997 - Ιούνης 1998 συγκριτικά με το προηγούμενο δωδεκάμηνο) κατά 5%, έναντι αύξησης 6,9% την προηγούμενη περίοδο.

Η μεγάλη έξαρση - που έχει αναστατώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αναζητά σπασμωδικά μέτρα για να περιορίσουν την αναζωπύρωση του πληθωρισμού - σημειώθηκε φέτος στις τιμές χονδρικής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τον Μάη του 1998, ο τιμάριθμος χονδρικής:

  • αυξήθηκε κατά 0,3% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, έναντι αύξησης 0,5% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • αυξήθηκε 5,3% συγκριτικά με το Μάη του 1997, έναντι αύξησης 2,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • αυξήθηκε 4,1% σε μέσα επίπεδα (σύγκριση Γενάρη - Μάη 1998 με την αντίστοιχη περσινή περίοδο), έναντι αύξησης 2,8% πέρσι.
  • αυξήθηκε 4,7% στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 1998 (σύγκριση Μάη 1998 με Δεκέμβρη 1997), έναντι αύξησης 2,5% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μεγάλη αύξηση, οφείλεται, εν μέρει στις επιπτώσεις που προκάλεσε η υποτίμηση της δραχμής.

Η δυσμενής εξέλιξη που είχαν μέχρι τώρα ο τιμάριθμος λιανικής (ο ρυθμός αύξησης παραμένει στάσιμος περίπου στα περσινά επίπεδα) και ο τιμάριθμος χονδρικής (είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρσι), δείχνουν με σαφήνεια ότι ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση Σημίτη με το πρόγραμμα "σύγκλισης" να περιορίσει φέτος τον πληθωρισμό στο 2,5%, είναι ανέφικτος και εξωπραγματικός! Και θα πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι ο εκτροχιασμός του πληθωρισμού πυροδοτήθηκε από την ίδια την κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα την απόφασή της να προχωρήσει τον περασμένο Μάρτη σε εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής κατά 14%.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι η άνοδος του πληθωρισμού - όπως αυτή εκφράζεται με τα επίσημα στοιχεία του τιμαρίθμου λιανικής και χονδρικής που καταρτίζει η ΕΣΥΕ - θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν;

Πρώτον, δεν είχαν μειωθεί οι διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Δεύτερον, δεν είχε "σκληρύνει" η δραχμή, που έχασε ήδη το μισό της πρόσφατης υποτίμησης, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο έχει ήδη ανατιμηθεί γύρω στο 7%, απέναντι στο ECU και το δολάριο.

Τρίτον, αν η κυβέρνηση δεν επέβαλε "πάγωμα" ή μικρές αυξήσεις στις τιμές των ειδών και υπηρεσιών που παρέχουν οι επιχειρήσεις και οργανισμοί του δημοσίου, που ακόμη ελέγχονται από το δημόσιο και δεν έχει προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή τους. Γιατί, αν είχε γίνει το πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης, τότε θα είχαμε τσουχτερές ανατιμήσεις, ανάλογες με εκείνες που επέβαλε ο ΟΤΕ από το 1994, που έγινε το πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ετσι "θα χτυπήσουν" την ... ακρίβεια

Οι χτεσινές αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης

Με αποφάσεις που αφορούν τον - έτσι κι αλλιώς - ανεξέλεγκτο τρόπο έκδοσης τιμολογίων επιχειρεί η κυβέρνηση να δείξει πως την απασχολεί το θέμα της ακρίβειας στην αγορά, ενώ είναι γνωστό ότι οι αναγραφόμενες στα τιμολόγια τιμές τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα συμφωνιών "στο μιλητό". Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης,ανακοινώνοντας χτες σχετική αγορανομική διάταξη, υποστήριξε ότι η προοπτική αναγραφής των εκπτώσεων της βιομηχανίας προς τα σούπερ μάρκετ πάνω στα τιμολόγια θα ελαχιστοποιήσει τη βάση των τιμών επί των οποίων θα υπολογίζονται τα ποσοστά κέρδους των εμπλεκόμενων στη διακίνηση των εμπορευμάτων κλάδων.

Στην πραγματικότητα, η αγορανομική διάταξη σκοπεύει στο να "εκτονώσει" τη διαμάχη που κατά καιρούς εμφανίζεται ανάμεσα σε μεγάλους επιχειρηματίες της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, και σε κάθε περίπτωση, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, όποτε επιχειρήθηκε να εφαρμοστούν παρόμοιες ρυθμίσεις, καμία σχέση δεν έχει με την ασυδοσία στη διαμόρφωση των τιμών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ, η αγορανομική διάταξη (ΑΔ), εκτός από την αναγραφή πάνω στα τιμολόγια των εκπτώσεων που παρέχονται προς τα σούπερ μάρκετ, προβλέπει ότι τέτοιου είδους συμφωνίες θα πρέπει να γνωστοποιούνται στο υπουργείο Ανάπτυξης μέσα σε δεκαπέντε μέρες από τη σύναψή τους. Επίσης, σύμφωνα με την ΑΔ, τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να καταρτίζουν τιμοκαταλόγους για το κόστος των ιδιαίτερων προωθητικών ενεργειών που παρέχουν στις βιομηχανίες (π.χ. ράφι, προβολή σε περίοπτη θέση του καταστήματος κλπ.) και να τους γνωστοποιούν σ' αυτές μέσα σε οκτώ μέρες από την έκδοσή τους.

Παράλληλα, για τον κλάδο των ανταλλακτικών όλων των κατηγοριών οχημάτων η κυβέρνηση "ανακάλυψε" την ακριβώς αντίθετη μέθοδο απ' αυτή που είχε αποφασίσει πέρσι για ορισμένα τυποποιημένα προϊόντα. Δηλαδή, ευελπιστεί στη συγκράτηση - μέχρι και για μείωση έκανε χτες λόγο ο Μ. Χρυσοχοϊδης - των τιμών μέσω της κατάργησης των ενδεικτικών τιμοκαταλόγων που δίνουν οι επίσημες αντιπροσωπείες στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Η διακίνηση των ειδών αυτών, σύμφωνα με την ΑΔ, θα πρέπει να γίνεται μόνο με βάση τις τιμές χονδρικής πάνω στις οποίες θα προστίθεται το ποσοστό κέρδους και ο ΦΠΑ. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η "πρωτοβουλία" που πήρε η κυβέρνηση για "απαγόρευση" ενδεικτικών τιμοκαταλόγων αποτελεί εναρμόνιση με κοινοτικό κανονισμό που ισχύει εδώ και τρία χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ