ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
«Φίλησε» το 4% τον Ιούνη

Με ρυθμό 3.9%, αυξανόταν τον Ιούνη ο επίσημος πληθωρισμός έναντι 3.5% το Μάη

Με ρυθμό, που άγγιξε το 4%, έτρεχε τον Ιούνη -σε δωδεκάμηνη βάση- ο επίσημος πληθωρισμός, συμπιέζοντας έτσι σε όλο και πιο χαμηλά επίπεδα την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και γενικότερα τα λαϊκά εισοδήματα. Οι μεγάλες και συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, που συνεχίστηκαν και τον Ιούνη καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εμφανίζει φέτος τον Ιούνη άνοδο 3,9% σε σύγκριση με τον Ιούνη του 2000, ενώ τον προηγούμενο μήνα Μάη συγκριτικά με το Μάη του 2000 ο ρυθμός αύξησης ήταν 3,6%.

Το κύμα ακρίβειας στην αγορά, που κατατρώει τα εισοδήματα των νοικοκυριών της χώρας φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη διορθωτικής αύξησης στους μισθούς και συντάξεις, πέραν των ισχνών αυξήσεων που προέκυψαν από τις συλλογικές συμβάσεις (για τον ιδιωτικό τομέα) και τις κυβερνητικές αποφάσεις (για το δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους). Σε μέσα επίπεδα ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού ήταν 3,5%, ποσοστό που είναι πολύ πάνω, τόσο από τις αρχικές προβλέψεις, όσο και από το «στόχο» της ΕΕ για τη λεγόμενη «σταθερότητα των τιμών». Να επισημανθεί ότι η «σταθερότητα των τιμών», δηλαδή πληθωρισμός που θα κινείται κοντά στο 2%, αποτελεί πλέον όνειρο καλοκαιρινής νύχτας για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αύξηση του εθνικού τιμαρίθμου κατά 3,9% σε σύγκριση με τον Ιούνη του 2000 προέρχεται κυρίως από τις ανατιμήσεις κατά 10,2% στα είδη της κατηγορίας «αλκοολούχα ποτά και καπνός» (κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στα τσιγάρα), 6,8% στην ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», που οφείλεται στην επιβάρυνση που σημείωσαν τα βασικά είδη διατροφής (νωπά κρέατα, γαλακτομικά, νωπά λαχανικά και πατάτες) κλπ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών μεταξύ Ιούνη 2001 και Μάη 2001 προέρχονται από την αύξηση σε ποσοστό 17,1% για τις «ταχυδρομικές υπηρεσίες», δηλαδή από τις τεράστιες ανατιμήσεις στα τέλη γραμματοσήμων, καθώς επίσης και από τα τσιγάρα που επιβαρύνθηκαν μέσα στο μήνα με 5,1%.

Αύξηση σύμφωνα με τις πηγές της Στατιστικής Υπηρεσίας σημείωσε και ο λεγόμενος «δομικός πληθωρισμός». Αν και η ΕΣΥΕ δε δίνει επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ο δομικός πληθωρισμός (δεν περιλαμβάνει καύσιμα και οπωροκηπευτικά) σκαρφάλωσε φέτος τον Ιούνη στο επίπεδο του 3,7% από 3,5% το Μάη.

Κατακόρυφη άνοδος σημείωσε και ο λεγόμενος «εναρμονισμένος» δείκτης τιμών καταναλωτή. Φέτος τον Ιούνη ο εναρμονισμένος --με τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ-- πληθωρισμός ήταν αυξημένος κατά 4,5% συγκριτικά με πέρσι, ενώ τον προηγούμενο μήνα (Μάη) παρουσίαζε αύξηση (σε σχέση με το Μάη του 2000) 3,9%.

Το κύμα ακρίβειας φανερώνεται και από την εξέλιξη του δείκτη τιμών χονδρικής. Η αύξηση μεταξύ Μάη 2001 και Μάη 2000 διαμορφώθηκε σε 5,3% και σε μέσα επίπεδα (Γενάρη - Μάη 2001) σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα σε 4,9%.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Υπάρχει «πάτος»;

Στις 2.545 μονάδες έπεσε χτες ο γενικός δείκτης, μετά τη νέα βουτιά του 4%

Κάτω και από τις 2.600 μονάδες έπεσε χτες ο γενικός δείκτης τιμών μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, επιστρέφοντας έτσι στα επίπεδα του 1998! Η χτεσινή, νέα, μεγάλη βουτιά των τιμών των μετοχών - κατά μέσο όρο 4% ή περίπου 106 μονάδες - οδήγησε το γενικό δείκτη στις 2.545,01 μονάδες, έναντι 2.651,18 που είχε κλείσει την Παρασκευή 6 Ιούλη. Θύματα της νέας κατακόρυφης πτώσης δεν είναι μόνο οι αδαείς που παρασύρθηκαν από τα «παπαγαλάκια» και τους «αρχιπαπαγάλους» και έπαιξαν τις αποταμιεύσεις τους στο «ναό» της Σοφοκλέους, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, που η κυβέρνηση και οι διορισμένες απ' αυτήν διοικήσεις τους τα υποχρέωσαν να τοποθετήσουν σημαντικό τμήμα των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, ερήμην των ασφαλισμένων (εργαζομένων κλπ), περιουσία των οποίων αποτελούν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Στη χτεσινή συνεδρίαση διακινήθηκαν συνολικά 342 μετοχές, από τις οποίες οι 322 έκλεισαν με πτώση, ο 5 έμειναν στάσιμες στα επίπεδα της Παρασκευής και μόλις 15 μετοχές έκλεισαν με άνοδο. Με βάση το κλείσιμο του γενικού δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές του κλάδου πληροφορικής (6,68%) και ακολούθησαν ο κλάδος των κατασκευών (5,23%), χονδρικού εμπορίου (5,19%), συμμετοχών (5,16%) κλπ. Σημαντική ήταν η πτώση των τιμών των μετοχών των τραπεζών με συνολική πτώση για τον κλάδο 4,7%, ενώ τη μικρότερη πτώση κατέγραψαν οι τιμές των ασφαλιστικών εταιριών (1,04%) και τηλεπικοινωνιών (1,69%).

Η πτώση του γενικού δείκτη σε επίπεδα που ήταν πριν από 3 χρόνια διαψεύδει για μια ακόμη φορά όλους εκείνους που μιλούσαν για «όρια αντίστασης» - τα οποία αρχικά οριοθετούσαν στις 6.000, μετά στις 5.000, μετά στις 4.000, μετά 3.000, μετά στις 2,700 μονάδες - και ενισχύει το ερώτημα των «εγκλωβισμένων» και μη αν «υπάρχει πάτος»...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΠΟΕ- ΔΟΥ», ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προς απεργιακές κινητοποιήσεις

Κοινή απεργία για ολόκληρο το δεύτερο 15ήμερο του Ιούλη προκήρυξαν χτες οι Εφοριακοί (ΠΟΕ-ΔΟΥ), ο Οργανισμός Συλλόγων υπουργείου Οικονομικών (ΟΣΥΟ), ο Σύλλογος ΚΕΠΥΟ και ο Σύλλογος Επιθεωρητών. Με την απόφασή των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων διεκδικούν την απόσυρση της τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την περικοπή των αποδοχών τους. Να σημειωθεί, ότι με την επίμαχη τροπολογία, η κυβέρνηση προχωρά στο κουτσούρεμα επιδόματος που χορηγούνταν στους εργαζόμενους στις ΠΟΕ- ΔΟΥ (εφοριακούς κλπ) και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σκοπεύει να υπολογίζει το επίδομα των δικαιούχων με βάση το πλεόνασμα των κρατικών εσόδων και όχι στο σύνολο των εσόδων όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σα να μην έφτανε αυτό, μείωσε και το σχετικό κονδύλι στο 1,83 τοις χιλίοις από 3 τοις χιλίοις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για τη διετία 1998-2000.

Οι Σύλλογοι των υπαλλήλων με κοινή ανακοίνωσή τους, διαπιστώνουν «καταστρατήγηση του δημοκρατικού θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων», και κάνουν λόγο για «μονομερή ακύρωση των συμφωνηθέντων και κατακτηθέντων», καθώς για «αυθαίρετη και αντισυνταγματική αναδρομική αφαίμαξη πόρων και αποδοχών». Με την ίδια ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ και άλλες υπηρεσίες ή εποπτευόμενο από το υπουργείο Οικονομικών Νομικά πρόσωπα, διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την απόσυρση της τροπολογίας και τη μη τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου και καλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «να αναλογιστεί την περιπέτεια που θα υποστούν οι φορολογούμενοι και να αναλάβει τις ευθύνες για τις απρόβλεπτες επιπτώσεις στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ