ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεθνές μπαράζ για το πόσο «σημαντικός εταίρος» είναι η Αγκυρα

Copyright 2023 The Associated

Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αυτής της Κυριακής στην Τουρκία, οι οποίες θα δώσουν νέα ώθηση στην προσπάθεια του τουρκικού κεφαλαίου να αναβαθμίσει παραπέρα τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή και να παζαρέψει ανταλλάγματα για τη στάση του σε μια σειρά από κρίσιμα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, εντείνονται οι «επισημάνσεις» ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων, διεθνών ΜΜΕ κ.ά. για το πόσο «σημαντικός εταίρος» είναι η Αγκυρα.

Η σημασία του προσεταιρισμού της Αγκυρας, εξάλλου, αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι πέρα από τις «αποχρώσεις» και τις «προτιμήσεις» τους, οι εν λόγω διεθνείς «επισημάνσεις» φροντίζουν να διατυπώνουν ετοιμότητα «συνεργασίας» με όποια κυβέρνηση και αν προκύψει στην Τουρκία.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι «η Τουρκία είναι μακροχρόνιος σύμμαχος και εταίρος των ΗΠΑ και θα παρακολουθήσουμε στενά τις επερχόμενες εκλογές. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την κυβέρνηση που θα επιλέξει ο τουρκικός λαός για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας γύρω από κοινές προτεραιότητες». Αναφορικά με την εκλογική διαδικασία, πρόσθεσε ότι «πρέπει να είναι ελεύθερη και δίκαιη».

Από την πλευρά της Ρωσίας, σε δηλώσεις του χτες από τη Μόσχα - όπου έγινε συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας, Συρίας, με αντικείμενο τη Συρία και την «εξομάλυνση» των σχέσεων ανάμεσα σε Αγκυρα και Δαμασκό - ο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ευχήθηκε «στους Τούρκους συναδέλφους μου να διεξαχθούν με επιτυχία οι γενικές εκλογές», προσθέτοντας ότι «εφόσον θα είναι δίκαιες και διαφανείς, είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν την ευκαιρία στον τουρκικό λαό να εκφράσει τη βούλησή του χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση». Εσπευσε δε να επισημάνει ότι η Τουρκία είναι «καλός γείτονας και σημαντικός εταίρος».

Σε μια τοποθέτηση που ερμηνεύεται ως έμμεση στήριξη στον νυν Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Λαβρόφ δήλωσε: «Βλέπουμε πόσο έχει αυξηθεί η διεθνής και περιφερειακή εξουσία της Αγκυρας τα τελευταία χρόνια και σκοπεύουμε να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται «αναλύσεις» σε δυτικά ΜΜΕ που τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσης Ερντογάν.

Νέο άρθρο στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σχολιάζει ότι «αυτήν την Κυριακή, 64 εκατομμύρια Τούρκοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας», κάνοντας λόγο για προεκλογική εκστρατεία «που δεν διεξήχθη μεταξύ ίσων, στην οποία η αντιπολίτευση καταπνίγηκε με όλες τις δυνατές μεθόδους και η κυβέρνηση χρησιμοποίησε αδίστακτα κάθε δυνατό μέσο και κρατική δυνατότητα».

Καθοριστική η ψήφος των Κούρδων

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, μεγάλη συζήτηση συνεχίζεται για την ψήφο των Κούρδων, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων σε προηγούμενες εκλογές είχε στηρίξει τον Ερντογάν ως Πρόεδρο - πέρα βέβαια από το πολύ μεγάλο κομμάτι που στήριζε το εκάστοτε βασικό φιλοκουρδικό κόμμα.

Στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, όπου το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα HDP στηρίζει ανοιχτά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του CHP και κοινός υποψήφιος των βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία φαίνεται να καταγράφει μεγάλα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της «Rawest Research», που διεξήχθη στα τέλη Απρίλη, κατέγραψε σημαντικό προβάδισμα του Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ερντογάν, σε πολύ σημαντικές περιοχές με μεγάλο κουρδικό πληθυσμό. Στο Ντιγιάρμπακιρ, ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 76,3% της πρόθεσης ψήφου, στο Βαν το 73,8%, στη Μαρντίν το 66%. Μόνο στην Ούρφα εμφανίζεται πρώτος σε προτιμήσεις ο Ερντογάν, με 57%, έναντι 40% του Κιλιτσντάρογλου. Σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως σε αυτές τις επαρχίες το ΑΚΡ το 2018 είχε πάρει στις εκλογές ποσοστά από 21% ως 52%, ενώ το CHP είχε ποσοστά πολύ χαμηλότερα από 10%.

Στο μεταξύ, εντεινόμενες διεργασίες φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του επίσης υποψήφιου Προέδρου Μουχαρέμ Ιντζέ. Ο Ατά Κασγκιόζ, θεωρούμενος ως «νούμερο 2» του κόμματος, αποχώρησε από αυτό, με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να διαιρέσει τον κόσμο που εναντιώνεται στον Ερντογάν.

Το ποσοστό που θα λάβει ο Ιντζέ (στις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφεται πολύ χαμηλά, στο 1 - 2%), θεωρείται κρίσιμο από την πλευρά του Ρ. Τ. Ερντογάν, αφού εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κόψει ψήφους από τον Κιλιτσντάρογλου.

Ενταση και καταγγελίες

Το φιλοκουρδικό HDP δεν κατεβάζει υποψήφιο Πρόεδρο και στηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές, μέσα από το «Πράσινο Αριστερό Κόμμα» (YSP) που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του, μεταξύ άλλων και για να προσπεράσει πιθανά δικαστικά εμπόδια από τις κατηγορίες για συνεργασία με την «τρομοκρατία» (δηλαδή το ΡΚΚ).

Ο αναπληρωτής συμπρόεδρος του HDP Ταγίπ Τεμέλ υποστήριξε ότι η ψήφος στο YSP θα είναι «χτύπημα στον φασισμό», αναφέροντας ότι το HDP θα ορίσει πάνω από έναν αντιπρόσωπο σε κάθε εκλογικό τμήμα, ανησυχώντας για πιθανές προβοκάτσιες. Επέκρινε δε τον σύμβουλο του Ερντογάν Μεχμέτ Ουτσιούμ επειδή είπε ότι αλλαγή κυβέρνησης θα σήμαινε «πραξικόπημα» κατά της «πλήρους ανεξαρτησίας της Τουρκίας».

Την ένταση αναδεικνύουν μια σειρά επιθέσεων που καταγγέλλουν και τα δύο «στρατόπεδα»: Ετσι, το CHP κατήγγειλε επίθεση με πέτρες που δέχθηκε το λεωφορείο του Κιλιτσντάρογλου στον Σαγγάριο, για την οποία μετά έγινε γνωστό ότι συνελήφθη ένας 15χρονος αλλά αφέθηκε ελεύθερος αφού δεν έγινε καταγγελία. Από τη μεριά του, το ΑΚΡ κατήγγειλε μεταξύ άλλων ένοπλη επίθεση κατά δικών του γραφείων στο Γκαζιαντέπ, από ομάδα του CHP.

Στο μεταξύ, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ εξέφρασε απογοήτευση για τη μη έκδοση διαπίστευσης σε βουλευτές από Δανία και Σουηδία που επρόκειτο να είναι παρατηρητές στις εκλογές της 14ης Μάη. Μεταξύ άλλων οι τουρκικές αρχές επικαλέστηκαν κατηγορίες για «προώθηση τρομοκρατικής οργάνωσης». Ο ΟΑΣΕ έκανε λόγο για «σκιά» που ήδη πέφτει στις «τουρκικές εκλογές (...) Δείχνουν ήδη ότι θέλουν να τις ελέγξουν».


ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΙΜΡΑΝ ΚΑΝ
Η αντιπολίτευση καλεί σε διαμαρτυρίες προς την πρωτεύουσα

Στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται στο Ισλαμαμπάντ και σε άλλες περιοχές

Από την παρέμβαση της αστυνομίας στο Ισλαμαμπάντ

Copyright 2023 The Associated

Από την παρέμβαση της αστυνομίας στο Ισλαμαμπάντ
Συνεχίζονται στο Πακιστάν οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης ενάντια στην προχτεσινή σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Καν, με την κυβέρνηση να απαντά κατεβάζοντας τον στρατό στους δρόμους, στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η σύλληψη του Καν έγινε ενώ εκείνος είχε μπει στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισλαμαμπάντ, για να καταθέσει σε υπόθεση όπου διωκόταν για διαφθορά. Τον ακολούθησαν μέλη παραστρατιωτικών ομάδων και στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Η πύλη του κτιρίου αποκλείστηκε από τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ ο Καν απομακρύνθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Χτες ανακοινώθηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός προφυλακίστηκε για οκτώ μέρες και το ίδιο 24ωρο αναμενόταν να εμφανιστεί ενώπιον ειδικού δικαστηρίου.

Μετά τη σύλληψή του, η ηγεσία του κόμματός του, ΡΤΙ, έκανε λόγο για «απαγωγή», αναφέροντας ότι ο Καν μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, «πριν προλάβει να εμφανιστεί ενώπιον των δικαστών».

Από προχτές το απόγευμα δυνάμεις του ΡΤΙ σε όλη τη χώρα καλούσαν σε πορείες διαμαρτυρίας προς το Ισλαμαμπάντ, ενώ σε μια σειρά επαρχίες σημειώθηκαν επεισόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας, έξω από αστυνομικά τμήματα αλλά και έξω από εγκαταστάσεις του στρατού, όπου καλούσε η αντιπολίτευση. Εκπρόσωποι των αρχών δήλωναν στην πακιστανική «Αυγή» ότι για μια σειρά συλληφθέντες συντάσσονταν κατηγορητήρια για «τρομοκρατία».

«Μαύρο κεφάλαιο» στην Ιστορία της χώρας χαρακτηρίζει τις διαμαρτυρίες ανακοίνωση των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρουν ακόμα ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πάρει τον νόμο στα χέρια του».

Χτες αναφέρθηκαν 4 ακόμα νεκροί σε συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις ασφαλείας στην Πουντζάμπ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εντολή για ανάπτυξη στρατιωτών σε Ισλαμαμπάντ, Πουντζάμπ και Κιμπέρ Πακτούνχα, για την «αντιμετώπιση της επιδεινούμενης κατάστασης με την τάξη στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, σχολίασε ότι «η σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού αποτελεί εσωτερική υπόθεση του Πακιστάν. Υποστηρίζουμε τις ειρηνικές δημοκρατικές διαδικασίες και την τήρηση του κράτους δικαίου, και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είπε ότι «ευχόμαστε απλά οτιδήποτε συμβαίνει στο Πακιστάν να σέβεται τον νόμο, το Σύνταγμα», ενώ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου πολιτικού υποψηφίου ή υπέρ του ενός κόμματος έναντι του άλλου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ