ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ»
Ρωσική «αναχαίτιση»

Η αμερικάνικη αντιπροσωπεία ενώ αποχωρεί από το υπουργείο Ε9ξωτερικών της Ρωσίας

Associated Press

Η αμερικάνικη αντιπροσωπεία ενώ αποχωρεί από το υπουργείο Ε9ξωτερικών της Ρωσίας
ΜΟΣΧΑ - ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-

Τη στιγμή που τα δύο άλλα κλιμάκια με τους αμερικανικούς υψηλότατους αξιωματούχους σχεδόν ολοκλήρωσαν τις περιοδείες τους, «διαδίδοντας» και «πουλώντας» το αμερικανικό σχέδιο για την «ασφάλεια του 21ου αιώνα» δηλαδή το «εθνικό αντιπυραυλικό σύστημα» -(NMD) που είναι και ευρύτατα γνωστό ως «υιός του πολέμου των άστρων», το τρίτο και πιο κρίσιμο κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πολ Ουόλφοβιτς, βρέθηκε στη Μόσχα για διαβουλεύσεις με τη ρωσική ηγεσία. Μια ηγεσία που αν και υποδέχτηκε την «πρόσκληση» για διάλογο που απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχει εκφράσει πολλάκις την αντίθεσή της όσον αφορά την «αναγκαιότητα» της αντιπυραυλικής ασπίδας, καθώς και την κάθετη διαφωνία της στην ανάπτυξη ενός συστήματος που αντίκειται στη διεθνή συνθήκη για αντιβαλλιστικούς πυραύλους.

Οι διαφωνίες, οι ανησυχίες και ο προβληματισμός τέθηκαν επί τάπητος χτες κατά τη διάρκεια των πρώτων του είδους απευθείας αμερικανορωσικών συνομιλιών που έλαβαν χώρα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στη Μόσχα, και όπου συμμετείχαν η πολυμελής αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Αμυνας, Πολ Βόλφοβιτς αλλά και η υπ' αριθμόν δύο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, ΣτίβενΧάντλεϊ ενώ από ρωσικής πλευράς επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Βιατσεσλάβ Τρουμπνίκοφ ενώ συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο Γιούρι Καπράλοφ, ειδικός σε θέματα εξοπλισμών.

Οι διαβουλεύσεις μάλλον θα πρέπει να χαρακτηριστούν άκαρπες, καθώς η συνθήκη ΑΒΜ του 1972 αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, κατά τις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, είπε ότι τα επιχειρήματα που παρουσίασε η αμερικανική αντιπροσωπεία υπέρ της ανάπτυξης του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας δεν έπεισαν τη ρωσική πλευρά. «Η αμερικανική πλευρά δεν παρουσίασε τα απαραίτητα στοιχεία που να δικαιολογούν την κατάργηση του συστήματος διεθνούς ασφαλείας των τελευταίων 30 ετών», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος, αναφερόμενος στις εκπεφρασμένες διαθέσεις των Αμερικανών, διά της ομιλίας του Τζορτζ ΟυόκερΜπους, στο Πανεπιστήμιο Αμυνας του Πενταγώνου την 1η Μάη, όπου δήλωσε απερίφραστα ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αναθεωρήσουν τη συνθήκη τους για την αντιβαλλιστική άμυνα, προκειμένου να αναπτύξουν το νέο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

«Μέχρι τώρα περισσότερα είναι τα ερωτήματα από τις απαντήσεις», τόνισε ο Γιακοβένκο αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν οι δύο αντιπροσωπείες. Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε κι ο επικεφαλής της ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Γιούρι Κόπτεφ, ο οποίος δήλωσε στη Μόσχα ότι «Απόφαση ρωσική περί συμμετοχής στο αμερικανικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας δεν υπάρχει» αν και αναγνώρισε ότι «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης διάδοσης των πυραύλων».

Το στίγμα της ρωσικής στάσης είχε δώσει από την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ που σε δηλώσεις του, είχε αντιταχθεί στην προσπάθεια της Ουάσινγκτον για την κατάργηση της συνθήκης ΑΒΜ. «Η συνθήκη αυτή πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί», τόνισε ο Ιβανόφ, ενώ στο θέμα επανήλθε από το Ελσίνκι όπου βρέθηκε χτες και ερωτώμενος για το αμερικανικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας, τόνισε ότι αφορά πολύ περισσότερες χώρες από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να επανεξεταστεί «η αρχιτεκτονική της άμυνας της Ευρώπης». «Δεν είναι μόνον πρόβλημα της Ρωσίας και των ΗΠΑ, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, πρέπει να ληφθεί η γνώμη και άλλων κρατών», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα αντιτίθεται και στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Το «αγκάθι» της διεύρυνσης

Με την επισήμανση αυτή ο Ιβανόφ έφερε στο προσκήνιο ακόμη ένα ακανθώδες ζήτημα των αμερικανορωσικών σχέσεων, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερ, απασχόλησε επίσης τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, αφού η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα φέρει τη Βορειοατλαντική συμμαχία στο κατώφλι της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς αποτέλεσε και το κύριο ζήτημα συζήτησης κατά τη δεύτερη μέρα Διεθνούς Διάσκεψης που επικεντρώνει τις εργασίες της κυρίως στη διεύρυνση που γίνεται στην Μπρατισλάβα με τη συμμετοχή μάλιστα «πολύ ισχυρών» γερουσιαστών που επηρεάζουν τα μάλα το αμερικανικό Κογκρέσο, του Τρεντ Λοτ και του Τζέσε Χελμς. Κατά τη διάρκειά της οι ηγέτες εννέα πρώην σοσιαλιστικών χωρών - της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Λιθουανίας, της Λεττονίας, της Εσθονίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, ενώ από το 1999 έχει δεχτεί ως μέλη την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία - επανέλαβαν και πάλι την πρόθεσή τους να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. «Υποστηρίζουμε σθεναρά την έμφαση που δίνει το ΝΑΤΟ στη διεύρυνσή του, ως το θεμέλιο λίθο μιας Ευρώπης ενιαίας, ελεύθερης και ασφαλούς» θα τονίσουν δύο εξ αυτών σε επιστολή που παρέδωσαν στον οικοδεσπότη της Διάσκεψης και πρόεδρο της Σλοβακίας, Μίκουλας Ντζουρίντα.

Σε απάντηση της επιστολής που διαβάστηκε από τον Ντζουρίντα στη Διάσκεψη, η ρωσική πρεσβεία στη Σλοβακία, εξέδωσε ανακοίνωση σε πολύ υψηλούς τόνους, τονίζοντας ότι η στάση αυτή καθώς και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ συνιστούν ένα «πολύ σοβαρό λάθος» και ότι «χωρίς τη δημοκρατική Ρωσία, η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ποτέ ενιαία και ελεύθερη».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νόμος «η βόμβα» του συνταξιοδοτικού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η κυβέρνηση του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ κατόρθωσε να ενεργοποιήσει την «ωρολογιακή βόμβα», δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις, στο συνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού χτες υιοθετήθηκαν οριστικά σε μία πολύ κρίσιμη ψηφοφορία και από την Μπούντεσρατ, τη γερμανική Ανω Βουλή, συνεπώς αποτελούν πια νόμο του γερμανικού κράτους.

Για να περάσει το νομοσχέδιο από την Μπούντεσρατ, όπου ούτε ο κυβερνητικός συνασπισμός ούτε η αντιπολίτευση διαθέτουν την πλειοψηφία, η κυβέρνηση κατάφερε να κερδίσει την ψήφο τριών κρατιδίων, του Βερολίνου, του Βραδεμβούργου και της Βρέμης, όπου οι κυβερνήσεις τους προέρχονται από συμμαχίες ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Χριστιανοδημοκρατικό. Νωρίτερα, οι βουλευτές της Κάτω Βουλής (Μπούντεσταγκ), όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει την πλειοψηφία, υιοθέτησαν τις τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις, που είχαν εισηγηθεί τα μέλη της επιτροπής συμβιβασμού ανάμεσα στα δύο Σώματα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι συντάξεις που χορηγούν οι κρατικοί φορείς θα μειωθούν σταδιακά στο 67% του μέσου εισοδήματος από το 70,1% που είναι μέχρι τώρα, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι θα «ενθαρρύνονται», μέσω κυρίως της μείωσης της φορολογίας, να προχωρούν σε παράλληλες ιδιωτικές ασφαλίσεις, ώστε να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Η γερμανική «κοκκινοπράσινη» κυβέρνηση θεωρεί άκρως απαραίτητες τις μεταρρυθμίσεις εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, η οποία -σύμφωνα με τους ιθύνοντες- θα προκαλέσει «απίστευτες πιέσεις στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα», αφού υπολογίζει ότι η αναλογία συνταξιούχων και εργασιακά ενεργού πληθυσμού θα αυξηθεί στο 56% το 2040, από το 25% που ήταν το 1999!

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Αυστραλοί στρατιώτες - πειραματόζωα Βρετανών!

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Πειραματόζωα των Βρετανών έγιναν τουλάχιστον 24 Αυστραλοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια πυρηνικών δοκιμών στην έρημο Μαραλίνγκα της Νότιας Αυστραλίας στις δεκαετίες του '50 και του '60, μόνον και μόνον για να βρεθεί ποιο είδος ρουχισμού (!) ...προστατεύει περισσότερο τους στρατιώτες από τη ραδιενέργεια σε κατάσταση πυρηνικού πολέμου!

Τη σημαντική αυτή αποκάλυψη έκανε χτες η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ντάντι της Σκοτίας, Σου Ράμπιτ Ροφ, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο του ΑΒC. Η Ροφ στήριξε την έρευνά της σε απόρρητα έγγραφα των Εθνικών Αρχείων της Αυστραλίας, τα οποία, όπως διαπίστωσε στη συνέχεια, ήρθαν σε αντίφαση με αντίστοιχα έγγραφα που κατέθεσε το 1997 η βρετανική κυβέρνηση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας πως τάχα δε χρησιμοποιήθηκαν άνθρωποι στη διάρκεια πειραμάτων σε δοκιμές πυρηνικών όπλων στην έρημο Μαραλίνγκα της Νότιας Αυστραλίας κατά τις δεκαετίες του '50 και του '60. Οι αποκαλύψεις της Ροφ προκάλεσαν αφενός την άμεση αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Καμπέρα, που ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, και αφετέρου την προσφυγή Αυστραλών βετεράνων στρατιωτών στη δικαιοσύνη, με αίτημα την καταβολή αποζημιώσεων...

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Διευρύνεται η συζήτηση για τις περιπολίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εντείνονται οι συζητήσεις μέσα στο αμερικανικό Πεντάγωνο για το ενδεχόμενο δραστικής μείωσης του αριθμού των περιπολιών που τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποιούν καθημερινά στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων» στο βόρειο και στο νότιο Ιράκ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, υπέρ της πρότασης μείωσης υπερθεμάτισαν ο στρατηγός του αμερικανικού Πεζικού Τόμι Φρανκς και ο Πτέραρχος Τζόζεφ Ράλστον, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι ο κίνδυνος για την ασφάλεια των Αμερικανών και των Βρετανών πιλότων είναι ιδιαίτερα αυξημένος, αφού η Βαγδάτη φαίνεται να επιζητά απελπισμένα την «επιτυχία» της κατάρριψης ενός συμμαχικού αεροσκάφους.

Η είδηση σχολιάστηκε φυσικά με διθυράμβους στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ, ισχυριζόταν ότι ο προβληματισμός που επικρατεί στο αμερικανικό Πεντάγωνο οφείλεται «στην επιτυχημένη τακτική που ακολουθεί η ιρακινή αντιαεροπορική άμυνα και η ιρακινή ηγεσία». Μάλιστα, δε δίστασε να μιλήσει για την αρχή μιας σταδιακής «υποχώρησης του εχθρού». Για ορισμένους Αμερικανούς αναλυτές και διεθνείς παρατηρητές, η όλη υπόθεση σχετίζεται περισσότερο με την αντίληψη που κυριαρχεί στη νέα αμερικανική ηγεσία ότι η «μεγάλη απειλή» εστιάζεται στην περιοχή του Κόλπου και γενικότερα τη στροφή του αμερικανικού ενδιαφέροντος προς τα εκεί.

ΓΑΛΛΙΑ
Και νέες κινητοποιήσεις

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στη συνέχιση των κινητοποιήσεων, προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όλων των γαλλικών πόλεων, εξαιρουμένων αυτών του Παρισιού. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν, χθες, στην πέμπτη 24ωρη απεργία τους, τις τελευταίες 6 εβδομάδες, ζητώντας τη μείωση του συνταξιοδοτικού ορίου, από τα 60 στα 55 χρόνια. Οι εργαζόμενοι του Παρισιού έχουν, ήδη, κερδίσει τη συγκεκριμένη μείωση.

Στην απεργία συμμετείχαν, όπως και τις προηγούμενες φορές, οι εργαζόμενοι στα τρένα, στα τραμ, στον υπόγειο σιδηρόδρομο και στα λεωφορεία, με διαφορετικό μέσο να παραλύει εντελώς σε κάθε πόλη. Η απεργία έγινε, σαφώς, περισσότερο αισθητή στις μεγάλες πόλεις της χώρας, στη Λίλι, στο Στρασβούργο, στο Νανσί, στη Λιόν, στο Μπουλόν - σουρ - Μερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ