ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
«Δυο γάιδαροι μαλώνανε»... στον τόπο του εγκλήματός τους

Ν. Καραθανασόπουλος: Συνυπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές που έχουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες των ομίλων

Eurokinissi

Στην Ολομέλεια της Βουλής (όπου αναμενόταν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία) μετέφεραν χτες την προκλητική αντιπαράθεσή τους, πάνω στις πλάτες των πλημμυροπαθών, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι δορυφόροι τους, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να αποπροσανατολίσουν και να «ξεπλύνουν» τις αιτίες και τους υπεύθυνους του διαχρονικού, προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, όπως αυτό που εκτυλίσσεται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων του Θεσσαλικού κάμπου.

Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλου, ο οποίος αφού εμφάνισε την ΕΕ «αγγελικά πλασμένη», απέδωσε στην κυβέρνηση «ανικανότητα για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων» και εξέφρασε την τεράστια ανησυχία του αν είναι σε θέση να διαχειριστεί τα κονδύλια του υπερμνημονίου σε βάρος των λαών, του Ταμείου Ανάκαμψης. «Είναι δυνατόν να είναι αριστεία το ότι η Ελλάδα δεν υλοποιεί τυπικές συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει: «Δεν έχετε την επάρκεια να διαχειριστείτε τους πόρους που έχει ήδη η χώρα μας».

Ομως, η μεγάλη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, είναι ότι «υπάρχει αγωνία στην περιοχή και η διέξοδος στην έλλειψη απαντήσεων θα είναι ο θυμός, θα είναι η ένταση και η αμφισβήτηση της κοινωνικής συνοχής», προειδοποιώντας την κυβέρνηση για τον κίνδυνο μεγάλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων του λαού κι εμφανή την «αγωνία» ο αγώνας να στοχεύσει τον πραγματικό ένοχο, το αστικό κράτος και την πολιτική που τσακίζει τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου. Ο ίδιος κατέθεσε πρόταση για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή για τις πλημμύρες.

Το ΠΑΣΟΚ, με μια παρεμφερή κριτική για τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ, κατέθεσε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι για κακοδιαχείριση των κονδυλίων και αδιαφάνεια έκαναν λόγο τόσο η Πλεύση Ελευθερίας όσο και τα ακροδεξιά και φασιστικά μορφώματα από την Ελληνική Λύση έως τους «Σπαρτιάτες».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας, εξέφρασε «ευχαριστίες στον κ. Φάμελλο γιατί εξέφρασε κάποιες εύλογες αγωνίες», που θα ληφθούν υπόψη, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης, αφού έκανε λόγο για «εθνική κλάψα», είπε απευθυνόμενος ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ: «Επειδή πολύ εύκολα σήμερα χρησιμοποιείται στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ το Ταμείο Ανάκαμψης, να πούμε ότι δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια και έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης», δείχνοντας και ποιες είναι και οι ...διαφορές τους.

Ο ένοχος έχει ονοματεπώνυμο

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε την κοινή γραμμή όλων να «κουκουλώσουν» το έγκλημα. Αναδεικνύοντας τον ένοχο αρχικά επισήμανε ότι «αντικειμενικά υπάρχουν οι δυνατότητες αποτροπής και περιορισμού των καταστροφικών συνεπειών ενός φυσικού φαινομένου. Επιστημονικά, πρώτα και κύρια, υπάρχει η δυνατότητα της πρόβλεψης έγκαιρα του πού θα εκδηλωθούν τα περισσότερα από αυτά τα φαινόμενα. Υπάρχει η δυνατότητα να μελετήσουμε ολοκληρωμένα τον κάθε χώρο, την κάθε περιοχή και με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν, με βάση την ένταση των φαινομένων και τα μοντέλα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σου βγάλει παραμέτρους με εκατομμύρια συνδυασμούς μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ταυτόχρονα, με βάση αυτήν την ολοκληρωμένη μελέτη, να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, θωράκισης της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιακών στοιχείων του κόσμου. Βεβαίως, υπάρχουν και τα μέσα για να υλοποιηθούν τέτοιου είδους σχέδια».

Στη βάση αυτών, τόνισε ότι «εμείς το λέμε καθαρά: Υπεύθυνοι για το διαχρονικό και προδιαγεγραμμένο έγκλημα είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, καθώς επίσης και όλων των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που στηρίζονται από τα ίδια τα κόμματα τα οποία κυβερνούν» γιατί έχουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και την κερδοφορία τους, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ που μετατρέπουν τη γη σε εμπόρευμα και έργα για υποδομές που αφορούν τις ανάγκες του λαού χαρακτηρίζονται μη επιλέξιμα γιατί δεν φέρνουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι το αστικό κράτος που είναι «ανίκανο» για να ικανοποιήσει λαϊκές ανάγκες και ικανότατο όταν πρόκειται για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Εφερε ως παράδειγμα «την εγκληματική για τους λαούς της Ευρώπης Οδηγία 2007/60», που την επικαλέστηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία έχει ως βασικά κριτήρια την «οικονομική αποδοτικότητα», δεύτερο την προσέλκυση επενδύσεων και επιχειρήσεων εκεί που θα κατασκευαστούν τα έργα ότι «πρέπει να είναι ενδεικτικός ο αριθμός των κατοίκων που ενδέχεται να πληγούν - δηλαδή, εκεί όπου είναι αραιοκατοικημένες περιοχές, χωριά, επαρχία, δεν υπάρχει ανάγκη να παρθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας» - και «τον τύπο της οικονομικής δραστηριότητας που ενδέχεται να πληγεί. Οσο πιο μεγάλη η οικονομική δραστηριότητα και πιο ισχυρή, τόσο περισσότερη προστασία».

Μάλιστα, ο Ν. Καραθανασόπουλος αφιέρωσε «εξαιρετικά στους ευρωλιγούρηδες και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου», όπως ανέφερε, τη μελέτη της πλατφόρμας «FloodCBA», η οποία χρηματοδοτείται από την ΕΕ και λέει ότι «είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή οι εύπορες οικογένειες ή τα πολύτιμα εργοστάσια, από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία». Λέει, επίσης: «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται δίκαιες, αλλά η δικαιοσύνη» - λέει αυτή η μελέτη - «δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «μέσα από τις λάσπες γεννιέται μια ελπίδα, η δύναμη της αλληλεγγύης και του αγώνα», σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων και συμβάλλουν έμπρακτα στην προσπάθεια του λαού να σώσει τα σπίτια του. Χαρακτήρισε συγκλονιστικό το κύμα αλληλεγγύης σωματείων και συνδικάτων από όλη τη χώρα και ντροπή το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ ζήτησε να σταματήσει η αλληλεγγύη επειδή δεν μπορούν οι δήμαρχοι να τη διαχειριστούν.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ καλεί τον λαό να βγει στον δρόμο, να οργανώσει τον αγώνα για άμεσες αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις, για ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρώνουν τρελό φαγοπότι για τους ομίλους στις πλάτες των πληγέντων

Με τροπολογία δίνουν 600 εκατομμύρια για τις... «πρώτες ανάγκες» των επιχειρηματικών ομίλων

Τον δρόμο για να στηθεί για άλλη μια φορά ένα τρελό φαγοπότι για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αυτήν τη φορά στις πλάτες των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και στις άλλες περιοχές, έρχεται τώρα να ανοίξει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όπως ανέφερε ο υπουργός Χ. Σταϊκούρας, θα μοιράσει στους ομίλους, δηλαδή στους αναδόχους των έργων, 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα έργα αφορούν σύμφωνα με τον υπουργό σε οδικά και σιδηροδρομικά βραχείας αποκατάστασης και κάποιες γέφυρες. Δηλαδή καμία σχέση με αντιπλημμυρική προστασία ή αποκατάσταση εδώ και τώρα των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, με την ειδική αγορήτρια του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα να διευκρινίζει ότι αυτό δεν σημαίνει πως έχει αντίρρηση για άλλα άρθρα της, όπως είναι να δοθούν αποζημιώσεις στα κλιμάκια που διενεργούν ελέγχους στις πληγείσες περιοχές, ή η αποκατάσταση χωρίς επιβάρυνση για τα ηλεκτροδοτικά δίκτυα στα σπίτια κ.ά. Ομως, όπως τόνισε, το άρθρο 1 της τροπολογίας έχει τη βαρύνουσα σημασία, γιατί είναι «πιστή εφαρμογή της πολιτικής που έχει ως θεό την προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και γι' αυτό αφήνει απροστάτευτο τον λαό, ενώ θυσιάζει στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας ακόμα και την ανθρώπινη ζωή».

Τόνισε ότι η τροπολογία «είναι πρόκληση όχι μόνο γιατί είναι ανεπαρκέστατα τα μέτρα της, αλλά γιατί από πάνω στρώνει το τραπέζι για το μεγάλο φαγοπότι που θα ακολουθήσει από τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Στον βωμό του κέρδους θυσιάζετε την πρόληψη, στον ίδιο βωμό θυσιάζετε και την αποκατάσταση από τις πραγματικά τρομακτικές καταστροφές που προηγήθηκαν». Με δυο λόγια, σημείωσε, και για τα όποια έργα «το κριτήριο θα είναι η προστασία του επιχειρηματικού κέρδους».

Πιάσανε στασίδι και οι τραπεζίτες

Στο μεταξύ, με απόφασή τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να «ξοδευτούν» διαθέτοντας όλες μαζί - με τη γνωστή «πατέντα» της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» που τους επιστρέφεται με άλλους τρόπους στο πολλαπλάσιο - 50 εκατομμύρια ευρώ για έργα αποκατάστασης ή ανάπτυξης υποδομών στη Θεσσαλία. Φυσικά, με αυτά ελάχιστα μπορούν να γίνουν σε πραγματικές υποδομές που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα.

Οι αποφάσεις της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ανακοινώθηκαν μετά από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ενώ μες στη «γαλαντομία» τους οι τραπεζίτες ανακοίνωσαν ότι προσωρινά, έως το τέλος του χρόνου ...δεν θα πλειστηριάζουν τα βουλιαγμένα σπίτια!

Και βέβαια οι τραπεζίτες δεν παραλείπουν να συμπληρώσουν ότι «αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας στον εξαγωγικό προσανατολισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας, είναι σε ετοιμότητα να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν», «πιάνοντας στασίδι» και για την επόμενη μέρα στο φαγοπότι.

Εισαγγελική έρευνα για την πλημμύρα

Εισαγγελική έρευνα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διατάχθηκε για στοχευμένες έρευνες για συγκεκριμένα έργα που δεν έγιναν, με αφορμή τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων ζητείται «να γίνουν ενέργειες προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κ.λπ.» και να διερευνηθούν οι ευθύνες για τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικό αντιπεριφειάρχη Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δήμαρχο Βόλου και αρμόδιους αντιδημάρχους, δήμαρχο Καρδίτσας και αρμόδιους αντιδημάρχους, για μέτρα που πήραν, όπως και για τα κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα και τις καταγγελίες για τη διαχείριση της κατάστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ