ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
Βραδιές με θέατρο και μουσική

«Περιμένοντας τον Γκοντό»
«Περιμένοντας τον Γκοντό»
Το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» παρουσιάζεται, από σήμερα, στο θέατρο «Τόπος Αλλού», σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή. Το έργο καθρεφτίζει γλαφυρά την απέραντη ερημιά και απόγνωση του ανθρώπου μπροστά στο υπαρξιακό κενό. Ο τίτλος του έργου καθιερώθηκε ως σύμβολο της μάταιης αναμονής. Ο Βλαντιμίρ και ο Εστραγκόν, μοναχικοί κινούνται άσκοπα σε έναν πιεστικό απέραντο χρόνο, όπου «τίποτε δε συμβαίνει, κανείς δεν έρχεται, κανείς δε φεύγει». Μια εναγώνια αναμονή του Γκοντό, που εκτείνεται διαρκώς. Επιμέλεια - μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης, σκηνικό - κοστούμια Μίκα Πανάγου, επιμέλεια ήχων Στέλιος Κάτσαρης. Παίζουν: Δημήτρης Οικονόμου, Γιώργος Μωρόγιαννης, Δημήτρης Κανέλλος, Νίκος Κερασιώτης, Χρύσα Δρακοπούλου.

  • Αύριο, αρχίζουν, στο «Κνωσός» οι παραστάσεις του κινηματογραφικού έργου «Τα 39 σκαλοπάτια» του Τζον Μπάκανς, σε διασκευή Πάτρικ Μπάρλοου, σκηνοθεσία - μετάφραση Κωστή Τσώνου, σκηνικά - κοστούμια Δέσποινας Βολίδη, μουσική επιμέλεια Γιάννη Μακρίδη. Παίζουν: Λάμπρος Τσάγκας, Σπύρος Σπαντίδας, Νίκη Παλληκαράκη, Φώτης Κέπελης. Μια σάτιρα κατασκοπίας. Ενας μοναχικός άνδρας κατηγορείται άδικα για τη δολοφονία μιας γυναίκας. Για να αποδείξει την αθωότητά του εμπλέκεται σε δίκτυο κατασκόπων προς όφελος των Γερμανών. Απειλείται να συλληφθεί και δολοφονηθεί, αλλά και «ανακαλύπτει» τον έρωτα της ζωής του.

Οι Νίκος Ζιώγαλας, Ζωή Παπαδοπούλου και Οδυσσέας Τσάκαλος ολοκληρώνουν σήμερα τις εμφανίσεις τους στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, 210.5203.661). Στον ίδιο χώρο, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της ΚΝΕ, αύριο (11 π.μ.), θα πραγματοποιηθεί το παιδικό πρόγραμμα «Τα παιδιά φτιάχνουν την Ειρήνη», ενώ τη Δευτέρα (10 μ.μ.), η Ομάδα Χορού της ΚΝΕ θα «ξεδιπλώσει» το χορόδραμα «Οι γειτονιές του κόσμου», βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου.

  • Οι Μπάμπης Τσέρτος, Νάντια Καραγιάννη και Αφεντούλα Ραζέλη ξεκινούν τις εμφανίσεις τους στο «Σινέ-Κεραμεικός» (Κεραμεικού 56 και Μαραθώνος, Κεραμεικός, 210- 5222.222). Συμμετέχει ο Λίνος Κόκοτος.
  • «Ανοιχτή Ακρόαση» με τον συνθέτη Νίκο Πιτλόγλου, σήμερα (10.30μ.μ.), στο «Δίαυλο» (Δράκου 9, Κουκάκι, 210 9248737). Θ' ακουστούν τραγούδια του ομότιτλου cd και τραγούδια από προηγούμενες δουλιές του. Τραγουδούν: Αλμπίνα Ζαχαριάδου, Γιάννης Λεκόπουλος. Φιλική συμμετοχή: Βάσια Ζήλου.
Σύγχρονη γλυπτική στην «Καπλανών 5»

Εργοτου Θ. Παπαγιάννη
Εργοτου Θ. Παπαγιάννη
Υλοποίηση μιας παλιάς ιδέας, με ρίζες στα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια Τήνου, αποτελεί η νέα αίθουσα τέχνης, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (6μ.μ.) στον πεζόδρομο Καπλανών 5 και Μασσαλίας. Ο γλύπτης Εκτορας Παπαδάκης δημιουργεί μία «διαφορετική» αίθουσα, «καλύπτοντας» ένα ουσιαστικό κενό, αναφορικά με τις ποικίλες σημερινές εικαστικές εκφάνσεις, κυρίως, της σύγχρονης γλυπτικής. Η γλυπτική διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό, το οποίο αναζητά ένα «βήμα» παρουσίασης της δουλιάς του.

Η γκαλερί «Καπλανών 5» ξεκινά με μία έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο γλύπτη Γεράσιμο Σκλάβο, με αφορμή τα 40 χρόνια από τον πρόωρο και τραγικό θάνατό του. Δώδεκα γλύπτες, οι: Βασίλης Βασίλη, Κώστας Βρούβας, Κώστας Δικέφαλος, Τάκης Κοζόκος, Χρήστος Λαζαράκης, Θόδωρος Παπαγιάννης, Εκτορας Παπαδάκης, Κώστας Ρόθος, Κυριάκος Ρόκος, Γιώργος Σταματόπουλος, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Γιώργος Χουλιαράς, όλοι καταξιωμένοι, φέρνουν στο προσκήνιο «στοιχεία της ανανεωμένης παράδοσης, συνδυασμένα με νέες αντιλήψεις γύρω από τη διαπραγμάτευση της φόρμας, καθώς και τις νοηματικές - αισθητικές της αξίες». Η έκθεση, σε επιμέλεια Αθηνάς Σχινά, θα διαρκέσει έως 18/1.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Νέα Γενιά (Φύλλα 39 έως 56, Νοέμβρης 1944 - Σεπτέμβρης 1946)»
  • «Η Κομμουνιστική Διεθνής - Β' Συνέδριο»- Συλλογικό
  • «Συνοπτική κριτική προσέγγιση σύγχρονων αστικών ιδεολογημάτων και γενικότερων θεωρητικών ζητημάτων»- Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Ο Βασίλης Ρώτας και το έργο του για παιδιά και εφήβους»- Θανάσης Καραγιάννης
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη είναι το Β΄ Φιλοσοφικό Συνέδριο, που διοργανώνει τη Δευτέρα (6.30μ.μ.), η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8). Θα μιλήσουν οι: Κ. Πετράκου, Η. Γιαννικόπουλος, Α. Δουλαβέρης, Α. Μαρκάτη, Γ. Σταματίου, Γ. Μακράτος, Ε. Παπανικολάου. Χαιρετίζουν οι: Πάτροκλος Σταύρου, Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα, Αυγερινός Ανδρέου.

Διάλεξη του καθηγητή Νίκου Χατζηνικολάου με θέμα «Η Σταύρωση του Δ. Θεοτοκόπουλου στο Μουσείο του Πράδο» δίνεται τη Δευτέρα (7μ.μ.) στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Ν. Δούκα 4).

  • Κατασκευές με πηλό και γύψο, ζωγραφική, θεατρικά δρώμενα και αφήγηση παραμυθιών περιλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο εργαστήρι, που διοργανώνει (αύριο, 10π.μ.) ο Δήμος Νίκαιας στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245). Τη Δευτέρα, στο Δημαρχείο (Π. Τσαλδάρη 10), φιλοξενείται (7.30μμ) η χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας.
μια ΕΚΘΕΣΗ

«Εμπνεύσεις και πορτρέτα» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Τζούλιας Γκερέρο, (17-23/12) στο Παλαιό Ταχυδρομείο Πειραιά (Φίλωνος 29). Περιλαμβάνει επιλογή 60 έργων, δημιουργίες των δύο τελευταίων χρόνων. Η Τζ. Γκερέρο γεννήθηκε στην Μποκοτά της Κολομβίας και μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έργα της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις (Ιταλία, Αγγλία, Ελλάδα κ.ά.).

Εκθεση ζωγραφικής του Αλκη Πιερράκου, με θέμα το «Ψυχικό», εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μ.μ.) στη Δημοτική Πινακοθήκη Ψυχικού (Ι. Κοκκώνη 15).

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, σε διεύθυνση Γιώργου Πέτρου, σήμερα (8.30μμ), στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), με το Κοντσέρτο γκρόσο, έργο 3 του Χέντελ, το Κοντσέρτο για όμποε του Βιβάλντι (σολίστ ο Γιάννης Οικονόμου) και τη Συμφωνία αρ. 104 («Του Λονδίνου»), του Χάιντν.

  • Το «Δίφωνο» ξεκινά σειρά συναυλιών στην αίθουσα «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41, 210-3634000), με επίκεντρο το καλό ελληνικό τραγούδι. Εναρξη τη Δευτέρα (8.30μμ), με τον Παντελή Θαλασσινό, με Σμυρναίικα, άλλα τραγούδια του και το «Καλαντάρι» του.
ένα ΒΙΒΛΙΟ

«Θα πιάσουμε το σύννεφο/ Θα βγούμε από τη συμφορά του χρόνου/ Από την άλλη όψη της κακοτυχιάς/ Θα παίξουμε τον ήλιο στα δάχτυλα/ Στις εξοχές της ανοιχτής καρδιάς/ Θα δούμε να ξαναγεννιέται ο ήλιος». Αυτοί οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη «καθρεφτίζουν» την αλλοτινή και σήμερα συνεχώς καταστρεφόμενη από δόλια συμφέροντα, και φέτος με ολέθριες πυρκαγιές, ομορφιά της φύσης και της λαϊκής αρχιτεκτονικής μας σε μακραίωνους παραδοσιακούς οικισμούς. Ομορφιά που περιδιαβαίνοντας τους σημαντικότερους οικισμούς από την Πελοπόννησο έως τη Θράκη, πριν τις πυρκαγιές, αποτύπωσε και «υμνεί» ο Νίκος Δεσύλλας στο νέο του φωτογραφικό «Ελληνικοί ιστορικοί οικισμοί (Α΄ τόμος: Ηπειρωτική Ελλάδα)» (καλλιτεχνική επιμέλεια Στέλλας Πέρπερα, εκδόσεις «Σύνολο»). Τα κείμενα του τόμου υπογράφει ο ομότιμος καθηγητής της Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Δημήτρης Φιλιππίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «το πολύτιμο αυτό φωτογραφικό υλικό» του Ν. Δεσύλλα «συνδυάζει τους ιστορικούς οικισμούς με το φυσικό τοπίο», το οποίο «είτε από ανθρώπινη παρέμβαση είτε από φυσική φθορά, διαρκώς ελαττώνεται χωρίς ελπίδα αναπλήρωσής του. Αυτό μας υπενθύμισαν με επώδυνο τρόπο οι μεγάλες πυρκαγιές τον Αύγουστο». Ο καθηγητής σημειώνει επίσης ότι «στη σημερινή τους μορφή αυτού του είδους οι οικισμοί, διάσπαρτοι σε ένα τοπίο με ξεχωριστά χαρακτηριστικά, εκφράζουν σε συμπυκνωμένη μορφή τη νεότερη ιστορία του τόπου».

ένας ΔΙΣΚΟΣ

Από το «Μένω εκτός» του Ara Dinkjian στο «Κύμα το κύμα» του Γιώργου Ζήκα... Ανάμεσά τους άλλα 25 τραγούδια αξιόλογων δημιουργών, που τα σφράγισε ερμηνευτικά η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Ο λόγος για το διπλό cd της τραγουδίστριας «Δυνατά 1986-2007», («Universal Music»), που παρουσιάστηκε χτες. Το άλμπουμ περιέχει 27 από τα καλύτερα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει η Ελευθερία Αρβανιτάκη, σε νέα ψηφιακή ηχητική επεξεργασία και το νέο τραγούδι «Μην ορκίζεσαι» («Comme Mona Lisa»), σε στίχους Νίκου Μωραΐτη. Φωνή ιδιαίτερη, η Ελ. Αρβανιτάκη ξεχώρισε από τον πρώτο προσωπικό της δίσκο «Κοντραμπάντο» (1986) και συνεχίζει να «μιλά» σε μεγάλο μέρος του ελληνικού κοινού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ