ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 εκατομμυρίων χρόνων ο ήλιος μας γίνεται όλο και πιο θερμός. Κάτι που είναι φυσικό για αστέρια αυτού του τύπου, που καίνε με αύξουσα ένταση, μέχρι να εξαντληθεί, το υδρογόνο και το ήλιο και τότε αρχίζει η καύση άλλων στοιχείων, όπως ο άνθρακας που τους κάνουν ακόμα θερμότερους. Η ποσότητα ακτινοβολίας που λαμβάνουμε σήμερα είναι κατά 1/3 περισσότερη. Οι συνθήκες, όμως, στην επιφάνεια της Γης είναι περίπου σταθερές από τότε που εμφανίστηκε ζωή, γεγονός που οφείλεται στα πετρώματα.

Το αέριο του θερμοκηπίου

Σε κάποια φάση η ατμόσφαιρα της Γης, που είχε σχηματιστεί από εκλυόμενα αέρια των ηφαιστείων, αποτελείτο από άζωτο, ίχνη οξυγόνου και γύρω στο 98% διοξείδιο του άνθρακα. Η ηλιακή ακτινοβολία θερμαίνει την επιφάνεια της Γης, η οποία τη στέλνει πίσω στο διάστημα. Ομως, η μεγάλη ποσότητα απορροφούμενη από το διοξείδιο του άνθρακα θέρμαινε τα γύρω αέρια και διασπειρόταν προς κάθε κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται το έδαφος. Ετσι η θερμότητα παγιδεύεται και διασπείρεται παντού. Το διοξείδιο του άνθρακα μοιάζει σαν κουβέρτα που συγκρατεί ζέστη.Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται το νερό εξατμίζεται και οι υδρατμοί απορροφούν ακτινοβολία αυξάνοντας κι άλλο τη θερμοκρασία. Η κουβέρτα γίνεται πιο χοντρή.Αυτό είναι σχηματικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που πήρε το όνομά του από τα πραγματικά θερμοκήπια. Το γυαλί είναι διαπερατό στην ακτινοβολία (σ.σ. με μικρό μήκος κύματος) αλλά αδιαπέραστο σε ακτινοβολίες με μεγάλο μήκος κύματος. Ετσι το θερμοκήπιο παγιδεύει θερμότητα.Αν η ατμόσφαιρα δεν είχε αλλάξει ο καιρός θα γινόταν όλο και πιο ζεστός. Κάτι που έγινε στον πλανήτη Αφροδίτη.Οι τεράστιες ποσότητες διοξείδιου του άνθρακα που υπήρχαν διαλύθηκαν στους ωκεανούς. Οι περισσότερες μετασχηματίστηκαν σε κιμωλία και ασβεστόλιθο μέσω κάποιων διεργασιών. Ετσι η ατμόσφαιρα τώρα αποτελείται από οξυγόνο, άζωτο και μόνο 0.03 % διοξείδιο του άνθρακα. Ομως, κι αυτή η μικρή θεωρητικά ποσότητα είναι ικανή να κρατήσει τη μέση θερμοκρασία πάνω από το επίπεδο που θα έφτανε, αν δεν υπήρχε καθόλου στον αέρα.

Τι συμβαίνει όταν καίμε καύσιμα

Για αιώνες αποδεσμεύουμε διοξείδιο άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά μόλις πρόσφατα το κάναμε σε μεγάλη κλίμακα. Τα πρώτα εργοστάσια της βιομηχανικής επανάστασης χρησιμοποιούσαν τρεχούμενο νερό, αλλά γρήγορα έδωσαν τη θέση τους σ' αυτά που έκαιγαν ξύλα και μετέπειτα κάρβουνο. Η αποδέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα με τους κινδύνους που περικλείει, είχε εντοπιστεί από το 1863 από τον J. Tyndall. Το ότι εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα δε σημαίνει αυτόματα ότι το αέριο θα συσσωρευτεί στον αέρα. Τα πράσινα φυτά, που το απορροφούν, θα αναπτυχθούν περισσότερο ή θα αποσυντεθούν; Οι ωκεανοί έχουν απεριόριστες δυνατότητες; Οι ζώντες οργανισμοί που το απομακρύνουν από την ατμόσφαιρα μπορούν να συγχρονίσουν τις λειτουργίες τους με τις σημερινές ποσότητες που αποδεσμεύονται; Προς το παρόν το κάνουν και οι ωκεανοί συσσωρεύουν στον πυθμένα τους τεράστιες ποσότητες. Ομως σε κάποιο χρονικό σημείο θα υπάρξει αδυναμία απομάκρυνσης του αερίου αυτού από την ατμόσφαιρα, λόγω της ταχύτητας που αποδεσμεύεται.

Ποια είναι η πραγματικότητα

Οι μελέτες για τα αποτελέσματα της αύξησης του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ θεωρητικές. Αυτό όμως που έχει διαπιστωθεί είναι ότι το αέριο αυτό συσσωρεύεται σε ποσοστό 0.2% ετησίως στους ωκεανούς. Η συγκέντρωση ποικίλλει από τόπο σε τόπο, επειδή αποδεσμεύεται σε βιομηχανικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου και χρειάζεται κάποιο χρόνο για να διαχυθεί στην ατμόσφαιρα και να ανιχνευτεί σε μακρινούς δειγματοληπτικούς σταθμούς λ. χ. Ανταρκτικής. Ποικίλλει, επίσης, από εποχή σε εποχή. Ακριβείς μετρήσεις πριν το 1958 δεν υπάρχουν. Στο τέλος της δεκαετίας του εξήντα αποδεσμεύονταν στον αέρα 10 δισ. τόνοι. Το 1958 έχουμε τις πρώτες μετρήσεις κι όχι εκτιμήσεις. Το 15ο αιώνα ο αέρας περιείχε στο 1.000.000 περίπου 230 μέρη διοξειδίου, το 1750 έγιναν 265 μέρη, στις αρχές του αιώνα μας 270 και το 1984 345! Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το διοξείδιο του άνθρακα που αποδεσμεύεται στην ατμόσφαιρα συσσωρεύεται. Και άλλα χημικά όπως οι χλωροφθοράνθρακες (σ.σ. που ευθύνονται για την τρύπα του όζοντος) που προκαλούν οι βιομηχανίες, απορροφούν τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας, συμβάλλοντας στην άνοδο της θερμοκρασίας. Το ίδιο ισχύει και για τα οξείδια του αζώτου που αποδεσμεύονται από τη βακτηριακή δράση στα υγρά τροπικά κλίματα - ως αποτέλεσμα της δράσης των λιπασμάτων - και αέρια που περιέχουν μεθάνιο.

Επηρεάζει τον καιρό;

Αν η κατώτερη ατμόσφαιρα γίνει θερμότερη θα εξατμίζονται περισσότερες ποσότητες νερού. Αυτό θα αυξήσει τη θερμότητα, αλλά θα 'χει και παρενέργειες, όπως η αύξηση των νεφώσεων. Τα σύννεφα αντανακλούν πίσω την εισερχόμενη ακτινοβολία και ρίχνοντας σκιά στην επιφάνεια προκαλούν ψύξη. Το κλίμα αλλάζει, φυσικά, με τα χρόνια. Σήμερα ζούμε σε μια μεσοπαγετωνική περίοδο. Τον μεσαίωνα και μέχρι τον προηγούμενο αιώνα υπήρχε ψυχρή περίοδος. Ενδέχεται η φυσική τάση τώρα να είναι πάλι η επιστροφή ψυχρής περιόδου, οπότε το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα πρέπει να την ξεπεράσει προτού μπορέσει να οδηγήσει σε άλλο ζέσταμα. Υπάρχουν πάμπολλες επιδράσεις στον καιρό κατά τη διάρκεια σύντομων περιόδων ενός ή δύο ετών. Μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που αποδεσμεύουν σωματίδια σκόνης στη στρατόσφαιρα έχουν "ψυκτικό" αποτέλεσμα. Η σκόνη αντανακλά πίσω την εισερχόμενη ακτινοβολία, αλλά η έκταση που γίνεται είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Πρόσφατα είχαμε τις εκρήξεις των ηφαιστείων St. Helens και El. Chichon. Η πρώτη δεν επέφερε καμιά κλιματική αλλαγή,ενώ το αντίθετο έγινε με τη δεύτερη, παρά το μικρό μέγεθός της. Οι κλιματολόγοι πιστεύουν ότι το βόρειο ημισφαίριο γίνεται θερμότερο. Η αλλαγή είναι μικρή, αλλά έχει ανιχνευτεί. Προξενείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με απόλυτη βεβαιότητα. Ομως η πλειοψηφία των επιστημόνων όλο και συχνότερα προειδοποιούν ότι πρέπει να περιμένουμε μεγάλες κλιματικές αλλαγές τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Το θέμα, όμως, είναι πολύ σημαντικό και θα συνεχίσουμε και το επόμενο Σάββατο.

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Οικολογικό λίφτινγκ

Τα ΜΜΕ θα ξαναθυμηθούν το περιβάλλον σ' ένα περίπου χρόνου κι ίσως θα έχουμε ξανά την Α-τυχία να παρακολουθήσουμε ανάλογο τηλεοπτικό πανηγύρι συμπαραγωγής ΥΠΕΧΩΔΕ - ΕΤ. Μπορεί οι παρουσιαστές να 'χουν αλλάξει, αλλά ο στόχος θα 'ναι ο ίδιος. Ολα για τον ηγεμόνα (σ. σ. ελάχιστη σημασία έχει ποιος είναι ή αν ανήκει στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ). Ουδείς τόλμησε στην εν λόγω εκπομπή να αμφισβητήσει τα λόγια και κυρίως τα έργα του κ. υπουργού. Ακόμα και κάποιοι εκπρόσωποι οικολογικών ομάδων που παραβρέθηκαν, σιώπησαν ή ασχολήθηκαν με τα επουσιώδη. Μήπως φοβήθηκαν το "κόψιμο" της χρηματοδότησής τους; Αγνωστο. Αν πάντως αποπειραθεί να γίνει ένας μικρός απολογισμός των θεαματικοτήτων σε συνδυασμό με τα έξοδα που διατέθηκαν, κανείς από τους διοργανωτές δεν πρέπει να έμεινε ευχαριστημένος. Θα πείτε από την τσέπη τους τα πλήρωσαν; Αυτό όμως είναι άλλη υπόθεση. Ούτε σόου δεν είναι ικανοί να στήνουν. Η συντριπτική πλειοψηφία προτίμησε να κλείσει τη συσκευή ή να αλλάξει κανάλι. Και δεν είχε καθόλου άδικο.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Περιβάλλον και θάνατοι παιδιών

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν το χρόνο από διάρροιες που οφείλονται σε μολυσμένα νερά. 400 εκατομμύρια αρρωσταίνουν από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου. Ενας στους δυο κατοίκους του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση στο νερό. Οι χημικοί ρυπαντές ευθύνονται για εγκεφαλοπάθειες, πνευμονικές παθήσεις. Μερικά στοιχεία της UNISEF που δεν πρέπει να μας αφήσουν αδιάφορους.

Ελεύθεροι χώροι

Το 65% των κατοίκων της Αθήνας (ποσοστό που μεταφράζεται σε 2,5 εκατ. κατοίκους) δεν έχει καμία πρόσβαση σε χώρους πράσινου ή στη θάλασσα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σε ημερίδα πριν λίγες μέρες. Την ίδια στιγμή ο Ελαιώνας παραμένει αναξιοποίητος, το Πάρκο Ελευθερίας καταστρέφεται κι ο Φλοίσβος ξανααπειλείται.

Προστασία αργυροπελεκάνων

Πάνω από 450 ζευγάρια αργυροπελεκάνων - από τα 3.500 που υπάρχουν σ' όλο τον κόσμο - ζουν στη Μικρή Πρέσπα και τον Αμβρακικό. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εφαρμόζει εδώ και καιρό προγράμματα για τη σωτηρία τους. Να και μια καλή είδηση.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Εγκυκλοπαιδικό λεξικό του ανθρώπινου σώματος

Μετά το λεξικό των επιστημών, της φύσης, και της γης από τις εκδόσεις ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο λεξικό του D. Burnie. Με θεματική ταξινόμηση που επιτρέπει στον αναγνώστη την εύκολη πρόσβαση στο σύνολο των εννοιών του κάθε γνωστικού πεδίου, επεξηγούνται παραστατικά πάνω από 2.000 όροι και έννοιες απαραίτητες στη μελέτη των κυττάρων, των οστών, των μυών, των νεύρων, του αίματος, της αναπαραγωγής και της ανάπτυξης. Η εκπληκτική εικονογράφηση με πάνω από 400 χρωματιστές εικόνες, τα διαγράμματα και οι πίνακες, προσφέρουν μια πρόσθετη πηγή ζωντανής πληροφόρησης. Διαθέτει ένα απλό και λειτουργικό σύστημα παραπομπών, χάρη στο οποίο ο αναγνώστης μπορεί να διερευνά συγγενή θέματα, αλλά και ένα αναλυτικό και πλήρες ευρετήριο. Επίσης γίνεται σύντομη αναφορά σε 100 πρωτοπόρους της επιστήμης από τον Παστέρ ως τον Γουότσον. Τέλος να σημειώσουμε ότι ο τρόπος γραφής του χωρίς να το κάνει απλοϊκό του δίνει τη δυνατότητα να απευθύνεται σ' όλες τις ηλικίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ