ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Σταθερά στο δρόμο της συναίνεσης

Συνδιάσκεψη για το Ασφαλιστικό και επιμονή για νέο μισθολόγιο, σύμφωνα και με τις κυβερνητικές επιθυμίες, ενώ απουσιάζουν οι αγώνες από την απόφαση

Στο δρόμο της συναίνεσης με τις κυβερνητικές επιταγές «περπατά» η ΑΔΕΔΥ, της οποίας το Γενικό Συμβούλιο συνεδρίασε χτες, κάτω από τη βαριά «σκιά» του Συνεδρίου, που θα γίνει σε δυο μήνες περίπου, με κύρια θέματα συζήτησης το εισοδηματικό - μισθολόγιο και το Ασφαλιστικό.

Με τις ψήφους της ΠΑΣΚ, αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στην επιτροπή που σύστησε η κυβέρνηση, για να εξετάσει τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου για τους δημόσιους υπάλληλους. Για το Ασφαλιστικό θεωρήθηκε «αφετηρία παρεμβάσεων» η κοινή... συνδιάσκεψη ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για το θέμα, στις 26 Σεπτέμβρη!

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου, πρότεινε απεργιακή κινητοποίηση το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου, ταξικού μετώπου σύγκρουσης και ρήξης με την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση.

Εισηγητικά, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου κινήθηκε στη βάση των προηγούμενων αποφάσεων της πλειοψηφίας για την ουσία των θεμάτων. Υπερθεμάτισε για τη συμμετοχή στην επιτροπή για το νέο μισθολόγιο, λέγοντας μόνο ότι θα υπάρξει αποχώρηση εάν... επιμείνει η κυβέρνηση στις θέσεις της. Επέμεινε έτσι στην τακτική της νομιμοποίησης των κυβερνητικών αξιώσεων και του «διαλόγου» για το τι θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η ΔΑΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση, αλλά πρακτικά διαφοροποιήθηκε από την ΠΑΣΚ, μόνο στο θέμα της επιτροπής, προτείνοντας τη μη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ. Η ΔΑΚΕ είχε υποστηρίξει προηγούμενα τη συμμετοχή, αλλά μπροστά στο συνέδριο προτίμησε να αλλάξει θέση. Οπως και η ΠΑΣΚ, δεν έκανε καμία πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η Αυτόνομη Παρέμβαση πρότεινε, επίσης, τη μη συμμετοχή στην επιτροπή του νέου μισθολογίου, θεωρώντας όμως ότι το αίτημα δεν πρέπει να αλλάξει.

Να θυμίσουμε ότι πρώτη η κυβέρνηση ζήτησε να διαμορφωθεί ένα νέο μισθολόγιο, για να θεσπίσει όλες εκείνες τις αλλαγές που θα σφίξουν τη «θηλιά» στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Η πρόταση για μισθολόγιο υιοθετήθηκε εν συνεχεία από την πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ.

Στην τοποθέτησή του, ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και της γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι στόχος της κυβέρνησης «είναι να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, όπως εκφράζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, το Ασφαλιστικό,τις παρεμβάσεις στην Υγεία, την Παιδεία και αλλού. Το νέο μισθολόγιο εντάσσεται σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις. Η κυβέρνηση θέλει να συνδέσει το μισθό με την παραγωγικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, όποιος δημόσιος υπάλληλος αντιτεθεί στις κυβερνητικές εντολές θα αξιολογείται αρνητικά ως προς την «απόδοσή» του. Το μισθολόγιο θα είναι εργαλείο χειραγώγησης των εργαζομένων, ώστε να δέχονται αδιαμαρτύρητα μια πολιτική που θέλει το δημόσιο τομέα πιο αποδοτικό στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου».

Ο Μπάμπης Βορτελίνος, μέλος της ΕΕ, τόνισε για το Ασφαλιστικό, ότι στόχος δεν μπορεί να είναι μόνο η μη χειροτέρευση της κατάστασης, αλλά και η ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, οι οποίοι έχουν αφαιρέσει θεμελιώδη δικαιώματα των νεοασφαλισμένων από το 1993 και μετά.

Θέση της ΕΣΑΚ είναι επίσης: Αύξηση στο υφιστάμενο μισθολόγιο, ώστε να πάει στις 300 χιλ. δρχ. ο μισθός για το πρώτο κλιμάκιο και ανάλογη αύξηση στα επόμενα, με περιορισμό της επιδοματικής πολιτικής. Απόδοση αναδρομικά και αυξημένου του οικογενειακού επιδόματος. Κατάργηση του «πόθεν έσχες» για τους δημόσιους υπάλληλους και υπεράσπιση όσων διώκονται για τη μη κατάθεσή του. Συντονισμένη πάλη ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση και ανατροπή εκείνων που έχουν προχωρήσει.

ΕΥΒΟΙΑ
Κάλεσμα αγωνιστικής επαγρύπνησης

Πανεξόρμηση ενημέρωσης των εργαζομένων σε εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και του χώρου κοινής ωφέλειας, προγραμμάτισε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Επιτροπή Αγώνα Χαλκίδας για την κοινωνική ασφάλιση. Κοινή εκτίμηση συνδικαλιστών και εργαζομένων ήταν ότι κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο θα συνεχίσουν την ολομέτωπη επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αιχμή της επίθεσης θα είναι το κοινωνικό, ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ιδιωτικοποίηση στο χώρο της υγείας, παιδείας κ.ά.

Κοινό συμπέρασμα και απόφαση ήταν ότι χρειάζεται ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού και κάλεσμα σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Σ' αυτή την κατεύθυνση, επιτροπή αγώνα προγραμμάτισε εξορμήσεις και περιοδείες στελεχών της στις μεγάλες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής Χαλκίδας (ΕΒΙΟΛ -ΤΕΜΠΟ - «Αλλατίνη», ΣΕΛΜΑΝ, ΔΑΡΙΓΚ κ.ά.), σε ΙΚΑ, ΟΤΕ, ΟΑΕΔ, σε δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες και στα πολυκαταστήματα - σούπερ μάρκετ.

Ηδη, η πρώτη εξόρμηση έγινε με επιτυχία στην επιχείρηση παραγωγής λευκού κρέατος «ΜΙΜΙΚΟΣ», όπου οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά την ανασφάλεια της θέσης εργασίας και τον εργασιακό μεσαίωνα που θέλει να επιβάλει ο μεγαλοβιομήχανος Φιλίππου. Απολύσεις συμβασιούχων σε καθημερινή βάση, υπερεκμετάλλευση και εντατικοποίηση. Από 640 εργαζόμενους που απασχολούνταν πριν 2 χρόνια, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 360 μόνιμοι εργαζόμενοι, ενώ οι απολύσεις συνεχίζονται ανά μήνα σε ποσοστό 2%.

Οι συνδικαλιστές μοίρασαν ανακοινώσεις στους εργαζόμενους στη «ΜΙΜΙΚΟΣ», ενώ έγιναν και οι πρώτες εγγραφές στο υποσύσταση κλαδικό σωματείο εθνικού κρέατος, καθώς το σωματείο διαλύθηκε μετά την παράδοση της επιχείρησης στον όμιλο Φιλίππου, με τη βοήθεια της πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα αναφέρεται στο ιστορικό του ξεπουλήματος της επιχείρησης, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να εγγραφούν και να συσπειρωθούν στο κλαδικό σωματείο, προκειμένου ν' απαιτήσουν να σταματήσουν οι απολύσεις, επαναπρόσληψη των απολυμένων και υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επιλεκτικές κρίσεις διευθυντών

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη και Π. Κοσιώνη

Οι κρίσεις για τον ορισμό των διευθυντών σε τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων έγιναν με επιλεκτικό τρόπο, άλλες προχώρησαν και άλλες σταμάτησαν επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Π. Κοσιώνης με Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο.

Οι κρίσεις προκηρύχτηκαν με βάση το νόμο 2519/1997 αλλά σταμάτησαν στις 14.2.2001 με εγκύκλιο του υπουργού Υγείας σε εφαρμογή του νόμου 2889/2001 που προβλέπει διαφορετική διαδικασία για τον ορισμό των διευθυντών. Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι στο Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας προκηρύχτηκαν με βάση το νόμο 2519/1997 τρεις διευθυντικές θέσεις και οι φάκελοι των υποψηφίων είχαν αποσταλεί και παραληφθεί μέσα στο 2000 αλλά οι κρίσεις δεν προχώρησαν. Το ίδιο έγινε και στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα», στο οποίο η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τη θέση του διευθυντή Αξονικού Τομογράφου έγινε στις 10.2.1999 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ακόμα η κρίση!

«Για τις θέσεις που οι φάκελοι των υποψηφίων είχαν αποσταλεί και παραληφθεί πριν τη συμπλήρωση του 2000, η διαδικασία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν από την αποστολή της σχετικής εγκυκλίου για την αναστολή των κρίσεων», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ερωτούν τον υπουργό Υγείας για ποιο λόγο προχώρησαν οι κρίσεις και ορισμένες περιπτώσεις δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ορισμού Διευθυντών ΕΣΥ με βάση το νόμο 2519/1997 και ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να ολοκληρωθούν με βάση τον παραπάνω νόμο οι κρίσεις και για όσες περιπτώσεις υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα οι σχετικές υποψηφιότητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ