ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2025
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Θέμα - κλειδί» για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια «στην άμεση γειτονιά μας»

Νέα κεφάλαια άνοιξαν στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας

Από τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη με την Αλβανία

Alexandros MICHAILIDIS

Από τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη με την Αλβανία
«Η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί θέμα - κλειδί, στρατηγικής σημασίας (για την ΕΕ), καθώς έχει αντίκτυπο στην οικοδόμηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην άμεση γειτονιά μας». Αυτά δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, που αυτή την περίοδο προεδρεύει της ΕΕ, Ρ. Σικόρσκι, σε συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια που έγινε κατά την προχτεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, με φόντο τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την «επιρροή» σε αυτή την κρίσιμη περιοχή.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΕΕ, «το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις για τις σχέσεις της ΕΕ με τους εταίρους στα Δυτικά Βαλκάνια, εστιάζοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, σε καιρό πολιτικών προκλήσεων, αλλά και στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας».

Ο Σικόρσκι αναφέρθηκε σε «φιλόδοξη ατζέντα» της πολωνικής προεδρίας για τη διεύρυνση της ΕΕ, δηλώνοντας αισιόδοξος για τη διοργάνωση διακυβερνητικών διασκέψεων των Βρυξελλών, χωριστά, με Ουκρανία, Μολδαβία και Μαυροβούνιο, που πλέον έχουν λάβει καθεστώς «υποψήφιας προς ένταξης χώρας».

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε Διακυβερνητική Διάσκεψη με την Αλβανία για το άνοιγμα της δεύτερης δέσμης κεφαλαίων διαπραγμάτευσης.

Οπως δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, «συμφωνήσαμε σε ένα ακόμα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα και ανυπομονούμε να διασφαλίσουμε ότι έως το 2027 δεν θα έχουν απλώς και μόνο ανοίξει όλες οι δέσμες κεφαλαίων διαπραγμάτευσης, αλλά θα έχουν κλείσει κιόλας». Εξέφρασε ακόμα ευγνωμοσύνη στα κράτη - μέλη της ΕΕ και την Κομισιόν για το γρήγορο και «ομαλό» άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στη συγκεκριμένη διάσκεψη «άνοιξαν» κεφάλαια για την «Εσωτερική αγορά», που αφορούν τη λεγόμενη «ελευθερία κίνησης» αγαθών, εργαζομένων, κεφαλαίων, υπηρεσιών, το δικαίωμα εγκατάστασης και την ελευθερία παροχής υπηρεσιών, το δίκαιο εταιρειών, δίκαιο για την προστασία του ανταγωνισμού κ.ά.

Ο Σικόρσκι υποστήριξε ότι «οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αυξημένη οικονομική συμβατότητα με την ΕΕ, σε αυξημένες εμπορικές ευκαιρίες και θα καταστήσουν την Αλβανία πιο ελκυστική για επενδύσεις».

Η δε επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, ανέφερε ότι «αν κοιτάξουμε τον χάρτη, γεωγραφικά τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη, άρα θα έπρεπε να είναι και στην ΕΕ. Γι' αυτό και η διαδικασία διεύρυνσης είναι τόσο σημαντική και πρέπει να προχωρήσει...».

Ισχυρίστηκε δε ότι ειδικά Αλβανία και Μαυροβούνιο μπορούν να εξελιχθούν σε «ιστορίες επιτυχίας» στις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ, ενώ ανήγγειλε ότι τον Μάη θα κάνει νέα επίσκεψη στο Βελιγράδι.

«Η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα έχει εξαιρετική σημασία» επέμεινε, αναφερόμενη στην πιθανότητα να διαμορφωθεί και νέος μηχανισμός διμερών διαβουλεύσεων, αν διασφαλιστούν αμοιβαίοι συμβιβασμοί. «Ισως θα είναι ένα σχήμα διαλόγου, ίσως ένα άλλο εργαλείο», είπε.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Περίπου 3.500 παιδιά έχασαν τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους τα 10 τελευταία χρόνια, δηλαδή ένα την ημέρα, στην προσπάθεια να διασχίσουν την Κεντρική Μεσόγειο ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική και την Ιταλία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε χτες η Unicef. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος, καθώς πολλά ναυάγια συμβαίνουν χωρίς να γίνουν αντιληπτά.

ΠΑΡΙΣΙ - ΑΛΓΕΡΙ.-- Αυξάνεται η ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Αλγερίας και Γαλλίας, με το Παρίσι να ανακαλεί τον πρεσβευτή του στο Αλγέρι και να ανακοινώνει την απέλαση 12 Αλγερινών διπλωματών. Την Κυριακή οι αλγερινές αρχές είχαν χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 12 στελέχη του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, δίνοντάς τους 48 ώρες για να φύγουν από την Αλγερία, ως αντίποινα για τη σύλληψη τριών Αλγερινών (ο ένας προξενικός υπάλληλος) την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι.

ΒΟΣΤΟΝΗ.-- Μία δικαστής σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστόνης εμπόδισε προχτές την αμερικανική κυβέρνηση να ακυρώσει το νομικό καθεστώς 532.000 μεταναστών από Αϊτή, Βενεζουέλα, Νικαράγουα και Κούβα. Είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς δικαστικών αποφάσεων που αντιβαίνουν στην πρόθεση του Ντ. Τραμπ να προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις κυρίως Λατινοαμερικανών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Παγώνει» πόρους και για το Χάρβαρντ

Στο όνομα της καταπολέμησης του «αντισημιτισμού»

Την ακόμα πιο αποτελεσματική προσαρμογή των αμερικανικών πανεπιστημίων στις στρατηγικές επιδιώξεις της Ουάσιγκτον για την υπεράσπιση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων, σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης του διεθνούς ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού αλλά και των ενδοαστικών αντιθέσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, επιχειρεί η κυβέρνηση Τραμπ, αξιοποιώντας το πρόσχημα της «καταπολέμησης του αντισημιτισμού» και εντείνοντας παράλληλα την καταστολή ενάντια στο κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική κυβέρνηση «πάγωσε» κρατικές επιχορηγήσεις 2,2 δισ. δολαρίων προς το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ απείλησε ότι «ίσως το Χάρβαρντ να πρέπει να χάσει το καθεστώς της φορολογικής εξαίρεσης».

Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο διαθέτει μια τεράστια περιουσία άνω των 50 δισ. δολαρίων και επωφελείται από μια απαλλαγή από τις ομοσπονδιακές φορολογικές αρχές όπως και από την πολιτεία της Μασαχουσέτης.

Στις αρχές Απρίλη η κυβέρνηση «προειδοποίησε» ότι θα γίνει έλεγχος σε δεκάδες πανεπιστήμια της χώρας για την έκταση του «αντισημιτισμού» και θα πάρει μέτρα για την «αντιμετώπισή» του.

Στις 11 Απρίλη, το υπουργείο Παιδείας έστειλε στη διοίκηση του Χάρβαρντ επιστολή προειδοποιώντας για αναστολή της χρηματοδότησης αν δεν εφαρμοστούν στο ακέραιο μια σειρά μέτρα, καθώς «τα τελευταία χρόνια το Χάρβαρντ έχει αποτύχει να ανταποκριθεί σε προϋποθέσεις, τόσο πνευματικές όσο και πολιτικών δικαιωμάτων, που να επιτρέπουν την ομοσπονδιακή επένδυση».

Μεταξύ άλλων το υπουργείο ζητά «όλα τα δεδομένα που αφορούν προσλήψεις και σχετικά θέματα να αποστέλλονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να υπόκεινται σε ολοκληρωμένο έλεγχο από αυτήν». Ακόμα, τονίζει ότι «το πανεπιστήμιο θα πρέπει να μεταρρυθμίσει την πρόσληψη, τον έλεγχο και την αποδοχή αλλοδαπών φοιτητών που εχθρεύονται τις αμερικανικές αξίες και τους θεσμούς (...) περιλαμβανομένων φοιτητών που στηρίζουν την τρομοκρατία ή τον αντισημιτισμό» όπως και ότι το πανεπιστήμιο θα «πρέπει να ενημερώνει άμεσα τις ομοσπονδιακές αρχές, περιλαμβανομένων των υπουργείων Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών» για «οποιονδήποτε ξένο φοιτητή, που έχει βίζα ή πράσινη κάρτα, ο οποίος συντελεί σχετική παραβίαση». Σημειώνει δε, σε άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα... «ακαδημαϊκής ελευθερίας», ότι οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι «μακροπρόθεσμες και να επιδεικνύονται μέσα από αλλαγές στο προσωπικό και τη διοίκηση του πανεπιστημίου».

Αρχές Απρίλη η διοίκηση του Χάρβαρντ είχε σπεύσει να δηλώσει πρόθυμη για συνεργασία με την αρμόδια για την αντιμετώπιση του «αντισημιτισμού» ομάδα της κυβέρνησης.

Απαντώντας ωστόσο στην τωρινή κυβερνητική επιστολή, ο πρόεδρος του ιδρύματος, Αλαν Γκάρμπερ, δήλωσε ότι «το Harvard δεν είναι έτοιμο να αποδεχθεί τις απαιτήσεις που υπερβαίνουν τη νόμιμη εξουσία αυτής και οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης», παραπέμποντας σε διατάξεις του αμερικανικού Συντάγματος και «θεμελιώδεις ελευθερίες» όπως «η ελευθερία της έκφρασης», που δήθεν αυτό προστατεύει.

Στο μεταξύ, έγινε και νέα σύλληψη Παλαιστίνιου φοιτητή του Κολούμπια, όταν εκείνος πήγε σε προγραμματισμένη συνέντευξη για την απόκτηση αμερικανικής υπηκοότητας. Ο Μόχσεν Μαχντάουι, που μεγάλωσε σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Οχθη, ανήκε κι αυτός στην ίδια οργάνωση με τον Μαχμούντ Χαλίλ, ο οποίος όχι απλά απομακρύνθηκε από την πολιτεία, αλλά πλέον απειλείται και με απέλαση από τις ΗΠΑ.

ΣΟΥΔΑΝ
Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια καταστροφικού πολέμου

Δραματική παραμένει η κατάσταση για τον λαό του Σουδάν, με τον πόλεμο ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατού και στις παραστρατιωτικές «Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης» να μπαίνει στον τρίτο χρόνο.

Από τον πόλεμο, που ξεκίνησε στις 15/4/2023, έχουν εκτοπιστεί πάνω από 12 εκατ. Σουδανοί, παίρνοντας τον δρόμο της προσφυγιάς εντός ή εκτός συνόρων. Οι νεκροί υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες, ενώ δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την ίδια ώρα, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εμπλέκονται άμεσα στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς στο Σουδάν, γενικότερα στην Αφρική, παριστάνουν τους «ειρηνοποιούς».

Σε διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Λονδίνο με συνδιοργανωτές τη Βρετανία, την Αφρικανική Ενωση και την ΕΕ, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Λάμι ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα διαθέσει 120 εκατ. στερλίνες σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για εκατομμύρια Σουδανούς εκτοπισμένους και πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες. Πρόσθεσε ότι η σταθερότητα στο Σουδάν είναι «απαραίτητη» και για την «εθνική ασφάλεια» της Βρετανίας, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, ενώ επεσήμανε ότι ο στόχος της διάσκεψης ήταν «να καταλήξει στην πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για να τερματιστούν τα δεινά» του σουδανικού λαού.

Πριν τη διάσκεψη ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε νέα οικονομική στήριξη ύψους 50 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν, ενώ η Γερμανία ότι θα καταβάλει επιπλέον 125 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν πάνω από 30 χώρες, ενώ δεν προσκλήθηκαν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Η κυβέρνηση του Σουδανού Προέδρου, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, διαμαρτυρήθηκε έντονα, κατηγορώντας τη Βρετανία ότι εξομοιώνει το «κυρίαρχο και μέλος του ΟΗΕ από το 1956» σουδανικό κράτος με «μια τρομοκρατική παραστρατιωτική οργάνωση».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τα μέλη του SPD ψηφίζουν για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Εσωκομματικό δημοψήφισμα πραγματοποιείται από χθες και για τις επόμενες δυο βδομάδες στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) για τη συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού με την Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU).

Για να εγκριθεί η συμφωνία από τα μέλη του SPD απαιτούνται πλειοψηφία αλλά και συμμετοχή τουλάχιστον του 20% των μελών, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 30 Απρίλη. Στις 28 Απρίλη αναμένεται και το μικρό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και του νέου καγκελάριου Φρ. Μερτς έχει οριστεί για τις 6 Μάη.

Η Νεολαία του SPD (Jusos) εκφράζει ενστάσεις για την κυβερνητική συμφωνία, ενώ ο συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Λαρς Κλινγκμπάιλ, τονίζει ότι «κρίνεται η πορεία της Γερμανίας τα επόμενα χρόνια».

Η εφημερίδα «Bild» χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα στο SPD «καθοριστικό για τη μοίρα της κυβέρνησης», καθώς αν απορριφθεί ο συνασπισμός οι επιλογές που απομένουν είναι είτε προσφυγή σε νέες κάλπες είτε κυβέρνηση μειοψηφίας, δηλαδή αστάθεια σε καιρό έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ