ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ
Οι φονικές συνέπειες των βροχών

Σε λίμνη έχει μετατραπεί μια περιοχή στην Παβία
Σε λίμνη έχει μετατραπεί μια περιοχή στην Παβία
ΤΟΡΙΝΟ.-

Δεκάδες νεκροί, η πόλη του Τορίνο έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε λιμνοθάλασσα, η βιομηχανία έχει παραλύσει λόγω των πλημμυρών και της διακοπής της ηλεκτροδότησης, οι συγκοινωνίες είναι νεκρές και χιλιάδες Ιταλοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Αυτή είναι η εικόνα της Βόρειας Ιταλίας, αλλά και τμήματος της Ελβετίας, η οποία επί τριημέρου πλήττεται από σφοδρά καιρικά φαινόμενα και τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει βιβλικές πλημμύρες και κατά συνέπεια κατολισθήσεις.

Το μοναδικό θετικό σε αυτή την κόλαση του Δάντη είναι η χτεσινή, ασθενής έστω, βελτίωση των καιρικών φαινομένων, η οποία συντέλεσε στο να υποχωρήσει σχετικώς η στάθμη των υδάτων. Πάντως, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους και χτες ανακάλυψαν δύο ακόμη πτώματα στην περιοχή της κοιλάδας της Αόστας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να φθάσει τους 14, ενώ οι αγνοούμενοι εξακολουθούν να είναι 13. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή Πιεμόντε και στην κοιλάδα της Αόστας, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την κυβέρνηση, εξακολουθεί να ισχύει μέχρι νεωτέρας.

Παράλληλα, η στάθμη των υδάτων των ποταμών Ντόρα και Πάδου, στην περιοχή του Τορίνου, υποχώρησε ελαφρά, αλλά τα σχολεία και ορισμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της «Fiat» έμειναν κλειστές. Τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Τορίνου - Μιλάνου και πολλοί δρόμοι στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι εξαιτίας των κατολισθήσεων ή των πλημμυρών και δεκάδες γέφυρες έχουν καταστραφεί. Τριακόσια άτομα απομακρύνθηκαν χτες από την περιοχή της Παβίας και συνολικά περί τις 25.000 από κοινότητες στην κοιλάδα της Αόστας, βόρεια του Τορίνου. Μέχρι στιγμής, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ζημιές, βάσει πρώτου υπολογισμού, ανέρχονται στο 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βόρεια των ιταλικών συνόρων στην Ελβετία, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό επιζώντων στις λάσπες και κάτω από τα ερείπια που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους στην περιοχή των Αλπεων.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου...

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Στρασβούργο, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ρωσία θα είναι στις 21 του Νοέμβρη κατηγορούμενες στο εκεί Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα για το ρόλο που έπαιξαν στην υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ώστε - αντί να του παρασχεθεί πολιτικό άσυλο - να παραδοθεί στην Τουρκία και να καταδικαστεί σε θάνατο.

Οι συνήγοροι του Οτσαλάν από την Τουρκία, την Αγγλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία θεωρούν ότι στην Τουρκία, με την απόρριψη και της αίτησης για απονομή χάρης, τερματίστηκαν όλες οι διαδικασίες και γι' αυτό ήταν αναγκαία η προσφυγή στο δικαστήριο του Στρασβούργου. Η προσφυγή στηρίζεται σε δύο λόγους: Στον τρόπο διεξαγωγής της δίκης στην Τουρκία και την παράνομη αρπαγή του Οτσαλάν από τις τουρκικές αρχές και, δεύτερο, στη διεθνή πλευρά της υπόθεσης, συγκεκριμένα στο ρόλο και την ευθύνη για την αρπαγή, που φέρουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Ιταλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Ρωσίας.

Οι συνήγοροι προσπαθούν να επιτύχουν στις 21 του Νοέμβρη να γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο η προσφυγή, κατ' αρχήν κατά της Τουρκίας.

Ο Τούρκος συνήγορος του Οτσαλάν, Αχμέτ Αβσάρ, δήλωσε στη «Neues Deutschland» (11 του Οκτώβρη) ότι η ομάδα των διεθνών συνηγόρων θέλει να διαπιστωθεί από το δικαστήριο του Στρασβούργου πως κατά τη διεξαγωγή της δίκης στην Τουρκία «περιφρονήθηκε το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάστηκε το τουρκικό εθνικό δίκαιο». Επιπλέον, είπε, επιδιώκεται να διαπιστώσει το δικαστήριο ότι για τους 30.000 νεκρούς δε βαρύνεται μόνο το ΡΚΚ, αλλά και ο τουρκικός στρατός. «Στόχος της προσφυγής είναι η έναρξη νέας δίκης».

Η ευθύνη των 5 κυβερνήσεων

Για την ευθύνη των πέντε κυβερνήσεων ο Αβσάρ υπογράμμισε:

«Είναι γνωστό ότι ο κ. Οτσαλάν ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Αυτό δεν του παραχωρήθηκε, και λίγο-πολύ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει πάλι τη χώρα. Αυτό ήταν παράβαση του εθνικού ελληνικού δικαίου. Σε κάθε περίπτωση έπρεπε να περιμένουν τη δικαστική διαδικασία. Επίσης, τα όσα συνέβησαν στην ελληνική πρεσβεία της Κένυας αποτέλεσαν παράβαση των ελληνικών νόμων. Τα γεγονότα εκεί έφεραν σε ύψιστο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή του πελάτη μας. Η συμπεριφορά της Ρώμης παραβίασε τόσο το διεθνές όσο και το εθνικό ιταλικό δίκαιο. Στη ρωσική Δούμα 189 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του Οτσαλάν στη χώρα τους και της παραχώρησης ασύλου. Ομως, η ρωσική κυβέρνηση το αγνόησε αυτό. Μετά ο Οτσαλάν θέλησε να μεταβεί στη Χάγη και να δικαστεί εκεί. Αλλά δεν επέτρεψαν να προσγειωθεί το αεροπλάνο του, που εξαναγκάστηκε από ένα καταδιωκτικό να αλλάξει πορεία. Οσο για τη Γερμανία, στην οποία υπήρχε ένταλμα σύλληψης του Οτσαλάν, αυτή συμπεριφέρθηκε αντιφατικά. Για να μην αναλάβει καμιά ευθύνη στο "κουρδικό ζήτημα" ήρε στα γρήγορα το ένταλμα σύλληψης. Για όλους αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να φέρουμε την περίπτωση κατευθείαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μην καταφύγουμε σε δίκη χωριστά σε κάθε χώρα».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΜΕ
ΟΧΙ στην απαγόρευση της «Yeni Evrensel»

Καταγγέλλει την απόφαση για το κλείσιμο της εφημερίδας. Επέδωσε στην τουρκική πρεσβεία ψηφίσματα διαμαρτυρίας ελληνικών συνδικάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας με επίδοση ψηφισμάτων συνδικαλιστικών οργανώσεων στην τουρκική πρεσβεία, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί από αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Κρατικής Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης να κλείσει την εφημερίδα «Yeni Evrensel» για 10 μέρες.

Σε μια ένδειξη διεθνούς αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς την εργατική τάξη της Τουρκίας, το ΠΑΜΕ αναφέρει - σε δελτίο Τύπου - πως «εμείς, ως Ελληνες εργάτες και εργαζόμενοι διαμαρτυρόμαστε έντονα γι' αυτή την επίθεση ενάντια στην "Εvrensel", η οποία εξακολουθεί να είναι η φωνή των Τούρκων εργατών και εργαζομένων, της νεολαίας και της αγροτιάς. Η απαγόρευση της εφημερίδας είναι απαγόρευση όλων των δικαιωμάτων. Χωρίς το δικαίωμα της πληροφόρησης δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δημοκρατία».

Καταδεικνύοντας εύστοχα τα κοινά προβλήματα που παγκόσμια αντιμετωπίζει η εργατική τάξη από την επίθεση του καπιταλισμού σε όλα τα επίπεδα σημειώνει ότι «με τους εργάτες και εργαζόμενους της Τουρκίας αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα και αγωνιζόμαστε για τις ίδιες απαιτήσεις. Οι κυρίαρχες τάξεις προσπαθούν μέσα σε μια νύχτα να καταργήσουν όλες τις κατακτήσεις των εργατικών κινημάτων τα τελευταία 100 χρόνια. Για τα σημερινά και αυριανά συμφέροντα του ιμπεριαλισμού τρομοκρατούν τους λαούς, βομβαρδίζουν και δημιουργούν καθεστώτα αστυφύλακα για το κέρδος των μονοπωλιακών εταιριών».

Σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου στα αστικά πλαίσια διακυβέρνησης του κράτους, το ΠΑΜΕ διαπιστώνει πως «ο Τύπος των εργατών και εργαζομένων πάντοτε ήταν και είναι στο στόχο του κεφαλαίου. Γι' αυτό η καταδίκη της "Evrensel" είναι η καταδίκη των εργατών και εργαζομένων και όσων επιθυμούν την ελευθερία και τη δημοκρατία», καταλήγοντας πως «είμαστε πάντα στο πλευρό της"Yeni Evrensel" και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Συμβολικά ενισχύουμε την εφημερίδα με 40.000 δραχμές».

Εκτός από το ΠΑΜΕ - που σημειωτέον καλεί όλα τα σωματεία να καταγγείλουν την απόφαση του δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης, κατακλύζοντας με ψηφίσματα διαμαρτυρίας την Τουρκική Πρεσβεία - ψηφίσματα διαμαρτυρίας εξέδωσαν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Σάμου, Λάρισας, Αγρινίου.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Φυλετικές ταραχές με πάνω από 100 νεκρούς...

ΛΑΓΟΣ.-

Επίκεντρο νέων ταραχών έγιναν και χτες αρκετά προάστια του Λάγος, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες φυλές της Νιγηρίας (Γιουρούμπα και Χάουζας) προκάλεσαν, μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο, το θάνατο περισσότερων από εκατό ατόμων. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλα μέλη των φυλών Γιουρούμπα (χριστιανοί στην πλειοψηφία τους από νότιες επαρχίες της Νιγηρίας) και Χάουζας (μουσουλμάνοι από βόρειες επαρχίες της χώρας) εκδηλώθηκαν παρά την υποτιθέμενη απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλει από τη Δευτέρα οι τοπικές αστυνομικές αρχές.

Ο κυβερνήτης του Λάγος κάλεσε χτες τους αρχηγούς των φυλών Γιουρούμπα και Χάουζας σε συνομιλίες, σε μία προσπάθεια αναζήτησης τρόπου τερματισμού των συγκρούσεων...

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Σε εξέλιξη επεισοδιακές διαμαρτυρίες μετά το νέο κύμα ακρίβειας...

ΧΑΡΑΡΕ.-

Σε εξέλιξη παραμένουν οι κινητοποιήσεις και οι ταραχές στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, εξαιτίας των πρόσφατων αυξήσεων, της τάξης του 30%, στην τιμή ψωμιού, ζάχαρης, αναψυκτικών και στα κόμιστρα των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατέστειλαν και χτες, με τη ρίψη δεκάδων δακρυγόνων, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και οδοφράγματα που έστησε πλήθος πολλών δεκάδων ατόμων σε πυκνοκατοικημένη περιοχή του δυτικού προαστίου της Χαράρε, Μουφακόζε. Επιπλέον, σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς εκδηλώθηκαν χτες και στα προάστια της Χαράρε Μπάρε, Χάιφιλντς, Γκλεν Νόραχ, Γκλεν Βιου και Μπουντίρο. Στη διάρκεια προχτεσινών ταραχών αναφέρθηκε η σύλληψη τουλάχιστον 30 ατόμων. Χτες πάντως δεν ανακοινώθηκαν πληροφορίες σε σχέση με τον ενδεχόμενο αριθμό συλληφθέντων.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν, μιλώντας σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πως ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν χτες σε κομβικά σημεία της πόλης Ταφάρα, όπου και εκεί εκδηλώνονται τις τελευταίες μέρες διαφόρων μορφών αντιδράσεις για την αύξηση της τιμής των τροφίμων και των καυσίμων.

Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στη Χαράρε, Αγουστίν Τσιχούρι, δήλωσε μάλιστα σε κρατικό ραδιοσταθμό πως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας βρίσκονται από χτες σε «κατάσταση πλήρους ετοιμότητας» και πως έχουν λάβει εντολή για την «εφαρμογή αυστηρών μέτρων», προκειμένου να κατασταλούν οι ταραχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ