Μία έκθεση σε δύο ενότητες διοργάνωσε και παρουσιάζει το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης "Λ. Κανακάκις" και στην αίθουσα της Συλλογής Ελένης Φραντζεσκάκη.Πρόκειται για τις ενότητες: "Λ. Κανακάκις. Στη διάσταση του χρόνου" και "Ελληνες καλλιτέχνες. Αναζητήσεις 1950-2000".
Η έκθεση, που περιλαμβάνει περίπου 200 έργα, βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της στις μόνιμες συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρεθύμνης "Λ. Κανακάκις" και σε δανεισμό, για ένα χρόνο, 10 έργων από ιδιωτικές συλλογές και καλλιτέχνες. Η παρουσίαση αυτή αποτελεί φόρο τιμής στο Ρεθύμνιο καλλιτέχνη Λευτέρη Κανακάκι (1934-1985) και στο εξαιρετικής ευαισθησίας, λιτότητας και δύναμης έργο του, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει τη δουλιά και τους προβληματισμούς Ελλήνων, των οποίων τα έργα ανήκουν στη συλλογή.
Παράλληλα, το Κέντρο θα προχωρήσει στην οργάνωση των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, στην έκδοση του καταλόγου και στην ηλεκτρονική καταγραφή της μόνιμης συλλογής, καθώς και στην έκδοση της μονογραφίας του Λευτέρη Κανακάκι, δεδομένου ότι ο κατάλογος της αναδρομικής παρουσίασης έργων του στην Εθνική Πινακοθήκη το 1986 έχει εξαντληθεί προ πολλού.
Τομή στην ελληνική ιστοριογραφία της τέχνης και αφετηρία για περαιτέρω επιστημονική αναζήτηση και έρευνα αποτελεί το "Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών - Ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες 16ος-20ός αιώνας",που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα.Μετά τον πρώτο τόμο (Α-Η), που έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό, κυκλοφόρησε πρόσφατα και ο δεύτερος τόμος (Θ-Λ).
Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται 1.200 καλλιτέχνες (γλύπτες, χαράκτες, κεραμίστες, σκιτσογράφοι, καλλιτέχνες του Θεάτρου Σκιών, δημιουργοί κατασκευών κ. ά.). Παρουσιάζονται αναλυτικά καλλιτέχνες που έζησαν και καταξιώθηκαν τους περασμένους αιώνες (Θεοτοκόπουλος, Καντούνης, Κλόντζας, Κορένσιος, Κουτούζης), μεγάλες μορφές που χάραξαν με το έργο τους την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης (Ιακωβίδης, Κουνελάκης, Λεμπέσης, Λύτρας), πρωτοπόροι του 20ού αιώνα (Καπράλος, Κατράκη, Κόντογλου, Κουλεντιανός), μεγάλοι λαϊκοί ζωγράφοι (Θεόφιλος, Καγκαράς) και βέβαια όλοι οι σύγχρονοι καλλιτέχνες που κινούνται στα νεότερα εικαστικά ρεύματα (Θόδωρος, Κουνέλλης, Λάππας), καθώς και νέοι εν εξελίξει καλλιτέχνες.
Οπως και με τον πρώτο τόμο, για τη συνέχιση του επίπονου εκδοτικού αυτού εγχειρήματος, που θα ολοκληρωθεί το 1999 με δύο ακόμα τόμους, χρειάστηκε πολύχρονη, πολύπλευρη και εκτεταμένη έρευνα, προκειμένου να συγκεντρωθεί και να παρουσιαστεί, στις περισσότερες περιπτώσεις για πρώτη φορά, ανέκδοτο και πρωτότυπο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό. Αξιοποιήθηκε όχι μόνο το ήδη υπάρχον αρχείο της "Μέλισσας", αλλά επιπλέον χρηματοδοτήθηκε ένα ευρύ πρόγραμμα πρωτογενούς έρευνας, μελέτης αρχείων, καταγραφής συλλογών, αποδελτίωσης περιοδικών κλπ. Για τη σύνταξη των λημμάτων συνεργάστηκαν 80 ιστορικοί της τέχνης, ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίου, επιμελητές κ. ά.
Τα βιογραφικά των καλλιτεχνών του δεύτερου τόμου εμπλουτίζονται από έγχρωμη εικονογράφηση (1.000 περίπου εικόνες) των έργων τους από όλα τα μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού, από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, από ιδρύματα και αίθουσες τέχνης, αλλά και από τις συλλογές των ίδιων των καλλιτεχνών.
Το συντονισμό του έργου έχει η Δώρα Κομίνη - Διαλέτη,την επιστημονική επιμέλεια ο Ευγένιος Ματθιόπουλος,την καλλιτεχνική επιμέλεια οι Λένα Ορφανού, Αθηνά Ραγιά,την επιμέλεια και τις διορθώσεις κειμένων η Λαμπρινή Βαγενά - Παπαϊωάννου.Ο τόμος αυτός, όπως και οι άλλοι τόμοι, θα κυκλοφορήσει σύντομα σε cd ROM.
Εργο του Λευτέρη Κανακάκη
"Αναδυόμενη" του Π. Ζουμπουλάκη