ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Με συμμάχους σαν κι αυτούς, ποιος χρειάζεται εχθρούς...
  • Τέσσερις Καναδοί αλεξιπτωτιστές νεκροί και οκτώ τραυματίες από βομβαρδισμό αμερικανικού F-16
  • Αντιφατικές οι πληροφορίες για τις συνθήκες του δυστυχήματος
  • Εφθασε στο Αφγανιστάν ο πρώην βασιλιάς

Μεσίστιες οι σημαίες των ΗΠΑ και του Καναδά στην Κανταχάρ. Αμερικανικό μαχητικό σκότωσε «κατά λάθος» 4 Καναδούς αλεξιπτωτιστές

Associated Press

Μεσίστιες οι σημαίες των ΗΠΑ και του Καναδά στην Κανταχάρ. Αμερικανικό μαχητικό σκότωσε «κατά λάθος» 4 Καναδούς αλεξιπτωτιστές
ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΤΑΒΑ - ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Στο σύνολό της, η πολιτική ηγεσία του Καναδά προσπαθούσε να «κατασιγάσει» τις εσωτερικές αντιδράσεις στη χώρα, που προκαλεί η είδηση του θανάτου τεσσάρων Καναδών αλεξιπτωτιστών και του τραυματισμού άλλων 8 - οι δύο βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση - μετά από το «τραγικό λάθος» ενός Αμερικανού πιλότου, που θεώρησε ότι δεχόταν πυρά και εκτόξευσε εναντίον τους πύραυλο 227 κιλών, κατευθυνόμενο από λέιζερ.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν, σύμφωνα με το καναδικό δίκτυο CBC, μίλησε για ένα δυστύχημα από αυτά που αποτελούν «αναπόφευκτη διάσταση της στρατιωτικής ζωής», και υποσχέθηκε «εξαντλητική έρευνα», για να εξακριβωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες το δυστύχημα συνέβη, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους τού τηλεφώνησε για να του μεταφέρει τα «συλλυπητήριά του».

Τα περιστατικά με τους θανάτους «συμμαχικών» στρατευμάτων από «φίλια πυρά» δεν είναι κάτι καινούριο - το τελευταίο είχε καταγραφεί την 29η Μάρτη, όταν είχε σκοτωθεί ένας στρατιώτης των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ από πυρά, και πάλι, αμερικανικού AC-130, του «ιπτάμενου πολυβολείου». Ο Αμερικανός στρατηγός Τόμι Φρανκς έχει ανακοινώσει «έρευνα» για εκείνο το περιστατικό. Ερευνα εκκρεμεί, επίσης, για το περιστατικό του θανάτου 16 Αφγανών, που δέχτηκαν βομβαρδισμό από αμερικανικό μαχητικό στην περιοχή Χαζάρ Καντάμ. Την 26η Νοέμβρη, 5 Αμερικανοί είχαν σκοτωθεί και πάλι από «φίλια» πυρά, ενώ την 5η Δεκέμβρη τρεις Αμερικανοί και 6 Αφγανοί είχαν πέσει νεκροί από λάθος.

Υπάρχουν αρκετά «σκοτεινά σημεία» στο χθεσινό περιστατικό: Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία και εκδόσεις καναδικών εφημερίδων στο Διαδίκτυο, οι Καναδοί αλεξιπτωτιστές βρίσκονταν σε καθορισμένη περιοχή ασκήσεων, 14 χιλιόμετρα έξω από την Κανταχάρ. Εκεί πραγματοποιούσαν άσκηση με πραγματικά πυρά ελαφρών όπλων. Ο πιλότος του αμερικανικού F-16 της Εθνοφρουράς, που δε λάμβανε μέρος στην άσκηση, θεώρησε ότι τα πυρά από το έδαφος ήταν εναντίον του. Υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες, σχετικά με το εάν «ζήτησε εξουσιοδότηση και αυτή του δόθηκε», για να ανοίξει πυρ - Αμερικανός αξιωματούχος είπε ανώνυμα στο Ρόιτερς ότι αυτό έγινε, ενώ το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδιδε και άλλες δηλώσεις από αξιωματούχους του Πενταγώνου που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, οι οποίοι είπαν πως ο πιλότος πίστεψε πως οι Καναδοί ήταν «εχθρικές δυνάμεις». Αλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι του δόθηκε άδεια μόνο να «κλειδώσει» το στόχο. Επισήμως, πάντως, το Πεντάγωνο παρέπεμπε όλες τις ερωτήσεις στο υπουργείο Αμύνης του Καναδά και υπήρξε μόνο μια δήλωση της εκπροσώπου του, Βικτόρια Κλαρκ, περί «φοβερής τραγωδίας».

Ο αντισυνταγματάρχης Πατ Στόγκραν του καναδικού στρατού, διοικητής του καναδικού τάγματος των αλεξιπτωτιστών, στο οποίο ανήκαν οι νεκροί και οι τραυματίες, μίλησε στον Τύπο από τη βάση Μπαγκράμ του Αφγανιστάν. Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των εκλιπόντων ανδρών του. Ο υπουργός Αμυνας του Καναδά Αρτ Ιγκλετον έκανε μια δήλωση μετά από επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ: «Είμαστε εκεί (στο Αφγανιστάν) για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία... μαζί με τους συμμάχους μας. Είναι μια σημαντική αποστολή για την ασφάλεια των Καναδών και θα τη συνεχίσουμε».

Η καναδική εφημερίδα Γκλόουμπ εντ Μέιλ, σε ανταπόκρισή της από την Κανταχάρ, μεταδίδει την αντίδραση των συναδέλφων των νεκρών: Ενας από αυτούς έλεγε πως «περιμέναμε να χτυπηθούμε από νάρκες... αλλά ποτέ δεν περιμέναμε αυτό». Αλλοι στρατιώτες, κατά την ίδια ανταπόκριση, βρίσκονταν «σε κατάσταση σοκ».

Επέστρεψε ο τέως βασιλιάς

Το περιστατικό συνέπεσε με την επιστροφή του πρώην μονάρχη του Αφγανιστάν Ζαχέρ Σαχ στη χώρα, μετά από 29 χρόνια της παραμονής του στην Ιταλία. Ο πρώην μονάρχης αναμένεται να έχει «συμβολικό» ρόλο, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη της Λόγια Τζίργκα τον Ιούνιο, ωστόσο υπάρχει μια παρασκηνιακή φιλολογία περί του ότι οι Τατζίκοι φοβούνται μια ενδεχόμενη αλλαγή ισορροπιών στο παιγνίδι της εξουσίας. Η φιλολογία περί πρόθεσης κάποιων να τον δολοφονήσουν επίσης συνεχίζεται, αν και Αμερικανοί στρατιωτικοί τη διαψεύδουν.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εμμεσες προειδοποιήσεις από Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Επισήμως η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με το εκδηλωθέν πραξικόπημα της 11ης Απριλίου. Παρά τα δημοσιεύματα που βρίθουν. Πάντως, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν ακόμη ένα βήμα. Αφ' ενός διά στόματος του Προέδρου «προειδοποιούν» και αφ' ετέρου διά στόματος αξιωματούχων κάνουν λόγο για «ξένες παραστρατιωτικές δυνάμεις», φωτογραφίζοντας την Κούβα.

«Είναι πολύ σημαντικό για τον Πρόεδρο Τσάβες να κάνει αυτά που λέει ότι θα κάνει και να ερευνήσει τους λόγους για τους οποίους ξέσπασαν τόσο μεγάλες ταραχές στους δρόμους της χώρας», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο της Κολομβίας Αντρες Παστράνα, προσθέτοντας ότι «και εάν υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να πάρει, είναι σημαντικό να τα πάρει και να διδαχτεί». Πάντως, ο Μπους αρνήθηκε ότι υπήρχε οποιαδήποτε ανάμειξη των αμερικανικών υπηρεσιών με το πραξικόπημα.

Ωστόσο, τα αμερικανικά μέσα πληροφόρησης βρίθουν από ανάλογες πληροφορίες, αποκαλύπτοντας συνεχώς νέες πληροφορίες για τη διασύνδεση των πραξικοπηματιών και των Αμερικανών. Χτες, μία ακόμη διάσταση ήρθε να προσθέσει δημοσίευμα των «Νew York Times», την «κουβανική». Σε χτεσινό δημοσίευμα, επικαλούμενη και πάλι απόρρητες δηλώσεις που έγιναν σε αξιωματούχους του Κογκρέσου από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα της Νότιας Αμερικής, Οτο Ράιχ, αναφέρει ότι ο υφυπουργός μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, κεκλεισμένων των θυρών, είπε ότι η κυβέρνηση είχε λάβει πληροφορίες που ανέφεραν ότι «ξένες παραστρατιωτικές δυνάμεις» - υποτίθεται κουβανικές - συμμετείχαν στην αιματηρή καταστολή της διαδήλωσης κατά του Προέδρου της Βενεζουέλας, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι. Οπως αποκάλυψε ο αξιωματούχος, ο Ράιχ εξήγησε ότι υπήρχαν τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για το από πού μπορεί να προέρχονταν τα πυρά, ποιοι μπορεί να ήταν οι δράστες και ποιες ήταν οι πηγές πληροφόρησής του και πρόσθεσε ότι «όποιος καλύπτει τα πρόσφατα γεγονότα στη Βενεζουέλα, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες όσον αφορά τις ξένες παραστρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα αυτή».

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η Ντελ Πόντε «ξέρει» πού είναι ο Μλάντιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Να γίνουν «τάχιστα» οι συλλήψεις και οι απελάσεις των 23 κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου από το δικαστήριο της Χάγης απαίτησε χτες η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ, Κάρλα ντελ Πόντε, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα τα τρανταχτά ονόματα των πρώην ηγετών των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς...

Οσον δε αφορά τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη των Σερβοβόσνιων, στρατηγό Ρ. Μλάντιτς, η ντελ Πόντε ισχυρίστηκε πως είναι γνωστό πού βρίσκεται και πως αναμένει τα δέοντα ώστε να γίνει άμεσα η σύλληψή του. «Η περίπτωση του Μλάντιτς είναι απλή, καθώς ξέρουμε πού βρίσκεται και ποιος τον προστατεύει. Ετσι νομίζουμε ότι έγκειται στη λήψη πολιτικής απόφασης να συλληφθεί και να μεταφερθεί. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σήμερα. Ας μεταφέρουμε, λοιπόν, πρώτα το Μλάντιτς στη Χάγη και μετά τα λέμε...», είπε χαρακτηριστικά η Ντελ Πόντε μετά τη χτεσινή συνάντησή της με το Γιουγκοσλάβο υπουργό Δικαιοσύνης, Σάβο Μάρκοβιτς, στο Βελιγράδι.

Ωστόσο, οι Σέρβοι αξιωματούχοι δε φαίνεται να έχουν τις «ακριβείς πληροφορίες» της κ. Ντελ Πόντε, εκφράζοντας την άγνοιά τους για το ακριβές σημείο όπου έχει καταφύγει ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων. Ο Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς, υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, επί παραδείγματι, είπε χτες πως δε βλέπει κανένα λόγο, γιατί οι αρχές θα πρέπει να πιεστούν ακόμη περισσότερο να τον παραδώσουν, «γιατί δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ο,τιδήποτε σχετικό».

Και ο Πρόσπερ στο Σεράγεβο...

Το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός πρεσβευτής και ειδικός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για εγκλήματα πολέμου, Πιερ - Ρισάρ Πρόσπερ κατά τη διάρκεια (νέας) επίσκεψής του στη Βοσνία «υπενθύμισε» πως οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες και πρόθυμες να προσφέρουν αμοιβή έως και 5 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον βοηθήσει αποτελεσματικά στις συλλήψεις των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς».

Και ο Πρόσπερ ολοκλήρωσε τη μονοήμερη επίσκεψή του στο Σεράγεβο δηλώνοντας: «Προσφέρουμε επίσης και δυνατότητα διαμονής σε άλλη χώρα, σε οποιοδήποτε πρόσωπο και των συγγενικών μελών πρώτου βαθμού αυτού, σε περίπτωση που είναι πρόθυμο να μας βοηθήσει»...

Πάντως, τόσο οι κατά καιρούς δηλώσεις Αμερικανών και άλλων αξιωματούχων, όσο και οι αιφνιδιαστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της SFOR, οι αφίσες και τα φέιγ βολάν με το ποσό προκήρυξης για τη σύλληψή τους δεν έχουν αποδώσει, εδώ και χρόνια, καρπούς, με δεδομένη άλλωστε τη σπουδή της Ουάσιγκτον και του Δικαστηρίου της Χάγης να έχει ολοκληρώσει τις δίκες για την πρώην Γιουγκοσλαβία μέχρι το 2008...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ