ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θέατρο της Δευτέρας

Το έργο του Στρατή Καρρά "Οι παλαιστές", θα παρουσιαστεί από την εκπομπή "Το θέατρο της Δευτέρας". Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1970 στο Θέατρο Παξινού, από το θίασο Μινωτή - Παξινού. Ο Στρατής Καρράς χρησιμοποιώντας τη σάτιρα, την ειρωνεία και το παράλογο, καταγράφει την έννοια της καταδυνάστευσης του ανθρώπου, τη διαλεκτική σχέση θύματος και θύτη, τη βία σε όλες τις μορφές της, αλλά και την αναμονή του λυτρωτή, που όμως και αυτός αποδεικνύεται ότι είναι ένας ακόμη δυνάστης. Παίζουν οι: Εύα Κοταμανίδου, Πάνος Σκουρολιάκος, Νίκος Μπουσδούκος, Ντίνος Καρύδης, Μαρία Δημητριάδου και Ιωάννα Μακρή. Η Θεατρική σκηνοθεσία είναι του Νίκου Διαμαντή και η τηλεοπτική του Γιώργου Πετρίδη. (Δευτέρα ΕΤ - 1 22.00)

Λογοτεχνία της Αντίστασης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 54 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, η ΕΤ - 2 έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα δύο εκπομπών, με την προβολή του ντοκιμαντέρ "Λογοτεχνία της Αντίστασης". Η ΕΠΟΝ άρρηκτα δεμένη με το έπος της Εθνικής Αντίστασης, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς και σημαντικούς Ελληνες λογοτέχνες. Στην ταινία μιλούν ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Βελούδης, η καθηγήτρια Σόνια Ιλίνσκαγια η οποία ορίζει τον τόπο, το χρόνο και τη θεματογραφία και ο Μιχάλης Μερακλής, ο οποίος αναφέρεται στις μαρτυρίες που κατέγραψαν απλοί άνθρωποι, που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Ο Μιχάλης Μερακλής απαντά και στο ερώτημα εάν αυτού του είδους οι καταγραφές αποτελούν λογοτεχνικά κείμενα. Τέλος η καθηγήτρια Γ. Φαρίνου - Μαλαματάρη αναφέρεται στο μυθιστόρημα του Γιάννη Μπεράτη "Πλατύ ποτάμι". Στην εκπομπή ακούγονται ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Αγγελου Σικελιανού, Τάκη Σινόπουλου, Νίκου Εγγονόπουλου, Τάσου Λειβαδίτη, Νικηφόρου Βρεττάκου κ. ά. Διαβάζονται επίσης, αποσπάσματα από πεζά των Μενέλαου Λουντέμη, Δημήτρη Χατζή, Γιάννη Μπεράτη, Σωτήρη Πατατζή κ. ά. Το αφιέρωμα επιμελήθηκαν ο Κώστας Χριστοφιλόπουλος και ο Πάνος Κυπαρίσσης. (Τρίτη και Τετάρτη ΕΤ - 2 20.00)

Από τον Διόνυσο στον Οιδίποδα

Την ελληνικότητα του θεού Διονύσου και την ιδιαίτερη σχέση του με τη Θήβα και τη Βοιωτία γενικότερα, διερευνά το πρώτο επεισόδιο της ελληνικής σειράς ντοκιμαντέρ "Από τον Διόνυσο στον Οιδίποδα". Η κάμερα του ντοκιμαντέρ, μέσα από αρχαιολογικούς χώρους και στοιχεία Ελλήνων και ξένων ειδικών, καταγράφει το οδοιπορικό του Διονύσου, με αφετερία τη Θήβα και κατάληξη την Αθήνα. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Μακρή και το σενάριο που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Κατσιμπάρδη, είναι του Κώστα Δαρλάση. (Τρίτη ΕΤ - 2 21.00)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ