ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Στους 110 οι νεκροί πολιτικοί κρατούμενοι

«Πόσες ζωές ακόμα;», ρωτούν οι γονείς των πολιτικών κρατούμενων

ΤΕΚΙΡΝΤΑΓΚ.- Η απίστευτη τραγωδία των τουρκικών Λευκών Κελιών, της πλήρους απομόνωσης των πολιτικών κρατουμένων και της διαμαρτυρίας ενάντια σ' αυτές, έφθασε τους 110 νεκρούς, όπως έγινε γνωστό χθες - την ώρα που οι ευρωπαϊκές αστυνομίες ξεκινούσαν «κυνήγι» εναντίον ακόμη και των οργανώσεων αλληλεγγύης στους βάρβαρα βασανιζόμενους πολιτικούς κρατούμενους (!) (σχετικό ρεπορτάζ σε άλλες σελίδες).

Ηταν ο Ουμίτ Γκονγκέρ, πολιτικός κρατούμενος στη φυλακή της Ουμράνιγε, ο οποίος, μετά τη σφαγή 32 ανθρώπων το 2000, είχε μεταφερθεί στη φυλακή τύπου F στην Τέκιρνταγκ, συνεχίζοντας όμως την απεργία πείνας, το έσχατο μέσο διαμαρτυρίας ενάντια στο καθεστώς της πλήρους απομόνωσης των πολιτικών κρατούμενων, που τους καθιστά πιο ευάλωτους στα βασανιστήρια των τουρκικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Tayad, συλλόγου των συγγενών των πολιτικών κρατουμένων για τη συμπαράσταση και την αλληλοβοήθεια, ο Γκονγκέρ υποβλήθηκε από τις αρχές σε υποχρεωτική σίτιση - που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν όχι μόνο βασανιστήριο, αλλά διαδικασία ιδιαίτερα επιβλαβή για την εξασθενημένη υγεία των απεργών πείνας, που σχεδόν πάντοτε αποβαίνει σε ανήκεστο βλάβη. Ο Γκονγκέρ αυτοπυρπολήθηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή την 29η Μάρτη.

«Πόσες ζωές ακόμη;», ρωτούν οι γονείς των πολιτικών κρατούμενων, οι οποίοι τονίζουν ότι ενώ «η κυβέρνηση του ΑΚΡ συνεχίζει την αιματοβαμμένη συνεργασία με τους ιμπεριαλιστές, άνθρωποι πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλον στις φυλακές τύπου F»...

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Και τώρα «Αλ Κάιντα»...

Περιπολίες στους δρόμους της Τασκένδης

Associated Press

Περιπολίες στους δρόμους της Τασκένδης
ΤΑΣΚΕΝΔΗ.- Εμπλοκή «βραχίονα της "Αλ Κάιντα"» στις αιματηρές συγκρούσεις που συγκλόνισαν το Ουζμπεκιστάν ολόκληρη τη βδομάδα που πέρασε, ανακάλυψε χτες ο υπαρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας Ιλια Πιάγκαϊ.

Ο Πιάγκαϊ, αναφερόμενους στους 30 υπόπτους που έχουν μέχρι τώρα συλληφθεί (και ενώ οι συλλήψεις συνεχίζονται), είπε ότι πρόκειται για «Ουαχαμπίτες που ανήκουν σε ένα από τα παρακλάδια του διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου της "Αλ Κάιντα"». Ο Ουζμπέκος αξιωματούχος πρόσθεσε, επίσης, ότι τώρα το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να εξακριβώσει, εάν οι 20 ένοπλοι που σκοτώθηκαν την Τρίτη ήταν Ουζμπέκοι.

Πάντως, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της χώρας Ρασίντ Καντίροφ, οι έρευνες δεν αποκλείουν «εμπλοκή της οργάνωσης Ιτζμπ ουτ-Ταχρίρ», ενώ άλλος αξιωματούχος δήλωσε (ανώνυμα) ότι εξετάζεται και η επανεμφάνιση του «Ισλαμικού Κινήματος για το Ουζμπεκιστάν» (IMU). Η οργάνωση αυτή θεωρείται ότι έχει σχέσεις με τους Ταλιμπάν, όπως και με την «Αλ Κάιντα» και φέρεται ως υπεύθυνη για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ το 1999, από την οποία σκοτώθηκαν 16 άτομα.

Χτες μια γυναίκα αυτοανατινάχτηκε στην πόλη της Μπουχάρα. Σύμφωνα με αναφορές, από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας άντρας. Νωρίτερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η πολιορκία που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στην Τασκένδη έληξε όταν ένας «μαχητής» αυτοανατινάχτηκε. Οι αρχές διέψευσαν ότι υπήρχαν περισσότεροι μαχητές, όπως και το ότι υπήρχαν όμηροι (όπως είχαν δηλώσει αρχικά). Τουλάχιστον 44 άτομα έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Επαφές ΗΠΑ - Ρωσίας
Συντόνισαν τα ρολόγια τους;

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Κόλιν Πάουελ. «Εξετάστηκε η κατάσταση στην Ευρώπη στο φόντο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ανώνυμη πηγή από τη ρωσική αντιπροσωπεία. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι στα πλαίσια της διάσκεψης για το Αφγανιστάν οι δύο υπουργοί συντόνισαν τα ρολόγια τους στα προβλήματα - κλειδιά για την εξασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας.

Οπως σημειώνεται, η ρωσική πλευρά έθεσε το ζήτημα του Κοσσόβου και της λήψης αποφασιστικότερων μέτρων για την «ασφάλεια των εθνικών μειονοτήτων», ζητώντας ταυτόχρονα την τιμωρία όσων προκάλεσαν τα τελευταία βίαια γεγονότα και τον αφοπλισμό τους.

Αποφασίστηκε, επίσης, η συνέχιση των διεθνών πρωτοβουλιών για το μεσανατολικό πρόβλημα, στη βάση της «τετράδας» και του λεγόμενου «οδικού χάρτη». Τέλος, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ, που κάθε άλλο παρά σε ιδανικό επίπεδο είναι. Χαρακτηριστικά στις παραμονές, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας ψήφισε την απόφαση 336, με την οποία εκτιμάται πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την παρουσία της στην ομάδα των G-8. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Σ. Λαβρόφ, που δήλωσε πως «δεν είναι σοβαρή», ενώ τη χαρακτήρισε και «προεκλογικό παιχνίδι». Στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών τέθηκε από ρωσικής πλευράς η συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Μάλιστα, μετά το τέλος της συνάντησης ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε «πως η Ρωσία δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι θα αλλάξει η αρχική θέση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα πως η παρουσία τους εκεί συνδέεται με την αντιτρομοκρατική εκστρατεία».

Οπως πάντως γράφει ο ρωσικός Τύπος, η Ρωσία περιμένει, μετά το διάλογο που έχει με την ΕΕ για τον περιορισμό των συνεπειών που θα έχει για τη Ρωσία η διεύρυνσής της, κάτι ανάλογο να γίνει και με το ΝΑΤΟ. Ειδικότερα τα θέματα της παραπέρα σχέσης της με το ΝΑΤΟ θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες στις 2 Απρίλη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, στην οποία θα παραβρεθεί και ο Σ. Λαβρόφ. Στις παραμονές, πέρα από την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καυτηριαζόταν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η Κρατική Δούμα με ανακοίνωσή της ζήτησε από τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ να υπογράψουν τη συμφωνία περιορισμού του αριθμού των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη, απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη σχετική συμφωνία.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Στρατιωτική συμφωνία με ΗΠΑ

ΤΙΡΑΝΑ.--

Η Αλβανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν χτες στρατιωτική συμφωνία μέσω της οποίας γίνεται επισήμως δεκτή η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Αλβανία. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Αλβανός υπουργός Αμυνας Παντελί Μάικο και ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα Τζέιμς Τζέφρι.

Τη συμφωνία αυτή με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει επίσης και άλλες χώρες οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεργασία για την ειρήνη».

ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ-ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ
Δηλώσεις για ευθύνες στο Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο 24ωρο σε Βελιγράδι, Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Μόσχα με αφορμή το πρόσφατο πογκρόμ διώξεων κατά Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Χτες, για παράδειγμα, είχαμε τη βραδυφλεγή αντίδραση του γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτες Σβίμερ, ο οποίος μόλις... δύο βδομάδες μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν Κοσσοβάροι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε πως «δεν μπορεί να ανεχτεί» να αποφασίζουν οι «εξτρεμιστές» για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής...

Επιπλέον, η ατζέντα της προχτεσινοβραδινής πρώτης συνάντησης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας Κόλιν Πάουελ και Σεργκέι Λαβρόφ στο Βερολίνο συμπεριλάμβανε και το Κοσσυφοπέδιο. Ο Λαβρόφ, μάλιστα, έσπευσε να δηλώσει δημοσίως πως χρειάζονται «νέα αποτελεσματικότερα, συγκεκριμένα μέτρα», για να επέλθει ομαλότητα και σταθερότητα στην περιοχή. Δεν παρέλειψε να κάνει αιχμές κατά της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών, σημειώνοντας πως «απέτυχαν να πάρουν μέτρα κατά των εξτρεμιστών»...

Τέλος, σύμφωνα με το σερβικό ραδιοσταθμό Β92, μέλη της αμερικανικής Γερουσίας προωθούν προς ψήφιση σχέδιο απόφασης, με το οποίο θα καταδικάζουν «έντονα» το πρόσφατο κύμα «βίας» στο Κοσσυφοπέδιο με αναφορές στις δηλώσεις ΝΑΤΟικών στρατηγών περί «οργανωμένων επιθέσεων» και θα προτείνεται η αναδιοργάνωση και αναθεώρηση της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή (UNMIK).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ