ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εθνικό Πρόγραμμα Διά Βίου Εκμετάλλευσης

Το υπουργείο Παιδείας, χτες, παρουσίασε το «σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης», προωθώντας την πολιτική της διαρκούς κατάρτισης, για την παραγωγή φθηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εργοδοτών

Την πολιτική διάλυσης της εκπαίδευσης και τη μετατροπή της σε μια αγορά που θα πουλάει πιστοποιητικά κάθε είδους, με σκοπό την κατασκευή μιας στρατιάς μισομορφωμένων και ευέλικτων εργαζομένων, έχει σκοπό να υλοποιήσει το υπουργείο Παιδείας με το «σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης», που παρουσιάστηκε, χτες, στους ...«κοινωνικούς εταίρους». Εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ μαζί με εκπροσώπους της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς καλέστηκαν στο υπουργείο Παιδείας για την παρουσίαση του «σχεδίου». Ολοι μαζί συμφώνησαν στην ανάγκη επέκτασης της «Διά Βίου Μάθησης». Το σχετικό «Εθνικό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης» θα παρουσιαστεί το Γενάρη.

Τι είναι «Εθνικό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης»; Κυρίως είναι «δράσεις» για τη σύνδεση των δομών κατάρτισης και επανακατάρτισης με τις «ανάγκες» των εργοδοτών. Στόχος του υπουργείου είναι να αυξήσει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις δομές «Διά Βίου Μάθησης» από 2,8% που είναι σήμερα σε 6% μέχρι το 2013. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση επιδιώκει να κατευθύνει τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε διαφόρων ειδών προγράμματα, με την ελπίδα ότι μπορεί να βρουν δουλειά ή να κρατήσουν τη δουλειά τους.

Η κυβέρνηση θα δώσει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην παραπάνω κατεύθυνση (κυρίως από προγράμματα ΕΣΠΑ) για το «Εθνικό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης», αφού το θεωρεί «εργαλείο» για την έξοδο απ' την κρίση. Με τον τρόπο αυτό - στο άμεσο μέλλον - θα «κρύψει» μέρος των ποσοστών ανεργίας, ενώ προοπτικά θα διαμορφώσει ένα τελείως διαφορετικό εκπαιδευτικό «περιβάλλον». Οπως, ήδη, έχει διατυπωθεί σε πολλά κείμενα του υπουργείου Παιδείας και της ΕΕ, η εκπαίδευση «σπάει» σε τυπική (το οργανωμένο σύστημα απ' το σχολείο έως το πανεπιστήμιο), μη τυπική (κάθε άλλη δημόσια η ιδιωτική εκπαιδευτική δομή) και άτυπη (οποιαδήποτε δραστηριότητα έχουμε στον ελεύθερο χρόνο μας και πιστοποιείται). Τελικός στόχος είναι η ισοπέδωση πτυχίων, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, τα οποία θα αποτελούν ένα σύνολο «προσόντων», που θα κρίνει ο εργοδότης μέσω του θεσμοθετημένου Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Το κύριο βάρος (σε επίπεδο χρηματοδότησης) δίνεται στη «συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση» (κατάρτιση και επανακατάρτιση ανέργων κ.ά.), όπου δίνεται και το 1,1 απ' τα 2,2 δισ. ευρώ. Ελάχιστα χρήματα (28,5 εκατ. ευρώ) θα δοθούν στην «αρχική επαγγελματική κατάρτιση» (πρακτική άσκηση σε ΙΕΚ, υποτροφίες κατάρτισης κ.ά). Για «εκπαίδευση ενηλίκων», όπως «εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, βασικών γνώσεων τεχνολογίας» κ.ά., θα δοθούν 186,8 εκατ. ευρώ και 617 εκατ. ευρώ σε «εκπαίδευση στελεχών δημοσίου, αυτοδιοίκησης, κοινωνικών εταίρων». Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί για να κατασκευαστεί ένα ολόκληρο σύστημα πιστοποίησης δομών και «πτυχίων», για έρευνες για ζητήματα διά βίου μάθησης, επαγγελματικού προσανατολισμού και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Οι φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου και θα «παρέχουν» κάθε είδους κατάρτιση είναι πάρα πολλοί. Από τον ΟΑΕΔ και φορείς των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας μέχρι πανεπιστήμια και ινστιτούτα του ΣΕΒ, της ΑΔΕΔΥ κ.ά. Πάντως, οι εκπρόσωποι των «κοινωνικών εταίρων», κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, συμφώνησαν απολύτως με την κατεύθυνση της ενίσχυσης της Διά Βίου Μάθησης και είναι έτοιμοι να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για τη ...δοσολογία εκμετάλλευσης μέσω της κατάρτισης και της διά βίου μάθησης.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΕΚ ΑμΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Να λειτουργήσει πλήρως και άμεσα η Σχολή

Με σοβαρά προβλήματα και τις ίδιες αν όχι περισσότερες ελλείψεις σε κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ., σε σχέση με πέρσι, ξεκινάει το επόμενο διάστημα τη λειτουργία του το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμΕΑ (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Αθηνών στο Γαλάτσι. Οπως επισημαίνει η μαθητική κοινότητα της Σχολής, σε υπόμνημά της προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), «μετά από δυναμικούς και μαζικούς αγώνες που δώσαμε μαζί με τους γονείς, τους εργαζόμενους της σχολής και τη στήριξη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης που ήθελε τη σχολή κλειστή, κατακτήσαμε να λειτουργήσει και φέτος».

Ωστόσο, η Σχολή αναμένεται να λειτουργήσει με τον καινούριο χρόνο, με σοβαρά προβλήματα. Επίσης, και φέτος, οι αιτήσεις για πρωτοετείς σπουδαστές γίνονται μέσα σε ελάχιστο χρονικό περιθώριο με πάρα πολλά δικαιολογητικά, που είναι δύσκολο να τα συγκεντρώσουν οι ενδιαφερόμενοι. Η προκήρυξη έγινε - χωρίς να προσδιορίζεται ο αριθμός των πρωτοετών - τη μέρα της πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη, οι αιτήσεις ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη και έληξαν χτες. Τελικά, δόθηκε σιωπηρή παράταση για μια μέρα.

Η μαθητική κοινότητα του ΚΕΚ ΑμΕΑ ζητεί από το ΔΣ του ΟΑΕΔ να δοθεί παράταση προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα χαρτιά τους. Δηλώνει ακόμα την κατηγορηματική της αντίθεση «στο κλείσιμο των τμημάτων για τους τυφλούς συναδέλφους που λειτουργούσαν από πέρσι στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και στο Φάρο στην Καλλιθέα (2 τμήματα υπολογιστών και ένα τμήμα αγγειοπλαστικής). Και απαιτεί άμεσα, μετά τις γιορτές, να λειτουργήσουν κανονικά ως δεύτερο έτος για τους περσινούς καταρτιζόμενους και να γίνουν άμεσα δεκτές οι αιτήσεις για το πρώτο έτος των συγκεκριμένων τμημάτων. Επίσης, να δοθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων της σχολής και να δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για να γίνεται κανονικά η καταβολή των μισθών τους.

«Ο αγώνας για την αναβάθμιση της σχολής, τη δημόσια και δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση για όλα τα ΑμΕΑ και τους χρόνιους πάσχοντες και τη δουλειά για όλους, είναι περισσότερο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ», επισημαίνει το προεδρείο της μαθητικής κοινότητας και ζητάει, για όλα τα παραπάνω, άμεσα συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ.

2ο ΛΥΚΕΙΟ ΓΕΡΑΚΑ
Πιέζουν τη διευθύντρια να κάνει το χαφιέ

Καταγγελία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μεσογείων - Λαυρεωτικής

Νέο κρούσμα τρομοκράτησης μαθητών και εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Μεσογείων - Λαυρεωτικής με στόχο όπως σημειώνει, να μην εκφραστεί αγωνιστικά η αγανάκτηση των μαθητών, να μη βρεθούν στους δρόμους με τους γονείς τους που υποφέρουν από τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, να δεχτούν να πληρώσουν την κρίση της πλουτοκρατίας.

Ειδικότερα όπως καταγγέλλει στην ανακοίνωση: «Στο 2o λύκειο του Γέρακα που βρισκόταν σε κατάληψη η διευθύντρια του σχολείου την περασμένη Τρίτη 14 Δεκέμβρη κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα για να "δώσει εξηγήσεις". Μάλιστα, η αστυνομία ζήτησε από τη διευθύντρια να δώσει ονόματα και πληροφορίες για τους "πρωταίτιους" της κατάληψης, χωρίς όμως να λάβουν κανένα στοιχείο από τη διευθύντρια που αρνήθηκε να παίξει το ρόλο του πληροφοριοδότη και να ρίξει νερό στο μύλο της τρομοκράτησης των μαθητικών αγώνων».

Σύμφωνα με την καταγγελία, μετά από δυο μέρες ακολούθησαν νέες πιέσεις στη διευθύντρια να καταθέσει στο τμήμα.

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών σημειώνει καταλήγοντας ότι στηρίζει τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς στον αγώνα τους για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και επισημαίνει: «Ο συντονισμός με τα υπόλοιπα σχολεία μέσα από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων κάθε πόλης, με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εξυπηρετεί και συμβάλλει στην ενιαία απάντηση απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα».

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Καθυστερήσεις δεδουλευμένων

Καθυστερήσεις στην καταβολή των αποδοχών τους από το Σεπτέμβρη και προθέσεις για μείωση των μελών Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) δημιουργούν αναστάτωση σε εργαζόμενους και φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Διδασκόντων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, μετά από επικοινωνία του με τη διοίκησή του, προέκυψε ότι δε θα καταβληθεί ο μισθός των μελών ΣΕΠ στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκέμβρη, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Αιτία ήταν μια αιφνιδιαστική παρέμβαση από το υπουργείο Παιδείας για απόλυση του 30% των 1.700 συμβασιούχων μελών ΣΕΠ, αν και ήδη είχαν υπογράψει συμβάσεις και είχαν ξεκινήσει το εκπαιδευτικό έργο τους, σύμφωνα με το Σύλλογο. Οπως εξηγεί, τελικά το μέτρο δεν προχώρησε, μετά από παρεμβάσεις, όμως τώρα τα μέλη ΣΕΠ περιμένουν να εγκριθεί εκ νέου η μισθοδοσία τους.

Ωστόσο, η πολιτική των περικοπών, το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτα τα μέλη ΣΕΠ αλλά και η δηλωμένη πρόθεση για περικοπές στο προσωπικό, δημιουργεί έντονη ανησυχία για το μέλλον των συμβασιούχων και τη λειτουργία του ΕΑΠ με επιπτώσεις στους φοιτητές, οι οποίοι να σημειωθεί ότι επιβαρύνονται με 700 ευρώ δίδακτρα για να παρακολουθήσουν κάθε θεματική ενότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ