ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Κοντά στο λουκέτο 370.000 επιχειρήσεις

Εφιαλτικά τα στοιχεία έρευνας της «Marc» για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ

Περισσότεροι από 2 στους 10 μικρούς κυρίως και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ είδαν την κατάσταση της επιχείρησή τους να χειροτερεύει το πρώτο εξάμηνο του 2011. Στο ίδιο διάστημα, 8 στους 10 είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται, ενώ 373.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν οριστικά λουκέτο μέσα στο επόμενο διάστημα και να χαθούν 250.000 θέσεις δουλειάς (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί).

Τα παραπάνω ζοφερά στοιχεία, αποκαλυπτικά των αξεπέραστων αδιεξόδων που δημιουργεί η φιλομονοπωλική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, για την αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, αποτυπώνεται και στην τελευταία εξαμηνιαία έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Marc», για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Πρόκειται για δειγματοληπτική έρευνα σε 1.200 επιχειρήσεις από το χώρο της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών σε όλη τη χώρα και κατά το πλείστον σε επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και μέχρι 9 εργαζόμενους. Αναλυτικότερα, από την έρευνα που παρουσίασε χτες η ΓΣΕΒΕΕ, προκύπτει ότι:

  • Πάνω από 8 στους 10 επιχειρηματίες (ποσοστό 81,3%) έκαναν αρνητική αποτίμηση του πρώτου εξαμήνου του χρόνου για την κατάσταση της επιχείρησής τους. Οι προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο είναι δυσοίωνες για το 65,2% του δείγματος.
  • Το 21,8% των ερωτηθέντων (με αναγωγή σε απόλυτα νούμερα στο σύνολο των επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι πρόκειται για 183.000 επιχειρήσεις) δήλωσε ότι θεωρεί πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα, ενώ ακόμα ένα 22,7% (190.000 επιχειρήσεις) θεωρεί αρκετά πιθανό να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του λουκέτου. Αυτό συνολικά συνεπάγεται απώλεια 250.000 θέσεων εργασίας το επόμενο δωδεκάμηνο. «Πολύ πιθανό» απάντησαν ότι θεωρούν πως είναι να κλείσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο 34.000, ενώ συνολικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που βρίσκονται «στο κόκκινο» μέχρι το τέλος του χρόνου ξεπερνάει τις 100.000 επιχειρήσεις με εντονότερο το πρόβλημα στους αυτοαπασχολούμενους.
  • 8 στους 10 (ποσοστό 80%) δήλωσαν ότι κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι εμπορικές επιχειρήσεις (το 84,6% από αυτές) και οι επιχειρήσεις με ένα άτομο προσωπικό (το 87,2%). Παραπέρα μείωση προβλέπει ότι θα καταγράψει το δεύτερο εξάμηνο το 64,7% .
  • Μείωση παραγγελιών είχαν περίπου 8 στους 10 ερωτηθέντες (ποσοστό 77,9%), μείωση ρευστότητας περισσότεροι από 8 στους 10 (ποσοστό 82,6%), ενώ μείωσαν τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους οι 8 στους 10 (ποσοστό 79,6%) .
  • 2 στους 10 επιχειρηματίες απάντησαν ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου μείωσαν το προσωπικό τους τουλάχιστον κατά 1 άτομο. Εκτιμάται ότι μέσα στο διάστημα αυτό χάθηκαν περίπου 88.000 θέσεις εργασίας. Ακόμη, 3 στους 10 (ποσοστό 29,8%) υπολογίζουν ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις στο δεύτερο εξάμηνο.
  • Περισσότεροι από 4 στους 10 δήλωσαν ότι στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου αντιμετώπισαν δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών, ενώ 1 στους 3 (ποσοστό 32%) δήλωσε ότι προχώρησε έστω και περιστασιακά σε μείωση των ωρών ή των ημερών εργασίας σε κάποιους υπαλλήλους του και 2 στους 10 (ποσοστό 19,4%) ότι μείωσαν και αποδοχές. Επιπλέον, περισσότεροι από 3 στους 10 (ποσοστό 33,2%) θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα μειώσουν μισθούς ή ώρες εργασίας στους υπαλλήλους τους.
  • Ποσοστό 42,2% απάντησαν ότι έχουν στα χέρια τους σφραγισμένες επιταγές πελατών, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 32,6% δήλωσε ότι δεν έχει πάει να σφραγίσει τις ακάλυπτες επιταγές που έχει. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, ένα ποσοστό 40% των τεμαχίων που είναι ακάλυπτα δεν έχει σφραγιστεί. Αυτό σημαίνει ότι τα ήδη εκρηκτικά στοιχεία του «Τειρεσία» υποτιμούν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Αυτά είναι τα στοιχεία μιας έρευνας που από μόνα τους δείχνουν τη δραματική κατάσταση που έχει προκαλέσει η καπιταλιστική κρίση. Είναι, όμως, ταυτόχρονα στοιχεία - γροθιά για την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, που με την πολιτική της, στην ουσία, ταυτίζεται και στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου. Επιλογές που οξύνουν τα προβλήματα των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων στη χώρα, που οδηγούνται με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς στο κλείσιμο και τον αφανισμό.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αντιαγροτικές αποφάσεις και νομοσχέδια

Με κοινή υπουργική απόφαση θα οδηγηθούν στη συγχώνευση το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ - «ΔΗΜΗΤΡΑ»), ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ - AGROCERT) και ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), που, μετά τη συνένωσή τους, θα ονομαστούν «Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - Δήμητρα» και θα μετατραπούν σε Γενικές Διευθύνσεις του νέου Οργανισμού.

Αυτό αποφασίστηκε στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να προωθηθεί και ένα νομοσχέδιο που θα αφορά «την ολοκληρωμένη υποστήριξη του αγροτικού κόσμου στους τομείς της εφαρμοσμένης έρευνας, της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων». Οπως φαίνεται, θα γίνουν και κάποιες νομοθετικές προσαρμογές μετά τη συγχώνευση των παραπάνω οργανισμών. Το θέμα, όμως, είναι πως η πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου που οδηγεί στη συγχώνευση τους τέσσερις αυτούς οργανισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα επιφέρει τη δραματική συρρίκνωση και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της αγροτικής έρευνας, της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, καθώς και της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων.

Οπως ανακοινώθηκε επίσης χτες, στο Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκε να προχωρήσει για δημόσια διαβούλευση και ψήφιση και το νομοσχέδιο: «Διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και άλλες διατάξεις». Με το νομοσχέδιο αυτό θα επιβληθούν πρόσθετες επιβαρύνσεις στους αγρότες και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κόστους παραγωγής, ενώ επίσης ανοίγει ακόμα περισσότερο ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης και σ' αυτόν τον τομέα, αφού καταργούνται μια σειρά από δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες. Η γκάμα της ιδιωτικοποίησης ξεκινά από τη συνταγογράφηση και φτάνει μέχρι την ανακύκλωση των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων.

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Σε υποχώρηση οι αγοραπωλησίες

Κάθετη πτώση καταγράφεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων για το α' εξάμηνο του 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας ο αριθμός των ακινήτων που άλλαξαν χέρια έπιασε ρυθμό 44%.

Πτώση κατά μέσο όρο 4,9% εμφανίζουν οι τιμές των ακινήτων. Μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση των εμπορικών τιμών (5,6%) στα παλαιά ακίνητα (πάνω από 5 χρόνια) έναντι ρυθμού 3,8% στα καινούρια. Στην περιοχή της Αθήνας, κατά μέσο όρο εμφανίζεται μείωση 6,4%, στη Θεσσαλονίκη 6,2%, στις άλλες μεγάλες πόλεις 3,8% και στις λοιπές περιοχές 2,4%.

Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις συλλέγονται από τις τράπεζες και αφορούν στα ακίνητα για τα οποία έχουν χορηγηθεί στεγαστικά δάνεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ