ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζεται το αφιέρωμα στο «Τριανόν»

Συνεχίζεται η προβολή της ταινίας «Σε ποιον ανήκει ο κόσμος;» των Μπρεχτ - Ντουντόφ στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21, τηλ. 210.8215.469), στο πλαίσιο του προγράμματος με το γενικό τίτλο «Η εργατική τάξη πάει σινεμά», που διοργανώνει η «New Star» με προβολές σπουδαίων ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου με επαναστατικό προσανατολισμό. Στοιχείο της αξιόλογης αυτής πρωτοβουλίας είναι και η καθιέρωση εισιτηρίου για τους εργαζόμενους (5 ευρώ) και για τους άνεργους (3 ευρώ), σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος που περιλαμβάνει 13 αξιόλογες ταινίες.

Η ταινία «Σε ποιον ανήκει ο κόσμος;» (προβολές 8.45 μ.μ. και 10.45 μ.μ.) είναι ένα συλλογικό κινηματογραφικό εγχείρημα, με χιλιάδες ερασιτέχνες εργάτες, αθλητές και τραγουδιστές (ανάμεσα στο πλήθος των εργατών, στους οποίους μοιράζεται μια προκήρυξη ενάντια στις απολύσεις εργατών, «απαθανατίζεται», σε νεαρή ακόμη ηλικία, φορώντας γυαλιά και τραγιάσκα, και ο ίδιος ο Μπέρτολντ Μπρεχτ). Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν με μηδαμινούς πόρους, σε πραγματικές τοποθεσίες και υπό αντίξοες συνθήκες, αφού κατά τα γυρίσματα γίνονταν επιθέσεις από φασιστικές ομάδες.

Καθημερινά πριν την προβολή υπάρχει και σύντομο μουσικό πρόγραμμα.

Νέες θεατρικές «διαδρομές»

«Εγκλημα, τιμωρία, λεφτά, δολοφονία συνταξιούχου» στο «Επί Κολωνώ»
«Εγκλημα, τιμωρία, λεφτά, δολοφονία συνταξιούχου» στο «Επί Κολωνώ»
Τη Δευτέρα, στο θέατρο «Επί Κολωνώ» η ομάδα ΝΑΜΑ ανεβάζει το έργο «Εγκλημα, τιμωρία, λεφτά, δολοφονία συνταξιούχου» του Ματίας Αντερσον, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Μετάφραση: Γιάννης Ράμος. Σκηνικά: Γιώργος Χατζηνικολάου. Κοστούμια: Δάφνη Λαρούνη, Γ. Χατζηνικολάου, Μαρία Αναματερού. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Μουσική επιμέλεια: Δάφνη Λαρούνη, Φίλιππος Ράσκοβιτς. Παίζουν: Γιάννης Λεάκος, Χρυσή Βιδαλάκη, Κατερίνα Κλειτσιώτη, Σοφία Κορώνη.

  • Ο Δημήτρης Καμαρωτός επιλέγει και παρουσιάζει στο «Θησείον», μουσική του από παραστάσεις από το 1993 μέχρι σήμερα, σε μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο: «No one cured». Στα live, εκτός από την Αμαλία Μουτούση και τον ίδιο, συμμετέχουν οι μουσικοί: Αναστασία Εδεν (τραγούδι, άρπα), Ειρήνη Τηνιακού (πιάνο, κeyboards), Νίκος Κυριαζόπουλος (live electronics).
  • Στο θέατρο «Αργώ», επαναλαμβάνεται το έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Το ημερολόγιο ενός τρελού». Η παράσταση τιμήθηκε με το Α' Βραβείο στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στη Φιλιππούπολη (2008). Μετάφραση: Γεννάδιος Πάτσης. Σκηνοθεσία: Μόνικα Βασιλείου. Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Αγαθονικιάδη. Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Αναστασίου. Φωτισμοί: Αρης Μόσχος. Παίζει: Ο Δημήτρης Κωνσταντίνου.
  • Το έργο «Η παγίδα της σελήνης», βασισμένο στο θεατρικό έργο του Ο' Νιλ «A moon for the misbegotten», παρουσιάζεται στο «Φούρνο», κάθε Δευτέρα - Τρίτη έως το τέλος Μάρτη. Μετάφραση - διασκευή: Παρασκευή Καλογεράκη. Σκηνοθεσία: Νίκος Σακαλίδης. Σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Γιαβρόπουλος. Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης. Μουσική: Νίκος Κολλάρος. Το τραγούδι Trap ερμηνεύει η Σάσα Παπαλάμπρου. Συμπαραγωγή: Μεταξύ Σοβαρού και Αστείου - Ακτίς Αελίου. Παίζουν: Τάκης Σαρρής, Παρασκευή Καλογεράκη, Διονύσης Μπουλάς.
  • Στο «Συνεργείο» κάθε Δευτέρα - Τρίτη παρουσιάζεται ο «Παρδαλός παπαγάλος», από την ομάδα «Μηχανή τέχνης». Το έργο πραγματεύεται το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα σήμερα. Τρεις πρόσφυγες: Ο Jamil, η Zachra και ο Gani παλεύουν για να επιβιώσουν στο κέντρο της Αθήνας, αντιμέτωποι με τη φτηνή εργασία, το ρατσισμό, την εγκληματικότητα και τα γκέτο. Κοινός τόπος και των τριών ένας παρδαλός παπαγάλος σε μια βιτρίνα. Κείμενο-σκηνοθεσία: Χρήστος Στρέπκος. Παίζουν: Ονίκ Κετσογιάν, Νατάσσα Νταϊλιάνη, Ντέπυ Πάγκα, Χρήστος Στρέπκος. Σκηνικά: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος. Κοστούμια: Celebrity Skin. Κίνηση: Χριστίνα Σουγιουλτζή. Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος. Μουσική: Κώστας Χαριτάτος.
Ζωγραφική και γλυπτική

Γλυπτό του Αγγελου Παναγιωτίδη
Γλυπτό του Αγγελου Παναγιωτίδη
Εως τις 12/3 ο Εικαστικός Κύκλος (Καρνεάδου 20, Κολωνάκι) θα παρουσιάζει γλυπτική του Αγγελου Παναγιωτίδη. Ελιές μικρών διαστάσεων κλασικές και σύγχρονες. Οπως σημειώνει ο ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης«...στη δουλειά του Αγγελου Παναγιωτίδη συνυπάρχουν αρμονικά η γλυπτική φόρμα, δουλεμένη στην εντέλεια, το ζωγραφικό εφέ που παίζει με το χρώμα και η θεατρική - ψευδαισθητική ανάπλαση του χώρου».

  • Στην γκαλερί «Αγκάθι» παρουσιάζει (έως 5/3) ζωγραφική του ο Φραγκίσκος Δουκάκης. Επηρεασμένος από τα εξπρεσιονιστικά κινήματα, ο ζωγράφος δουλεύει, εκ του φυσικού, με χρήση έντονων χρωμάτων και του φωτός.

«Η τέχνη μας σχολιάζει την κρίση τους/ εικαστική έκθεση διαμαρτυρίας» τιτλοφορείται η ομαδική έκθεση στο χώρο «ΤΟΠΟΣ» (Λαχούρη 1 & Ηρακλέους, στάση μετρό Συγγρού - Φιξ) έως τις 8/3. Μετέχουν εικαστικοί (από Ελλάδα, Αγγλία, Βουλγαρία, Ισλανδία): Μιχάλης-Οδυσσέας Γιακουμάκης, Γιώργος Σταυρόπουλος, Filiep Absolon, Bill Lewis, Λευτέρης Γιακουμάκης, Μαριάννα Μαντικού, Δημήτρης Μουστάκης, Πάνος Παύλου, Bασίλης Σελιμάς, Χριστίνα Τοτικίδη, Stojan Stojanov, Berger Morthens. Με τα έργα τους σχολιάζουν «τον κοινωνικό εφιάλτη που μας επέβαλαν».

«Toy, Toy, Toy», τιτλοφορείται η έκθεση του Νίκου Λαγού στην γκαλερί Ζουμπουλάκη (πλ. Κολωνακίου 20) έως τις 12/3. Πρόκειται για έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, μεικτής τεχνικής σε καμβά.

Η γκαλερί «Λόλα Νικολάου» (Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη) παρουσιάζει (έως 12/3) τρεις καταξιωμένους εικαστικούς σε ενιαία έκθεση: Γλυπτά του Κώστα Βαρώτσου, ζωγραφική του Γιώργου Λαζόγκα και τoν κύκλο έργων «New Environments for a New Society» του Απόστολου Παλαβράκη.

«Εφυγε» νωρίς...

Ο Νίκος Αλεξίου, σημαντικός εικαστικός της νεότερης γενιάς, πέθανε στα 51 χρόνια του, από ανίατη ασθένεια. Γεννημένος στο Ρέθυμνο το 1960, σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Με το έργο του «The End», βασισμένο στο επιδαπέδιο ψηφιδωτό του καθολικού της Μονής Ιβήρων, είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2007, ενώ τελευταίο μεγάλο έργο του ήταν το «San Marco di Venezia 2010», εμπνευσμένο από το δάπεδο του Αγ. Μάρκου. Ασχολήθηκε και με το θέατρο ως σκηνογράφος σε πολλές και αξιόλογες παραστάσεις. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεισφορά του στην παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Μήδεια», όπου έδειξε την ιδιαίτερη θεατρική του ματιά. Τελευταία του δουλειά ήταν τα σκηνικά για την παράσταση «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» του Σταύρου Τσιώλη, στο «Θέατρο Τέχνης».

Ηχοι και φωνές
  • Διήμερη αποκριάτικη τσαμπουνοσύναξη, σήμερα και αύριο, στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, 210-9270.628). Τσαμπούνες, γκάιντες και τραγούδια αποκριάτικα, στην «Αλλη Οχθη» με τα «Λαϊκά Αερόφωνα».
  • Στον Μάνο Χατζιδάκι αφιερώνει τις συναυλίες του ο Σταύρος Ξαρχάκος, από αύριο και κάθε Κυριακή - Δευτέρα, στο «Gazarte» (Βουτάδων 32-34, Γκάζι, 210-3452.277). Ερμηνεύουν οι Μάρθα Φριντζήλα, Ηρώ Σαΐα και Γιάννης Παλαμίδας.
  • Η «μπάντα» του Εθνικού Θεάτρου δίνει συναυλία αύριο, τα μεσάνυχτα, στην αίθουσα εκδηλώσεων. Την μπάντα αποτελούν ηθοποιοί, άλλοι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου, οι οποίοι ενώνουν μουσικά τις δυνάμεις τους. Είσοδος 5 ευρώ.
Φωτογραφία και Εθνική Αντίσταση

Στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφιών, με τίτλο «Το Αντάρτικο στην Ηπειρο» του μαχητή και φωτογράφου του ΕΛΑΣ Ηπείρου, Κώστα Μπαλάφα, που παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), αύριο θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Η φωτογραφία στα χρόνια της Αντίστασης. Ελλάδα, 1941 - 1944».

Η πρώτη συνεδρία (έναρξη 11 π.μ.) αφορά στα εξής θέματα: «Η τέχνη στα χρόνια της κατοχής», «Η αντίσταση του Κώστα Μπαλάφα», «Πώς το φωτογραφικό έργο του Κώστα Μπαλάφα τεκμηριώνει το Αντάρτικο στην Ηπειρο» και «Σπύρος Μελετζής». Στη δεύτερη συνεδρία (έναρξη 1 μ.μ.) τα θέματα είναι τα εξής: «Γερμανοί στρατιώτες - φωτογράφοι προπαγάνδας», «Φωτογραφίες από το λιμό της Αθήνας. Καταγγελία και ιστορική μαρτυρία», «Ψάχνοντας φωτογράφους και κινηματογραφιστές της Εθνικής Αντίστασης και όχι μόνο». Τα θέματα της τρίτης συνεδρίας (έναρξη 3.15 μ.μ.) είναι: «"Ετοίμασα τη μηχανή μου και τράβηξα"- Από αντικείμενο της ιστορίας υποκείμενο. Η περίπτωση του "Νικηφόρου"/ Δημήτρη Δημητρίου», «Επιχειρήσεις του OSS στην κατεχόμενη Ελλάδα. Η ειδική αποστολή του Εβρου μέσα από το φωτογραφικό άλμπουμ του Ελληνοαμερικανού Spriro Caponny», «Ενδογενή προβλήματα στο πεδίο της αντιστασιακής φωτογραφίας». Την ημερίδα θα κλείσει τραπέζι συζήτησης (4.30 - 5.10 μ.μ.).

Το θέατρο «Δόρα Στράτου» ανακοίνωσε ότι το μόνιμο μουσικοχορευτικό συγκρότημά του (70 άτομα περίπου), που εκπαιδεύει συνεχώς τους χορευτές του και δίνει πάνω από 100 παραστάσεις το χρόνο, έχει θέσεις για χορευτές/χορεύτριες. Οι υποψήφιοι μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους και να τηλεφωνήσουν στο 210-3244395 (πρωί) ή στο 210-9212866 (βράδυ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ