ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2024
Σελ. /28
ΛΙΒΑΝΟΣ
Με ισραηλινές απειλές, πυρά και απαγορεύσεις κυκλοφορίας ξεκίνησε η εκεχειρία

Εκτοπισμένοι άμαχοι διασχίζουν περιοχές ισοπεδωμένες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς για να επιστρέψουν σε ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους

2024 The Associated Press. All

Εκτοπισμένοι άμαχοι διασχίζουν περιοχές ισοπεδωμένες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς για να επιστρέψουν σε ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους
Με ισραηλινές απειλές για νέες δολοφονικές επιδρομές οπουδήποτε στη λιβανέζικη επικράτεια, με επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στον νότιο Λίβανο και σε περιοχές του όπου παραμένουν στρατιωτικές δυνάμεις των Ισραηλινών εισβολέων, υπό την απειλή επιθέσεων σε αμάχους που επιστρέφουν στα σπίτια τους σε περιοχές στις οποίες έχουν εκδοθεί ισραηλινές εντολές εκκένωσης, ξεκίνησε από χθες η εφαρμογή της προσωρινής και εύθραυστης αμερικανόπνευστης εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, επιβεβαιώνοντας από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για μια εκεχειρία «με το πιστόλι στον κρόταφο» του λιβανέζικου λαού.

Η εφαρμογή της εκεχειρίας ξεκίνησε χτες στις 4 το πρωί, ενώ μέχρι την τελευταία ώρα το Ισραήλ συνέχιζε να εξαπολύει δολοφονικές επιδρομές εναντίον του Λιβάνου, πραγματοποιώντας ιδιαίτερα σφοδρούς βομβαρδισμούς στο κέντρο της Βηρυτού και το νότιο τμήμα της.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των προβλέψεων της συμφωνίας που προώθησαν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ έχει προθεσμία 60 ημερών για να αποσύρει «προοδευτικά» τις στρατιωτικές δυνάμεις του που έχουν εισβάλει στον νότιο Λίβανο, ενώ η Χεζμπολάχ υποχρεούται να αποσύρει τις δυνάμεις και τον οπλισμό της από τον νότιο Λίβανο, μετακινούμενη βόρεια του ποταμού Λιτάνι, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Στον νότιο Λίβανο θα αναπτυχθούν ενισχυμένες δυνάμεις του λιβανέζικου στρατού και δυνάμεις της αποστολής κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), ενώ ΗΠΑ και Γαλλία θα προσφέρουν «υποστήριξη» στον λιβανέζικο στρατό.

Με τη διατύπωση ότι το Ισραήλ «διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», το κράτος - δολοφόνος θα έχει το «δικαίωμα» να εξαπολύει νέες επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου, με το πρόσχημα ότι «απειλείται» το Ισραήλ ή ότι παραβιάζονται οι όροι της εκεχειρίας από τη Χεζμπολάχ.

Διεθνής «μηχανισμός» από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την UNIFIL, το Ισραήλ και τον Λίβανο, υπό την προεδρία των ΗΠΑ, θα ελέγχει τις «παραβιάσεις» της συμφωνίας και θα αποφασίζει για την άμεση αντιμετώπισή τους...

Απειλές και απαγορεύσεις στους εκτοπισμένους που επιστρέφουν

Μετά από δύο μήνες βάρβαρων ισραηλινών επιδρομών σε όλη τη χώρα και ενώ από τον Οκτώβρη του 2023 ο λιβανέζικος λαός μετρά τουλάχιστον 3.823 νεκρούς από τις ισραηλινές επιθέσεις, από χτες το πρωί και την έναρξη της εκεχειρίας χιλιάδες εκτοπισμένοι Λιβανέζοι πήραν τον δρόμο της επιστροφής στις περιοχές τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, περίπου 900.000 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον Λίβανο εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων και των ισραηλινών εντολών εκκένωσης.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους ή σε ό,τι έχει απομείνει από αυτά, στον νότιο Λίβανο, στις βομβαρδισμένες περιοχές της Βηρυτού, στην κοιλάδα της Μπεκάα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Απέναντί τους ωστόσο βρήκαν για ακόμα μία φορά τις ισραηλινές απειλές, απαγορεύσεις και «προειδοποιήσεις».

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου να μην πλησιάζουν θέσεις του στη λιβανική επικράτεια, καθώς και να μην επιστρέφουν σε χωριά και περιοχές για τις οποίες είχε εκδοθεί εντολή εκκένωσης.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «παραμένουν ανεπτυγμένες σε θέσεις τους στο εσωτερικό του νοτίου Λιβάνου» και «θα αντιμετωπίσουν αποφασιστικά κάθε κίνηση που παραβιάζει αυτή τη συμφωνία», ανέφερε αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σε ανάρτησή του, προσθέτοντας ότι «απαγορεύεται σ' εσάς να κατευθυνθείτε νότια σε χωριά όπου έχει διαταχθεί εσπευσμένη εκκένωση ή προς δυνάμεις του Ισραήλ στην περιοχή».

Το Ισραήλ επίσης επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στον νότιο Λίβανο, ανακοινώνοντας ότι από τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης έως τις 7 το πρωί της Πέμπτης «απαγορεύεται πλήρως» η μετακίνηση νότια του ποταμού Λιτάνι.

Το δε ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας Ι. Κατς έδωσαν εντολή στον ισραηλινό στρατό «να μην επιτρέπει την είσοδο πληθυσμού στην περιοχή των χωριών κοντά στα σύνορα στον νότιο Λίβανο», αναφέροντας ότι η απαγόρευση αυτή είναι σύμφωνη με το «πρώτο στάδιο» της συμφωνίας εκεχειρίας...

Ανακοινώθηκε επίσης ότι 4 ύποπτοι που συνελήφθησαν νωρίτερα από τον ισραηλινό στρατό στον νότιο Λίβανο είναι μέλη της Χεζμπολάχ.

Λίγες μόλις ώρες από την έναρξη της εκεχειρίας, ο στρατός του κράτους - δολοφόνου ανέφερε ότι άνοιξε πυρ κατά οχήματος «με διάφορους υπόπτους σε απαγορευμένη ζώνη κυκλοφορίας στη λιβανέζικη περιοχή», προσθέτοντας ότι μετά τους πυροβολισμούς «οι ύποπτοι έφυγαν από την περιοχή». Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το συμβάν σημειώθηκε στο χωριό Kfar Kila.

Ο ισραηλινός στρατός επισήμανε ακόμα σε ανάρτησή του πως η αεροπορία «είναι έτοιμη να δράσει σε λιβανέζικο έδαφος».

Οι «Times of Israel» μετέδωσαν πως ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ι. Κατς, ισχυριζόμενος ότι πρωταγωνιστές του συμβάντος στο Kfar Kila ήταν «μέλη της Χεζμπολάχ», ζήτησε από τον ισραηλινό στρατό «να δράσει σθεναρά και χωρίς συμβιβασμούς ενάντια σε τέτοιου είδους εξελίξεις».

Λιβανέζικα ΜΜΕ μετέδιδαν εξάλλου ότι σε άλλο περιστατικό, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον δημοσιογράφων, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους στην πόλη Χιαμ, στον νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ΝΝΑ, τραυματίστηκαν ένας δημοσιογράφος του «Associated Press» και ένας του «Sputnik».

Συνολικά από τον Οκτώβρη του 2023, από ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 12 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ και έχουν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι.

Σε δημοσίευμα των «Times of Israel» αναφέρεται επίσης ότι «ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι η επιβολή της κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αρκετές ημέρες μάχης» με την Χεζμπολάχ στο μέλλον.

Επισημαίνεται ακόμα ότι ο ισραηλινός στρατός θα δράσει «για να αποτρέψει τυχόν παραδόσεις όπλων» στη Χεζμπολάχ, «μεταξύ άλλων χτυπώντας τέτοιες αποστολές σε όλες τις περιοχές του Λιβάνου, και όχι μόνο στον νότο της χώρας, καθώς και στη Συρία».

Ηδη το βράδυ της Τρίτης, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τρεις συνοριακές διαβάσεις μεταξύ του βόρειου Λιβάνου και της Συρίας.

«Παραμένουμε σε πλήρη ετοιμότητα» λέει η Χεζμπολάχ

Στον Λίβανο, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ν. Μπέρι, επικεφαλής του σιιτικού κινήματος Αμάλ, έκανε έκκληση χθες για ταχεία «επιστροφή» στις εστίες τους των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί ή εγκατέλειψαν τη χώρα. Σε ομιλία του κάλεσε τους Λιβανέζους σε εθνική «ενότητα» και τάχθηκε υπέρ της «επίσπευσης της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας», η οποία δεν έχει καταστεί δυνατή εδώ και περισσότερο από δυόμισι χρόνια.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε πως ο στρατός θα «ενισχύσει την ανάπτυξή του» στο νότιο τμήμα της χώρας. Σε διάγγελμά του κάλεσε το Ισραήλ να «σεβαστεί» την κατάπαυση του πυρός και να «αποσυρθεί από όλες τις περιοχές και τις θέσεις που κατέλαβε» στον νότιο Λίβανο, ενώ έκανε και εκείνος έκκληση για ταχεία εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Χεζμπολάχ, διά του αναπληρωτή προέδρου του Πολιτικού Συμβουλίου της οργάνωσης Μ. Κομάτι, έκανε λόγο για «νίκη μετά από δύο μήνες ακλόνητης τζιχάντ, ανθεκτικότητας και αποφασιστικότητας, εμποδίζοντας τις προσπάθειες του εχθρού να επιτύχει οποιονδήποτε από τους στόχους του».

Σε δήλωσή της, η λιβανέζικη οργάνωση επισημαίνει ότι οι μαχητές της «θα παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τις φιλοδοξίες και τις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού».

Αντίστοιχα, ο βουλευτής της Χεζμπολάχ, Χ. Φαντλάλαχ, δήλωσε πως η οργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της αν επιτεθεί το Ισραήλ.

Η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) χαιρέτισε την κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να εκτελούμε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί και έχουμε ήδη αρχίσει να προσαρμόζουμε τις επιχειρήσεις μας στη νέα κατάσταση», προσθέτοντας ότι «θα συνεργαστούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να διασφαλίσουμε ότι η παύση των εχθροπραξιών είναι αποτελεσματική».

Από την πλευρά του ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι «άρχισε να ενισχύει την παρουσία του» στον νότο της χώρας.


ΗΠΑ
Βλέπουν «ευκαιρία» για τα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή

Ως «αρχή ευκαιρίας για μια πιο σταθερή Μέση Ανατολή» λανσάρουν οι ΗΠΑ τη συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ - Λιβάνου, η οποία υπηρετεί τα συμφέροντα του κράτους - δολοφόνου και τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή, με προβλέψεις που μπορούν να οδηγήσουν ανά πάσα στιγμή σε μεγαλύτερη πολεμική κλιμάκωση στην περιοχή.

Στον απόηχο της συμφωνίας εκεχειρίας Ισραήλ - Λιβάνου, ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προανήγγειλε ότι θα επιδιώξει άλλη μία συμφωνία με το «πιστόλι στον κρόταφο», αυτή τη φορά για τη Γάζα.

Είπε ότι η χώρα του τις επόμενες μέρες «θα κάνει άλλη μια προσπάθεια με την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και άλλους» για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, θέτοντας ως στόχο την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα και «τον τερματισμό του πολέμου χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία».

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θα δώσει άμεσα «εντολή στους απεσταλμένους του να επικοινωνήσουν» με τις παραπάνω χώρες, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν μια «αρχή ευκαιρίας για μια πιο σταθερή Μέση Ανατολή»...

Στο πλαίσιο αυτής της... «σταθερότητας», η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να «μπουκώσει» το Ισραήλ με άλλο ένα στρατιωτικό πακέτο αξίας 680 εκατ. δολαρίων.

Το πακέτο, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους «Financial Times», περιλαμβάνει χιλιάδες συστήματα καθοδήγησης βομβών (Joint Direct Attack Munitions ή JDAM) και εκατοντάδες βόμβες μικρής διαμέτρου.

Ακολουθεί την πώληση τον Αύγουστο μαχητικών αεροσκαφών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, συνολικής αξίας 20 δισ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι στο προχθεσινό διάγγελμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου είχε επισημάνει ότι ένας από τους λόγους για την εκεχειρία στον Λίβανο ήταν η αναπλήρωση των ισραηλινών αποθεμάτων όπλων.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα εγγυηθούν πως η συμφωνία εκεχειρίας θα εφαρμοστεί «εξολοκλήρου», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμ. Μακρόν. Ο τελευταίος κάλεσε χτες τη λιβανέζικη πολιτική ηγεσία να οργανώσει «χωρίς καθυστέρηση» εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη εκεχειρίας για... «τις εχθροπραξίες στον νότιο Λίβανο» εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ «ευχήθηκε» «να έχουμε μια αντίστοιχη εκεχειρία και στη Λωρίδα της Γάζας».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε επίσης να συγχαρεί «τους εταίρους και τους συμμάχους μας, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, για τις σημαντικές διπλωματικές προσπάθειές τους».

Οι αντιδράσεις από Ιράν, Τουρκία, Ρωσία, αραβικές χώρες

Η Τεχεράνη διατηρεί το δικαίωμα να αντιδράσει στις ισραηλινές επιθέσεις τον περασμένο μήνα στο Ιράν, αλλά λαμβάνει επίσης υπόψη και άλλες εξελίξεις στην περιοχή όπως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Α. Αραγτσί. Πρόσθεσε ότι το Ιράν καλωσορίζει τη συμφωνία και εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν καλωσόρισε τη συμφωνία εκεχειρίας στον Λίβανο και δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και στη Γάζα. Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση και του Κατάρ.

«Βλέπουμε θετικά κάθε συμφωνία που θα μπορούσε να σταματήσει τον φαύλο κύκλο της βίας (...) Ωστόσο αυτές (οι συμφωνίες) πρέπει να μπορούν να λειτουργούν πραγματικά», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή «συνεχίζει να επιδεινώνεται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ