ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Να παύσει η δίωξη του Β. Μπίλακ

Επιστολή διαμαρτυρίας του ΚΚΕ προς την πρεσβεία της Σλοβακίας

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την πρεσβεία της Σλοβακίας στην Αθήνα απέστειλε χτες ο Μπάμπης Αγγουράκης, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τη συνέχιση της ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην ηγετικού στελέχους του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας και της Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας, Βασίλ Μπίλακ. Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε πως στη χώρα σας συνεχίζεται η ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην ηγετικού στελέχους του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας και της Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας Βασίλ Μπίλακ.

Στην Ελλάδα είναι γνωστή η σημαντική συνεισφορά του Β. Μπίλακ και εκτιμάται ιδιαίτερα η διεθνιστική βοήθεια του λαού και του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας που δόθηκε προς τους Ελληνες δημοκράτες κι αντιφασίστες, στα δύσκολα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών, αλλά και προς τους Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες και τις χιλιάδες των φοιτητών που σπούδασαν στην Τσεχοσλοβακία.

Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για την αναθέρμανση της δίωξης του Β. Μπίλακ, που στόχο, μεταξύ άλλων, έχει να διατηρήσει το αντικομμουνιστικό κλίμα στην Ανατολική Ευρώπη.

Ζητάμε την άμεση παύση της δίωξης αυτής, η οποία έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση τόσο με τις κοινά αποδεκτές αρχές περί Δικαίου, αλλά και ναρκοθετεί παραπέρα τις δημοκρατικές και πολιτικές ελευθερίες στη Σλοβακία».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καταψήφιση της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας στο βήμα της Βουλής

Associated Press

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας στο βήμα της Βουλής
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, όπως αναμενόταν, έκανε δεκτή την Πέμπτη, 26 Απρίλη, την πρόταση μομφής κατά της φιλελεύθερης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Γιουστσένκο. Ετσι, επί συνόλου 409 παρόντων βουλευτών, υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 262, κατά 86. Οπως είναι γνωστό, την Τρίτη είχε αναβληθεί η συζήτηση της πρότασης μομφής, διότι ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στην καταψήφιση της ουκρανικής κυβέρνησης πρωτοστάτησε η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚ Ουκρανίας, εκφράζοντας την αντίθεσή της στη νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας που ακολούθησε ο Γιουστσένκο στον ενάμιση χρόνο που παρέμεινε στην πρωθυπουργία. Κατά ψήφισαν κυρίως βουλευτές των εθνικιστικών κομμάτων. Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η Ουκρανία εισέρχεται στη χειρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων 10 χρόνων. Εκτιμούν επίσης ότι στην απομάκρυνση του Γιουστσένκο έπαιξαν ρόλο και οι σοβαρές διαφωνίες του με τον πρόεδρο της χώρας Λεονίντ Κούτσμα.

Σύμφωνα με το ουκρανικό Σύνταγμα, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί μέσα σε 60 μέρες. Ο Γιουστσένκο, μετά την καταψήφιση της κυβέρνησής του, προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του. «Η δημοκρατία στην Ουκρανία υπέστη βαριά ήττα», δήλωσε ο Γιουστσένκο. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Κούτσμα αναμένεται και τυπικά να εκδώσει το διάταγμα για την παραίτηση της κυβέρνησης, «σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ουκρανίας». Επισήμανε όμως ότι «θα πρέπει να γίνουν σοβαρές διαβουλεύσεις για να μην επιτραπεί η αστάθεια στη χώρα».

Στο μεταξύ, περίπου 10.000 οπαδοί του Γιουστσένκο συγκρότησαν διαδήλωση στο Κίεβο για να διαμαρτυρηθούν για την καταψήφισή του. Οι εθνικιστές, τα συμφέροντα των οποίων εκφράζει ο φιλοδυτικός Γιουστσένκο, διοργάνωσαν συγκέντρωση μπροστά στο Κοινοβούλιο, φωνάζοντας αντικομμουνιστικά συνθήματα και ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Κούτσμα. Μετά την ψηφοφορία οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Μερικές χιλιάδες οπαδοί του Γιουστσένκο περικύκλωσαν το κτίριο του Κοινοβουλίου και δήλωσαν την απόφασή τους «να μην αφήσουν να φύγουν οι βουλευτές που πρόδωσαν τα συμφέροντα της Ουκρανίας» και ζητούν να ξεκινήσει διαδικασία αποπομπής του Κούτσμα.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας για τις Διεθνείς Σχέσεις, Ντμίτρι Ρογκόζιν, τόνισε ότι η απόφαση των Ουκρανών βουλευτών να καταψηφίσουν την κυβέρνηση Γιουστσένκο δείχνει ότι «δεν υπέκυψαν στις προσπάθειες υπαγόρευσης» από μέρους της Δύσης και ενήργησαν με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Δίμηνη παράταση της κράτησης του Μιλόσεβιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την παράταση της κράτησης του πρώην Προέδρου της Ομοσπονδίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου για δύο ακόμη μήνες, αποφάσισαν χτες οι σερβικές αρχές. Το ίδιο 24ωρο, το κόμμα της «Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς» κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πως ενεργεί με στόχο το θάνατο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...

Οσον αφορά τη δίμηνη παράταση της θητείας του Μιλόσεβιτς, η σερβική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές στην εισαγγελική αρχή του Βελιγραδίου, μετέδωσε πως η παράταση της κράτησης του Μιλόσεβιτς διατάχτηκε με το αιτιολογικό πως θα μπορούσε, εάν αφηνόταν ελεύθερος, να «διαφύγει στο εξωτερικό ή να επηρεάσει σημαντικούς μάρτυρες»...

Ωρες νωρίτερα, εκπρόσωπος του κόμματος της «Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς» κατηγόρησε την ομοσπονδιακή αρχή του Βελιγραδίου πως, αγνοώντας συστηματικά τα προβλήματα υγείας του πρώην προέδρου, επιδιώκει να επέλθει το μοιραίο για τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.«Ο Μιλόσεβιτς κρατείται σήμερα σοβαρά άρρωστος στις Κεντρικές Φυλακές του Βελιγραδίου, με ορισμένους να τον έχουν ήδη καταδικάσει σε θάνατο» δήλωσε ο Λιούμπισα Ρίστιτς, καλώντας το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Κοστούνιτσα να σταματήσει την πολιτική δίωξη του Μιλόσεβιτς.

Απειλούν υπουργούς και το Δικαστήριο της Χάγης

Δύο οργανώσεις, με την ονομασία «Πεταλούδες» και «Σερβικά Γεράκια» απειλούν να δολοφονήσουν υπουργούς της σερβικής και γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, υποστήριξε ο Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς, υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, σε συνέντευξη που έδωσε προχτές βράδυ στη σερβική τηλεόραση. Οπως ανακοινώθηκε, οι δύο οργανώσεις κοινοποίησαν τις απειλές τους κατά της ζωής των Ζόραν Τζίντζιτς (Σέρβος πρωθυπουργός), Βλάνταν Μπάτιτς (υπουργός Δικαιοσύνης Σερβίας) και άλλων, με... φαξ που έστειλαν στο υπουργείο Εσωτερικών. Στο δε φαξ της οργάνωσης «Σερβικά Γεράκια» τα μέλη του Δικαστηρίου της Χάγης απειλούνται με εξόντωση και εμπρησμό της έδρας τους στο Βελιγράδι.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Στηρίζουμε την ομοσπονδία» λέει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Πιέσεις για αναστολή των σχεδίων ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβουνίου φάνηκε να ασκεί χτες ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Γουίλιαμ Μοντγκόμερι, ο οποίος πραγματοποίησε στην Ποντγκόριτσα σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς και ανώτατα στελέχη της αντιπολίτευσης.

«Η θέση των ΗΠΑ παραμένει ως είχε... Προτιμούμε ένα δημοκρατικό Μαυροβούνιο μέσα σε μία δημοκρατική και μεταρρυθμισμένη Ομοσπονδία», είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τζουκάνοβιτς και τον Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου μπλοκ «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία». Ο Μπουλάτοβιτς δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Μοντγκόμερι, πως ζήτησε από τις ΗΠΑ να ασκήσουν «όσες πιέσεις μπορούν» προκειμένου να αποτραπούν τα σχέδια δυνάμεων που επιδιώκουν την απόσχιση του Μαυροβουνίου από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. «Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες και συμφωνίες για τον ανασχηματισμό της σημερινής γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας» κατέληξε ο Μπουλάτοβιτς...

Ο Μίοντραγκ Ζίβκοβιτς, ηγέτης της «Φιλελεύθερης Συμμαχίας Μαυροβουνίου», που αναδείχτηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στις εκλογές της 22ας Απρίλη, δήλωσε χτες πως η παράταξή του επιθυμεί ένα συμβιβασμό μόνο όσον αφορά στην ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, που θα μπορούσε να «διεξαχθεί το αργότερο έξι μήνες μετά την πρώτη σύνοδο της νέας Βουλής» (δηλαδή στο τέλος του τρέχοντος χρόνου)... Η παραπάνω παρατήρηση του Ζίβκοβιτς αποτελεί μόνον ένα σκέλος των πιέσεων που ασκεί έναντι του τετραμελούς μπλοκ του Τζουκάνοβιτς η «Φιλελεύθερη Συμμαχία», ενόψει των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών που άρχισαν χτες με στόχο τη συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης συνασπισμού. Οι άλλες αξιώσεις που εγείρει η «Φιλελεύθερη Συμμαχία» είναι τουλάχιστον έξι υπουργικά πόστα, μεταξύ αυτών το υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης...

Οσον αφορά τώρα στις προθέσεις του Μίλο Τζουκάνοβιτς... Ο εκπρόσωπός του, Μίοντραγκ Βούκοβιτς, επανέλαβε χτες την πρόθεση υπαναχώρησης του Προέδρου του Μαυροβουνίου στο θέμα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, δηλώνοντας πως «αν και το δημοψήφισμα είναι αναπόφευκτο, εντούτοις η ημερομηνία διεξαγωγής του δεν εξαρτάται μόνον από τις πολιτικές δυνάμεις του Μαυροβουνίου, αλλά και από τις περί του αντιθέτου πιέσεις που ασκούν ξένες δυνάμεις»... Πάντως, το γεγονός της προχτεσινής επίσκεψης του Τζουκάνοβιτς στο Βελιγράδι, όπου συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με τον Σέρβο πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς, έκανε ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές να εκτιμήσουν πως «ίσως» να υπάρχουν ακόμη κάποια περιθώρια συνεννόησης μεταξύ Ποντγκόριτσα - Βελιγραδίου...

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Αγρια επίθεση σε αποστολή του Ερυθρού Σταυρού

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Αγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν σε αποστολή της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού στην πόλη Μπούνια του βορειοανατολικού τμήματος της ΛΔ Κονγκό - που ελέγχεται από αντάρτες υποστηριζόμενους από το στρατό της Ρουάντας - προκαλώντας το θάνατο έξι εργαζομένων του διεθνούς οργανισμού.

Η επίθεση εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης και τα έξι θύματα, μεταξύ αυτών μία Ελβετίδα νοσοκόμα και ένας Κολομβιανός, βρέθηκαν από περίπολο του στρατού της Ουγκάντας.

Οπως ανακοινώθηκε, ορισμένα από τα θύματα είχαν δεχτεί βροχή πυρών, ενώ άλλα είχαν σφαγιαστεί με κυνηγετικά μαχαίρια. Εξαιτίας του άγριου φονικού, ο Ερυθρός Σταυρός ανέστειλε προσωρινώς τις επιχειρήσεις του στη ΛΔ Κονγκό.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Νέα αιματοχυσία

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Εκατοντάδες νεκροί αναφέρονται στις σφοδρές συγκρούσεις του στρατού της Σρι Λάνκα με τους αντάρτες της οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ στο βορρά της χώρας, που ανέκυψαν μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκδοχή των γεγονότων, την οποία επικαλούνται τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Associated Press σε χθεσινές ανταποκρίσεις τους από την περιοχή, οι νεκροί της κυβερνητικής πλευράς είναι 131 και οι τραυματίες 600, ενώ στην πλευρά των ανταρτών οι νεκροί είναι 180. Οι αντάρτες διαψεύδουν τους αριθμούς, ισχυριζόμενοι, διαμέσου του Ραδιοφώνου των Ταμίλ, ότι οι νεκροί στρατιώτες είναι 300 και οι τραυματίες 1.200, ενώ αναφέρει 33 νεκρούς από την πλευρά των ανταρτών.

Χθες η Πρόεδρος της χώρας Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα δήλωσε ότι «δε χρειάζεται εκεχειρία για να υπάρξουν συνομιλίες», ανταπαντώντας στον ισχυρισμό των Ταμίλ ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν λόγω της άρνησής της να συναινέσει σε διάλογο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ