ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Πολύνεκρη τραγωδία με κατάρρευση φράγματος

Την αλληλεγγύη του εκφράζει το ΠΑΜΕ

Τόνοι αποβλήτων παρέσυραν εργάτες, σπίτια κι ό,τι έβρισκαν μπροστά τους

Copyright 2019 The Associated

Τόνοι αποβλήτων παρέσυραν εργάτες, σπίτια κι ό,τι έβρισκαν μπροστά τους
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι μεταλλευτικών αποβλήτων και λάσπης καταπλάκωσαν μια τεράστια έκταση στη νοτιοανατολική πολιτεία Μίνας Ζεράις της Βραζιλίας, κοντά στην πόλη Μπρουματζίνιου, όπου την περασμένη Παρασκευή κατέρρευσε φράγμα στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου Κόχεγκου ντο Φεϊζάου του βραζιλιάνικου μεταλλευτικού κολοσσού «Vale».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί έφταναν τους 58, ωστόσο υπήρχαν φόβοι ότι ο αριθμός θα εκτοξευτεί. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούσαν τους 300, ενώ είναι ενδεικτικό και το ότι το νούμερο αυξανόταν διαρκώς, επειδή εμφανίζονταν οικογένειες να δηλώνουν ότι δικοί τους βρίσκονταν στην περιοχή την ώρα της τραγωδίας.

Τα απόβλητα πλημμύρισαν ένα εστιατόριο για εργαζόμενους, αλλά και κάποια χωριά από αυτά που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, δίπλα στα άφθονα μεταλλεία της. Τα πλάνα που κάνουν το γύρο του κόσμου από την προσπάθεια ανάσυρσης εγκλωβισμένων στη λάσπη και τα απόβλητα συγκλονίζουν. Η οργή των οικογενειών θυμάτων και αγνοουμένων ξεχειλίζει, καθώς τα ερωτήματα για τις συνθήκες ασφαλείας είναι αμέτρητα: Το 2015 είχε καταρρεύσει και πάλι το φράγμα Φουντάο σε ορυχείο της εταιρείας «Σαμάρκο», η οποία ανήκε κατά 50% στη «Vale», καταπλακώνοντας ένα χωριό με 600 ανθρώπους. Μετά τη νέα τραγωδία, μια σειρά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι από το 2015 δεν είχε γίνει τίποτα για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα ορυχεία της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος Ibama, το φράγμα συγκρατούσε και περιείχε 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα αποβλήτων.

Το Σαββατοκύριακο σήμανε συναγερμός για επικείμενη κατάρρευση κι άλλου φράγματος, με αποτέλεσμα πανικόβλητοι κάτοικοι να εκκενώνουν τα σπίτια τους με ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν στα χέρια. Τελικά ο συναγερμός ανεστάλη.

ΠΑΜΕ: Ωρολογιακή βόμβα για τους εργάτες το κυνήγι του κέρδους

Μήνυμα αλληλεγγύης εξέδωσε το ΠΑΜΕ, που έχει ως εξής:

«Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Βραζιλίας για τα θύματα της μεγάλης καταστροφής στην περιοχή Brumadinho μετά την κατάρρευση φράγματος στα ορυχεία της πολυεθνικής εταιρείας "Vale".

Το τραγικό αυτό δυστύχημα αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι το κυνήγι του κέρδους των πολυεθνικών, με την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, είναι μια ωρολογιακή βόμβα που περιμένει να εκραγεί με μόνιμα θύματα τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των φτωχών, βιομηχανικών περιοχών.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην εργατική τάξη και το λαό της Βραζιλίας, στις οικογένειες των θυμάτων».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Εν αναμονή νέας συνάντησης Κιμ - Τραμπ

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

«Θα περιμένουμε με υπομονή και καλή πίστη και, από κοινού με τις ΗΠΑ, θα προχωρήσουμε βήμα - βήμα προς το στόχο που οι δύο πλευρές έχουμε θέσει», φέρεται να δήλωσε πρόσφατα ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως μετέδωσαν νοτιοκορεατικά ΜΜΕ που επικαλούνται το κρατικό Κεντρικό Κορεατικό Πρακτορείο Ειδήσεων (το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο). Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, μετά από αναλυτική ενημέρωσή του για τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Λευκό Οίκο ο Κιμ Γιονγκ Τσολ (ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών της Β. Κορέας), ο Κιμ επιδοκίμασε τον Αμερικανό Πρόεδρο επειδή «εξέφρασε την ασυνήθιστη αφοσίωση και επιθυμία του για τη διευθέτηση του κορεατικού ζητήματος, με ένα ισχυρό ενδιαφέρον για τη δεύτερη Σύνοδο» ΗΠΑ - Β. Κορέας.

Θυμίζουμε ότι στα μέσα Γενάρη ο Κιμ Γιονγκ Τσολ συνάντησε τόσο τον Τραμπ όσο και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, και μετά ανακοινώθηκε ότι στα τέλη Φλεβάρη θα γίνει νέα συνάντηση Τραμπ - Κιμ. Βέβαια, δηλώσεις για μια δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών έχουν γίνει πολλές μετά τον Ιούνη (όταν και συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Σιγκαπούρη). Στη «διευθέτηση» του Κορεατικού και τις διαπραγματεύσεις για την τελική υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ - τυπικά βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση - επιδρούν οι αντιθέσεις πολλών πλευρών. Είναι ενδεικτικές οι τρεις επισκέψεις που έκανε από την άνοιξη ο Βορειοκορεάτης ηγέτης στην Κίνα, για σειρά επαφών με την ηγεσία της. Εξίσου ενδεικτική είναι και η μεγάλη «προθυμία» για συμβολή στην «ειρήνη στη Χερσόνησο» από δυνάμεις όπως η Ρωσία, που εδώ και καιρό ζητά άμεση χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ. Πάντως, ο τεράστιος φυσικός πλούτος (σπάνιες γαίες κ.λπ.) που διαθέτει η Β. Κορέα είναι - όπως φαίνεται - ένας από τους βασικούς λόγους που αυξάνει κατακόρυφα το ενδιαφέρον για την Κορεατική Χερσόνησο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΝΤΟΧΑ.-- Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγωγή στο Κατάρ τεσσάρων πυραυλικών συστημάτων RAM για την προστασία πλοίων, τα οποία έχουν αναπτυχθεί από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφο του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ. Το σύστημα κατασκευάζει και διαθέτει η «RAM-System GmBH», μια κοινοπραξία της γερμανικής «Diehl», της ευρωπαϊκής κατασκευάστριας πυραύλων MBDA και της αμερικανικής κατασκευάστριας όπλων «Raytheon». Η MBDA ανήκει στην «Airbus», στην «BAE Systems» και την ιταλική «Leonardo». Η Γερμανία έχει αναστείλει την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, που βρίσκεται σε διένεξη με το Κατάρ, μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζ. Κασόγκι, ενώ έχει ανακοινώσει σχέδια για την επέκταση των δεσμών με το Κατάρ.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Πάνω από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 71 τραυματίστηκαν στις Φιλιππίνες, μετά από έκρηξη δύο βομβών σε καθεδρικό ναό στο νησί Χολό, στα νότια της χώρας, ενώ ήταν σε εξέλιξη κυριακάτικη λειτουργία. Στην περιοχή δρουν η αυτονομιστική οργάνωση «Αμπού Σαγιάφ» και το «Ισλαμικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Μόρο» (MILF). Η επίθεση έγινε μια βδομάδα μετά το δημοψήφισμα στη νότια περιφέρεια Μιντανάο όπου εγκρίθηκε η δημιουργία της Αυτόνομης Περιφέρειας Μπανγκσαμόρο του Μουσουλμανικού Μιντανάο.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Σφαγή τουλάχιστον 10 αμάχων προκάλεσαν την Κυριακή άγνωστοι ένοπλοι σε σούπερ μάρκετ στην επαρχία Σουμ της δυτικοαφρικανικής Μπουρκίνα Φάσο. Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας επέρριψε την ευθύνη σε τζιχαντιστές οργάνωσης - παρακλάδι της «Μπόκο Χαράμ».

ΡΑΜΠΑΤ - ΣΑΝΑΑ.-- Το Μαρόκο ανακοίνωσε πως σταματά τη συμμετοχή του στη στρατιωτική επίθεση της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη εκτιμώντας τις «ανθρωπιστικές συνέπειες» της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, την οποία είχε στηρίξει από την πρώτη μέρα εξαπόλυσής της, στις 26 Μάρτη 2015. Αυτά ενώ το Σάββατο σκοτώθηκαν ακόμη 8 άμαχοι και τραυματίστηκαν πάνω από 30 άλλοι από βομβαρδισμό καταυλισμού εκτοπισμένων στη βόρεια επαρχία Χάτζα, που τελεί υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων του Προέδρου, Α. Χάντι, ο οποίος στηρίζει την επίθεση της Σ. Αραβίας.

ΣΟΦΙΑ.-- Δεν λειτούργησαν χτες περίπου 1.300 σχολεία και παιδικοί σταθμοί στη Βουλγαρία εξαιτίας επιδημίας γρίπης. Το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών ανέφερε ότι τα περισσότερα σχολεία είναι στην πρωτεύουσα, Σόφια, και στις περιφέρειες Πλέβεν και Μπλαγκόεβγκραντ, τονίζοντας πως θα παραμείνουν κλειστά έως τις 5 Φλεβάρη.

ΓΑΛΛΙΑ
Διαδηλώσεις χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την Κυριακή έγινε στο κέντρο του Παρισιού διαδήλωση με συνθήματα όπως «Ναι στη δημοκρατία, όχι στην επανάσταση», με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ότι συγκεντρώθηκαν για «να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τους θεσμούς» και να προσθέτουν «αγαπώ τη δημοκρατία μου» και «σταματήστε τις βιαιοπραγίες».

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους δήλωναν ότι συμμερίζονται ορισμένα από τα αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων», όμως απορρίπτουν τη βία «εναντίον των θεσμών».

Διάφορα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν σε «ένα κάλεσμα προς τη σιωπηλή πλειοψηφία που έμεινε κλεισμένη στο σπίτι της εδώ και δέκα βδομάδες» και συνέδεαν τη διοργάνωση της διαδήλωσης με την πρωτοβουλία ενός μηχανικού από την Τουλούζη, του οποίου την πρόταση υιοθέτησε η συλλογικότητα «κόκκινα φουλάρια», η οποία δημιουργήθηκε στα τέλη Νοέμβρη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους αποκλεισμούς των δρόμων (που υιοθετήθηκε ως μορφή διαμαρτυρίας από τα «κίτρινα γιλέκα»). Στη διαδήλωση πήραν μέρος και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του Εμ. Μακρόν «Εμπρός!» (LREM), όπως ο γερουσιαστής Φρανσουά Πατριά, που εξήγησε ότι «ο δρόμος δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να συζητήσουμε (αιτήματα και προβλήματα), δεν γίνεται να μπλοκάρουμε τη χώρα και την οικονομία επειδή θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος έχει χάσει τη νομιμοποίησή του».

Τόσο τα συνθήματα, τα αιτήματα όσο και οι συμμετοχές σε νεοσύστατα «κινήματα» όπως «κίτρινα γιλέκα» και «κόκκινα φουλάρια» αναδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά λαϊκές ανάγκες υπηρετούν. Δεν είναι τυχαία ούτε η εμφάνισή τους σε μια περίοδο «αναπροσαρμογής» και νέας κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλη την ΕΕ αλλά και ενώ εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες για την υπεράσπιση του ντόπιου κεφαλαίου, με φόντο σοβαρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και παζάρια και στην Ευρώπη και ευρύτερα.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Πολύ δύσκολα θα παρεμποδιστεί ο «Nord Stream 2»

ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Δύσκολα θα παρεμποδιστεί η κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, σε συνέντευξή του. Η Πολωνία είναι από τις χώρες της ΕΕ που αντιτίθενται έντονα στην κατασκευή του νέου αγωγού, ο οποίος θα διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα καταλήγοντας στη Βόρεια Γερμανία. Μαζί με τις ΗΠΑ πρωτοστατεί στις προσπάθειες να μην ολοκληρωθεί το έργο, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ενεργειακή (και πολιτική) εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

«Ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας: Δύο ισχυρά κράτη, η Ρωσία, που είναι παγκόσμια δύναμη, και η Γερμανία, που είναι η τέταρτη οικονομία του κόσμου, αποφάσισαν να κατασκευάσουν έναν αγωγό», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε στις πολύχρονες προσπάθειες της Πολωνίας «και άλλων συμμάχων της» να ασκηθεί έντονη κριτική στο έργο, ωστόσο «αυτά είναι δύο από τα ισχυρότερα κράτη. Δεν είναι απλό να τα εμποδίσει κανείς σε οτιδήποτε (αποφασίσουν)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ