ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
«Οι ΗΠΑ φιλοδοξούν να αποκτήσουν έναν στρατηγικό σύμμαχο»

Μιλά στον «Ρ» ο Ραχματσάντραν Μπιλάι, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό)

Αποψη από τη μεγαλειώδη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίησηη στις αρχές Σεπτέμβρη στην Ινδία

Associated Press

Αποψη από τη μεγαλειώδη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίησηη στις αρχές Σεπτέμβρη στην Ινδία
Το φάσμα της πείνας αντιμετωπίζει ο ινδικός λαός, με το κύμα αυξήσεων που επηρέασαν βασικές τιμές και εκτόξευσαν τον πληθωρισμό στα ύψη, ενώ η κυβέρνηση προωθεί αντεργατικές πολιτικές. Παράλληλα, η ταχύτατη προώθηση της πυρηνικής συμφωνίας «για μη στρατιωτικούς λόγους» ΗΠΑ - Ινδίας υποθηκεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον. Την ίδια στιγμή, διάφορες περιοχές γίνονται θέατρο συγκρούσεων και επιθέσεων θρησκευτικού εξτρεμισμού, σε μία προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί ο λαός από τα ζωτικά του προβλήματα. Για την κατάσταση στην Ινδία, μίλησε στον «Ρ» ο Ραχματσάντραν Μπιλάι, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), που επισκέφθηκε την Αθήνα για να παραβρεθεί στο Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

-- Πώς είδατε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, για τα 90χρονα του Κόμματος;

-- Το φετινό κοινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΚΚΕ ήταν πηγή έμπνευσης για όλους μας, καθώς τα 90χρονα του Κόμματος είναι ένα σπουδαίο μάθημα για το διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Η προσπάθεια που ξεκίνησε από την ίδρυση του ΚΚΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική, λόγω και των επιθέσεων που δέχτηκε από τις εχθρικές δυνάμεις και τις πολιτικές που εφαρμόζονταν, ενώ δεν είχε τη δυνατότητα ελεύθερης δράσης και έπρεπε να δουλέψει στην παρανομία, έως και το 1974. Το ΚΚΕ αντιμετώπισε επιθέσεις τόσο από τοπικούς και ξένους εχθρούς και μετά το 1974 μπόρεσε να δράσει νόμιμα έχοντας σήμερα τεράστια εμπειρία δράσης τόσο στην παρανομία όσο και στη νομιμότητα. Σήμερα, το δίδαγμα από την Ιστορία είναι ότι το ΚΚΕ κερδίζει λαϊκή υποστήριξη, δεδομένου ότι η απογοήτευση του λαού από τις ακολουθούμενες πολιτικές των άλλων κομμάτων αυξάνεται συνεχώς. Οι σχέσεις του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) με το ΚΚΕ είναι και παραμένουν αδελφικές.

Απελπιστική η κατάσταση του λαού

Ο Ρ. Μπιλάι, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μ)
Ο Ρ. Μπιλάι, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μ)
-- Πώς κρίνετε την πολιτική της ινδικής κυβέρνησης και την πυρηνική συμφωνία Ινδίας - ΗΠΑ, που προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς;

-- Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) αρχικά υποστήριξε την κυβέρνηση του Μαχνμόχαν Σινγκχ, προκειμένου να αποτρέψει την επικράτηση μίας ακροδεξιάς κυβέρνησης. Τώρα, όμως, αποσύραμε την ψήφο εμπιστοσύνης μας και οι λόγοι είναι σαφείς και δεδηλωμένοι. Η κυβέρνηση, κατά τις προγραμματικές της δηλώσεις, παραπλάνησε το λαό όπως και εμάς, υποστηρίζοντας ότι θα ακολουθήσει φιλολαϊκές πολιτικές και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Οπως αποδείχτηκε στην πορεία, αυτό δεν έγινε, αντίθετα έχουμε νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές, οι οποίες επιδεινώνουν τη θέση των λαϊκών στρωμάτων και αυξάνουν την επισιτιστική κρίση. Η ανεργία καλπάζει, οι τιμές όλων των βασικών καταναλωτικών προϊόντων ανεβαίνουν και δημιουργείται ένταση και θυμός στο λαό, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τις πολιτικές που ακολουθεί και έχουν αυτά τα αποτελέσματα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση υποσχόταν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, η οποία στην πορεία μεταλλάχτηκε σε φιλο-αμερικανική πολιτική. Πραγματοποίησε συγκεκριμένα βήματα που την καθιστούν στρατηγικό σύμμαχο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ενα από αυτά είναι η πυρηνική πολιτική. Δεσμεύτηκαν σε μία συμφωνία με τις ΗΠΑ, μία πυρηνική συμφωνία. Το κύριο ζήτημα είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν την Ινδία στρατηγικό σύμμαχό τους και η παρούσα κυβέρνηση επίσης θέλει να υπηρετήσει αυτόν το ρόλο προς όφελος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Παρά το γεγονός ότι τόσο εμείς όσο και άλλες αριστερές δυνάμεις στην Ινδία αποσύραμε την ψήφο εμπιστοσύνης μας, ωστόσο η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας χρήμα και άλλα μέσα, κατάφερε να παραμείνει στη θέση της και να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές όπως αναμενόταν, εξακολουθώντας την υλοποίηση του αντιλαϊκού της προγράμματος και των συμφωνιών με τις ΗΠΑ.

Λύση η αυτονομία και ο διάλογος στο Κασμίρ

-- Δύσκολη είναι και η κατάσταση στο Κασμίρ, καθώς τα επεισόδια είναι σχεδόν καθημερινά.

-- Η θέση του Κόμματος αναφορικά με το Κασμίρ είναι ότι πρέπει να του δοθεί η μέγιστη δυνατή αυτονομία στα πλαίσια του ομόσπονδου ινδικού κράτους. Στο Κασμίρ υπάρχουν σοβαρά πολιτικά ζητήματα που επιζητούν λύση και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι γι' αυτό. Πρέπει να δοθούν περισσότερες εξουσίες στο λαό του Κασμίρ και η κυβέρνηση δεν το πραγματοποιεί, αυτή είναι η μία πλευρά.

Η άλλη πλευρά είναι ότι και ο «διεθνής παράγοντας» επιχειρεί να εμπλακεί σε αυτό το θέμα, ενώ οι ΗΠΑ θα ήταν πολύ ευχαριστημένες με ένα ανεξάρτητο Κασμίρ, γιατί η ανεξαρτησία θα κάνει πολύ εύκολο γι' αυτούς να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή, που είναι από τις σημαντικότερες στρατηγικά στον κόσμο. Είναι κοντά στην Ινδία, στην Κίνα, στη Ρωσία. Αν λοιπόν καταφέρουν να έχουν πρόσβαση στο Κασμίρ, θα μπορέσουν να θεμελιώσουν την ηγεμονία τους. Προβλήματα στην περιοχή δημιουργεί και το Πακιστάν, καθώς υπάρχει δράση των μυστικών υπηρεσιών του που στηρίζουν την αποσταθεροποίηση της κατάστασης. Γι' αυτό λοιπόν εμείς στηρίζουμε τη μέγιστη αυτονομία και την είσοδο σε ένα διάλογο του λαού του Κασμίρ με την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει διευθέτηση των πολιτικών προβλημάτων, τα οποία ξεκινούν από το 1947 και διαιωνίζονται και να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης.

Ο ρόλος της θρησκευτικής έντασης

-- Τι πιστεύετε για τις «τρομοκρατικές» επιθέσεις, που έχουν δημιουργήσει κλίμα έντασης στη χώρα;

-- Αυτά τα επεισόδια ξεκίνησαν το 1992, όταν ινδουιστές φονταμενταλιστές κατέστρεψαν ένα τζαμί γιατί ήθελαν να χτίσουν εκεί έναν ινδουιστικό ναό. Αυτό εξαγρίωσε τους μουσουλμάνους σε όλη τη χώρα και σταδιακά ξεκίνησαν και οι επιθέσεις των μουσουλμάνων εναντίον ινδουιστών φονταμενταλιστών και το αντίστροφο, ενώ επιθέσεις σημειώνονται και εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων. Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) είναι ένα κοσμικό κόμμα χωρίς θρησκευτικούς δεσμούς, που προσπαθεί να ενώσει το λαό, ινδουιστές και μουσουλμάνους, με βάση τα «κοσμικά» του προβλήματα.

Ωστόσο, η ένταση και οι επιθέσεις μεταξύ μουσουλμάνων και ινδουιστών φονταμενταλιστών ενισχύονται και από ξένα συμφέροντα, που θεωρούν ότι έτσι ισχυροποιούν τη θέση τους στα πολιτικά πράγματα της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, που πολλές φορές υποκινούν και τα επεισόδια.

Ο λαός θα έπρεπε να έχει ως πρώτο μέλημα την αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών και δημοκρατικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και όχι να καλύπτονται από τις θρησκευτικές διαμάχες, που τους διχάζουν και δεν τους επιτρέπουν να παλέψουν ενωμένοι απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές. Βάσει αυτών και η τοπική άρχουσα τάξη επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο θρησκευτικό διχασμό των ανθρώπων στην Ινδία, για τα δικά της συμφέροντα. Μόνο οι αριστερές δυνάμεις έχουν αποφασιστικά κοσμική θέση και προσπαθούν να ενώσουν το λαό, στη βάση των κοινών προβλημάτων.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ