ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Απεργούν οι εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Μαζικά συμμετείχαν στην εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία οι εργαζόμενοι στο παράρτημα "Λούτζνικ" της κρατικής πολεμικής βιομηχανίας της Πολωνίας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των μισθών τους του Φλεβάρη και του Μάρτη. Οι απεργοί έστησαν μπλόκα σε δύο βασικές οδικές αρτηρίες, ενώ, την ίδια στιγμή, αντιπροσωπεία τους πραγματοποιούσε πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αμυνας στη Βαρσοβία.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρις ότου καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους, αλλά και μέχρι η πολωνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα ενίσχυσης της παραπαίουσας πολεμικής βιομηχανίας, εμφανίστηκαν, χτες, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο παράρτημα της βιομηχανίας στην πόλη Ρόνταμ, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Βαρσοβίας. Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι, μόλις, την περασμένη βδομάδα η διοίκηση της εταιρίας τούς κατέβαλε 38 από τα 205 δολάρια του μηνιαίου μισθού τους, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πότε θα πληρωθούν κανονικά. Επίσης, οι απεργοί κατηγόρησαν την πολωνική κυβέρνηση ότι δεν έχει ασχοληθεί με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, στο σύνολό της, η αμυντική και στρατιωτική βιομηχανία της χώρας, που απειλείται με οριστική κατάρρευση.

Από την πλευρά της, η πολωνική κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει στα αιτήματα των απεργών, ενώ έχει, ήδη, γνωστοποιήσει τις προθέσεις της για ιδιωτικοποίηση των περισσότερων παραρτημάτων της αμυντικής βιομηχανίας, προοπτική που αφήνει στο δρόμο εκατοντάδες εργαζομένους. Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που οι εργαζόμενοι στην πολωνική στρατιωτική βιομηχανία πραγματοποιούν απεργία. Η προηγούμενη απεργιακή κινητοποίησή τους έγινε το Δεκέμβρη και κράτησε 9 ημέρες. Και τότε το αίτημά τους ήταν η καταβολή των καθυστερούμενων μισθών τους, το οποίο είχε, τελικά, ικανοποιηθεί.

ΛΙΒΥΗ - ΙΤΑΛΙΑ
Ταξίδι "προώθησης συνεργασίας" του Ντίνι στην Τρίπολη

Ενα 24ωρο μετά την παράδοση των δύο υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση πάνω από το Λόκερμπι, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στη Λιβύη

ΤΡΙΠΟΛΗ.-

Στη λιβυκή πρωτεύουσα μετέβη, χτες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, ο πρώτος Ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Τρίπολη μετά από τα τελευταία 7 χρόνια των κυρώσεων σε βάρος της. Ο Ντίνι εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη βελτίωση των σχέσεων της Λιβύης με την ΕΕ μετά την παράδοση των δύο Λίβυων υπόπτων για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της "Παναμέρικαν" το 1988. Παρά τις πρώτες θετικές αντιδράσεις, η Ουάσιγκτον δεν προχώρησε σε άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει κατά της Λιβύης, τονίζοντας ότι πρέπει, πρώτα, "να σιγουρευτεί για τις καλές προθέσεις της λιβυκής ηγεσίας".

"Είμαι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι στη Λιβύη", φέρεται να δήλωσε φθάνοντας στο διεθνές αεροδρόμιο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών. Οπως μετέδωσε το επίσημο λιβυκό πρακτορείο JANA, ο Λαμπέρτο Ντίνι τόνισε ότι "η ειρήνη, η ανάπτυξη και η συνεργασία στη Μεσόγειο μπορούν να ενισχυθούν με τη συνεργασία της Λιβύης" και δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει την ιδέα της συμμετοχής της Τρίπολης σε εμπορικές και οικονομικές συναντήσεις της ΕΕ με χώρες της Μεσογείου. Μετά από μια σύντομη συνάντηση που είχε με τον Λίβυο ομόλογό του Ομάρ αλ Μουντάσερ, ο Λαμπέρτο Ντίνι αναχώρησε για την πόλη Σάμπχα, 500 χλμ νότια της Τρίπολης, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι. Η επίσκεψη Ντίνι στη Λιβύη θεωρείται, από πολλούς πολιτικούς αναλυτές, ως ένδειξη καλής θέλησης της ΕΕ, η οποία φέρεται διατεθειμένη να συσφίξει τις σχέσεις της με τη βορειοαφρικανική χώρα μετά την παράδοση των υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση.

Πιο συγκρατημένη εμφανίστηκε η αμερικανική διπλωματία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις και τις ενέργειες της Τρίπολης. Εντούτοις, χτες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ Τζέιμς Ρούμπιν κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν, προς το παρόν, το ενδεχόμενο άμεσης άρσης των οικονομικών κυρώσεων, αλλά και του αεροπορικού αποκλεισμού που είχαν επιβάλει στη Λιβύη το 1988, διότι - όπως τόνισε - η Τρίπολη θα πρέπει να αποδείξει και στη συνέχεια "τις καλές της προθέσεις". Ο Ρούμπιν, μάλιστα, υπενθύμισε ότι η Ουάσιγκτον είχε επιβάλει κυρώσεις στη Λιβύη και πριν τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της "Παναμέρικαν".

Αντίθετα, ο ΟΗΕ προχώρησε σε άρση των κυρώσεων κατά της Τρίπολης, αναστέλλοντας τις απαγορεύσεις στις πωλήσεις τεχνικού εξοπλισμού για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αλλά και τις εγκαταστάσεις εξαγωγής φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του ΟΗΕ, αλλά και του βρετανικού υπουργείου, που είναι αρμόδιοι για τη Σκοτία, εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η δίκη των δύο υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση δεν πρόκειται να αρχίσει πριν την πάροδο 6-12 μηνών. Εντούτοις, τόνισαν ότι και οι δύο ύποπτοι δεν προέβαλαν νομικά κωλύματα και επέλεξαν τη διαδικασία της ταχύτατης έκδοσής τους στη Βρετανία. Μετά την απαγγελία επίσημης κατηγορίας έγινε γνωστό ότι θα λάβει χώρα μια "προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία" και θα οριστεί η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης τους.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Συμβουλές υπομονής" της Μόσχας σε Αραφάτ

ΜΟΣΧΑ.-

Σειρά επαφών με τη ρωσική ηγεσία είχε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ ο οποίος έχει, ήδη, αρχίσει την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για διαβουλεύσεις, ενόψει της εκπνοής του χρονοδιαγράμματος που έθεταν οι υπάρχουσες "συμφωνίες" για ολοκλήρωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" με το Ισραήλ.

"Αδιαμφισβήτητο και πέραν κάθε αμφιβολίας", χαρακτήρισε το σύνολο της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Εντούτοις, η Μόσχα δεν έκρυψε τους ενδοιασμούς της για τη μονομερή ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας στις 4 Μάη, οπότε εκπνέει και το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται από την "ειρηνευτική συμφωνία" του Οσλο και "συμβούλευσε" τον Παλαιστίνιο ηγέτη να "επιδείξει υπομονή και να κινηθεί με ευελιξία και καλά προετοιμασμένη τακτική".

Την πλήρη υποστήριξη της Ρωσίας στα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού και στον αγώνα του εξέφρασε, για άλλη μια φορά, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα τον Γιάσερ Αραφάτ στο Κρεμλίνο. Αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις έκαναν και ο Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακώφ, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί αργά χτες το βράδυ με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανώφ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας λύσης "μεταβατικής περιόδου" κατά τη διάρκεια της οποίας Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί "θα εργαστούν εντατικά από κοινού για να καταλήξουν στο οριστικό καθεστώς της περιοχής, που θα πρέπει απαραίτητα να εξασφάλιζε την ανεξαρτησία των Παλαιστινίων".

Από την άλλη πλευρά, τόσο ο Γιάσερ Αραφάτ όσο και οι συνεργάτες του απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις ή να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις συναντήσεις τους με τη ρωσική ηγεσία. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αρκέστηκε να γνωστοποιήσει ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστική απόφαση για το αν θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη παλαιστινιακής ανεξαρτησίας στις 4 Μάη ή όχι.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΚΙΝΑ
Επίσημη επίσκεψη Μουμπάρακ στο Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ.-

Εφθασε, χθες, στην κινεζική πρωτεύουσα για επίσημη ολιγοήμερη επίσκεψη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, προκειμένου να συζητήσει με την κινεζική ηγεσία, κυρίως, θέματα οικονομικού και εμπορικού περιεχομένου. Μετά την πρώτη μέρα συνομιλιών, οι δύο πλευρές εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία ζητούν σειρά μεταρρυθμίσεων στη σύνθεση αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Κίνα και Αίγυπτος τονίζουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας "θα πρέπει να διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο ώστε να διασφαλίζεται η ειρήνη και η ασφάλεια στην υφήλιο" και προτείνουν τη διεύρυνσή του με βάση το σεβασμό της γεωγραφικής και περιφερειακής ισορροπίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δίκαιη εκπροσώπηση όλων των αναπτυσσόμενων χωρών στα Ηνωμένα Εθνη". Επιπλέον, στην ανακοίνωση αυτή και οι δύο χώρες εκφράζουν το μεγάλο ενδιαφέρον τους για την πορεία της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή και καλούν τους Παλαιστινίους, αλλά κυρίως το Ισραήλ, να παραμείνουν πιστοί στις δεσμεύσεις τους.

ΡΩΣΙΑ
Ενταλμα σύλληψης κατά του Μ. Μπερεζόφσκι

Οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά του δισεκατομμυριούχου Μπόρις Μπερεζόφσκι με τις κατηγορίες του ξεπλύματος χρημάτων και των παράνομων επιχειρηματικών συναλλαγών, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ και ΙΝΤΕΡΦΑΞ.

Επικαλούμενα δικαστικές πηγές στη Μόσχα, τα πρακτορεία υποστηρίζουν πως από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης με τις ίδιες κατηγορίες και για τον Νικολάι Γκλουζκόφ, πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή της αεροπορικής εταιρίας "Αεροφλότ".

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες δικαστικές αρχές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 53χρονος Μπερεζόφσκι, που ήταν ο βασικός χρηματοδότης της προεκλογικής εκστρατείας του Μπόρις Γιέλτσιν το 1996, και ο Γκλουζκόφ ιδιοποιήθηκαν κεφάλαια σε ξένο συνάλλαγμα της "Αεροφλότ" μέσω των δραστηροτήτων τους.

Μεγάλη πυρκαγιά απέναντι από το Κρεμλίνο

ΜΟΣΧΑ.-

Μεγάλη πυρκαγιά, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν θύματα, εκδηλώθηκε τη Δευτέρα βράδυ στο κέντρο της Μόσχας, σε κτίριο που στεγάζει υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών της Ρωσίας, απέναντι από το Κρεμλίνο, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το κτίριο, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ. Η φωτιά ξέσπασε στον τρίτο όροφο του κτιρίου, όπου στεγάζονται επίσης περίπου τριάντα ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εκείνη την ώρα μόνο οι φύλακες ήταν μέσα στο κτίριο, το οποίο εκκενώθηκε γρήγορα. Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα. Δεν αποκλείεται και η περίπτωση του βραχυκυκλώματος. Στις 2 η ώρα τα μεσάνυχτα έσβησε η φωτιά μετά την επέμβαση έξι οχημάτων της πυροσβεστικής και ενός ελικοπτέρου, που εφοδιάζονταν με νερό από τον ποταμό Μόσκοβο. Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η ιδιωτική τηλεόραση, τα ξημερώματα το μόνο που είχε απομείνει από το κτίριο ήταν οι τοίχοι του.

Από τη συνάντηση του Μπ. Γιέλτσιν με τον Γ. Αραφάτ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ