ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαγκωνισμοί, προβληματισμοί και πιέσεις για χρηματοδότηση και εξοπλισμό

Από τις μάχες στα περίχωρα της Δαμασκού μεταξύ μισθοφόρων και του συριακού στρατού
Από τις μάχες στα περίχωρα της Δαμασκού μεταξύ μισθοφόρων και του συριακού στρατού
Στα προάστια της Δαμασκού και στην περίμετρο του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας, προσπαθούν οι αντικαθεστωτικοί εδώ και μέρες να μεταφέρουν το επίκεντρο των συγκρούσεων με τα συριακά στρατεύματα, ενώ την ίδια ώρα είναι κοινή, αν και σιωπηλή, η παραδοχή όλων των πλευρών ότι σε επίπεδο στρατιωτικό παρατηρείται τέλμα και καμία από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές δεν μοιάζει ικανή, προς το παρόν τουλάχιστον, να καταφέρει το οριστικό πλήγμα στην άλλη. Οσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει ως ένα βαθμό τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, μόνο που στην περίπτωση της Συρίας είναι πολύ περισσότεροι οι λόγοι (γεωστρατηγική της θέση, θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες, κίνδυνος διάχυσης και πρόκλησης χάους στην ευρύτερη, εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή) εκείνοι που αποτρέπουν τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση, όπως έγινε στη βορειοαφρικανική χώρα.

Υπό το πρίσμα αυτό, η περαιτέρω ενίσχυση των αντικαθεστωτικών αλλά και το ξεκαθάρισμα μεταξύ των οργανώσεων που τους αποτελούν μοιάζει να λαμβάνει διαστάσεις προτεραιότητας. Ηδη, η Βρετανία έχει θίξει ανοιχτά το ενδεχόμενο εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών, και, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, την επόμενη βδομάδα, έχοντας την πρόθεση να καταθέσει αίτημα «μερικής άρσης του εμπάργκο όπλων» που έχει επιβληθεί στη Συρία.

Στην ίδια Σύνοδο θα παρευρεθεί, όπως έγινε γνωστό, και ο επικεφαλής του νέου αντικαθεστωτικού σχήματος, της «Εθνικής Συμμαχίας», Μουάζ αλ Κχάτιμπ, ο οποίος ζητά με επιμονή χρηματοδότηση και εξοπλισμό. Ως επιχείρημα αναμένεται να παρουσιάσει τη «μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα» που το νέο σχήμα έχει αφού στους κόλπους του συμμετέχει ευρεία γκάμα δυνάμεων και οργανώσεων, καθώς και τον «καλύτερο συντονισμό και επαφή» με τα τεκταινόμενα εντός Συρίας και τις εκεί ένοπλες ομάδες, μέρος των οποίων κατέληξε, την Παρασκευή, σε ένα νέο συντονιστικό Διοικητικό Συμβούλιο.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης και του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών εξελίσσεται σε νέο πεδίο ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «δεν βλέπουν» με καλό μάτι την αυξανόμενη επιρροή των μισθοφόρων μαχητών των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων, οι οποίες διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, γεγονός που επιβεβαιώνει την «επιλεκτική» και σταθερή στήριξη των πετρελαιομοναρχιών προς αυτούς. Το ποιος θα ασκήσει επιρροή σε ποιον και τι εύρους θα είναι αυτή είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας και αναμένεται να εξελιχθεί σε μέγιστο σημείο τριβών. Ηδη, η Ουάσινγκτον άρχισε να μιλά ανοιχτά για τοποθέτηση των ισλαμιστικών οργανώσεων τύπου «Μέτωπο αλ Νούσρα», που θεωρείται από τις ισχυρότερες εντός Συρίας, στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, γεγονός που αυτομάτως «μπλοκάρει» τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους, τουλάχιστον επισήμως.

Στην όξυνση της έντασης συνέβαλαν μεθοδικά και οι αλλεπάλληλες «εκφράσεις» ανησυχίας από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη συριακή ηγεσία, κάτι που διαψεύδεται από τη Δαμασκό και θεωρητικώς προκύπτει από «στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για κινήσεις στο χημικό συριακό οπλοστάσιο». Συνέβαλε, επίσης, και η επίσημη έγκριση από το ΝΑΤΟ της αποστολής συστοιχιών «Πάτριοτ» στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Κατά τα άλλα, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ συναντήθηκαν μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Μπραχίμι, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στο Δουβλίνο για να διαπιστώσουν ότι «διαφωνούν». Εντούτοις, δήλωσαν και οι δύο «αποφασισμένοι να στηρίξουν τον Μπραχίμι και την προσπάθειά του για διαδικασία διαλόγου και πολιτικής μετάβασης», μια τόσο γενικόλογη φρασεολογία, βέβαια, που μπορεί να συμπεριλάβει τα πάντα και να δώσει το έναυσμα για έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης.


Ε. Μαυρούλη


ΡΩΣΙΑ
«Μαλακώνει» την ανησυχία για τους «Πάτριοτ»

Συστοιχία Πάτριοτ όπως αυτές που εγκρίθηκαν απο το ΝΑΤΟ για την Τουρκία
Συστοιχία Πάτριοτ όπως αυτές που εγκρίθηκαν απο το ΝΑΤΟ για την Τουρκία
Η εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών αντιπυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ» στην τουρκο-συριακή μεθόριο αποτελεί προφανές βήμα προς την κατεύθυνση εμπλοκής του ΝΑΤΟ στα γεγονότα της Συρίας, δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντρ Γκρουσκό. Ο ίδιος σημείωσε πως «η εμπλοκή αυτή μπορεί να αυξηθεί και να γίνει μη αναστρέψιμη σε περίπτωση συμβάντος ή προβοκάτσιας στα σύνορα» και πρόσθεσε πως «η Ρωσία προσεχτικά παρακολουθεί τις δηλώσεις των επισήμων εκπροσώπων του ΝΑΤΟ σ' αυτό το θέμα. Εχουμε λάβει υπόψη, πως η απόφαση του ΝΑΤΟ έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης στα τουρκο-συριακά σύνορα, και πως το ΝΑΤΟ δεν έχει κανένα σχέδιο για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων».

Πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση για την εγκατάσταση των συστημάτων Patriot προκάλεσε αρχικά τη σοβαρή ανησυχία της Συρίας, του Ιράν και της Ρωσίας. Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας στα τέλη του Νοέμβρη εξέφραζε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες από αυτό το βήμα, κι έκανε λόγο για «πειρασμό ορισμένων πλευρών να χρησιμοποιήσουν ενεργά εξωτερική δύναμη» στην επίλυση της κρίσης, ωστόσο αργότερα, μετά τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, η θέση της Ρωσίας «μαλάκωσε», και στις Βρυξέλλες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αρκέστηκε να πει πως «η συσσώρευση των όπλων δημιουργεί πάντα πρόσθετους κινδύνους» και αυτό προκαλεί «καθαρά πολιτικές ανησυχίες». Κι αυτό όταν μια σειρά Ρώσοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως η εγκατάσταση των συστημάτων αυτών στα τουρκικά σύνορα πρακτικά οδηγεί σ' ένα πρώτο βήμα ελέγχου του εναέριου χώρου στη Βόρεια Συρία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», ως πρώτο στάδιο της ανοιχτής εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη Συρία, κατά το σενάριο που εφαρμόστηκε στη Λιβύη.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ