ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Σε κλοιό ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Από πρόσφατη επίσκεψη επιτελάρχη των ΗΠΑ στο Ισραήλ όπου όλα δείχνουν ότι προετοιμάζεται για χτύπημα στο Ιράν με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα
Από πρόσφατη επίσκεψη επιτελάρχη των ΗΠΑ στο Ισραήλ όπου όλα δείχνουν ότι προετοιμάζεται για χτύπημα στο Ιράν με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το έργο έχει επαναληφθεί, στην περίπτωση του πολέμου του Ιράκ, και τα διάφορα «επεισόδιά» του είναι ευκόλως αναγνώσιμα: Ο πολεμικός κλοιός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σφίγγει ολοένα γύρω από το Ιράν με το πρόσχημα του πυρηνικού προγράμματος, στην πραγματικότητα με στόχο τον έλεγχο του τεράστιου φυσικού πλούτου που διαθέτει και τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας.

Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Πενταγώνου Λίον Πανέτα ότι το Ιράν είναι σε θέση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα «μέσα σε ένα χρόνο» ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών (Director of National Intelligence, DNI) των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, τόνισε ότι το Ιράν έχει τη δυνατότητα και πλέον την επιλογή για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου. Εμφανίστηκε δε βέβαιος ότι η υποτιθέμενη ιρανική συνωμοσία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι «οι Ιρανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, έχουν αλλάξει θέση και είναι πιο έτοιμοι να πραγματοποιήσουν μια επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως απάντηση στις πραγματικές και πιθανολογούμενες αμερικανικές ενέργειες που απειλούν το καθεστώς»... και εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι ενδεχόμενες ενέργειες θα θέσουν στο στόχαστρο τα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό ή εκείνα των συμμάχων των ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι «ο πόλεμος δηλώσεων» για την πιθανότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων εκ μέρους των Αμερικανών αξιωματούχων γίνεται ενόσω είναι σε εξέλιξη η τριήμερη επίσκεψη των επιθεωρητών Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Στο μεταξύ στο χορό έχει μπει και η ΕΕ με το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, ενώ η «Ντόιτσε Βέλε» αναφέρει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα στην Κίνα για να «ενθαρρύνει» το Πεκίνο να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, τη στιγμή μάλιστα που επισήμως η Κίνα έχει επικρίνει τις κυρώσεις και το εμπάργκο...

Την ίδια στιγμή, οι αποκαλύψεις όσον αφορά τις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ συνεχίζονται. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, η πιθανότητα της χρήσης του γεωργιανού εδάφους για μία επίθεση κατά του Ιράν ήταν από τα κύρια θέματα της ατζέντας. Παράλληλα, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν προσέγγιση έγινε και προς την κυβέρνηση της χώρας.

Τέλος, το ισραηλινό περιοδικό στρατηγικής ανάλυσης «Debka» αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στις νησίδες Σοκότρα μεταξύ της Αραβικής Χερσονήσου και του Κέρας της Αφρικής στον Ινδικό Ωκεανό και Μασιρά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την ανατολική ακτή του Ομάν όπου οι ΗΠΑ διατηρούν βάσεις. Κατά το ισραηλινό περιοδικό μέχρι τα τέλη Φλεβάρη θα έχουν συγκεντρωθεί περί τους 50.000 άνδρες, οι οποίοι σε συνδυασμό με τους ήδη 50.000 που υπάρχουν στην περιοχή θα ανεβάσουν τις συνολικές αμερικανικές δυνάμεις στους 100.000, αριθμός ο οποίος υπήρχε και κατά την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

ΣΥΡΙΑ
Συνέχεια πιέσεων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Πιέσεις στη Ρωσία να δεχθεί την αραβική πρόταση που περιγράφεται στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναμενόταν να συνεδριάσει χτες το βράδυ, ασκούν ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς η Μόσχα χαρακτηρίζει συγκεκριμένα άρθρα του απαράδεκτα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκενάντι Γκαντίλοφ, το «δυτικο-αραβικό σχέδιο» που προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας «ανοίγει το δρόμο για έναν εμφύλιο πόλεμο», σημειώνοντας ότι η απαίτηση για παραίτηση του Μπασάρ αλ Ασαντ «δεν οδηγεί στην αναζήτηση συμβιβασμού».

Στο πλαίσιο της οργάνωσης της προώθησης του σχεδίου ψηφίσματος που προβλέπει απομάκρυνση του Προέδρου Ασαντ, σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου, για να διεξαχθούν νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος δήλωσε την «οργή» των «27» για τις «ακρότητες και τη βίαιη καταστολή από τη συριακή κυβέρνηση», ζητώντας από τα μέλη του ΣΑ να πάρουν «τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπει τέλος στην καταστολή». Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος χαρακτήρισε «σημαντικό το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει με τρόπο που να εκφράζει τις επιθυμίες της διεθνούς κοινότητας».

«Να αναλάβει δράση κάνοντας σαφές στη συριακή κυβέρνηση ότι οι κινήσεις της θεωρούνται από τη διεθνή κοινότητα ως απειλή για την ασφάλεια», κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τα μέλη του ΣΑ να «αναλάβουν τις ευθύνες τους», ενώ ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ ανέφερε ότι μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ασκήσει τη μέγιστη πίεση.

Στη Νέα Υόρκη προκειμένου να στηρίξουν την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου είναι επίσης ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι και ο προεδρεύων του Συνδέσμου και πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Χάμαντ Μπεν Γιασάμ αλ Θάνι.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Προς νέες διαβουλεύσεις;

ΑΜΜΑΝ.-- Την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την επίδειξη «ισχυρής πολιτικής βούλησης, θάρρους και οράματος για ένα καλύτερο μέλλον» ζήτησε χτες από την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν μετά τη συνάντησή του χτες στο Αμμάν με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Τζούντε. Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν ο απολογισμός των διαβουλεύσεων των τελευταίων τριών βδομάδων στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων διαπραγματευτών.

Ο Μπαν κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «να προβεί σε χειρονομίες καλής θέλησης» έτσι ώστε να συνεχιστούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαβουλεύσεις και την παλαιστινιακή πλευρά να αλλάξει στάση και να ξαναρχίσει τις άμεσες συνομιλίες με τους Ισραηλινούς. Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε έτσι την ελπίδα πως μετά από πέντε γύρους συνομιλιών, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα καταφέρουν να ξεκινήσουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις με στόχο συμφωνία για λύση δύο κρατών ως το τέλος του χρόνου», όπως προβλέπεται από το λεγόμενο κουαρτέτο για το Μεσανατολικό.

Η Ιορδανία είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες στη Μέση Ανατολή. Αργότερα χτες βράδυ αναμενόταν στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Συναντήσεις με την ηγεσία Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων είχε προγραμματίσει για αργότερα χτες βράδυ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε που πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σφοδρές συγκρούσεις και παραδοχή των αμερικανικών επιθέσεων

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες στην περιοχή Κουράμ στο Βορειοδυτικό Πακιστάν, μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και δυνάμεων των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στο στρατόπεδο των Ταλιμπάν, όπου οι νεκροί υπολογίζονται σε 40. Στις ίδιες συγκρούσεις σκοτώθηκαν ακόμα 10 στρατιώτες. Σύμφωνα με αξιωματούχους του πακιστανικού στρατού, η περιοχή της Κουράμ θεωρείται χώρος δράσης των Ταλιμπάν και επιλέχθηκε να χτυπηθεί στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που πραγματοποιεί ο στρατός εναντίον τους, ως αντίποινα για την προηγούμενη επίθεση «ανταρτών» εναντίον του στρατού με στόχο την κατάληψη στρατηγικής θέσης στην περιοχή.

Τις αμερικανικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν υπερασπίστηκε και δικαιολόγησε ως «στοχευμένες επιχειρήσεις με στόχο ανθρώπους που περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο τρομοκρατών οι οποίοι προσπαθούν να επιτεθούν εναντίον Αμερικανών, εναντίον αμερικανικών βάσεων κλπ.», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπαμα σε δηλώσεις του. Ισχυρίστηκε ότι οι συγκεκριμένες επιθέσεις είναι απόλυτα στοχευμένες και ακριβείς, πραγματοποιούνται υπό στενό έλεγχο και πλήττουν ανθρώπους που ανήκουν στην αλ Κάιντα, παρότι αρκετές φορές έχει αποδειχθεί ότι τα θύματα είναι άμαχοι. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ και δη ο Μπ. Ομπάμα επιβεβαιώνουν την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Πνιγμένοι στη Μεσόγειο

Περισσότεροι από 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες πνίγηκαν ή εξαφανίστηκαν το 2011 προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Το 2011 ήταν το πιο φονικό έτος για αυτή την περιοχή από τότε που η UNHCR ξεκίνησε να καταγράφει στατιστικά στοιχεία το 2006» δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης. Βέβαια, ο αριθμός των νεκρών δεν μπορεί να εξακριβωθεί ακριβώς, πάντως το ρεύμα των μεταναστών έχει αυξηθεί λόγω και των τελευταίων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Βόρεια Αφρική και των προηγούμενων πολέμων σε Ιράκ, και Αφγανιστάν. Το 2011 περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου με διάφορα δουλεμπορικά σαπιοκάραβα, και η πλειονότητα σύμφωνα με τα στοιχεία αποβιβάστηκε στην Ιταλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ