ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
«Μπαράζ» απειλών και σύνθετων παζαριών ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση

Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν σήμερα οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας

Ουκρανικά τεθωρακισμένα σε βάση στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία

Copyright 2022 The Associated

Ουκρανικά τεθωρακισμένα σε βάση στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία
Με τη Δύση να εντείνει τις απειλές για «βαριές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία και συνεχίζοντας τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, συνεχίζονται η αντιπαράθεση και τα παζάρια μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Παράλληλα, όλο και πιο ξεκάθαρα μπαίνει στο κάδρο ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για την Ενέργεια, με τις απειλές για το φυσικό αέριο και τους αγωγούς να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Σήμερα οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Αντ. Μπλίνκεν και Σ. Λαβρόφ, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία. Είναι η πρώτη επικοινωνία αφότου οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ επέδωσαν τις απαντήσεις τους στη Ρωσία σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητά (μη επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά με ένταξη της Ουκρανίας, αποχώρηση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και στρατηγικών όπλων από γειτονικά της κράτη κ.ά.).

Σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, θα απαντήσει στις προτάσεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «όταν κρίνει πως είναι απαραίτητο».

Παράλληλα συνεχίζεται το μπαράζ επαφών. Σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, επισκέπτεται το Κίεβο, ενώ για χτες είχε προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλ. Πούτιν (το πρακτορείο «Bloomberg» μετέδωσε αργότερα ότι ίσως η επικοινωνία να μετατεθεί για σήμερα).

Χτες πάντως ο Βλ. Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις μέρες. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι συνεχίστηκε η ανταλλαγή απόψεων για την Ουκρανία και τις «εγγυήσεις ασφαλείας», ενώ η γαλλική προεδρία επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την πρόοδο στις συνομιλίες για την Ουκρανία στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας.

Την Πέμπτη ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, θα έχει συνάντηση στο Κίεβο με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, και θα ακολουθήσουν οι ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, καθώς και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Βρετανίας ετοιμάζονται να επισκεφθούν τη Μόσχα την ερχόμενη βδομάδα.

Συντονισμένες απειλές για κυρώσεις από ΗΠΑ - Βρετανία - ΕΕ

Η κυβέρνηση της Βρετανίας προειδοποίησε χτες τη Ρωσία με κυρώσεις σε άτομα και επιχειρήσεις του στενού «κύκλου» του Κρεμλίνου, σε περίπτωση κλιμάκωσης της επιθετικότητας στην Ουκρανία. Ως μέτρο «αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας» η βρετανική κυβέρνηση θα εισαγάγει νέα νομοθεσία αυτή τη βδομάδα, διευρύνοντας το πεδίο των κυρώσεων που μπορεί να επιβάλει, ανέφερε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν ετοιμάσει μια λίστα με ρωσικές ελίτ, μέσα ή κοντά στον στενό κύκλο του Πούτιν, για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, Μπ. Μενέντεζ, δήλωσε ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για νέες κυρώσεις που θα επιφέρουν «σοβαρές συνέπειες» στη Ρωσία.

Τέτοιες δηλώσεις υπονομεύουν την επενδυτική ελκυστικότητα της Βρετανίας και πλήττουν τις βρετανικές εταιρείες, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, προσθέτοντας πως σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν αντίμετρα.

Εξάλλου και ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, σημείωσε πως στο πλαίσιο της αποτροπής της Ρωσίας, προετοιμάζεται «μια αντίδραση με σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Εξετάζονται, ανέφερε, «μέτρα ελέγχου των εξαγωγώνμε μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα,αρνούμενοι στη Ρωσία προϊόντα που χρειάζεται για να εκπληρώσει τις στρατηγικές της φιλοδοξίες».

Παράλληλα, σχολιάζοντας απόφαση της Μόσχας να απαγορεύσει την είσοδο στη Ρωσία σε εκπροσώπους των κρατών και θεσμικών οργάνων της ΕΕ, σημείωσε ότι «στερείται νομικής αιτιολόγησης και διαφάνειας και θα έχει την κατάλληλη απάντηση».

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας», πρόσθεσε. «Εξετάζουμε όλες τις επιλογές και τα σενάρια, όπως συνεργασία με εταίρους, ΗΠΑ, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν κ.ά., για προμήθεια φυσικού αερίου σε περίπτωση που η Ρωσία μειώσει ή σταματήσει τις παραδόσεις».

Συμμαχίες και «ρωγμές» επιδιώκει η Ρωσία

«Οσο πιο πολύ πιέζουν οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι» τη Ρωσία και την Κίνα,«τόσο πιο κοντά μας σπρώχνουν», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο.

Αποκρούοντας δε τις απειλές γύρω από την Ενέργεια και τον αγωγό «Nord Stream 2», ο Ρώσος πρέσβης υπογράμμισε πως στις «προμήθειεςφυσικού αερίου και πετρελαίου, η Κίνα είναι πολύ πρόθυμος εταίρος, επειδή έχει τεράστια αγορά και χρειάζεται αρκετή (Ενέργεια)».

«Μπορούμε να κατασκευάσουμε πολύ περισσότερους αγωγούς προς την Κίνα, παρά προς την Ευρώπη και θα είναι πολύ πιο κερδοφόρο, σταθερό και πιο ήρεμο για εμάς, από το να ασχοληθούμε με αυτόν τον βόρειο αγωγό (σ.σ. «Nord Stream 2»)», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, αναμένεται σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, δηλώνοντας πως θα προσπαθήσει να αυξήσει την ποσότητα φυσικού αερίου που λαμβάνει η Ουγγαρία από τη Ρωσία, αφού η Ουγγαρία σύναψε τον Αύγουστο συμβόλαιο μακράς διαρκείας με τη ρωσική εταιρεία «Gazprom». Ο Ορμπάν αναμένεται επίσης να συζητήσει την επέκταση του πυρηνικού εργοστασίου του Πακς, όπου η ρωσική «Rosatom» κατασκευάζει νέους αντιδραστήρες.

Εξάλλου η Ουγγαρία διαφοροποιείται και στο θέμα της επιπλέον ανάπτυξης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, πρωτοβουλία που προωθείται κυρίως από ΗΠΑ και Βρετανία.

Ο Ούγγρος υπουργός Αμυνας, Τ. Μπένκο, έχοντας στο πλευρό του τον Βρετανό ομόλογό του, Μπ. Γουάλας, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη επανέλαβε πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουγγαρία. Ο Μπένκο επεσήμανε ότι η ουγγρική κυβέρνηση δεν τάσσεται κατά της ανάπτυξης ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά η Ουγγαρία είναι σε θέση «να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή μόνη της».

«Είναι σημαντικό να δείξουμε στον Πούτιν αυτό ακριβώς που φοβάται, δηλαδή ότι περισσότερο ΝΑΤΟ πιο κοντά στη Ρωσία θα είναι το αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία. Για αυτό η Βρετανία προσέφερε στο ΝΑΤΟ περισσότερες χερσαίες δυνάμεις, περισσότερη ετοιμότητα ως αποτροπή», είπε ο Γουάλας, ζητώντας παράλληλα... αποκλιμάκωση.

«Θαυμάζουμε την ανεξάρτητη προσέγγιση της Ουγγαρίας στην ικανοποίηση των συμφερόντων της και στην επιλογή εταίρων», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας πως Πούτιν και Ορμπαν θα συζητήσουν για την «ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Κίεβο: Δεν υπάρχουν «σημάδια» για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, η ουκρανική κυβέρνηση συνεχίζει να δείχνει την ενόχλησή της για το ότι η Δύση συντηρεί σε όλους τους τόνους τα περί «επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», κάτι που έχει κόστος για την ουκρανική οικονομία.

Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Αλ. Ρεζνίκοφ, εμφανίστηκε ξανά καθησυχαστικός, δηλώνοντας πως «μέχρι σήμερα δεν έχει σχηματιστεί ομάδα κρούσης από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις» και «δεν υπάρχουν τέτοια σημάδια», κάτι που δεν απέκλεισε για το μέλλον «αν το αποφασίσει το Κρεμλίνο».

Από την άλλη, το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι προετοιμάζει διάφορες αποσταθεροποιητικές ενέργειες (κυβερνοεπιθέσεις, προβοκάτσιες κ.λπ.), ακόμη και πραξικόπημα.

Σε αυτό το φόντο, η ουκρανική αστυνομία συνέλαβε την Κυριακή ομάδα ανθρώπων που φέρεται να προετοίμαζε μαζικές ταραχές στο Κίεβο και άλλες πόλεις για να προκαλέσουν αστάθεια, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών. Περίπου 5.000 άνθρωποι υποτίθεται ότι θα συμμετείχαν σε επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία σε πέντε πόλεις στη βόρεια και ανατολική Ουκρανία.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ η πρέσβειρα των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι θα αναπτύξει «έως τις αρχές Φλεβάρη περισσότερους από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία, κοντά στην Ουκρανία.

Θα βρίσκονται «σε λιγότερες από δύο ώρες βόρεια του Κίεβου», επισήμανε, λέγοντας πως σήμερα η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Λευκορωσία 5.000 στρατιωτικούς, μεταξύ άλλων ειδικές δυνάμεις, πυραύλους και συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων, στα πλαίσια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ είπε ότι αποκλείει το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να πείσουν τους πάντες ότι η Μόσχα ετοιμάζεται για κάτι τέτοιο, χωρίς να παρουσιάζουν αποδείξεις. «Οι συζητήσεις για επικείμενο πόλεμο είναι από μόνες τους προκλητικές. Δείχνετε σαν να απευθύνετε έκκληση για κάτι τέτοιο, το θέλετε και περιμένετε πότε αυτό θα συμβεί, σαν να θέλετε να κάνετε τις εικασίες σας πραγματικότητα», ανέφερε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να συγκαλέσει συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ στις 17/2, επ' ευκαιρία της 7ης επετείου των συμφωνιών του Μινσκ.

«Η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι ένα θέμα που πολύ δύσκολα παρακάμπτεται στις προσπάθειες εκτόνωσης των σημερινών εντάσεων», είπε ο Κινέζος πρεσβευτής ζητώντας να ληφθούν υπόψη οι «νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας».

Να σημειωθεί ότι μεθαύριο Πέμπτη ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΗΠΑ - ΕΜΙΡΗ ΚΑΤΑΡ
Στο επίκεντρο η ενεργειακή «κάλυψη» της Ευρώπης

Ο πιθανός ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης με LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) από το Κατάρ σε περίπτωση περαιτέρω όξυνσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στη Λωρίδα της Γάζας, η «ασφάλεια και σταθερότητα» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τα εξελισσόμενα παζάρια στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αναμενόταν να τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης, αργά χτες βράδυ, ανάμεσα στον Καταριανό εμίρη, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη στις ΗΠΑ το 2022, σε μία κρίσιμη συγκυρία για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ σε Ανατολική Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά την εξεύρεση επιπρόσθετων ενεργειακών πόρων για την τροφοδοσία της Ευρώπης σε περίπτωση επιδείνωσης της κόντρας με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ φαίνεται πως προσπαθούν να εξασφαλίσουν επιπλέον μέρος του καταριανού LNG, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προορίζεται για τις αγορές της Ασίας (κυρίως Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ινδία). Πληροφορίες αμερικανικών δικτύων ανέφεραν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταφέρει να «πείσει» Τόκιο, Σεούλ και Νέο Δελχί να «παραχωρήσουν» ένα μικρό μέρος του καταριανού LNG στην Ευρώπη σε περίπτωση δραματικών εξελίξεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναζητεί επιπλέον πόρους ενεργειακής «κάλυψης» της Ευρώπης σε Αυστραλία (είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή LNG και ακολουθεί το Κατάρ), Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία και φυσικά σε αμερικανικά μονοπώλια LNG.

Ο Καταριανός εμίρης, που μεταβαίνει στις ΗΠΑ με αφορμή την 50ή επέτειο των διμερών διπλωματικών σχέσεων, θα επιχειρήσει επίσης να εξασφαλίσει μία θετική απάντηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου «M-9 Reaper», αξίας 500 εκατ. δολαρίων. Οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει επί προεδρίας Τραμπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ