ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2025
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αυτό το Σαββατοκύριακο το διήμερο δράσεων αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, το Σωματείο Εργαζομένων στον Οπτικοακουστικό Τομέα «Κλακέτα» και η Ενωση Σκηνοθετών Δημιουργών συνδιοργανώνουν διήμερο δράσεων αλληλεγγύης στον αγώνα του δοκιμαζόμενου λαού της Παλαιστίνης, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Γενάρη.

Αναφέρουν στο κάλεσμά τους:

«Δεκαπέντε μήνες ανελέητης σφαγής του Παλαιστινιακού λαού και των υπόλοιπων λαών της περιοχής από το κράτος - δολοφόνο και τους συνεργάτες του.

Τα καλλιτεχνικά σωματεία και φορείς δείχνουν για μία ακόμα φορά την αλληλεγγύη τους στους λαούς που ματώνουν, και εναντιώνονται στη συμμετοχή και όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτήν τη σφαγή.

Οι συνέπειες του πολέμου απλώνονται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, της δουλειάς μας. Επηρεάζουν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό τη ζωή μας, όπως και τις ζωές όλων των λαών που εμπλέκονται στους πολέμους που μαίνονται.

Με το διήμερο που συνδιοργανώνουν τα καλλιτεχνικά σωματεία καλούν τους καλλιτέχνες να πάρουν θέση ενάντια στον πόλεμο, να καταδικάσουν τις κυβερνήσεις και τα δολοφονικά τους σχέδια ενάντια στους λαούς άλλων χωρών αλλά και ενάντια στους λαούς τους.

- Να διακοπεί κάθε σχέση με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

- Αμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο».

Την πρώτη μέρα, 11/1, στις 2 το μεσημέρι, στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21) θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «Το Παλαιστινιακό ζήτημα - Ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξή του», του Αναστάση Ι. Γκίκα. Θα προηγηθούν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των φορέων και των σωματείων, όπως και από τον πρέσβη της Παλαιστίνης. Θα προβληθεί η ταινία «Πρωτομαγιά 2024», του Κλείτου Κυριακίδη, και θα ακολουθήσει δρώμενο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) για την Παλαιστίνη. Επίσης, θα παρουσιαστεί μουσικό πρόγραμμα από τους Αιμιλία Σαρρή, Γιώργο Μεράντζα, Μάρθα Φριντζήλα, Ιωάννα Φόρτη, Βασιλική Τσιφτσή, Κώστα Σταυρόπουλο. Θα παίξουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αραπάκης (κλασική κιθάρα), Βαγγέλης Ζωγράφος (κοντραμπάσο), Νίκος Κατριτζιδάκης (φλάουτο), Ειρήνη Καρναχωρίτη (πιάνο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φυσαρμόνικα), Μυρτώ Λάβαρη (κρουστά), Δημήτρης Παπαλάμπρου (κιθάρα), Γιούλα Γιαννάκη (πιάνο).

Παράλληλα, στον χώρο του κινηματογράφου θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Γάζα», του Παλαιστίνιου φωτογράφου Ιμπραήμ Ισάμ. Ο Ιμπραήμ Ισάμ στέλνει τη δουλειά του από καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζει το τελευταίο διάστημα. Το φωτογραφικό υλικό παρουσιάζει καθημερινές στιγμές των Παλαιστίνιων εν μέσω πολέμου. Ενώ θα παρουσιαστούν και εικαστικά έργα και κείμενα καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην ψηφιακή έκθεση του ΕΕΤΕ «Παίρνουμε θέση».

Τη δεύτερη μέρα, 12/1, θα παρουσιαστεί το λεύκωμα «Παίρνουμε θέση», στα γραφεία του ΕΕΤΕ (Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια) στις 6 μ.μ. Από τον περασμένο Νοέμβρη το ΕΕΤΕ κάλεσε τους εικαστικούς να πάρουν θέση και μέσα από την Τέχνη τους, δημιουργώντας έργο για τον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό. Τα εκατοντάδες έργα που συγκεντρώθηκαν παρουσιάστηκαν σε ψηφιακή έκθεση. Τώρα, όλα αυτά τα έργα θα παρουσιαστούν και σε έναν ξεχωριστό τόμο. Θα παρουσιάζεται επίσης η έκθεση φωτογραφίας «Γάζα», ενώ θα υπάρχει και αφιέρωμα στη σύγχρονη αραβική hip hop.

«Η Δύναμη της Συνήθειας»

Ο Γιάννος Περλέγκας επιστρέφει σκηνοθετικά με την κωμωδία του Τόμας Μπέρνχαρντ «Η Δύναμη της Συνήθειας», που ανεβαίνει στο Θέατρο «Ροές» από τις 25 Γενάρη και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, σε συνεργασία με την ομάδα χορευτών και ακροβατών «κι όμΩς κινείται».

Η συνεργασία του Γιάννου Περλέγκα με την ομάδα χορευτών και ακροβατών «κι όμΩς κινείται» συνεχίζεται έπειτα από τους αριστοφανικούς «Βατράχους», με μια παράσταση όπου καθίσταται αναγκαία η συνύπαρξη της γλώσσας της αφήγησης, του χορού, της μουσικής και των ακροβατικών. Με τη «Δύναμη της Συνήθειας» ολοκληρώνεται μια φάση της ενασχόλησης του ηθοποιού με τον Τόμας Μπέρνχαρντ, έπειτα από το ανέβασμα δύο έργων του συγγραφέα: «Ιμμάνουελ Καντ» και «Ο αδαής και ο παράφρων».

Ο Τόμας Μπέρνχαρντ γράφει το έργο το 1974 για να παρασταθεί στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, δύο χρόνια μετά το «Ο αδαής και ο παράφρων». Η «Δύναμη της Συνήθειας» φέρει τον υπότιτλο «κωμωδία». Είναι το πρώτο από μια σειρά έργων που γράφει για τον ηθοποιό Μπέρνχαρντ Μινέτι. Για μια ακόμα φορά ο μεγάλος Αυστριακός συγγραφέας, φαινομενικά μισάνθρωπος και προκλητικός, συνθέτει μια ξεκαρδιστική, επιθετική ελεγεία για το τέλος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, για την Τέχνη, τη μουσική, το γελοίο της ανθρώπινης απόπειρας και τον υφέρποντα φασισμό των συμπατριωτών του.

Μετάφραση: Γιάννος Περλέγκας

Δημιουργική ομάδα: Γιάννος Περλέγκας, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Νώντας Δαμόπουλος, Αντιγόνη Λινάρδου, Πάνος Σολδάτος, Φίλιππος Βασιλείου, Μαρία Αθανασοπούλου, Φανή Μουζάκη και Federico Bustamante.

Επί σκηνής: Νώντας Δαμόπουλος, Αντιγόνη Λινάρδου, Γιάννος Περλέγκας, Πάνος Σολδάτος, Χριστίνα Σουγιουλτζή

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.30.

Τιμές εισιτηρίων: Ταμείο: 15 ευρώ (κανονικό) και 12 ευρώ (μειωμένο). Προπώληση: 13 ευρώ (κανονικό) και 10 ευρώ (μειωμένο).

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr

«Τα 39 Σκαλοπάτια» στη Θεσσαλονίκη

Μετά από δύο άκρως επιτυχημένες σεζόν στην Αθήνα, στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», τα «39 Σκαλοπάτια» παρουσιάζονται στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο «Αριστοτέλειον», από τις 10 Φλεβάρη.

Ο Μάκης Παπαδημητρίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο έργο του Πάτρικ Μπάρλοου, μαζί με τρεις ταλαντούχους ηθοποιούς που ερμηνεύουν διαφορετικούς χαρακτήρες με θαυμαστή ταχύτητα: Την Γρηγορία Μεθενίτη, τον Γιάννη Λατουσάκη και τον Παναγιώτη Γουρζουλίδη.

Τα «39 Σκαλοπάτια» είναι μια διασκευή που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζον Μπιούκαν (1915) αλλά και στη γνωστή ταινία του Αλφρεντ Χίτσκοκ (1935). Κι όμως, ο Μπάρλοου εμπλουτίζει τη γνωστή υπόθεση με γενναίες δόσεις χιούμορ, μετατρέποντάς τη σε μια κωμική περιπέτεια με καταιγιστικές ανατροπές και ατμόσφαιρα που θυμίζει Monty Python. Η παράσταση προσφέρει μια γρήγορη, απολαυστική θεατρική εμπειρία, που ξεχωρίζει για τις δυνατές ερμηνείες και την αξιοθαύμαστη σκηνική δημιουργικότητά της.

Η σκηνοθεσία του Μάκη Παπαδημητρίου εστιάζει στη φαντασία και ταυτόχρονα στην απλότητα. Οπως λέει ο ίδιος, «στην παράστασή μας στοχεύσαμε στην ενίσχυση της αίσθησης του παιχνιδιού. Οι γρήγορες αλλαγές χαρακτήρων, η φυσική κωμωδία και η ανεπιφύλακτη αγάπη για το θέατρο είναι όλα κεντρικά στο όραμά μας. Θέλουμε το κοινό να μην παρακολουθεί απλώς μια παράσταση αλλά να ζει τη χαρά της δημιουργίας, να γελά με τις "ανοησίες" και να θαυμάζει την εφευρετικότητα».

Συντελεστές: Μετάφραση - σκηνοθεσία: Μάκης Παπαδημητρίου. Κίνηση - βοηθός σκηνοθέτη: Σεσίλ Μικρούτσικου. Σκηνικά - φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Κοστούμια: Clare Bracewell. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου.

Μια παράσταση για όλη την οικογένεια

Συνεχίζονται οι παραστάσεις της μουσικοθεατρικής παράστασης «ΠΗΤΕΡ ΠΑΝτα παιδί», στο Θέατρο «Κνωσός», κάθε Σάββατο στις 3 μ.μ. και Κυριακή στις 11.30 π.μ.

Ενα πολυθέαμα σε παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και σκηνοθεσία της βραβευμένης Σοφίας Πάσχου, που αφορά εξίσου παιδιά και ενήλικες... Στη νέα θεατρική διασκευή της αγαπημένης ιστορίας, ο Πήτερ Παν είναι ο κατά κόσμον Πέτρος Πανόπουλος, ένα καθημερινό παιδί, το οποίο προσπαθεί να ζήσει την παιδική του ηλικία, παρά τις αντιξοότητες που βιώνει στο σπίτι, στην κοινωνία και στο σχολείο του. Για τον λόγο αυτό καταφεύγει με τη φαντασία του στη «χώρα του Ποτέ». Εκεί θα προσπαθήσει να μαζέψει τις δυνάμεις του και με συμμάχους τους κατοίκους της χώρας, όπως τους Ινδιάνους, τις Γοργόνες και τα χαμένα παιδιά, θα αντιμετωπίσει τον Κάπτεν Χουκ, τον αιώνιο εχθρό της χαράς και της αθωότητας.

Στη συναρπαστική περιπέτεια, ο Πήτερ, πετώντας μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, θα καταλάβει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει τα πάντα και θα ανακαλύψει τον πραγματικό του εαυτό. Σε μια εποχή που βομβαρδιζόμαστε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αναζητούμε τη χαμένη αθωότητα, τη σημασία της χαμένης «χώρας του Ποτέ», για τα «χαμένα παιδιά» του κόσμου, για όλους εμάς. Μια παράσταση που διευρύνει τη φαντασία μας, με χιούμορ και συγκίνηση, για να υπενθυμίσουμε την αξία του ελάχιστου, του ουσιαστικού και του «ανθρώπινου».

Συντελεστές: Διασκευή: Patari Project, Σκηνοθεσία Σοφία Πάσχου, Συνεργασία στη σκηνοθεσία Εριφύλη Στεφανίδου, Συνεργασία στη δραματουργία Κατερίνα Μαυρογεώργη, Σχεδιασμός προβολών Μαύρα Γίδια, Πρωτότυπη μουσική Νίκος Γαλενιανός, Σκηνογράφος Ευαγγελία Θεριανού, Ενδυματολόγος Clare Bracewell, Σχεδιασμός φωτισμών Σοφία Αλεξιάδου.

Παίζουν: Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Αρης Λάσκος, Αλκης Μπακογιάννης, Ζωή Μυλωνά, Παύλος Παυλίδης, Αποστόλης Ψυχράμης

Μουσικός επί σκηνής: Αλέξης Κωτσόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ