ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΑΡΑΒΙΚΟΣ - ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Εντονη ανησυχία για το «επόμενο βήμα»

Αρχισε, χτες, στην Ντόχα του Κατάρ η κοινή έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης

ΝΤΟΧΑ.-

Αρχισε, αργά χτες βράδυ, η κοινή έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στην πρωτεύουσα του Κατάρ. Με τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε εξέλιξη, πολλοί Αραβες αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα περιθώρια κινήσεων των δύο οργανισμών είναι εξαιρετικά περιορισμένα, ενώ, παράλληλα, φαίνεται ότι η ανησυχία αφορά κυρίως στο πολυσυζητημένο «επόμενο βήμα» του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου που κήρυξε ο Πρόεδρος Μπους και οι σύμμαχοί του.

Αυτήν ακριβώς την ανησυχία προσπάθησε, όπως φαίνεται, να κατευνάσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δίνοντας συνέντευξη στο «Αλ Τζαζίρα», που είχε ταυτόχρονη μεταγλώττιση. Ο Μπλερ επανέλαβε, σε όλους τους δυνατούς τόνους, ότι η επίθεση στρέφεται κατά της τρομοκρατίας, και όχι του Ισλάμ, απέφυγε να μιλήσει για επόμενο βήμα, επιμένοντας, μόνο, στο Αφγανιστάν, και, για πολλούς, προσπάθησε να «απαντήσει» προπαγανδιστικά σε ορισμένα σημεία του μηνύματος Μπιν Λάντεν.

«Καμία επίθεση εναντίον αραβικής χώρας για οποιονδήποτε λόγο δε θα είναι αποδεκτή και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για όλο τον πλανήτη», δήλωνε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών του, κατά τα άλλα σύμμαχου με τις ΗΠΑ, Ομάν, Γιουσέφ Μπιν Αλάουι. Οι δηλώσεις αυτές, για πολλούς, αντανακλούν την έντονη ανησυχία που κυριαρχεί στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο για το ενδεχόμενο γενίκευσης των πληγμάτων εναντίον «και άλλων χωρών».

Στο σύνολό τους, σχεδόν, οι Αραβες ηγέτες απέφυγαν και χτες να σχολιάσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, επιμένοντας στην ανάγκη «προστασίας των αθώων αμάχων», προκειμένου να κατευνάσουν την έντονη λαϊκή οργή. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, μάλλον, δεν πρόκειται να εξεταστεί ενδελεχώς η έκκληση του υφυπουργού Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμπντελραχμάν Ζαχέντ, μέσω του «Αλ Τζαζίρα», να «διαμεσολαβήσουν οι ισλαμικές χώρες για τερματισμό των επιδρομών και έναρξη διαλόγου».

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χ. Μουμπάρακ, ενώ πραγματοποιούνταν για δεύτερη μέρα ειρηνικές διαδηλώσεις μέσα στα ισλαμικά πανεπιστήμια, επαναλάμβανε ότι «υποστηρίζει τα μέτρα εξάλειψης της τρομοκρατίας», τονίζοντας πως η αμερικανική ηγεσία «τον διαβεβαίωσε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην πληγούν αθώοι πολίτες». Ο Μουμπάρακ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη «άμεσης και βιώσιμης επίλυσης του Παλαιστινιακού, γιατί όσο διαιωνίζεται η ισραηλινή απαράδεκτη κατοχή, θα τρέφεται η τρομοκρατία».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, μετά τα αιματηρά επεισόδια της Δευτέρας, έδωσε εντολή να κλείσουν τα ισλαμικά πανεπιστήμια στη Γάζα και να απομακρυνθούν όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι, σε μια προσπάθεια ελέγχου των εικόνων που μεταδίδονται. Στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι έτοιμο προς τελική έγκριση από τον ηγέτη, Σεΐκ Ζαγκέντ Μπιν Σουλτάν αλ Ναχγιάν, νομοσχέδιο που δίνει έκτακτες δικαιοδοσίες στην Κεντρική Τράπεζα για να ελεγχθούν οι λογαριασμοί αλλά και το ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος».

Στο Σουδάν έγινε μεγάλη διαδήλωση με επικεφαλής ισλαμιστές κληρικούς. Η στρατιωτική ηγεσία του Χαρτούμ είχε καταδικάσει ως άδικες και αναποτελεσματικές τις επιδρομές, παρά τη σύμπραξή της στο «αντιτρομοκρατικό μέτωπο», ενώ άλλα δύο κόμματα, χτες, υιοθετούσαν την ίδια στάση και καλούσαν τις ΗΠΑ να αποσαφηνίσουν τον όρο «τρομοκρατία».

Στη Βαγδάτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νάτζι Σάμπρι, εξέφραζε την ανησυχία ότι «οι ΗΠΑ ίσως χρησιμοποιήσουν το πρόσχημα του πολέμου για να κλείσουν παλιούς λογαριασμούς και με το Ιράκ». Στην Τεχεράνη, ο Πρόεδρος Χαταμί ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό» των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι «πλήττουν αθώους αμάχους». Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον Μπιν Λάντεν ότι χρησιμοποιεί το ισλάμ για ίδιον όφελος, «κάτι που είναι μεγαλύτερο έγκλημα από τις ίδιες τις τρομοκρατικές επιθέσεις». Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι από την Κυριακή έχουν διασχίσει τα σύνορα 20.000 Αφγανοί πρόσφυγες, θέτοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το σύστημα Υγείας της χώρας και απηύθυναν έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς να προσφέρουν περαιτέρω βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

ΡΩΣΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαφωνούν στις «λεπτομέρειες»... .

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Βρετανίας

Associated Press

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Βρετανίας
ΜΟΣΧΑ.-

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε χτες στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβάνοφ, μετά τη συνάντησή του με το Βρετανό ομόλογό του Τζέφρεϊ Χουν, αφ' ενός η αποστολή ή συμμετοχή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν «είναι απολύτως αδύνατη», αφ' ετέρου «θα ήταν λάθος για τις ξένες δυνάμεις να επιχειρήσουν να εγκαταστήσουν μία κυβέρνηση στο Αφγανιστάν». Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε με νόημα πως η Μόσχα θα υποστηρίξει «οποιαδήποτε προσπάθεια για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας όπου και εάν υπάρχει και όχι μόνον στο Αφγανιστάν».

Σε άλλο μήκος κύματος γεωπολιτικών επιθυμιών και σχεδιασμών φάνηκε να εκπέμπει ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, ο οποίος επανέφερε το ενδεχόμενο εξαπόλυσης επιθέσεων και σε άλλες χώρες «που στηρίζουν την τρομοκρατία», λέγοντας με νόημα πως θα πρέπει αυτές να «πάρουν σαφές μήνυμα» απ' όσα γίνονται στο Αφγανιστάν. Παράλληλα δεν απέκλεισε πως «μεταξύ διαφόρων επιλογών σχεδιάζονται και οι χερσαίες επεμβάσεις» σε βάρος του Αφγανιστάν, μολονότι πρόσθεσε πως «καμία σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί»...

Ετσι, ο Χουν δεν αρνήθηκε πως «μεταξύ των όσων σχεδιάζει» η χώρα του σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις που τους υποστηρίζουν είναι οι χερσαίες επιχειρήσεις, καταλήγοντας ωστόσο πως «αυτές (δηλαδή οι χερσαίες επιχειρήσεις) είναι μεταξύ διαφόρων επιλογών, αλλά καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί»...

Ο Χουν απέφυγε να πει ποιες άλλες χώρες θα τεθούν στο στόχαστρο επιδρομών ή θα δεχτούν άλλου τύπου επεμβάσεις (σύμφωνα με το περιεχόμενο της γνωστής επιστολής του πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Νεγκρεπόντε στο Συμβούλιο Ασφαλείας...), λέγοντας πως «όλες οι χώρες που στηρίζουν τους τρομοκράτες θα πρέπει να πάρουν από τις αμερικανο-βρετανικές επιδρομές κατά του Αφγανιστάν σαφές μήνυμα του τι τις περιμένει»...

Τέλος, ο Χουν δεν έκρυψε ότι η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει τη συγκρότηση «μιας ευρείας βάσης κυβέρνησης που θα διαδεχτεί το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν με βασικό κριτήριο πως κανένα απ' τα μέλη μιας τέτοιας κυβέρνησης δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία»...

Αντίθετα, ο Σεργκέι Ιβάνοφ όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία ευνοεί το σχηματισμό μίας κυβέρνησης από τη Βόρεια Συμμαχία είπε: «Οχι, δε θα το θέλαμε αυτό»! Εξήγησε μάλιστα πως η Ρωσία ξέρει «από τη δική της λυπηρή εμπειρία πως το να φέρεις στο Αφγανιστάν τη μία ή την άλλη ομάδα στην εξουσία είναι απόλυτα απερίσκεπτο και απέλπιδα προσπάθεια». Και κατέληξε λέγοντας: «Το ζήτημα της πολιτικής δομής του Αφγανιστάν θα έπρεπε να αποφασιστεί από τους ίδιους τους Αφγανούς που κατοικούν άλλωστε τη χώρα».

Η «άλλη πολιτική» της ρωσικής διπλωματίας...

Αξίζει ωστόσο να επισημάνει κανείς ότι το ίδιο 24ωρο που ο Ρώσος υπουργός Αμυνας απέκλειε πως μέσα στις επιθυμίες ή τους σχεδιασμούς της Μόσχας είναι η ανάμειξή της στις διαδικασίες μιας διάδοχης των Ταλιμπάν κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έλεγε πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, συζήτησε «το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας κυβέρνησης συνασπισμού στο Αφγανιστάν που θα αντιπροσωπεύει όλες τις εθνικές ομάδες της χώρας και θα απολαμβάνει της πλήρους διεθνούς υποστήριξης»...

Ο Ιγκόρ Ιβάνοφ φέρεται να συζήτησε τα παραπάνω το βράδυ της Δευτέρας, αλλά και χτες σε διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγος του απ' τις ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, την Κίνα, την Ινδία, το Κατάρ, την Αίγυπτο και με το γγ του Ενωμένου Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

«Ο βασικός στόχος μιας τέτοιας κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί η ειρήνη στο Αφγανιστάν και να αρχίσει η οικοδόμηση μιας αστικής κοινωνίας σ' αυτή τη χώρα» φέρεται να είπε ο Ιγκόρ Ιβάνοφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

ΚΙΝΑ
Τηλεφωνική συνομιλία Ζεμίν - Μπους

ΠΕΚΙΝΟ.-

Ο Κινέζος Πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν δεν περιορίστηκε στο να επαναλάβει την υποστήριξη του Πεκίνου στις δραστηριότητες των ΗΠΑ έναντι της διεθνούς τρομοκρατίας. Στη διάρκεια προχτεσινοβραδινής επαφής που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο Ζεμίν έκανε και ένα βήμα παραπέρα: ευχαρίστησε τον Τζ.Ο. Μπους για τις «ανυποχώρητες δηλώσεις του έναντι των παγκόσμιων τρομοκρατικών δικτύων».

Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Νέα Κίνα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν το βράδυ της Δευτέρας οι δύο ηγέτες (κατόπιν πρωτοβουλίας του Τζορτζ Ουόκερ Μπους), ο Ζιανγκ ανακοίνωσε στον Αμερικανό ομόλογό του «τη βούληση της Κίνας να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και να ενισχύσει τις συναλλαγές και τη συνεργασία» μεταξύ τους. Ο Κινέζος Πρόεδρος φέρεται μάλιστα να πρόσθεσε πως ο Μπους τον διαβεβαίωσε επανειλημμένως πως οι στρατιωτικές ενέργειες «στρέφονται εναντίον συγκεκριμένων στόχων και στοχεύουν αποκλειστικά τις τρομοκρατικές ενέργειες κι όχι τον αφγανικό λαό και τους μουσουλμάνους». Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο «Νέα Κίνα», ο Ζιανγκ Ζεμίν φέρεται να είπε στον Αμερικανό ομόλογό του πως «η Κίνα και οι ΗΠΑ αμφότερες ασκούν μία μεγάλη επιρροή στον κόσμο ολόκληρο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ