ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ
Εν μέσω προεκλογικού ... θέρους

Ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε το νομοσχέδιο περί «Μέτρων για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών» και νομοσχέδιο για ίδρυση, ως ΝΠΔΔ, Μουσείου Παύλου - Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

Το νομοσχέδιο για την «προστασία των πολιτιστικών αγαθών», δηλαδή την αρχαιοκαπηλία, προβλέπει: 1) Δημιουργία στο ΥΠΠΟ υπηρεσίας με τίτλο: «Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών». 2) Εισαγωγή ποινικής διάταξης για τιμωρία της κιβδηλίας μνημείων. 3) Διεθνή δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων για την ανάκτηση πολιτιστικών αγαθών που παράνομα εξήχθησαν. 4) Επέκταση ισχυουσών ποινικών διατάξεων για άλλες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος και τα κακουργήματα που προβλέπονται στη νομοθεσία για προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. 5) Αρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών για αδικήματα παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Το νομοσχέδιο συνέταξε με απόφαση του υπουργού νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με πρόεδρο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόστολο Γεωργιάδη. Τον περασμένο Απρίλιο η επιτροπή υπέβαλε το πόρισμά της στον υπουργό και το Μάιο το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Μετά την έγκρισή του από τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης - Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η «Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών», υπαγόμενη απευθείας στον υπουργό Πολιτισμού, θα ασχολείται κυρίως με την αναζήτηση, τεκμηρίωση προέλευσης και διακίνησης, διεκδίκηση αντικειμένων - προϊόντων κλοπής, υπεξαίρεσης, παράνομης ανασκαφής, ανέλκυσης (από το βυθό θάλασσας, λίμνης, ποταμού), παράνομη διακίνηση στο εσωτερικό ή εξωτερικό, επιστροφή των παρανόμως ανασκαφέντων, εξαχθέντων ή άλλως αποκτηθέντων πολιτιστικών αγαθών στην Ελλάδα. Στο έργο της Διεύθυνσης θα συμβάλλουν: Οι νέες τεχνολογίες. Η δημιουργία βάσεων δεδομένων. Η αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών. Η παρακολούθηση αγοραπωλησιών - δημοπρασιών στην παγκόσμια αγορά. Το εξειδικευμένο προσωπικό. Η νομική τεκμηρίωση. Η συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες ελληνικές και ξένες, διωκτικές, τελωνειακές, εισαγγελικές αρχές, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, δημόσιες αρχές και υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, οργανισμούς ΟΤΑ, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μουσεία και τις διωκτικές αρχές. Η απόσπαση στη Διεύθυνση, αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με βαθμό Αστυνόμου Β` ή Αστυνόμου Α`, που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Διεύθυνσης και των αρμόδιων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διάρθρωση της Διεύθυνσης: Α) Τμήμα Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων (μέχρι και το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ.), για ευρήματα παράνομης ανασκαφής, ανέλκυσης, κλεμμένα, υπεξαιρεθέντα από την Ελλάδα, ανεξαρτήτως προέλευσης ή κυριότητας αυτών (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, χώροι λατρείας, ιδιώτες κλπ.) - παρανόμως εισαγόμενα από τρίτες χώρες ή εξαγόμενα σε αυτές ή παρανόμως διακινούμενα εντός ΕΕ. Β). Τμήμα Βυζαντινών - Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων (από την αρχή του 5ου αι. μ.Χ. μέχρι και το 1830), με αρμοδιότητες αντίστοιχες με του τμήματος Α`. Γ). Τμήμα Νεωτέρων Μνημείων (από το 1831 και μετά), για κλαπέντα, υπεξαιρεθέντα αντικείμενα από την Ελλάδα, ανεξαρτήτως προέλευσης ή κυριότητας αυτών, παρανόμως εισαγόμενα ή εξαγόμενα, παρανόμως διακινούμενα στην ΕΕ. Δ). Τμήμα Παρακολούθησης - Καταγραφής για τήρηση και ηλεκτρονικών αρχείων κλαπέντων, υπεξαιρεθέντων αντικειμένων, λαθρανασκαφές, ανελκύσεις, κατασχεθέντα αντικείμενα, πρόσωπα που εμπλέκονται στην παράνομη απόκτηση και διακίνηση αντικειμένων, πρόσωπα - κάτοχοι ανιχνευτών μετάλλου ή άλλων οργάνων διερεύνησης του υπεδάφους, του βυθού ή του πυθμένα, τήρηση φωτογραφικών αρχείων, παρακολούθηση της διεθνούς αγοράς και νέων αποκτημάτων από μουσεία και άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα του εξωτερικού. Ε). Τμήμα Νομικής Τεκμηρίωσης για τη νομική τεκμηρίωση των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την ανάκτηση αντικειμένων, τήρηση αρχείου διεθνών, πολυμερών και διμερών συμβάσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, των αντίστοιχων διατάξεων των διεθνών, κοινοτικών, αλλοδαπών δικαστηρίων. ΣΤ). Τμήμα Διοικητικής - Οικονομικής Υποστήριξης για γραμματειακή υποστήριξη, οικονομική διαχείριση, Αρχείο, Πρωτόκολλο, κ.α.

Με απόφαση του υπουργού συγκροτείται εννεαμελής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (τριετούς θητείας), από μέλη ΔΕΠ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, ερευνητές και πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους στους τομείς της Αρχαιολογίας, Αρχιτεκτονικής, Ιστορίας της Τέχνης, Δίκαιου της Πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στη μνήμη του Δ. Φάμπα

Αφιερωμένες στη μνήμη του κορυφαίου Ελληνα κιθαρίστα, συνθέτη και δάσκαλου Δημήτρη Φάμπα, είναι οι Α` Διεθνείς Μέρες Κιθάρας Λαύκου, που θα πραγματοποιηθούν στα χωριά Μηλίνα και Λαύκο του Ν. Πηλίου (11-14/7). Τις διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαυκιωτών Μαγνησίας «Η Δράση», σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» - και καλλιτεχνική διεύθυνση της σολίστ και καθηγήτριας της κιθάρας Εύας Φάμπα. Πρόκειται για πλούσιο σε μουσική, σεμινάρια, διαλέξεις φεστιβάλ - φόρος τιμής στον παγκοσμίως αναγνωρισμένο καλλιτέχνη - υπό την αιγίδα του Μουσείου Μπενάκη - «Ιστορικά Αρχεία».

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναυλίες και ρεσιτάλ των: Εύας Φάμπα, Klaudia Delmer (Πολωνία - Ελλάδα), Βαγγέλη Φάμπα, David Grimes (ΗΠΑ), David Dyakov (Βουλγαρία), Γιώργου Μαυροειδή, Σωκράτη Μαστροδήμου, Dimitar Doychinov (Βουλγαρία), Τέτη Κασιώνη. Επίσης, διάλεξη της Ιωάννας Πολυζώη, για τη ζωή και το έργο του κιθαρίστα, συνθέτη, δάσκαλου Δημήτρη Φάμπα, με προβολή διαφανειών και βίντεο.

Τα πρωινά θα λειτουργούν εργαστήρι κιθάρας, μαθήματα και σεμινάρια αρχαρίων και προχωρημένων κιθαριστών (διδασκαλία Ε. Φάμπα). Οι καλύτεροι του σεμιναρίου θα συμμετέχουν στην τελική συναυλία, ενώ ο καλύτερος σπουδαστής του καλλιτεχνικού εργαστηρίου «Δημήτρης Φάμπας» που διατηρεί η «Δράση», θα βραβευτεί από το Σύλλογο Φίλων Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας».

Φιλοδοξία είναι ο θεσμός να γίνει ετήσιος, προσφέροντας ό,τι καλύτερο υπάρχει στο χώρο της κιθάρας και της μουσικής, στους ενδιαφερόμενους σπουδαστές, κιθαρίστες και στους κατοίκους της περιοχής, που έχουν ελάχιστες δυνατότητες πρόσβασης στα πολιτιστικά δρώμενα.

Μελωδίες του σε Εφεσο - Χίο

Πασίγνωστα λαϊκά και λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη θα πλημμυρίσουν το Αρχαίο Θέατρο Εφέσου και το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» της Χίου, στις δύο μεγάλες συναυλίες της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».

Την πρώτη (12/7), στο Αρχαίο Θέατρο Εφέσου, στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Σμύρνης, συνδιοργανώνουν το Γενικό Προξενείο Ελλάδας στη Σμύρνη και το Ιδρυμα Πολιτισμού και Τέχνης της Τουρκίας. Ερμηνεύει η Ηρώ. Συμμετέχουν οι Υακίνθη Λάγιου, Μαρία Ζώη, Τεό Λαζάρου και Γιάννης Ματσούκας. Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» για δεύτερη φορά εκπροσωπεί τη χώρα μας σε εκδηλώσεις στα παράλια της Τουρκίας, με στόχο την προώθηση των ελληνοτουρκικών πολιτιστικών ανταλλαγών. Η συναυλία στη Χίο (θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», περιοχή Καστρομηνά) θα γίνει στις 14/7, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της γενέτειρας του μεγάλου συνθέτη «Θεοδωράκεια 2007». Θα τραγουδήσουν: Ηρώ, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Υακίνθη Λάγιου, Μαρία Ζώη.

Γιορτές στα νησιά

Μουσική, προβολές, εκθέσεις κλπ. συνθέτουν τις «Γιορτές στα Νησιά», που ξεκινούν από τη Φολέγανδρο (8 - 30/7) και συνεχίζονται στη Σίκινο (1 - 15/8) και Δονούσα (25 - 30/8). Περιλαμβάνονται: «Μέρες ντοκιμαντέρ» (Σίκινος, Φολέγανδρος), παραδοσιακές μουσικές του Αιγαίου, συναυλίες των Μάρθας Φριντζήλα, Λιζέτας Καλημέρη, Μανώλη Φάμελλου, Muhabbet Mafia, The Invisible Impro Quartet, Meltemi Music Group, The Funkey κ.α., Καραγκιόζης από τον Αθω Δανέλλη, έκθεση αστρονομίας, ομιλίες (Φολέγανδρος), την ιστορική έκθεση «Μικροϊστορίες» (Σίκινος), διπλή αρχαιολογική έκθεση: «Η γεωμετρική Δονούσα: Βαθύ Λιμενάρι, οχυρωμένος οικισμός του 9ου π.Χ. αιώνα» και «Το χρονικό μιας ανασκαφής. 1968 - 1972: Τομές και ανασυνθέσεις» (Δονούσα).

Κυπριακός διαγωνισμός παραμυθιού

Το Γραφείο Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας προκηρύσσει διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού, για παιδιά 8-12 ετών, με θέμα την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις φύλου, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, αναπηρίας, ηλικίας.

Μπορούν να συμμετέχουν Κύπριοι και Ελληνες συγγραφείς που έχουν δημοσιεύσει παραμύθια ή παιδικά βιβλία. Το παραμύθι πρέπει να είναι από 2.000 έως 2.750 λέξεις. Θα αξιολογηθούν η αφηγηματική ικανότητα, η πρωτοτυπία, η σωστή προσέγγιση και πληροφόρηση για το θέμα, η σαφήνεια και ποιότητα της γλώσσας. Θα βραβευτεί η καλύτερη προσπάθεια για κατανόηση από τα παιδιά του θέματος της ισότητας. Το πρώτο βραβείο είναι 1.000 λίρες Κύπρου και το δεύτερο 500 λίρες. Τα παραμύθια πρέπει να υποβληθούν στο Γραφείο Τύπου - Πληροφοριών μέχρι τις 14/9/2007, με συστημένη επιστολή, στη διεύθυνση του Γραφείου (οδός Απελλή, 1456, Λευκωσία, Κύπρος), σε φάκελο με ένδειξη «Διαγωνισμός παιδικού παραμυθιού». Την κριτική επιτροπή αποτελούν εκπρόσωποι του Γραφείου Τύπου - Πληροφοριών και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας - Πολιτισμού Κύπρου. Το βραβευμένο παραμύθι θα εικονογραφηθεί με φροντίδα του ΓΤΠ και θα εκδοθεί χωρίς αμοιβή του συγγραφέα.

Μια ακόμη συναυλία με τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, θα δώσει η Χάρις Αλεξίου, αύριο (11/7, 9 μ.μ.), στο «Βεάκειο» (Πειραιάς). Την συντροφεύουν το «Τρίφωνο» (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής), με εξαιρετικές ερμηνείες και δεκατρείς μουσικοί.

Σήμερα, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3, Πλάκα), στο πλαίσιο αφιερώματός του στην παραδοσιακή μουσική, φιλοξενεί τις «Ιστορίες για Κρουστά» με τον Βασίλη Βασιλάτο. Συμμετέχουν: «EMPercus-octet»

Καλεσμένος στη Μυτιλήνη είναι ο Παντελής Θαλασσινός από την έντεχνη ορχήστρα μουσικού σχολείου του νησιού. Αύριο (11/7), στο Κάστρο Μυτιλήνης, η σχολική ορχήστρα θα τραγουδήσει μαζί με τον Π. Θαλασσινό όλα τα τραγούδια (μήνες) του νέου του δίσκου «Το Καλαντάρι». Ακολουθεί συναυλία του τραγουδοποιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ