ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Μεγαλύτερη στήριξη της Κούβας

Αριθμός - ρεκόρ, 183 χώρες καταδίκασαν τον οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό των ΗΠΑ στο Νησί

Οι Κουβανοί πολίτες συχνά διαδηλώνουν στους δρόμους για την άρση του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, για την επιστροφή των 5 Κουβανών ηρώων φυλακισμένων, για το δικαίωμα στην εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα. Σε αυτόν τον αγώνα τους συμπαραστέκονται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο

Associated Press

Οι Κουβανοί πολίτες συχνά διαδηλώνουν στους δρόμους για την άρση του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, για την επιστροφή των 5 Κουβανών ηρώων φυλακισμένων, για το δικαίωμα στην εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα. Σε αυτόν τον αγώνα τους συμπαραστέκονται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο
Συντριπτική ήταν η καταδίκη του αμερικανικού αποκλεισμού ενάντια στην Κούβα κατά τη συζήτηση που διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Συνολικά 183 χώρες καταδίκασαν τον απάνθρωπο αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ εδώ και 47 χρόνια στο Νησί της Επανάστασης και απαίτησαν τον άμεσο τερματισμό του. Μόνο 4 χώρες - οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, τα Νησιά Μάρσαλ και το Παλάου - καταψήφισαν το σχέδιο πρότασης της Κούβας για την «ανάγκη τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού απέναντι στην Κούβα» και μία χώρα απείχε (Μικρονησία).

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από το 1992 η Κούβα καταθέτει παρόμοιο σχέδιο απόφασης και εκείνη τη χρονιά υπέρ του τερματισμού είχαν ψηφίσει 59 χώρες, ενώ την επόμενη χρονιά ο αριθμός ανέβηκε στις 88 και πέρσι 182 χώρες εξέφρασαν με την ψήφο τους την αντίθεσή τους στον εφαρμοζόμενο αμερικανικό αποκλεισμό.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όμως, παρόλο που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, δείχνει ότι ολοένα και αυξάνεται η παγκόσμια αντίθεση στον απάνθρωπο αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ από τις πρώτες μέρες της Επανάστασης.

Διπλή ήττα των ΗΠΑ

Ωστόσο, διπλή ήταν η ήττα που υπέστη η πολιτική των ΗΠΑ, αφού εκτός από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ απέρριψαν το μεθοδευμένο σχέδιο των ΗΠΑ, που, μέσω της Αυστραλίας, προσπάθησαν να τροποποιήσουν το σχέδιο απόφασης ώστε να συμπεριληφθεί στην τελική διατύπωση του κειμένου για την Κούβα αίτημα «άμεσης και άνευ όρων απελευθέρωσης όλων των πολιτικών κρατουμένων, σεβασμού των πολιτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και άλλα. Η προσπάθεια αυτή έλαβε την υποστήριξη 51 χωρών, ωστόσο, 126 χώρες - η πλειοψηφία των χωρών του ΟΗΕ - απέρριψαν αυτή την πρόταση, ενώ 5 χώρες (Κιριμπάτι, Λίχτενστάιν, Σαμόα, Ελβετία και Τόνγκα) απείχαν της ψηφοφορίας.

Αξίζει να σημειώσουμε τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, αλλά και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στήριξαν με την ψήφο τους την πρόταση τροποποίησης της Αυστραλίας - τασσόμενοι απροκάλυπτα στο πλευρό των ΗΠΑ που, εξαιτίας της πολιτικής γενοκτονίας που ακολουθούν, επιφέρουν σημαντικές δυσκολίες στον κουβανικό λαό - και στη συνέχεια, αφού δεν πέρασε η απαράδεκτη τροπολογία, υπερψήφισαν υποκριτικά την κουβανική πρόταση για τερματισμό του αποκλεισμού των ΗΠΑ.

Εκστρατεία καταδίκης του αποκλεισμού

Μπροστά στη συζήτηση της πρότασης στη ΓΣ του ΟΗΕ, η Κούβα στις 3 Οκτώβρη ξεκίνησε εκστρατεία καταδίκης του αποκλεισμού. Με τη συμμετοχή κοινωνικών και μαζικών οργανώσεων, φορέων, εργαζομένων, νεολαίας και συνολικά του κουβανικού λαού αποκάλυπτε καθημερινά τις συνέπειες που έχει αποφέρει ο αποκλεισμός στο λαό, όσο και στη χώρα συνολικότερα.

Οι διάφοροι νόμοι των ΗΠΑ, όπως ο «Χελμς Μπάρτον» (1996) και ο «Τοριτσέλι» (1992), αλλά και το πρόσφατο λεγόμενο Σχέδιο Μπους, που ανακοινώθηκε στις 10 Ιούλη του 2006, στοχεύουν στην ακόμα παραπέρα ενίσχυση του αποκλεισμού και στο στραγγαλισμό της Κούβας, αλλά και σε προσπάθειες επέμβασης και επιχείρησης αποικιοποίησής της.

Οι συνέπειες του αποκλεισμού

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κουβανικής κυβέρνησης, οι απώλειες της Κούβας φτάνουν τα 86 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μόνο πέρσι υπέστη ζημιά αξίας 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρ' όλη αυτή την κατάσταση και την επίθεση των ΗΠΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κούβα παρουσίασε οικονομική ανάπτυξη το 2005 της τάξης του 12%. Εκείνη τη χρονιά σημειώνεται ότι η Κούβα δεν μπόρεσε να εξάγει ούτε να εισάγει κανένα προϊόν προς και από τις ΗΠΑ. Με βάση τον εξωεδαφικό χαρακτήρα του αποκλεισμού, οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα κάνει συναλλαγές με την Κούβα με προϊόντα που περιέχουν σε ποσοστό άνω του 10% εξαρτήματα ή συστατικά που προέρχονται από τις ΗΠΑ, αλλά και σε τρίτη χώρα που επιθυμεί να εξάγει προϊόντα που περιλαμβάνουν πρώτες ύλες από την Κούβα.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συναλλαγές, η Κούβα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το δολάριο, ενώ έχει συσταθεί ειδική ομάδα που παρακολουθεί τις συναλλαγές τόσο της Κούβας όσο και τρίτων χωρών προς αυτή. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Κούβα δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με διεθνείς οργανισμούς.

Ενα ακόμα σημείο του αποκλεισμού είναι η απαγόρευση στους πολίτες των ΗΠΑ να ταξιδεύουν στην Κούβα και η επιβολή προστίμων σ' αυτούς, με αποτέλεσμα μόνο πέρσι να επιβληθούν πρόστιμα συνολικής αξίας 530.000 δολαρίων σε 487 Αμερικανούς πολίτες, ενώ πρόστιμα επιβλήθηκαν και σε 85 επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και η ισπανική αεροπορική εταιρεία «Iberia».

Με το λεγόμενο Σχέδιο Μπους εντατικοποιείται ο αποκλεισμός και προβλέπεται η περικοπή επισκέψεων συγγενών στην Κούβα (το 2005 μειώθηκαν κατά 54%), ενώ παράλληλα δυσκολεύουν τις συνθήκες αποστολής εμβασμάτων προς συγγενείς που βρίσκονται στο Νησί, κάτι που δε γίνεται σε καμία άλλη χώρα. Απαγορεύουν την αγορά ιατρικών συσκευών και υλικών, τα οποία η Κούβα χρησιμοποιεί στις αποστολές που πραγματοποιεί στη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία, στο οφθαλμολογικό πρόγραμμα «Επιχείρηση Θαύμα», στα προγράμματα διεθνών μπριγάδων, π.χ. Χέρνι Ριβ κ.ά. Παράλληλα, δημιουργούν δυσκολίες στην εξαγωγή νικελίου της Κούβας, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ορυκτά της χώρας, ενώ σκληραίνει τους μηχανισμούς για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και υλικών.

Ιδιαίτερα επικίνδυνο σημείο των σχεδίων αυτών αποτελεί και ένα μυστικό επισυναπτόμενο ντοκουμέντο, στο οποίο υπάρχει σχέδιο για υποκίνηση της αντεπανάστασης στην Κούβα και πρόκληση ένοπλης επίθεσης ενάντια στο Νησί, γεγονός που αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την κυριαρχία της Κούβας, που πολλές φορές υπήρξε θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων και άμεσης επέμβασης.

Οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο την Κούβα

Πάντως, οι συνέπειες του αποκλεισμού δεν αφορούν μόνο την Κούβα και το λαό της, αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, αφού μεταξύ άλλων περιορίζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες αυτής της χώρας προς την Κούβα. Σύμφωνα με μελέτες, μια ομαλοποίηση των σχέσεων ΗΠΑ - Κούβας θα μπορούσε να ωφελήσει οικονομικά και τις δύο χώρες. Η αξία των διμερών εμπορικών συναλλαγών σε ό,τι αφορά προϊόντα και υπηρεσίες, τα πρώτα 5 χρόνια μετά τον τερματισμό του αποκλεισμού, θα έφτανε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς, αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά στο εμπόριο των ΗΠΑ στην Κούβα, η τελευταία θα μπορούσε να είχε εισάγει προϊόντα από τις ΗΠΑ αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Και όλα αυτά χωρίς να αναφέρουμε τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα επιτεύγματα της Κούβας στον τομέα της υγείας, που προσφέρει σημαντική βοήθεια στους λαούς της Αμερικής, τα οποία θα μπορούσε να ωφελήσουν και τον αμερικανικό λαό.

Πάντως, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η πρόσφατη ψηφοφορία στη ΓΣ του ΟΗΕ αποτέλεσε πλήγμα για την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ. Και παρά τις προσπάθειες να ανατρέψουν την Επανάσταση εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, η Κούβα συνεχίζει την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, με νέα επιτεύγματα και κατακτήσεις και ολοένα και περισσότερες χώρες τάσσονται στο πλευρό της, καταγγέλλοντας αποφασιστικά τον αποκλεισμό και απαιτώντας τον τερματισμό του.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ