ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εκμυστηρεύσεις της Ελλης Αλεξίου»

Το βιβλίο της Εύας Νικολαΐδου που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή» παρουσιάστηκε χτες στον «Ιανό»

Παρουσιάστηκε με επιτυχία χτες το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» το βιβλίο της Εύας Νικολαΐδου «Εκμυστηρεύσεις της Ελλης Αλεξίου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Για το βιβλίο μίλησαν οι Μελίνα Σιδηροπούλου, ανιψιά της Ελλης Αλεξίου - δρ. Βιολογίας, Γιώργος Στεφανάκης, δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω, Θανάσης Φωσκαρίνης, ποιητής - θεατρολόγος. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη.

Παρευρέθηκε και χαιρέτησε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Τη συζήτηση συντόνισε η δρ. Φιλολογίας - συγγραφέας Μαρία Πεσκετζή, η οποία σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν είναι απλά μια βιβλιοπαρουσίαση, αλλά μια εκδήλωση τιμής σε μια μεγάλη μορφή της ελληνικής Λογοτεχνίας και Εκπαίδευσης, την Ελλη Αλεξίου. «Με τη ζωή, τη δράση και το έργο της μας δίνει όραμα, ελπίδα και φως», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Με τρία πράγματα οριοθέτησε τη ζωή της: Το επάγγελμα της δασκάλας, το γράψιμο και την ιδεολογία της».

Η Μελίνα Σιδηροπούλου, με μια βιωματική, ζωντανή και γλυκιά ομιλία, παρουσίασε την δικιά της Ελλη, την θεία Λιλίκα. Πριν μοιραστεί τις αναμνήσεις της, περιέγραψε το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, όπου κυριαρχούσαν η μόρφωση, η παιδεία και η αγάπη. Θυμήθηκε χαρακτηριστικά τις ερωτήσεις που της έκανε μαζί με τον αδερφό της, τον Παύλο Σιδηρόπουλο, για τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τόσα άλλα, που τους πλούτιζαν με πείρα, γνώσεις, ήθος και ανθρωπιά. Γέμισε συγκίνηση τους παρευρισκόμενους, όταν ανέφερε ότι η Αλεξίου, που μετά την Κατοχή βρισκόταν στη Γαλλία, δέχτηκε την πρόταση του Κόμματος να πάει στις σοσιαλιστικές χώρες για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των παιδιών που βρίσκονταν σε αυτές. 117 βιβλία έγραψε, για να διδαχθούν τα παιδιά. «Η αγάπη της για την ιδεολογία και το Κόμμα ήταν πάνω απ' όλα», είπε.


Ο Γ. Στεφανάκης μάς θύμισε τον στίχο του Γ. Ρίτσου, ότι η Ελλη είναι «ένα πλατύ, ανοιχτό χαμόγελο». Ο Γ. Στεφανάκης ήταν φίλος της Ελ. Αλεξίου και σημείωσε ότι αν και πολύ μικρότερός της, δεν ένιωθε καμία διαφορά, λόγω και της πείρας της, ως δασκάλας. «Ηξερε να αγκαλιάσει το παιδί, το ορφανό, το προσφυγόπουλο, ήξερε να του δώσει ελπίδα για το μέλλον», τόνισε.

Ο Θ. Φωσκαρίνης σημείωσε ότι το βιβλίο της Ε. Νικολαΐδου φέρνει ζωντανή στα μάτια του αναγνώστη την ακέραιη και ειλικρινή προσωπικότητα της Αλεξίου.

Η Εύα Νικολαΐδου στο κλείσιμο της εκδήλωσης σημείωσε ότι «η Ελ. Αλεξίου ήταν δασκάλα μας, της γενιάς μας κι ας ανήκε στη γενιά του μεσοπολέμου, είναι όλων μας. Η Ελλη Αλεξίου μού έλεγε στις συναντήσεις μας: "Τώρα που βλέπω μια ολόκληρη πορεία ζωής πίσω μου, καταλαβαίνω γιατί έγραψα αυτό ή εκείνο. Τώρα κρίνω πως ό,τι έγραψα το γέννησε μια έντονη εσωτερική αγωνία που δεν μπορούσα να μην την πω. Σαν να ήταν μια αδικία, μια υποτίμηση, ένα έγκλημα, που αν δεν το έγραφα, ήταν σαν να το κάλυπτα. Σαν να έκρυβα τον εγκληματία. Σε όλα τα έργα μου μπορώ να πω ποιος ήταν ο εγκληματίας και ποιο το θύμα"». Και κλείνοντας μας θύμισε μια φράση της Αλεξίου: «Ευγνωμονώ σας σπουδές, Ευγνωμονώ σε δασκαλίκι, Ευγνωμονώ σε, ιδεολογία μου, Ευγνωμονώ σας διωγμοί και κυνηγητά της Αντίστασης. Γεμίσατε περιεχόμενο τη ζωή μου». «Και εμείς την ευγνωμονούμε για το πολυδύναμο έργο που μας χάρισε», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ε. Νικολαΐδου.

Σε παρέμβασή της η Ελένη Μηλιαρονικολάκη ευχαρίστησε την Ε. Νικολαΐδου για το πολύτιμο δώρο που έκανε στη «Σύγχρονη Εποχή» και σημείωσε ότι μέσα από το βιβλίο της ξαναζωντάνεψε με ευαισθησία, αγάπη και σεβασμό την Ελ. Αλεξίου. Θύμισε ότι το ΚΚΕ και με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων του έκανε πολλές εκδηλώσεις τιμής στην κομμουνίστρια λογοτέχνη και παιδαγωγό Ελ. Αλεξίου. Σημείωσε ότι «η Αλεξίου είχε τοποθετήσει τον εαυτό της στο επαναστατικό κίνημα και υπάρχει μια προσπάθεια όταν φεύγουν από τη ζωή σπουδαίοι δημιουργοί, να απαλλαχθούν από τα "αγκάθια" τους, και το "αγκάθι" της Αλεξίου είναι η στράτευσή της και η ένταξή της στο Κόμμα».

Στο βιβλίο καταγράφονται οι συζητήσεις που έκαναν οι δύο γυναίκες και αποτελεί ένα μάθημα ζωής από μια ξεχωριστή μορφή των ελληνικών Γραμμάτων. «Η αφήγησή της μιλά στην ψυχή του αναγνώστη, καθώς μεταλαμπαδεύει την πίστη της σε αξίες και μεγάλα ιδανικά. Είναι η προσωπογραφία μιας κομμουνίστριας, που σαν δάδα αναμμένη θυσίασε τη ζωή της για τον άνθρωπο», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Το βιβλίο, ακόμα, συνοδεύεται από παράρτημα με φωτογραφίες της Ελ. Αλεξίου, αλλά και με αναφορά στο πρόσφατο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τη Λογοτεχνία, όπου παρουσιάζονται δύο στιγμές που είχαν σχέση με την Ελ. Αλεξίου: Η παράδοση στο Αρχείο του Κόμματος του κομματικού της βιβλιαρίου και της ταυτότητας μέλους της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης από την Μελίνα Σιδηροπούλου, ανιψιά της Ελ. Αλεξίου, και μιας αδημοσίευτης επιστολής με χειρόγραφες σημειώσεις της Ελ. Αλεξίου στην Ελένη Καζαντζάκη, από την Εύα Νικολαΐδου.


ΚΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ
«Μακαρθισμός: Μια επισκόπηση με το βλέμμα στο σήμερα»

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με τίτλο «Μακαρθισμός: Μια επισκόπηση με το βλέμμα στο σήμερα», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Οπτικοακουστικού της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Νέας Βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256) την Κυριακή 16 Φλεβάρη στις 18.00. Θα πραγματοποιηθεί ομιλία - παρουσίαση του θέματος από τον Κώστα Σταματόπουλο, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν αποσπάσματα με δηλώσεις πρωταγωνιστών της βιομηχανίας του θεάματος την περίοδο του μακαρθισμού, πολλές από τις οποίες μεταφράστηκαν πρώτη φορά στα Ελληνικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

«Αν ήθελες να ξεφύγεις από τη μαύρη λίστα έπρεπε να γίνεις καταδότης. Αυτό που ήθελαν ήταν ονόματα και αυτό το έλεγαν "πληροφορίες". Είχαν ήδη όλες τις πληροφορίες. Είχαν και τα ονόματα. Αυτό που ήθελαν ήταν, με το δικό σου όνομα, να δείξουν τη δική τους δύναμη και τη δική σου υποταγή. Χρειάζονταν να δείξουν ότι κι εσύ ήσουν με το μέρος τους» (λόγια του Ουόλτερ Μπέρνστιν, βραβευμένου σεναριογράφου και συγγραφέα, που και ο ίδιος βρέθηκε στη «μαύρη λίστα»).

Η περίοδος του μακαρθισμού, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, ξεκίνησε το 1947, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χ. Τρούμαν δημιούργησε μια επιτροπή για να ελέγξει τη «νομιμοφροσύνη» των υπαλλήλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε αυτήν βασίστηκε ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι. Πολλοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες κατηγορήθηκαν για τη διείσδυση της κομμουνιστικής προπαγάνδας στη βιομηχανία του θεάματος και βρέθηκαν στη «μαύρη λίστα». Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της «Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών», Τζο Πάρνελ, ισχυριζόταν: «Οι διανοούμενοι και καλλιτέχνες του Χόλιγουντ είναι το μαλακό υπογάστριο της Αμερικής. Αν οι κομμουνιστές αλώσουν την κινηματογραφική βιομηχανία θα περάσουν την κομμουνιστική ιδεολογία τους στο έθνος». Για δύο σχεδόν δεκαετίες εκατοντάδες άνθρωποι ανακρίθηκαν, κατηγορήθηκαν χωρίς αποδείξεις, άλλοι φυλακίστηκαν και άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, χάνοντας τις δουλειές τους.

Από κινητοποίηση ενάντια στη «μαύρη λίστα» του Χόλιγουντ
Από κινητοποίηση ενάντια στη «μαύρη λίστα» του Χόλιγουντ
Η συγκεκριμένη όμως εκδήλωση δεν έχει χαρακτήρα μιας απλής ιστορικής αναδρομής, καθώς επιδιώκει να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα. Οπως και τότε, έτσι και τώρα η αστική τάξη έχει στο στόχαστρό της το χώρο της τέχνης, γνωρίζοντας πως η καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί ένα από τα πιο διεισδυτικά μέσα για την κατάκτηση της σκέψης και της καρδιάς των εργαζομένων.


Παραμένει στην εντατική ο Κώστας Βουτσάς

Παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Αττικόν» ο αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Βουτσάς, και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο διοικητής του νοσοκομείου «παραμένει σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, με παράλληλη αντιμετώπιση όλων των συνοδών ιατρικών του προβλημάτων».

Θυμίζουμε ότι ο Κ. Βουτσάς διακομίστηκε επειγόντως στο «Αττικόν» την Παρασκευή 7 Φλεβάρη και εισήχθη στην Καρδιολογική Μονάδα του νοσοκομείου, με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και επιβάρυνσης της καρδιακής και αναπνευστικής του λειτουργίας, και αργότερα το ίδιο βράδυ μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ.

Στο πλευρό του βρίσκονται οι δικοί του άνθρωποι, ενώ όλος ο κόσμος που τον γνώρισε και τον αγάπησε μέσα από τη δουλειά του στον κινηματογράφο και στο θέατρο του στέλνει την αγάπη του και τις ευχές του να βγει νικητής.


Επίσημη πρεμιέρα για το «Ciao Italia»

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Ciao Italia» του Γιώργου Παπαθεοδώρου που θα προβάλλεται από τις 13 Φλεβάρη στους κινηματογράφους.

Στην πρεμιέρα παρευρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ.

Πέντε νεαρά άνεργα, απελπισμένα κορίτσια σχεδιάζουν μία ληστεία. Ομως, τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένουν... Στα σχέδιά τους αναπάντεχα εμπλέκονται μία γιαγιά, πρώην αντάρτισσα, που μένει στο διπλανό διαμέρισμα, ένας παρανοϊκός απόστρατος χωροφύλακας, μια άπληστη πλαστογράφος και πολλοί ακόμα.

Οι «Encardia» διανθίζουν την ταινία με την πλούσια, παραδοσιακή, γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας.

Παίζουν οι: Ηλίας Λογοθέτης, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Τιτίκα Σαριγκούλη, Νίνα Εππα, Κυριακή Υψηλάντη, Εβίτα Φιτσαντωνάκη, Κατερίνα Χριστοδουλίδου, Στίλβη Ψιλοπούλου κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ