ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επικίνδυνες εξελίξεις

Το δράμα των προσφύγων από τη σύγκρουση στη Συρία μεγαλώνει
Το δράμα των προσφύγων από τη σύγκρουση στη Συρία μεγαλώνει
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην τακτική τους συνεδρίαση, χτες, στις Βρυξέλλες ενίσχυσαν τις πιέσεις τους προς τη συριακή ηγεσία να αποδεχθεί ως δεδομένη την εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση με αιχμή τους αντικαθεστωτικούς. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ζήτησε να γίνει «πολύ γρήγορα» άρση του εμπάργκο όπλων με προορισμό τη συριακή αντιπολίτευση, για να αποκατασταθεί δήθεν «η ισορροπία δυνάμεων και να σταματήσει η σφαγή των ανθρώπων». Στη συνάντηση των ΥΠΕΞ είχε κληθεί και ο μεσολαβητής του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ για τη Συρία, Λάκνταρ Μπραχίμι, που μίλησε για ανάγκη αναζήτησης «πολιτικής λύσης» στη Συρία. Είναι ωστόσο γεγονός ότι στο θέμα του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στις χώρες της ΕΕ, με αφετηρία τους «φόβους μην καταλήξουν τα όπλα σε λάθος χέρια».

Πληθαίνουν στο μεταξύ οι ενδείξεις διάχυσης των συγκρούσεων από το έδαφος της Συρίας στις γειτονικές χώρες καθώς, όπως φαίνεται, ολοένα περισσότερες ένοπλες - κυρίως ισλαμιστικές - ομάδες δρουν ως ένα βαθμό ανεξέλεγκτα απειλώντας να «τινάξουν» όλη την περιοχή στον αέρα. Χτες, μία βδομάδα σχεδόν μετά την αιματηρή ενέδρα επί ιρακινού εδάφους κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 48 Σύροι στρατιώτες, που ώρες νωρίτερα είχαν καταφύγει στο Ιράκ για να σωθούν από επίθεση αντικαθεστωτικών, και εννιά Ιρακινοί συνάδελφοί τους, που τους επέστρεφαν στη Συρία, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ», που συνδέεται με την «Αλ Κάιντα».

Την ενέδρα ακολούθησε η απαγωγή των 21 κυανόκρανων του ΟΗΕ, στην ουδέτερη ζώνη των κατεχόμενων από το Ισραήλ υψωμάτων του Γκολάν, την περασμένη Τετάρτη, η οποία είχε αίσιο τέλος, με τη μεταφορά τους τελικά στην Ιορδανία το Σάββατο το βράδυ. Οι ένοπλοι που απήγαγαν τους 21 και αυτοαποκαλούνταν «Ταξιαρχία του Γιαρμούκ» δήλωναν αντικαθεστωτικοί, όμως, ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» κατήγγειλε την απαγωγή, κάτι που εγείρει περαιτέρω ανησυχία για ανεξέλεγκτη δράση ενόπλων στη Συρία.

Στο μεταξύ, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ επιβεβαίωσε ότι αντικαθεστωτικοί πραγματοποιούν από την Κυριακή επίθεση στη συνοικία Μπάμπα Αμρ στη Χομς αλλά διέψευσε ότι την ελέγχουν ήδη. Οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ότι ανατίναξαν επίσης τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου Χομς - Ταρτούς καθώς και ότι καταρρίφθηκε μαχητικό αεροσκάφος κοντά στη Δαμασκό, χωρίς να επιβεβαιώνεται. Από την άλλη, δεν σχολιάζουν τις καταγγελίες των κατοίκων του, γειτονικού στη Χομς, χριστιανικού χωριού Ουμ Σαρχούχ, ότι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί εισέβαλαν, λεηλάτησαν τα σπίτια και σκότωσαν δύο κατοίκους. Τέλος, 20 πτώματα ανδρών που φέρουν χαρακτηριστικά εκτέλεσης εντοπίστηκαν σε ποταμό που διασχίζει το Χαλέπι.

Ολοένα περισσότερα «θρησκευτικά» χαρακτηριστικά διακρίνει στις συγκρούσεις που σημειώνονται στη Συρία και η νέα έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εκπόνησε η αρμόδια επιτροπή. Στην έκθεση κατηγορούνται και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές στις συγκρούσεις για σφαγές και για εγκλήματα πολέμου μέσα από τη δράση πολιτοφυλακών, ενώ αναφέρει ότι πλέον δεν υπάρχει σχεδόν κανένα ασφαλές μέρος για τους αμάχους. Την έκθεση κατήγγειλε ως μεροληπτική η Ρωσία και ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ μίλησε για «στοιχεία μόνο από τη μία πλευρά», κατηγορώντας Τουρκία και Κατάρ ότι εμπλέκονται άμεσα στην αποσταθεροποίηση της χώρας του. Παράλληλα, η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός και αποκλιμάκωση, ο αριθμός των προσφύγων υπάρχει περίπτωση ακόμη και να τριπλασιαστεί εντός των επόμενων μηνών (2,5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι εσωτερικά εκτοπισμένοι και 1 εκατομμύριο οι πρόσφυγες), μιλώντας για «πραγματική έκρηξη σε ολόκληρη την περιοχή».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στήριξη του Μούρσι από ΗΠΑ και Μουμπάρακ

ΚΑΪΡΟ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε χτες στο Πορτ Σάιντ μετά τα σφοδρά επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο ύστερα από την ανακοίνωση της επικύρωσης της θανατικής ποινής δι' απαγχονισμού 21 εκ των κατηγορουμένων για τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μάρσι και της ομάδας του Καΐρου Αλχι, πέρυσι το Φλεβάρη, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 72 φιλάθλους. Οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων είχαν συμμετάσχει οργανωμένα στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ και καταγγέλλουν ανάμιξη της αστυνομίας στην πρόκληση των θανατηφόρων επεισοδίων. Εντούτοις, από τους εννιά αστυνομικούς που κάθισαν στο εδώλιο οι επτά αθωώθηκαν και δύο καταδικάστηκαν σε 15ετή κάθειρξη μαζί με άλλους οκτώ κατηγορουμένους.

Το Σάββατο, επεισόδια σημειώθηκαν και στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, κατά τα οποία σκοτώθηκαν δύο διαδηλωτές. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι δε σχετίζονταν με τη δικαστική απόφαση.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και σε άλλες πόλεις, καθώς συνεχίζεται σε 10 από τις 29 επαρχίες της χώρας η κινητοποίηση των αστυνομικών που ζητούν να μη χρησιμοποιούνται ως «εργαλείο καταστολής απέναντι σε διαδηλωτές» κατηγορώντας τον υπουργό Εσωτερικών ότι χρησιμοποιεί την αστυνομία για να προωθήσει τους σχεδιασμούς των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Σε μια σπάνια παρέμβασή του από τότε που φυλακίστηκε, ο πρώην Πρόεδρος Μουμπάρακ, διά του δικηγόρου του, κάλεσε τους Αιγυπτίους να «στηρίξουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μούρσι», γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω ένταση.

Στήριξη, ουσιαστικά, στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και στον Πρόεδρο Μούρσι αποτελεί και η υπογραφή συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, για την έναρξη καταβολής της βοήθειας ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που υποσχέθηκε πριν από αρκετούς μήνες προς την Αίγυπτο ο Αμερικανός Πρόεδρος, με πρώτη δόση 190 εκατομμύρια δολάρια.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Επιμένει στη στρατηγική ενσωμάτωσης σε ΝΑΤΟ - ΕΕ

Στο τέλος της περασμένης βδομάδας το Κοινοβούλιο της Γεωργίας ομόφωνα ενέκρινε την απόφαση «Για τις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής», που επιβεβαίωσε τη συνέχιση της πορείας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Την απόφαση αυτή υπερψήφισαν οι 94 βουλευτές του Κοινοβουλίου, αυτή τη φορά επιδεικνύοντας ομοφωνία, μεταξύ των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων, το «Γεωργιανό όνειρο», του πρωθυπουργού Μπνιντζίν Ιβανισβίλι, και το κόμμα «Ενιαίο Εθνικό Κίνημα», του Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα βασικά καθήκοντα της εξωτερικής πολιτικής της Γεωργίας σήμερα είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας του κράτους, η προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, η απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών (όπως θεωρούνται οι αυτόνομες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που έχουν την πολιτικό-οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας), καθώς και η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ παραμένουν βασικές προτεραιότητες της Γεωργίας και αυτή θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για το χρονοδιάγραμμα πλήρους ένταξης στους οργανισμούς αυτούς, ενώ οι ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ως «στρατηγικός εταίρος» της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η συγκεκριμένη απόφαση περιλαμβάνει ένα σημείο που στην ουσία απαγορεύει την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία. Οπως αναφέρεται στο ντοκουμέντο, η Γεωργία δεν μπορεί να έχει διπλωματικές σχέσεις με τα κράτη που αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Επίσης, αποκλείει τη δυνατότητα της ένταξης της Γεωργίας στις στρατιωτικές, πολιτικές και τελωνειακές ενώσεις τέτοιων κρατών (δηλαδή στην Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), στην ΟΣΣΑ, στην Ευρασιακή και την Τελωνιακή Ενωση).


Ι.Π.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Μπίζνες» στις κουρδικές περιοχές

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.--

Οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) για τερματισμό των συγκρούσεων, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα σχετίζονται με το σχεδιασμό για «επενδύσεις» στις κουρδικές περιοχές. Σύμφωνα με στοιχεία τους τελευταίους δύο μήνες 52 εταιρείες, μεταξύ των οποίων κάποιες από τον Καναδά, τη Γαλλία και τη Δανία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής του Ντιγιαρμπακίρ.

ΙΡΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συμφωνία για τον αγωγό αερίου

Με κυρώσεις απειλεί το Πακιστάν η Ουάσιγκτον

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Με μια τελετή στην ιρανο-πακιστανική μεθόριο, οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, εγκαινίασαν, χτες, την έναρξη της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς αερίου από το Ιράν προς το Πακιστάν. Οι εργασίες αφορούν κυρίως την κατασκευή των 780 χιλιομέτρων του αγωγού επί του πακιστανικού εδάφους καθώς από την ιρανική πλευρά οι εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Το έργο του αγωγού έχει προκαλέσει σοβαρότατες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, που πίεσαν την πακιστανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη συμφωνία υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό υποσκάπτονται οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του Ιράν ενώ απειλούν και με κυρώσεις. Ως εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων ενεργειακών ελλείψεων που προκαλούν μεγάλες διακοπές ρεύματος και αλλεπάλληλα μπλακ-άουτ στη χώρα, η Ουάσιγκτον είχε προτείνει στο Ισλαμαμπάντ αγωγό που θα ξεκινούσε από το Τουρκμενιστάν και θα μετέφερε αέριο στο Πακιστάν διά του Αφγανιστάν.

Οι πρώτες συζητήσεις για την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού είχαν αρχίσει το 1999 και συμμετείχε και η Ινδία, η οποία τελικά αποσύρθηκε το 2009 μετά την υπογραφή πυρηνικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Προβληματισμό προκαλεί επίσης ότι ο αγωγός θα περνά από την επαρχία Μπαλουχιστάν, όπου δρουν ένοπλες ισλαμιστικές και αυτονομιστικές ομάδες, γεγονός που εγείρει ζητήματα ασφάλειας.

  • Νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, που συνίστανται σε απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και πάγωμα λογαριασμών εννιά ατόμων, ενέκριναν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επικαλούμενοι «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» - τις οποίες ως γνωστόν επιλεκτικά ανακαλύπτουν ή κάνουν ότι αγνοούν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ