ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2006
Σελ. /32
Η μείωση της βιοποικιλότητας

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως εκλεπτυσμένα αποκαλείται, δηλαδή το ακολουθούμενο πρότυπο ανάπτυξης ευθύνεται για τη δραματική μείωση της βιοποικιλότητας με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ενα ζήτημα που απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα, αλλά επειδή αυτά που συμβαίνουν συχνά δεν είναι ορατά στους περισσότερους ανθρώπους θεωρείται ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο ή ότι δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική η απώλεια κάποιων ειδών της χλωροπανίδας, μια και αυτό συνέβαινε πάντα.

Από την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι τις μέρες μας

Υπολογίζεται ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων συντελέστηκε πριν από 65 εκατομμύρια περίπου χρόνια. Μια χρονική περίοδος που χαρακτηρίστηκε από τη μαζικότερη εξαφάνιση των ειδών. Σύμφωνα με πρόσφατη Εκθεση του ΟΗΕ, η οποία έχει συνταχθεί από ειδικούς επιστήμονες η μείωση του αριθμού των ειδών του πλανήτη (φυτά και ζώα) ακολουθεί τέτοιους ρυθμούς που μπορούν να συγκριθούν μόνο με την προαναφερθείσα περίοδο. Τα τελευταία πεντακόσια χρόνια έχουν εξαφανιστεί γύρω στα 844 είδη. Αριθμός όχι μόνο πολύ μεγάλος, αλλά και που δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την εξέλιξη της όλης κατάστασης κι αν υπάρχει δυνατότητα ανακοπής των εν λόγω ρυθμών. Οι σημερινοί ρυθμοί μείωσης των ειδών είναι χίλιες φορές μεγαλύτεροι απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν. Ζώα και κυρίως φυτά, πτηνά και έντομα που ίσως και δε γνωρίσαμε ποτέ εξαφανίζονται και το μόνο που γίνεται είναι απλά η κατάθεση της αγωνίας μας και οι υποσχέσεις διεθνών οργανισμών για δράσεις.

Ενας πλανήτης με πολλούς επιβάτες

Ο πληθυσμός της γης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Ηδη ξεπεράσαμε τους 6,5 δισεκατομμύρια κατοίκους. Οι διατροφικές ανάγκες, όπως είναι φυσικό, αυξάνονται και με δεδομένη την ανισοκατανομή των πόρων σε περιοχές του πλανήτη όπως η Ασία, η Αφρική και η Λατινική Αμερική οι πιέσεις στο φυσικό περιβάλλον είναι πολύ μεγαλύτερες. Αν αναλογιστούμε ότι εκεί υπάρχουν τα δάση βροχής με την πλουσιότερη βιοποικιλότητα, οι απώλειες είναι μεγαλύτερες. Οι τοπικές κυβερνήσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Υπερχρεωμένες από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, λεηλατημένες από τις πολυεθνικές εταιρίες, με δικτατορικά ή διεφθαρμένα καθεστώτα που είναι εντολοδόχοι του ξένου κεφαλαίου το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, συχνά η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, όπως για παράδειγμα η εκδήλωση της ερημοποίησης τεράστιων εκτάσεων, με τις ανάλογες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα.

Η φέρουσα ικανότητα της γης

Η φέρουσα ικανότητα της Γης δεν είναι απεριόριστη κι αυτό είναι μια διάσταση, η οποία συχνά μας διαφεύγει. Οι εντατικές καλλιέργειες στην αγροτική παραγωγή, η κατάχρηση των αγροχημικών, η εισαγωγή ειδών ξένων προς την περιοχή, με στόχο να παραχθούν προϊόντα, τα οποία επιθυμούν οι αναπτυγμένες χώρες απαξιώνουν σε πρώτη φάση τα εδάφη και σε βάθος χρόνου τα καταστρέφουν, μειώνοντας το ζωτικό χώρο της τοπικής πανίδας και συμβάλλοντας στην εξαφάνιση ειδών. Εχει εκτιμηθεί ότι η παγκόσμια ζήτηση για βιολογικούς πόρους ξεπερνά την ικανότητα της ικανοποίησής τους κατά 20%. Αν υποτεθεί ότι η αύξηση του πληθυσμού ακολουθεί εκθετική συνάρτηση, τότε το ποσοστό αυτό σύντομα θα χειροτερέψει κατά πολύ. Φυσικά οικοσυστήματα με ζωή χιλιάδων ετών χάνονται κι αντί η συζήτηση να στραφεί στο στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο, απλά γίνονται διασκέψεις για «μπαλωματικές» παρεμβάσεις. Ουσιαστικά, θυμίζει ένα σπίτι που του βάζουμε φωτιά και μετά ψάχνουμε να βρούμε τα ικανά υλικά που θα χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες για να το σβήσουν. Αν δεν ήταν μια συνειδητή επιλογή που αποσκοπεί στην ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση του Τρίτου Κόσμου θα λέγαμε ότι πρόκειται για θέατρο του παραλόγου.

Ορισμένα ανατριχιαστικά στοιχεία

Κάθε χρόνο καταστρέφονται 60 εκατομμύρια δασικών εκτάσεων για την παραγωγή ξυλείας. Οι κοραλλιογενείς εκτάσεις της Καραϊβικής μειώθηκαν στο 1/5. Πάνω από το 50% της ορνιθοπανίδας κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ο ιχθυοπληθυσμός σε ορισμένες ωκεάνιες περιοχές μειώθηκε στο μισό. Αν και οι προστατευόμενες περιοχές αυξήθηκαν από το 2,4% το 1962 στο 18,8% το 2003 σύμφωνα με στοιχεία της UNEP το ποσοστό αυτό μάλλον δεν είναι εφησυχαστικό. Οπως σημειώνει η ίδια πηγή, μόνο ένας στους δεκαπέντε προστατευόμενους βιότοπους πληροί τους όρους που έχουν συμφωνηθεί διεθνώς. Οι περισσότερες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες η «προστασία» είναι μόνο κατ' όνομα και αφορά πολύ μικρό ποσοστό τους. Τα παραδείγματα στη χώρα μας είναι πάμπολλα και άκρως ενδεικτικά της υπάρχουσας κατάστασης. Ας σκεφτούμε μόνο ότι η παγκόσμια χερσαία έκταση καλύπτει μια επιφάνεια 149 εκατ. τετρ. χιλιομ. και προστατεύονται μόνο τα 17,1 εκατ., η επιφάνεια των θαλασσών είναι 6.361 εκατ. τετρ. χιλιομ. και προστατεύονται μόνο τα 1,64 εκατ. τετρ. χιλ.! Οι υπόλοιπες περιοχές ξηράς και θάλασσας βρίσκονται στο έλεος του κεφαλαίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι προστατευόμενες συχνά είναι ξέφραγο αμπέλι. Η βιοποικιλότητα κινδυνεύει. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς γι' αυτήν;


ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Οταν τα σκουπίδια γεμίζουν τους δρόμους φταίνε οι εργαζόμενοι

Το αδιέξοδο με τα σκουπίδια είναι γνωστό και το έχουμε αναλύσει δεκάδες φορές από τη στήλη. Οπως και την αναπηρία της πολιτείας να δώσει κάποια λύση εδώ και μια εικοσαετία τουλάχιστον. Αναπηρία που σχετίζεται με τεράστια οικονομικά συμφέροντα και το καταναλωτικό πρότυπο, το οποίο φυσικά δεν μπορεί να αλλάξει στην ελεύθερη οικονομία. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι την άρνηση να ενταχθούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην αποκομιδή και τη μεταφορά των απορριμμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα πάει πολύ. Αν κάποιος κλάδος δικαιούται να ενταχθεί στην κατηγορία αυτοί είναι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι και μάλιστα με τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στις χωματερές. Η πολιτεία τούς γυρίζει την πλάτη. Ας μη διαμαρτύρονται, λοιπόν, οι καρεκλοκένταυροι των υπουργείων για την απεργία τους και την εικόνα που υπάρχει. Αυτοί είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι...

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Στην τουριστική Ρόδο

Ενα μοναδικό είδος ψαριού, το γκιζάνι, συναντάται μόνο στη Ρόδο. Ζει σε ρέματα και η συνέχιση της ζωής του συνδέεται με μια πολιτική που θα προστατέψει τις περιοχές που το συναντάμε και θα απαγορεύσει συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως η απόρριψη απορριμμάτων, η οικοπεδοποίηση κτλ.

Είδη υπό εξαφάνιση

Συχνά λέγεται και γράφεται ότι η βιοποικιλότητα δεν απειλείται, επειδή υπάρχει η πολιτική των προστατευόμενων περιοχών. Πρέπει όμως να τονιστεί πέραν των άλλων ότι οι προστατευόμενες περιοχές δεν καλύπτουν όλα τα απειλούμενα είδη και πολύ περισσότερο όλα τα είδη. Αρα η πολιτική για τη βιοποικιλότητα δεν μπορεί να εξαντληθεί στις προστατευόμενες περιοχές.

Και οι ωκεανοί

Μόνο το 0,6% των ωκεάνιων βιοτόπων προστατεύεται με διεθνείς συνθήκες όταν είναι γνωστός ο πλούτος τους. Ποσοστό που δείχνει την πραγματική φροντίδα των διεθνών οργανισμών για τη βιοποικιλότητα...

...ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
ΑΡΧΕΛΩΝ τ. 65

Κυκλοφορεί η τριμηνιαία εφημεριδούλα του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας Αρχέλων. Με το κέντρο διάσωσης στη Γλυφάδα, αλλά και με Προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής, που απευθύνονται κυρίως στους μαθητές, η οργάνωση προσπαθεί να μας ευαισθητοποιήσει για τη μοναδικότητα των χελωνών και την ανάγκη της προστασίας τους. Στο συγκεκριμένο τεύχος επιχειρείται ένας μίνι απολογισμός της δράσης της και του προγραμματισμού της για την επόμενη περίοδο. Διαβάστε το κείμενο «Η Σοφία επιστρέφει στη θάλασσα», όπου περιγράφεται πώς θεραπεύτηκε μια τραυματισμένη χελώνα και μετά από πέντε χρόνια επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ