ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2002
Σελ. /40
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Νοσούν βαρέως Κοινωνική Πρόνοια και Υγεία

Στο Ασυλο Ανιάτων, στην Κυψέλη περιόδευσε χτες κλιμάκιο της «Συμπαράταξης», με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Σπ. Χαλβατζή και διαπίστωσαν σωρεία σημαντικών προβλημάτων

Από τη συνάντηση του κλιμακίου της «Συμπαράταξης» με τους υπευθύνους του Ασύλου Ανιάτων
Από τη συνάντηση του κλιμακίου της «Συμπαράταξης» με τους υπευθύνους του Ασύλου Ανιάτων
Ευκαιρία να αναδειχτούν τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της Κοινωνικής Πρόνοιας και της Υγείας αποτέλεσε η περιοδεία του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» Σπύρου Χαλβατζή στο Ασυλο Ανιάτων, στην Κυψέλη. Ελλείψεις σε χρήμα, προσωπικό και υποδομές, «μαύρη εργασία», λειψές υπηρεσίες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού και όσων γενικά ασχολούνται με τον τομέα.

Το Ασυλο φιλοξενεί σήμερα περίπου 410 ασθενείς, εκ των οποίων οι 30 άποροι. Οπως σημείωσαν, η πρόεδρος του Ασύλου Μ. Οικονόμου και ο διευθυντήςΝ. Βενιέρης, ο ΟΓΑ συνήθως καθυστερεί τις καταβολές που αναλογούν στο Ιδρυμα, το οποίο φιλοξενεί 250 ασφαλισμένους του. Σήμερα του χρωστά 500 εκατ. δρχ. Εμμεσα παραδέχτηκαν ότι υπάρχει έλλειμμα προσωπικού, με ένα νοσηλευτή ανά τέσσερις ασθενείς, αναλογία που χειροτερεύει με τις άδειες. Ζητούν τα οφειλόμενα από τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά όχι τακτική κρατική επιχορήγηση. «Κακές γλώσσες» αναφέρουν ότι η στάση τους αυτή οφείλεται στο ότι θέλουν να παραμείνουν «φιλανθρωπικό ίδρυμα» - ΝΠΙΔ και να μην υπόκεινται σε τακτικό διαχειριστικό έλεγχο από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Εγινε συζήτηση και για τις λεγόμενες συνοδούς, περίπου 30 Ελληνίδες και αλλοδαπές, που μισθώνουν συγγενείς ανιάτων, για να προσέχουν τους ανθρώπους τους λίγες ώρες την ημέρα. Η διοίκηση του Ασύλου ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί η ίδια να απασχολήσει επιπλέον προσωπικό. Παραδέχεται ότι οι συνοδοί δεν έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Υποστηρίζει ότι δε χρειάζεται, γιατί απλά φροντίζουν κάποιες ώρες ασθενείς.

Η διευθύνουσα αδελφή του Ασύλου Δ. Πατρινού, αναφέρει ότι δεν έχουν νοσηλευτικές γνώσεις. Θέτει και το ζήτημα της ασφάλισής τους. Επειδή απασχολούνται λίγες ώρες την ημέρα, με βάση τα αντιασφαλιστικά νομοθετήματα της κυβέρνησης που προωθούν με κάθε τρόπο τη «μαύρη εργασία», στο ΙΚΑ δε βρήκαν τρόπο να τις ασφαλίσουν. Το ζήτημα της κάλυψης αυτών των γυναικών παραμένει σε εκκρεμότητα.

Ο Β. Γκλεζάκος --που συνόδευε το Σπ. Χαλβατζή-- πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, επέμεινε ότι κανονικά οι συνοδοί πρέπει να είναι εκπαιδευμένες --ανά πάσα στιγμή μπορεί οι ασθενείς να χρειαστούν βοήθεια--, εφοδιασμένες με άδεια εργασίας και βιβλιάριο ασθενείας. Σημείωσε ότι πολλές αλλοδαπές δεν έχουν εξεταστεί ιατρικά και μεταφέρουν νοσήματα. Παρότρυνε τη διοίκηση του Ασύλου να εξετάζει από όλες τις απόψεις τις συνοδούς, πριν τους εμπιστευτεί τη φροντίδα ανιάτων και να μην καταφεύγει στη «μαύρη εργασία», για να καλύψει κενά.

Ο Σπ. Καλόγηρος, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Παραπληγικών και στέλεχος της «Συμπαράταξης», εντόπισε ελλείψεις σε ειδικότητες όπως ψυχολόγοι και λογοθεραπευτές. Κατέκρινε το γεγονός ότι η διοίκηση δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό για αναγνωρισμένες απ' όλους ανάγκες.

Ο Χρ. Χρυσογένης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Ιδρυμα, έδωσε μια εικόνα για τις ελλείψεις νοσηλευτών: Τμήμα με 90 ασθενείς καλύπτεται από μόνο δύο νοσηλευτές. Υπάρχουν κατάκοιτοι με ψυχολογικά προβλήματα που θέλουν διαρκή παρακολούθηση και στήριξη. Οι νοσηλευτές αποκτούν μυοσκελετικά προβλήματα, λόγω του βάρους που σηκώνουν. Λείπουν υποδομές κι όποτε εκδηλωθεί περιστατικό, ασθενείς μεταφέρονται στα νοσοκομεία. Ο γιατρός Κ. Στασινός σημείωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φιλοξενουμένων στο ίδρυμα, είναι υπερήλικοι κατάκοιτοι και χρειάζεται αύξηση τουλάχιστον 20% του προσωπικού, για να καλύψουν τις μεγάλες τους ανάγκες.

Ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι οι ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται γενικά σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, γεγονός που χαρακτήρισε απαράδεκτο, καθώς υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και δυσκολεύει αφάνταστα τη δουλιά όσων μένουν να εργαστούν. Πρόσθεσε ότι η «Συμπαράταξη» θα προσπαθήσει για την κάλυψη των κενών. Επισήμανε ότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια, μιλούν γι' αυτά τα κενά, αλλά δεν τα καλύπτουν, γιατί δεν έχουν την πολιτική βούληση.

Στο 18 Ανω

Το απόγευμα ο Σπ. Χαλβατζής επισκέφτηκε τη μονάδα απεξάρτησης «18 Ανω». Μίλησε με την επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Κ. Μάτσα, εργαζομένους εκεί και παιδιά που προσπαθούν να απεξαρτηθούν, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την έλλειψη ουσιαστικής κρατικής αρωγής. Επανέλαβε τις θέσεις της «Συμπαράταξης» για αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, κοινωνική επανένταξη του χρήστη, επαγγελματική αποκατάσταση με συγκεκριμένα μέτρα της πολιτείας. Για προβολή μιας συνολικά αγωνιστικής στάσης ζωής χωρίς ναρκωτικά, στάση δημιουργίας και οραμάτων για μια άλλη ζωή.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση της «Συμπαράταξης» για τους εκλογικούς καταλόγους

Το θέμα των σοβαρών προβλημάτων με τους εκλογικούς καταλόγους έθεσε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική πρόταση της παράταξης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στο υπουργείο Εσωτερικών να δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Ιούνη στους ψηφοφόρους που επιθυμούν μεταδημότευση. Να δοθεί επίσης περιθώριο μέχρι τις 30 Ιούλη σε όσους ψηφοφόρους θέλουν να δηλώσουν άλλο - πλησιέστερα στο σπίτι τους - εκλογικό κέντρο από αυτό που τους όρισε το υπουργείο Εσωτερικών να ψηφίσουν.

Η προθεσμία του υπουργείου έληξε στις 10 Μάη, αλλά δεν έχουν προλάβει όλοι να δηλώσουν τις αλλαγές που επιθυμούν. Χώρια τα λάθη που έχουν γίνει με δημότες να ορίζεται να ψηφίσουν ακόμα και σε εκλογικά κέντρα άλλων Δημοτικών Διαμερισμάτων από αυτά όπου ζουν και ψήφιζαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η χτεσινή συνεδρίαση στιγματίστηκε και από την απαράδεκτη συμπεριφορά που επέδειξαν παράγοντες της δημοτικής πλειοψηφίας της Αθήνας απέναντι σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ). Τους έφραξαν την πόρτα του δημαρχείου, για να μην εκφράσουν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αίτημά τους για παραχώρηση θέσεων στάθμευσης μπροστά στα γραφεία του Συλλόγου Παραπληγικών, το οποίο η δημοτική αρχή κωλυσιεργεί να ικανοποιήσει.

Οπως καταγγέλλει ο Σπ. Καλόγηρος από το Σύλλογο, αρχικά θυρωροί και δημοτικοί αστυνομικοί στην είσοδο δεν τους άφησαν να περάσουν επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας (!). Μετά η δημοτική αρχή αποφάσισε να περάσουν τέσσερις και δύο συνοδοί τους και αργότερα μόνο οι δύο συνοδοί. Ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλλους, με αναπήρους να πέφτουν από τα καροτσάκια τους και κυριολεκτικά μπουσουλώντας να ανεβαίνουν τα σκαλιά του δημαρχείου, για να εκφράσουν το αίτημά τους. Χρειάστηκε η αντίδραση αυτή των ΑμΕΑ και οι έντονες αντιδράσεις από δημοτικούς συμβούλους της «Συμπαράταξης» για να «μαζευτούν» κάποιοι που θεωρούν το δημαρχείο «αρχοντικό τους» και να δηλώσουν ότι θα ικανοποιήσουν το αίτημα.

Προσφυγή

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε ο Δήμος Αθηναίων, κατά του υπουργού Εσωτερικών, ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση της Πολιτείας και του Νομαρχιακού Διαμερίσματος με την οποία ακυρώθηκε προηγούμενη πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία δεν επέτρεπε τη συνέχιση της λειτουργίας καφενείου με μουσική, που βρίσκεται στη ζώνη αμιγούς κατοικίας της περιοχής Θησείου. Ο Δήμος Αθηναίων επικαλείται προεδρικό διάταγμα του 1989 για τον καθορισμό των χρήσεων γης στο Θησείο, σύμφωνα με το οποίο ακόμη και παραδοσιακό καφενείο δεν μπορεί να λειτουργεί με χρήση μουσικής σε αμιγώς κατοικήσιμη περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ