ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Το μνημόνιο είναι μόνον η αρχή»...

«Αποτελεσματικά μέτρα» για την αντιμετώπιση της λαϊκής ανυπακοής, αξιώνει το τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στα 15 δισ. ευρώ, τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών

Τα παλαμάκια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, οι «προτάσεις» - καρμπόν, από το συνολικό στρατηγικό σχέδιο που ξετυλίγει η πλουτοκρατία, είναι οι βασικοί άξονες της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που κατατέθηκε χτες στη Βουλή.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν χρήσιμη η θέσπιση ενός συνδυασμού μόνιμων περιορισμών στις κυριότερες δημοσιονομικές μεταβλητές», αξιώνει το εδώ παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να συμπληρώσει ότι οι «σχετικές ρυθμίσεις και ο μηχανισμός εφαρμογής τους θα πρέπει να κατοχυρωθούν νομοθετικά». Οι «μόνιμοι περιορισμοί» που θέλουν να επιβάλουν αφορούν στη μόνιμη αποστέρηση από κάθε λαϊκό δικαίωμα και για ολόκληρη την γκάμα της ζωής. Απόλυτα κατηγορηματικός για τα παραπάνω, είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, τονίζοντας ότι οι σαρωτικές αναδιαρθρώσεις «δεν επιβάλλονται από το μνημόνιο, αλλά αποτελούν μέρος μιας μεγάλης πορείας ανασυγκρότησης», πορεία που θα «είναι μακρά και που σήμερα βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή»...

Αναγκαίος όρος και βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η καθυπόταξη του λαού. Να και η συνταγή που δίνει για το συγκεκριμένο η Τράπεζα της Ελλάδας: «Να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα άρνησης, ανυπακοής και ανομίας, που δημιουργούν ρήγμα στο κράτος δικαίου (!) και, αν γενικευτούν, θα υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική πρόοδο»! Οι τραπεζίτες, που, για λογαριασμό και των άλλων σαπρόφυτων, και μόνο από τα εθνικά πακέτα διάσωσης, ξεκοκαλίζουν 98 δισ. ευρώ, αξιώνουν ανοιχτά πλέον και «αποτελεσματικά» μέτρα καταστολής, προκειμένου κατά το δυνατόν ανενόχλητοι να εφαρμόσουν την εγκληματική πολιτική τους. Η ...επιστημοσύνη των τραπεζιτών έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την υπεράσπιση των συμφερόντων της τάξης στην οποία ανήκουν. Γιατί οι «εκτιμήσεις» που δίνουν ως προς το βαθμό όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα. Ετσι, για παράδειγμα, η Τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεση που δημοσιοποίησε χτες «εκτιμά» την κατρακύλα του ΑΕΠ για την προηγούμενη χρονιά (2010) οριακά πάνω από 4% έναντι 4,52% που ανακοινώθηκε επίσης χτες από τη Στατιστική Υπηρεσία. Κατά τα λοιπά, η Τράπεζα Ελλάδας «εκτιμά» ότι η σταθεροποίηση του ΑΕΠ θα επέλθει το 2012, μετά από ρυθμό πτώσης λίγο πάνω από 3% για το 2011.

Με πρόσχημα και το κρατικό χρέος που η δική τους πολιτική φουσκώνει για να το φορτώσει στο λαό, η Τράπεζα της Ελλάδας αξιώνει και τα παρακάτω:

Ιδιωτικοποιήσεις: Για το συγκεκριμένο είχαν πλήρη ενημέρωση. Στην έκθεση τονίζουν την ανάγκη για επιτάχυνση και ακόμη ότι τα αρχικά προβλεπόμενα ποσά (7 δισ. ευρώ) μπορούν να «αυξηθούν σημαντικά αν υπάρξει καλύτερη καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου».

Ευέλικτη εργασία: Αγωνιούν για τη συνεπή εφαρμογή των νόμων που πέρασαν και για την «αποτελεσματική αξιοποίηση από τους κοινωνικούς εταίρους».

Πρώην ΔΕΚΟ: Αξιώνουν μαζικά λουκέτα και συγχωνεύσεις. Επίσης την εφαρμογή του νόμου για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και του υπό ψήφιση, χτες, για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

«Επιχειρηματικότητα»: Μαζί με την ευέλικτη εργασία, το άνοιγμα στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα» κ.ά., κάνουν λόγο για την εφαρμογή «σχεδίου δράσης για τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα με στόχο να αρθούν τα εναπομείναντα εμπόδια». Για το ποια είναι τα «εμπόδια» παραπέμπουν κατ' ευθείαν στις ανακοινώσεις του ΣΕΒ που «έχει καταγράψει και αναδείξει τα εμπόδια αυτά, τα οποία αφορούν 30 πεδία, όπου απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις». Θετική εξέλιξη είναι για την Τράπεζα της Ελλάδας ο νέος λεγόμενος «επενδυτικός νόμος». Στις άμεσες προτεραιότητές τους είναι και η αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, του πακτωλού με τα κοιναγορίτικα κεφάλαια για λογαριασμό των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Τράπεζες: Ανησυχούν για την «ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων», δηλαδή για τα δάνεια που βγαίνουν στο «κόκκινο» και που τα βλέπουν να φουσκώνουν με εντατικότερους ρυθμούς από φέτος. Στο τέλος Σεπτέμβρη του 2010, οι «καθυστερήσεις» - από τρεις μήνες και πάνω - φτάνουν στο 10% της συνολικής μάζας των δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις (από 7,7% το Δεκέμβρη του 2009). Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών πέταξαν στο 9,7% (από 7,4%) και τα καταναλωτικά στο 18,4% (από 13,4%). Ετσι τα «επισφαλή» στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών διογκώθηκαν στα 7,8 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε ακόμη 6,5 δισ. ευρώ με τη ...σούμα να φτάνει σε 14,3 δισ. ευρώ. Τα κόκκινα δάνεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν απογειωθεί στα 26 δισ. ευρώ...

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ 2010
Μεγάλη πτώση 6,6% το τέταρτο τρίμηνο

Κατά 4,5% υποχώρησε η οικονομική δραστηριότητα το προηγούμενο έτος

Τη μεγαλύτερη πτώση της μεταπολεμικής περιόδου παρουσίασε το ΑΕΠ της χώρας το τέταρτο τρίμηνο του 2010, συγκριτικά με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2009.

Η οικονομική δραστηριότητα το δ' τρίμηνο, όπως τη μετράει η στατιστική των αστών, βυθίστηκε κατά 6,6%, στοιχείο το οποίο καταδεικνύει ότι η οικονομική κρίση που έχει αγκαλιάσει την ελληνική οικονομία από τα τέλη του 2008, συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ετήσια βάση, η ελληνική οικονομία υποχώρησε το 2010, σε σύγκριση με το 2009, κατά 4,5%. Σε απόλυτα μεγέθη, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 229,4 δισ. ευρώ. Ως κυριότερη αιτία της μεγάλης υποχώρησης το δ' τρίμηνο του 2010, η Στατιστική Αρχή εμφανίζει τη μεγάλη υποχώρηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης, ενώ αντίθετα η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο, αντιστάθμισε εν μέρει το αρνητικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να υποχωρεί και το 2011 και μάλιστα με αξιοσημείωτους ρυθμούς της τάξης του -3%, ενώ σημάδια ανάκαμψης θα αρχίσουν να εμφανίζονται από το 2012, χωρίς όμως να αναμένεται υποχώρηση της ανεργίας ή ακόμα και βελτίωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων. Ολα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η όποια ανάπτυξη σημειωθεί σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ενωση, θα είναι πρόσκαιρη και παροδική, ενώ οι οικονομίες απειλούνται από ένα σφοδρότερο κύμα κρίσης.

Το δ' τρίμηνο του 2010 είναι το ένατο κατά σειρά τρίμηνο συνεχούς υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης ξεκίνησαν το δ' τρίμηνο του 2008 και συνεχίζονται αδιάλειπτα ως σήμερα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ελληνική οικονομία - μαζί με αυτήν της Ρουμανίας - είναι η μόνη, η οποία βρίσκεται σε κρίση, καθώς στις υπόλοιπες οικονομίες της ΕΕ - με εξαίρεση τη Γερμανία, η οποία εμφανίζει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, κυρίως λόγω των εξαγωγικών της επιδόσεων - από τα μέσα του 2010 παρατηρείται ύφεση στην αρνητική πορεία των οικονομικών τους επιδόσεων.

Εμπαιγμός με τη «φοροδιαφυγή»

Την ώρα που η επίσημη φοροδιαφυγή μαζί και η φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό και στους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας σπάει κοντέρ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει το «παραμύθι» για την αποφυγή του φαινομένου. Μετά από ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών, η λεγόμενη «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» αποφαίνεται ότι είναι σύννομη η δημοσιοποίηση καταλόγων, όχι όμως και για το δηλωθέν εισόδημα και το ύψος του φόρου φυσικών προσώπων. Οι σχετικές διατάξεις προωθούνται για ψήφιση στο ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο που χαρίζει παραπέρα φοροελαφρύνσεις στα κέρδη και τα μερίσματα της πλουτοκρατίας, που προβλέπει ακόμη την κατάργηση του φόρου στα ακίνητα που οι εφοπλιστές εμφανίζουν στις διαβόητες οφσόρ εταιρείες τους.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Δανεισμός με τοκογλυφικά επιτόκια

Με τοκογλυφικά επιτόκια συνεχίζει να δανείζεται το ελληνικό κράτος στις περιορισμένες εξόδους του προς τις καπιταλιστικές αγορές, στοιχείο το οποίο καταδεικνύει ότι, παρά την εφαρμογή των αιματηρών μέτρων του μνημονίου, οι ξένοι δανειστές δεν έχουν πειστεί ότι έχει εκλείψει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.

Στη νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, που πραγματοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, το ελληνικό κράτος άντλησε το ποσό των 390 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,85%. Παρά τη σχετική μείωση που παρουσιάζει το επιτόκιο σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία (στις 18/1 είχαν αντληθεί 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,10%), τα επίπεδα διαμόρφωσής του παραμένουν απαγορευτικά και μη διαχειρίσιμα από την κυβέρνηση. Υποτίθεται ότι τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου πάρθηκαν και στο όνομα της μείωσης του κρατικού χρέους, ενώ, από την άλλη πλευρά, επιτόκια του επιπέδου αυτού αυξάνουν υπέρμετρα τις τοκοχρεολυτικές δόσεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απύθμενο το θράσος των τραπεζιτών

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, επισημαίνει:

«Απολύτως δικαιολογημένη η ικανοποίηση του εκπροσώπου των τραπεζιτών για τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου, εφόσον θα πάρουν 30 δισ. επιπλέον των 68 που έχουν ήδη εισπράξει απ' τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ανεβάζοντας το χρέος που με απύθμενο θράσος ζητούν να πληρώσει ο λαός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ