ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λειψή φύλαξη και της Δήλου

Eurokinissi

Το ΥΠΠΟ, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, σχετικά με δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου (δηλαδή, ολόκληρο το νησί, αφού ολόκληρο είναι αρχαιολογικός χώρος) παραμένει κλειστός για το κοινό, προσπαθεί με μισόλογα να δικαιολογήσει ότι ένας από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους υπολειτουργεί.

Το ΥΠΠΟ ισχυρίζεται ότι «Ουδέποτε ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου έκλεισε για το κοινό». Αναγκαστικά, βέβαια, παραδέχεται ότι το ωράριο λειτουργίας του, «όπως και όλων των υπολοίπων χώρων που έχουν μονή βάρδια», είναι από 8.30π.μ.- 3μ.μ., πλην Δευτέρας. Σημειώνει ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου «όλο το 2008 ήταν ανοιχτό για το κοινό», εκτός από δύο μέρες, 9, 10/5 «επειδή ασθένησε ένας εκ των τεσσάρων μόνιμων αρχαιοφυλάκων» που υπηρετούν στη Δήλο, γιατί «τότε δεν είχε προσληφθεί ακόμη εποχικό φυλακτικό προσωπικό». Και προσπαθώντας να εμφανίσει ως επαρκή τη φύλαξή της, αναφέρει ότι «από τις 13/6/2008, με την κατανομή προσωπικού, τοποθετήθηκαν στη Δήλο 5 ημερήσιοι φύλακες, εκ των οποίων παρουσιάστηκαν οι 3 και 1 νυχτοφύλακας. Από 1/7/2008 τοποθετήθηκαν, μέσω ΑΣΕΠ, 5 ημερήσιοι φύλακες, εκ των οποίων ανέλαβαν 4 και 2 νυχτοφύλακες».

Το ΥΠΠΟ προσπαθεί να αποδώσει τη μονοβάρδια φύλαξης του μουσείου, στα ιδιωτικά πλοιάρια, που δεν «εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του» και εκτελούν δρομολόγια έως και τις 3μ.μ. Τέλος, δηλώνει ότι «κατόπιν σχετικής αίτησης στην αρμόδια Εφορεία, οργανωμένοι εκδρομείς έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο και πέραν του κανονικού ωραρίου λειτουργίας», όπως λέει ότι συνέβη, μετά από συνεννόηση, με τα τριάντα αιτήματα για επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Λίνδου, πέραν του ωραρίου και της εκεί μονοβάρδιας.

Θεατρική «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου»

Ενα κείμενο «κειμήλιο» της ελληνικής λαϊκής γραμματείας, γνωστό ως «Η φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου», θεατροποιημένο και σκηνοθετημένο από τον Σπύρο Βραχωρίτη, θα παρουσιάσει σήμερα (9 μ.μ.) στη «Ρεματιά» Χαλανδρίου, η «Θεατρική Λέσχη Βόλου».

Φυλλάδα σημαίνει λαϊκή έκδοση. Σε λαϊκές εκδόσεις, τυπωμένες στη Βενετία, κυκλοφορούσε η μυθ-ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Πριν από τις εκδόσεις αυτές υπήρχαν τα χειρόγραφα που κατέγραψαν όλες τις παραλλαγές της σχετικής προφορικής παράδοσης, όπως τη διαμόρφωσαν οι μεσογειακοί και βαλκανικοί λαοί (και όχι μόνο), για το βίο, τις εκστρατείες και το έργο του Μ. Αλεξάνδρου. Πρόκειται για «λογοτεχνική» απαθανάτιση του Μακεδόνα στρατηλάτη, για πλατιά διαδεδομένο λαϊκό ανάγνωσμα, που διάβαζαν οι εγγράμματοι και σε αναλφάβητους, σε διάφορες συνάξεις τους. Είχε προηγηθεί το έργο του ΨευδοΚαλλισθένη, το οποίο θεωρείται ως η πρώτη μυθιστορηματική βιογραφία που γράφτηκε στον τότε γνωστό αρχαίο κόσμο (3ος - 4ος μ.Χ. αιώνας).

Η παράσταση της «Θεατρικής Λέσχης Βόλου», βασίζεται σε άγνωστο χειρόγραφο που τυπώθηκε το 17ο αιώνα και σχολιάστηκε από τον κορυφαίο δημοτικιστή Αλέξανδρο Πάλλη. Περιλαμβάνει αναπαραστασιακές αφηγήσεις, καθώς και ζωντανές μουσικές - φωνητικές παρεμβάσεις από τους ηθοποιούς του θιάσου. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα να παρουσιαστεί θεατρικά η «Φυλλάδα», και θα στηριχτεί στην ιδιαιτερότητα της «Ρεματιάς» (φυσικό περιβάλλον, ακουστικές συνθήκες κλπ.).

Εκτός από τη «Φυλλάδα» θα ακουστούν αποσπάσματα από την έμμετρη εκδοχή της, κατά τη βυζαντινή περίοδο, γνωστή ως «Ριμάδα», καθώς και από τη γνωστή καντάτα του Χέντελ «Alexander's Feast».

Σκηνοθεσία, προβολές, μουσική επένδυση Σπύρου Βραχωρίτη, κοστούμια Ιουλίας Σταυρίδου, φωτισμοί Φίλιππου Κουτσαφτή. Παίζουν: Χριστιάνα Καραμανίδου, Μαρίτα Κλαπατσέα (vocals), Ευάγγελος Χρήστου, Γρηγόρης Δαλαλάκης, Πάτης Κουτσαφτής, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Δημήτρης Σιακάρας.

Εισιτήριο: 5 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 210.6820.464, 210.6894.533, 210. 6984.579, 210.6984.581, 6977. 423.325, 6936.984.579.

Ζωγραφική καθημερινότητα

Εργο του Γιάννη Γαΐτη
Εργο του Γιάννη Γαΐτη
Περικλής Βυζάντιος, Γιάννης Τσαρούχης, Θανάσης Τσίγκος, Γιάννης Γαΐτης, Γιάννης Σπυρόπουλος, Μάριος Πράσινος, Παναγιώτης Τέτσης, Αλκης Πιερράκος, Βασίλης Σπεράντζας, Σαράντης Καραβούζης, Μιχάλης Μακρουλάκης, Θόδωρος Μανωλίδης, Χρόνης Μπότσογλου, Χρήστος Μποκόρος, Μίλτος Παντελιάς... είναι μερικοί από τους αγαπημένους ζωγράφους του συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη.

Στη Λέσχη στην Ποσειδωνία της Σύρου εγκαινιάζεται (20/7) η έκθεση «Ζωγραφική καθημερινότητα», όπου εκτίθενται - για πρώτη φορά μαζί - είκοσι δύο πίνακες γνωστών Ελλήνων ζωγράφων. Τα έργα αυτά βρίσκονται στο σπίτι του στην Αθήνα και τα περισσότερα, όπως σημειώνει ο Κ. Ιωαννίδης, «δημιουργήθηκαν από ζωγράφους της διασποράς, κυρίως από καλλιτέχνες που ζούσαν στο Παρίσι. Εκεί έζησα κι εγώ ονειρεμένες στιγμές με τους Γιάννη Γαΐτη, Αλκη Πιερράκο, Βασίλη Σπεράντζα, Αλέκο Φασιανό, Παύλο Σάμιο και τους γλύπτες Κώστα Ανδρέου και Αριστείδη Πατσόγλου...».

Στην έκθεση (έως 8/8), το κοινό θα δει έργα των παραπάνω και άλλων σημαντικών δημιουργών, της παλιότερης και νεότερης γενιάς, που καλύπτουν όλο το φάσμα των σύγχρονων εικαστικών αναζητήσεων.

Γιορτή παραμυθιών

«Δράκοι και Δράκοντες» στην Κέα, στο πλαίσιο της «6ης Γιορτής παραμυθιών», που πραγματοποιείται (έως 20/7) σε διάφορες γωνιές του νησιού. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί αφηγήσεις σε ειδυλλιακά μέρη του νησιού καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, από πρωινές αφηγήσεις δίπλα στο κύμα, μέχρι νυχτερινές κάτω από το φως του φεγγαριού, καθώς και εργαστήρια δημιουργικής κατασκευής για τους μικρούς μας φίλους. Στη γιορτή συμμετείχε ο γνωστός Γάλλος αφηγητής και πρωτεργάτης της αναβίωσης της αφηγηματικής τέχνης στην Ευρώπη, Bruno de la Salle, ο οποίος διηγήθηκε τις «δρακοπεριπέτειες» ενός νιόπαντρου ζευγαριού.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις στο χώρο «art s.a.» στο Βουρκάρι Κέας, φιλοξενείται η ομαδική έκθεση «Δράκοι και δράκοντες». Παρουσιάζουν έργα τους οι: Στέλιος Αλεξάκης, Αλεξέι Κιρίλοφ, Εύα Μήταλα, Κατερίνα Μπαραμπούτη, Ελενα Παπαδημητρίου, Γιάννης Παυλίδης, Βασίλης Σολιδάκης, Μαρίνα Στελλάτου και Νίκος Χριστοφοράκης. Διάρκεια έως 20/7.

Διεθνής διάκριση παιδιών

Με χρυσό μετάλλιο επέστρεψε η Παιδική Χορωδία Μουσικών Συνόλων Δήμου Αθηναίων, η οποία συμμετείχε στην 5η Παγκόσμια Χορωδιακή Ολυμπιάδα, στο Γκρατς της Αυστρίας. Η παιδική χορωδία, με διευθύντρια και διδάσκουσα τη Ρόζη Μαστροσάββα, διακρίθηκε ανάμεσα σε 66 παιδικές χορωδίες από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, ερμηνεύοντας το έργο «Δέος στη σελήνη» του Θόδωρου Αντωνίου. Τα παιδιά (9-16 ετών), ερμήνευσαν με τη συνοδεία του πιανίστα Σάββα Ρακιτζάκη τρία ακόμη έργα ξένων συνθετών. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά για το βραβείο αλλά και για την επιμονή τους να παράγουν πολιτισμό σε δύσκολες συνθήκες. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη παιδική χορωδία «κατάγεται» από την Παιδική Χορωδία του Γ' Προγράμματος της ΕΡΑ, που μετά από 13 χρόνια αξιόλογης παρουσίας, πριν μισό χρόνο, κυριολεκτικά «εκπαραθυρώθηκε» από τη διοίκηση της ΕΡΤ και βρήκε νέα στέγη.

Νέων ερασιτεχνική συνάντηση

Ο Σύλλογος Νέων Αγίου Κηρύκου, στο πλαίσιο τριήμερου πολιτιστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της Ικάριας Επανάστασης του 1912, διοργανώνει (18/7, 7 μ.μ.) το Δεύτερο Μουσικό Φεστιβάλ Νέων Ικαρίας. Στον ανακαινισμένο δημοτικό θερινό κινηματογράφο Αγ. Κηρύκου θα εμφανιστούν οκτώ ερασιτεχνικά μουσικά σχήματα διαφόρων: «Jose Boys», «Afromind», «2Δ», «Mannerism», «ΔΕΝ ΠΑ.ΣΥ.Φ.Ι.Κ», «Clair Audio», «Χρυσάνθη», «Egrama». Σκοπός του φεστιβάλ είναι η παρουσίαση της προσπάθειας των σχημάτων, η συμμετοχή περισσότερων νέων της περιοχής σε δημιουργικές δραστηριότητες και η ανάδειξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Στο χώρο θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις και εκπλήξεις για το κοινό.

Στο μοναδικό τοπίο των Ζαγοροχωρίων, στο πέτρινο θέατρο του Μονοδενδρίου, θα πραγματοποιηθεί (25/7- 5/8) σεμινάριο με θέμα, «Ιαπωνικός χορός butoh και ελληνική παραδοσιακή τέχνη» και η παράσταση «Αγριοτριαντάφυλλα - Μυστήριον», ένα χοροθεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από το μουσικό έργο του κορυφαίου συνθέτη Γιάννη Χρήστου (1926 - 1970). Οι εκδηλώσεις αποτελούν ένα πολυθέαμα εμπνευσμένο από τις μουσικές παραδόσεις της Ηπείρου, συνδεμένες με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Συμμετέχουν η καλλιτεχνική ομάδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών «δρΥός τόΠοι» και ο Ιάπωνας χορευτής - δάσκαλος του χορού butoh, Katsura Kan.

«Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ» τιτλοφορείται η τετραήμερη διοργάνωση «Ικαριάδα 2008», που πραγματοποιείται από 17-20/7. Μεταξύ άλλων, στις 19/7 θα δοθεί θεατρική παράσταση με τίτλο «Ικαρος: Η γέννηση της Ικαρίας» (στην παραλία της Μεσακτής), με θέμα την πτήση του Ικαρου και του Δαίδαλου. Στις 20/7 θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη (μαζί του η Φρόσω Στυλιανού), στο λιμανάκι του Καραβόσταμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ