ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σωτηρία με λένε» ξανά

Πρεμιέρα έχει αύριο, Πέμπτη, το έργο της Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία με λένε», που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο «Μικρό Χορν» (Αμερικής 10, Αθήνα). Η παράσταση, που αγαπήθηκε από το κοινό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αναφέρεται σε στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, της σπουδαίας γυναικείας μορφής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού. Η σκηνοθεσία, η διασκευή και η δραματουργική επεξεργασία είναι του Γιώργου Παπαγεωργίου.Στον ρόλο της Σωτηρίας η Κάτια Γκουλιώνη.

Το έργο: Βράδυ. Η Σωτηρία βρίσκεται στο νοσοκομείο λίγο πριν από την εγχείρηση που θα της στερήσει τη φωνή. Η ζωή της θα περάσει σαν ταινία μπροστά από τα μάτια της. Οι δικοί της άνθρωποι, η οικογένειά της, ο άντρας της, τα πάθη της. Ανθρωποι που αγάπησε και την αγάπησαν κι άλλοι που την πίκραναν ή την στήριξαν όταν πρωτοξεκίνησε. Η Σοφία Βέμπο, που χωρίς να το γνωρίζει τη μύησε στο τραγούδι, ο Βασίλης Τσιτσάνης, που της άνοιξε τον δρόμο, ο Παπαϊωάννου, τον οποίο αγάπησε βαθιά. Φτάνει μέχρι τον Ανδριόπουλο και τον Σαββόπουλο, που την έφεραν πιο κοντά στις νεότερες γενιές.

Αυτό το βράδυ η Σωτηρία θα «βουτήξει» σε μια ζωή που επηρεάστηκε σημαντικά από συνθήκες και γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής.

Στον ρόλο της νοσοκόμας είναι η Ιωάννα Μονέδα. Παίζουν οι μουσικοί Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης.

Μέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη: 20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 18.00.

Εισιτήρια: more.com, στο τηλεφωνικό κέντρο των Αθηναϊκών Θεάτρων 211.1000.365.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Σοφίας Αδαμίδου και της Ντίνας Κώνστα.

Αρωμα Ιταλίας στη μεγάλη οθόνη

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η «Cinecitta», η πολιτιστική πρωτοβουλία της Ιταλικής Πρεσβείας Tempo Forte και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών φέρνουν το άρωμα της Ιταλίας στη μεγάλη οθόνη για 3η χρονιά.

Από τις 20 μέχρι και τις 25 Οκτώβρη θα παρουσιαστούν 10 νέες ιταλικές ταινίες σε ελληνική πρεμιέρα, από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το «Μπελίσιμα» του Λουκίνο Βισκόντι με την Αννα Μανιάνι, σε νέα αποκατεστημένη κόπια. Ελληνικές πρεμιέρες, συζητήσεις και εκλεκτοί καλεσμένοι συνθέτουν ένα υπέροχο ταξίδι στην πατρίδα του Φελίνι, του Βισκόντι, του Παζολίνι και του Αντονιόνι.

Θα προβληθούν 7 ταινίες μυθοπλασίας, 2 ντοκιμαντέρ και 1 docufiction, με σημαντικά βραβεία στις αποσκευές τους και συμμετοχές στα σπουδαιότερα φεστιβάλ του κόσμου, όπως των Καννών, του Λοκάρνο και βέβαια της Βενετίας. H έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί με την ελληνική πρεμιέρα της ταινίας «Ενα καινούργιο αύριο» (Il sol dell'avvenire) του Νάνι Μορέτι. Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών. Θα παρευρεθεί η πρωταγωνίστρια Μπάρμπορα Μπομπούλοβα. Σε αρκετές από τις ταινίες του προγράμματος θα παραβρεθούν οι σκηνοθέτες και οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης http://www.tainiothiki.gr.

«Fragmentation» (Κατακερματισμός) από την Αλ. Χριστοδουλέα

Ο χώρος Κ4 (Βεΐκου 28, Αθήνα) φιλοξενεί την εικαστική έκθεση - performance με τίτλο «Fragmentation» (Κατακερματισμός) της περφόρμερ, ερευνήτριας, ηθοποιού, θεατρολόγου Αλεξάνδρας Χριστοδουλέα το διάστημα από σήμερα 18 μέχρι Κυριακή 22 Οκτώβρη, καθημερινά 19.00 - 22.00, ενώ θα πραγματοποιηθεί live performance από την ίδια το Σαββατοκύριακο 21 - 22 Οκτώβρη, στις 20.30, με στόχο τη σύνδεση και αποκωδικοποίηση των έργων.

Το «Fragmentation» (Κατακερματισμός) είναι μια εικαστική έκθεση - performance, μία μείξη παραστατικών τεχνών που αγγίζει πλευρές της ανθρώπινης συνείδησης και υπόστασης που βάλλεται από το φάσμα ανισοτήτων. Στην performance το σώμα ζωντανεύει τα εικαστικά μεικτής τεχνοτροπίας, τα συνενώνει σε μια προσπάθεια ζωντανής σωματικής αποκωδικοποίησης. Γίνεται καμβάς, πομπός, δέκτης, σχολιαστής.

Η άδικη κατανομή πλούτου, οι εκμεταλλευτικές συνθήκες και το δυσμενές εργασιακό περιβάλλον, τα εργατικά «ατυχήματα», η καταστολή, η αποξένωση, ο φόβος, η σιωπή κ.ά. κατακερματίζουν την προσωπική ταυτότητα, αλλοιώνοντας το Είναι. Αλλάζει αυτό άραγε;

«Ο Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη» από το Εθνικό Θέατρο

Elina Giounanli/nophoto.gr

Από την ερχόμενη Πέμπτη 26 Οκτώβρη θα παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο κτίριο Τσίλλερ, «Ο Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη» του Κάρλο Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

Ο πλούσιος έμπορος Αλή σκοπεύει να συστήσει την τέχνη της όπερας στη Σμύρνη και απευθύνεται σε δύο ατζέντηδες, προκειμένου να τον βοηθήσουν να οργανώσει τον θίασό του. Ο ίδιος, εξάλλου, έλκεται από τρεις σοπράνο, αλλά οι διαρκείς αψιμαχίες τους για το ποια θα είναι η πριμαντόνα του θιάσου και οι αλλοπρόσαλλες απαιτήσεις όλων των εμπλεκομένων, τον κάνουν να ξανασκεφτεί την απόφασή του.

Η απλή αυτή υπόθεση τραβάει με τόλμη την κουίντα των παρασκηνίων και μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στα ματαιόδοξα φερσίματα των καλλιτεχνών, τα αλαζονικά ξεσπάσματά τους αλλά και στον ευάλωτο ρομαντισμό τους και την υπόσχεση μυθολογίας που τους κατατρύχει. Ακριβώς αυτή η διαρκής ιλιγγιώδης (αμφι)ταλάντευση από το μεγαλείο στη μικρότητα και πίσω ωθεί τον Βασίλη Παπαβασιλείου να επιστρέψει στον μέγα αναθεωρητή της ιταλικής κωμωδίας και να καταθέσει τη δική του πρόταση για το θεατρικό συνεταιρίζεσθαι.

Ταυτότητα παράστασης: Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου. Κείμενο παράστασης: Λουίζα Μητσάκου - Βασίλης Παπαβασιλείου. Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου. Συνεργάτης σκηνοθέτις: Νικολέτα Φιλόσογλου. Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός. Μουσική: Γιώργος Δούσος. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Δραματολόγος παράστασης: Ερι Κύργια.

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Αντώνης Αντωνιάδης, Πάνος Αποστολόπουλος, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Βάσια Ζαχαροπούλου, Σμαράγδα Κάκκινου, Αλέξης Κωτσόπουλος, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Λαέρτης Μαλκότσης, Ιωάννα Μαυρέα, Σπύρος Μπιμπίλας, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αγορίτσα Οικονόμου, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Κατερίνα Πλεξίδα, Περικλής Σιούντας, Εύα Φρακτοπούλου, Ταξιάρχης Χάνος, Στράτος Χρήστου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20.30.

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr και στο 210.7234567.

Πέθανε ο Αίας Μανθόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 61 ετών ο ηθοποιός Αίας Μανθόπουλος μετά από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο λόγω εγκεφαλικού που είχε υποστεί. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι συγγενείς του αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων.

Ο Αίας Μανθόπουλος, ανιψιός της Ειρήνης Παππά, είχε σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποκριτική στη σχολή του Καρόλου Κουν.

Επαιξε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από τη σειρά των Ρήγα - Αποστόλου «Δύο ξένοι». Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από τον χώρο της υποκριτικής και ασχολούνταν με τον τουρισμό.

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ
Ακυρώθηκε η τελετή βράβευσης της Παλαιστίνιας λογοτέχνιδας Α. Σίμπλι

Σε μια ακόμα πράξη υπεράσπισης και συστράτευσης με το ιμπεριαλιστικό κράτος του Ισραήλ προχώρησε μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εκθέσεις της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα η Γερμανική Λογοτεχνική Ενωση LitProm αποφάσισε να ακυρώσει την τελετή βράβευσης της Παλαιστίνιας λογοτέχνιδας Αντάνια Σίμπλι στην Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης «λόγω του πολέμου που ξεκίνησε η Χαμάς, κάτω από τον οποίο υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη». Ετσι κι αλλιώς η Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης έχει ταχθεί υπέρ του Ισραήλ, σκοπεύοντας μάλιστα να κάνει δράσεις για να γίνουν οι φωνές από το Ισραήλ «πιο ορατές».

Το βιβλίο της Α. Σίμπλι με τίτλο «Minor Detail» αφηγείται την αληθινή ιστορία του βιασμού και της δολοφονίας μιας Παλαιστίνιας, το 1949, από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το 2020 η LitProm το είχε χαρακτηρίσει «ένα έργο τέχνης με αυστηρή σύνθεση που αφηγείται τη δύναμη των συνόρων και το τι κάνουν οι βίαιες συγκρούσεις στους ανθρώπους», όμως ήδη από το καλοκαίρι υπήρχαν αντιδράσεις στο να δοθεί το βραβείο στην Σίμπλι, καθώς όπως έλεγαν ορισμένοι κριτικοί το βιβλίο της απεικονίζει «το κράτος του Ισραήλ ως μια μηχανή δολοφονίας».

Η απόφαση της LitProm προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από συγγραφείς και εκδότες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι κατηγόρησαν την Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης ότι με αυτόν τον τρόπο αποκλείει τις παλαιστινιακές φωνές.

Σε ανοιχτή επιστολή περισσότεροι από 350 συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένων του Ιρλανδού μυθιστοριογράφου Κολμ Τόιμπιν, του Αμερικανολίβυου βραβευμένου με Πούλιτζερ Χισάμ Ματάρ, του Βρετανού ιστορικού Ουίλιαμ Νταλρίμπλ, εγκαλούν τους διοργανωτές αναφέροντας ότι έχουν «την ευθύνη να δημιουργούν χώρους για τους Παλαιστίνιους συγγραφείς, για να μπορούν να μοιράζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς τους για τη λογοτεχνία σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς και όχι να τα καταπνίγουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ