ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολα στο... «Μπλέντερ»

Ενα «Μπλέντερ» με τραγούδια, ταινίες, κείμενα, ποιήματα, αλλά και κουβέντες, πλάκες, σκόρπιες σκέψεις αρχίζει να «χτυπά» από σήμερα στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661). Ο λόγος για τη μουσική παράσταση των Κώστα Λειβαδά - Ρένου Χαραλαμπίδη, που θα φιλοξενείται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο «Συρμό», για έξι συνολικά παραστάσεις. Οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που «κινείται» σαν... γρήγορες σημειώσεις στο πακέτο των τσιγάρων, με τα υλικά που έχει ο καθένας. Ο Κώστας Λειβαδάς, με το πρόσφατο CD του «Τι χρονιά κι αυτή!», τα τραγούδια του που έχουν ερμηνεύσει άλλοι και με την τελευταία συνεργασία του με τον Σταμάτη Κραουνάκη, που πρόβαλε το λαϊκό - μπλουζ προφίλ του. Ο δε Ρένος Χαραλαμπίδης παρουσιάζει την τρίτη ταινία του - μεγάλου μήκους - «Η καρδιά του κτήνους», που αφορά στο αβέβαιο στίγμα της γενιάς του... μπλέντερ. Κι όπως λένε και οι δύο «υπάρχει πάντα ένα κρυμμένο μπλέντερ που καθοδηγεί μυστικά την κάθε γενιά...».

Σύγχρονη εικαστική βιβλιοθήκη

Αφιερωμένη στη νέα σειρά «Σύγχρονη Εικαστική Βιβλιοθήκη» των εκδόσεων «Αδάμ», είναι η εκδήλωση που πραγματοποιείται στις 22/11 (7.30μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1, πλ. Κολωνακίου). Η καλαίσθητη αυτή σειρά περιλαμβάνει μονογραφίες Ελλήνων καλλιτεχνών, τα κείμενα των οποίων υπογράφουν γνωστοί άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. Οι έξι πρώτες, που πρόσφατα κυκλοφόρησαν, αφορούν στη δημιουργία των: Αλέξη Ακριθάκη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γιάννη Μιγάδη, Γιάννη Μόραλη, Εδουάρδου Σακαγιάν και Κώστα Τσόκλη και υπογράφονται αντίστοιχα, από τους: Ντένη Ζαχαρόπουλο, Πέγκυ Κουνενάκη, Μάρθα - Ελλη Χριστοφόγλου, Γιάννη Μπόλη, Θανάση Μουτσόπουλο και Bruno Cora.

Οπως σημειώνει η υπεύθυνη της σειράς Πέγκυ Κουνενάκη, «Η πρωτοτυπία αυτών των βιογραφιών έγκειται στο γεγονός ότι ανιχνεύουν το πνεύμα και την καλλιτεχνική έκφραση κάθε εικαστικού δημιουργού σε σχέση πάντα με την κοινωνική, καλλιτεχνική και πνευματική πραγματικότητα της εποχής του, την ιστορική στιγμή, που συχνά παίζει καθοριστικό ρόλο στο βίο και την έκφρασή του. Ερευνώνται επίσης οι προσωπικές καλλιτεχνικές ιδιαιτερότητες του καθενός, οι επιρροές του από τα ευρωπαϊκά ή τα διεθνή εικαστικά ρεύματα». Η σειρά δε θα περιοριστεί μόνο σε μονογραφίες καλλιτεχνών που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νεοελληνική τέχνη, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλους δημιουργούς, οι οποίοι λειτούργησαν ως ενδιάμεσοι κρίκοι ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές και επηρέασαν το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, είτε με τη διδασκαλία τους, είτε με την προσωπική τους στάση.

«Αρωμα» δεκάχρονης διαδρομής

«Εχουν περάσει χρόνοι δέκα.../ η κόρη γίνηκε γυναίκα/ μα εγώ απόμεινα παιδί!» λέει κάποιο τραγούδι του Μίλτου Πασχαλίδη... Χρόνοι δέκα πέρασαν από τότε που ξεκινούσε τη δισκογραφική του διαδρομή ο ταλαντούχος τραγουδοποιός, ο οποίος έχει καταγραφεί πλέον ως μια από τις πιο αξιόλογες και δημιουργικές φωνές του σημερινού ελληνικού τραγουδιού. Ενδεικτικό αυτής της δεκάχρονης διαδρομής θα είναι το πρόγραμμα που θα παρουσιάζει ο Μ. Πασχαλίδης μαζί με τους συνεργάτες του μουσικούς, από τις 25 Νοέμβρη στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210.2610.444). Χαρακτηριστικό αυτής της πορείας εξάλλου είναι και το υλικό, που έχει αποτυπωθεί στο ζωντανά ηχογραφημένο διπλό CD του με τίτλο «Εχουν περάσει χρόνοι δέκα», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες.

Στη διάρκεια των εμφανίσεών του θα τον συνδράμουν με την παρουσία τους φίλοι και συνοδοιπόροι αυτής της διαδρομής, αλλά και νέοι συνεργάτες, δημιουργώντας κάποιες βραδιές με ιδιαίτερες εκπλήξεις. Παράλληλα, στο χώρο θα υπάρχει έκθεση σκίτσων του Στάθη Σταυρόπουλου από τη συλλογή του «33 εικονογραφημένα τραγούδια», μαζί με κάποια καινούρια ανέκδοτα σκίτσα του. Ωρα έναρξης: 10.30 μ.μ.

Σε Λαμία και Κομοτηνή

«Ψηλά από τη γέφυρα», από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
«Ψηλά από τη γέφυρα», από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
Με το έργο «Ψηλά από τη γέφυρα» του Αρθουρ Μίλερ ανοίγει, σήμερα, η αυλαία της κεντρικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι, σκηνοθεσία Αντώνη Βουγιούκα, σκηνικά - κοστούμια Νίκου Σαριδάκη, μουσική επιμέλεια Αντώνη Βουγιούκα και φωτισμούς Σπύρου Κάρδαρη. Παίζουν: Πέτρος Φυσσούν, Παύλος Ορκόπουλος, Εφη Τσαμποδήμου, Νίκος Χύτας, Χρύσα Παπά, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Βασίλης Καρβούνης και Σπύρος Κουδουνάς. Οι παραστάσεις στη Λαμία θα διαρκέσουν μέχρι τις 17 του Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ ξεκίνησαν οι δοκιμές του έργου της Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα της Ξένιας Καλογεροπούλου «Το σκλαβί», ένα κατ' εξοχήν αλληγορικό παραμύθι και ίσως γι' αυτό να είναι και τόσο γοητευτικό. Η σκηνοθεσία είναι της Πέπης Οικονομοπούλου, τα σκηνικά της Κυριακής Γαλιώνη, η μουσική του Γιώργου Μπουντουβή και οι στίχοι των τραγουδιών της Λίνας Νικολακοπούλου. Παίζουν: Αγαθή Κάλτσα, Παναγιώτης Λακιώτης, Ελευθερία Νικολαΐδου, Γεράσιμος Ντάβαρης, Κοσμάς Χειράκης, Παναγιώτης Ραπτάκης, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Νικολέτα Στρογγυλούδη.

Προβολές ταινιών

Οι προβολές του δικτύου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου «Filmcenter» στον «Απόλλωνα» συνεχίζονται (18, 19,20/11) με τις ταινίες: «Ανθρωπος δαγκώνει σκύλο» των Ρεμί Μπελβό - Αντρέ Μπονζέλ - Μπενουά Μπελβούρντ (19, 20/11 μεταμεσονύκτια), «Monday» της Στέλλας Καβαδάτου, «Ηφαίστειο» του Αρη Φατούρου, «Καλοκαιρινός έρωτας» του Βαρδή Μαρινάκη, «Μάτια που τρώνε» του Σύλλα Τζουμέρκα, «Αμερικάνος» του Χρήστου Δήμα (μικρού μήκους 19/11, 4 μμ).

Στο πρόγραμμα «Λόγος και Εικόνα» (20/11, 4 μμ) θα προβληθούν οι ταινίες: «Για τον Ποιητή Νίκο Καββαδία» του Σταύρου Τορνέ (1982), «Τόποι και εικόνες του Κώστα Ταχτσή» του Τάκη Χατζόπουλου (1982), «Νικόλας Κάλας 1» (1978), «Νικόλας Κάλας 2» (1985) του Γιώργου Ερμιζά.

Η Ολυμπος Καρπάθου στην «Αλλη Οχθη»

Οι σημαντικότεροι μουσικοί του πιο ξακουστού για τη μουσική του Αιγαίου, της Ολύμπου της Καρπάθου, τα αδέρφια Μιχάλης και Αντώνης Ζωγραφίδης, εμφανίζονται σήμερα και αύριο (10μ.μ.), στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9270.628). Ο Μιχάλης Ζωγραφίδης - ο ταχυδρόμος της Καρπάθου - παίζει καρπαθιώτικη λύρα (με κουδουνάκια στο δοξάρι, έγχορδη και κρουστή ταυτόχρονα) και τραγουδά, αυτοσχεδιάζοντας μαντινάδες, ο Αντώνης Ζωγραφίδης - ο καφετζής της Ολύμπου - παίζει τσαμπούνα. Μαζί τους ο Γιάννης Πρεάρης (λαούτο). Στη διάρκεια του διήμερου θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου και δίσκου με θέμα την Ολυμπο της Καρπάθου, ενώ θα προβληθεί και βίντεο.

Εργα ιταλικής όπερας θα παρουσιάσει η σοπράνο Βάσω Παπαντωνίου αύριο Σάββατο (9 μ.μ.), στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πλαισιωμένη από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει αποσπάσματα από όπερες των Βέρντι, Μπελίνι και Ντονιτσέτι. Διεύθυνση ορχήστρας: Μύρων Μιχαηλίδης. Συμμετέχει η χορωδία «Μακεδονία», υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου.

Πλούσια αφιερώματα για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο (με κείμενα θεατρολόγων για τα ιδεολογοαισθητικά και ρεπερτοριακά χαρακτηριστικά του θεάτρου μας), τη σύγχρονη ελληνική εικαστική τέχνη, το σύγχρονο ελληνικό βιβλίο, αλλά και τη βλακεία όπως αναπαρασταίνεται με διάφορες μορφές τέχνης περιλαμβάνει το 19ο τεύχος του περιοδικού για τις τέχνες «highlights». Το τεύχος περιέχει και άλλα ελληνικά και ξένα πολιτιστικά θέματα και συνοδεύεται με ξεχωριστή έκδοση, που περιέχει τα θλιβερά στατιστικά στοιχεία που απέδωσε η έρευνα του περιοδικού για την «πολιτιστική συμπεριφορά των Ελλήνων».

Μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση θα πραγματοποιήσει ο «Κέδρος», στις 22/11 (8 μ.μ.), στο «Θέατρο Τέχνης» («Υπόγειο»), με μουσική επιμέλεια του Γιάννη Κασσώτη. Συμμετέχουν πέντε ποιητές, οι οποίοι θα διαβάσουν ποιήματα από νέες συλλογές τους: Γιάννης Βαρβέρης («Πεταμένα λεφτά»), Βασίλης Καραβίτης («Βίος απορητικός»), Δημήτρης Κοσμόπουλος («Πουλιά της νύχτας»), Παυλίνα Παμπούδη («Ημερολόγιο του διπλού χρόνου»), Λευτέρης Πούλιος («Το θεώρημα»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ