ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
«Ανοίγει» χώρο για το μεγάλο κεφάλαιο

Η εφαρμογή του Χωροταξικού Σχεδιασμού θα σημάνει τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους και την εκτεταμένη αλλαγή χρήσεων γης

Eurokinissi

Η εφαρμογή του Χωροταξικού Σχεδιασμού θα σημάνει τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους και την εκτεταμένη αλλαγή χρήσεων γης
Εξαιρετικά αφιερωμένο στο μεγάλο κεφάλαιο και απόλυτα εναρμονισμένο με τις επιταγές της ΕΕ, είναι το «Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» (ή απλά Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο), το οποίο ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 20 Μάρτη.

Το σχέδιο δεν αποτελεί ένα τυπικό νομοθέτημα με ειδικές ρυθμίσεις. «Ακροβατεί» σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ βερμπαλισμού και αοριστολογίας. Περιγράφει, ωστόσο, τις γενικές κατευθύνσεις και στρατηγικές που θα εφαρμοστούν τα επόμενα 15 χρόνια και αφορούν τομείς, όπως των μεταφορών, του τουρισμού, της ενέργειας, του αγροτικού τομέα, της πολεοδόμησης, της βιομηχανίας, της διοικητικής δομής της χώρας, του περιβάλλοντος κ.ά.

Το σχέδιο αυτό «δένει» απόλυτα με τα Ειδικά Χωροταξικά σχέδια για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και με αυτά για τα Παράκτια Οικοσυστήματα και για τους Ορεινούς Ογκους. Τα ειδικά αυτά σχέδια αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, αφού μέσω αυτών αίρονται οι οποιοιδήποτε περιορισμοί και καθορίζονται τέτοιες χρήσεις γης που «λύνουν τα χέρια» για νέες επενδύσεις από το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο, όπου και όπως ακριβώς εξυπηρετούνται οι ανάγκες τους για μεγαλύτερη κερδοφορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν παλιού ή νέου τύπου τουριστικές εγκαταστάσεις (αγροτουρισμός, οικισμοί για πώληση ή ενοικίαση, γήπεδα γκολφ κ.ά.) ακόμη και σε εθνικούς δρυμούς, σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε ακτές ή και σε απομακρυσμένες βραχονησίδες.

Μετά τη θέσπιση του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου, προβλέπεται μάλιστα να αναθεωρηθούν και προσαρμοστούν στις επιταγές του και όλα τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια που είχαν θεσμοθετηθεί πριν μερικά χρόνια.

«Ανάπτυξη» με γνώμονα την ...ανταγωνιστικότητα

Ενας από τους πιο βασικούς στόχους της «μεταρρύθμισης» αυτής, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, αλλά και όπως περιγράφεται ρητά στο κείμενο, είναι «η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με την ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης και την αύξηση της ελκυστικότητας της χώρας για την προώθηση παραγωγικών επενδύσεων σε κλάδους στους οποίους διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα». Πίσω από τη φράση αυτή, δεν κρύβεται παρά ο στόχος για μια ανάπτυξη, προσαρμοσμένη μόνο στη μαγική λέξη «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι φυσικά στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Αλλος στόχος είναι «η ενίσχυση του ρόλου της χώρας σε διεθνές, ευρωπαϊκό, μεσογειακό και βαλκανικό επίπεδο». Δηλαδή, η χρησιμοποίηση της χώρας μας ως πύλης για τη διείσδυση του κεφαλαίου στις άλλες χώρες της περιοχής, σύμφωνα και με τα σχέδια χωρικής ανάπτυξης που έχουν συναποφασιστεί στις Βρυξέλλες από όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ, μαζί και τις ελληνικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ποια η αναγκαιότητα, όμως, της νομοθέτησης του χωροταξικού σχεδιασμού τώρα, 33 ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του άρθρου 24 του Συντάγματος που τον προέβλεπε; Για πολλούς λόγους: Πρώτα - πρώτα επειδή πλέον πολλά επενδυτικά σχέδια (τουριστικές μονάδες στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Χαλκιδική και αλλού) σκόνταφταν στην πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Βιομηχανικές ή άλλες εγκαταστάσεις (για παράδειγμα διάφορα αιολικά πάρκα) παρά τις αδειοδοτήσεις που έλαβαν κατά καιρούς κινδύνευαν λόγω προσφυγών στα δικαστήρια. Επίσης, το ξένο κεφάλαιο δίσταζε να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα λόγω ακριβώς τέτοιων δικαστικών ή άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων (αδειοδοτήσεις από υποκείμενους της κυβέρνησης φορείς, όπως αυτοί της περιφέρειας, της νομαρχίας, των δήμων). Και βέβαια, γιατί πλέον στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης» οικονομίας, και το περιβάλλον μπαίνει στη μέγκενη της ιδιωτικής κερδοσκοπίας, γεγονός που προϋποθέτει τη διευθέτηση και του χώρου.

Αποχαρακτηρισμοί δασών και αλλαγή διοικητικής δομής

Ως «εργαλεία», άλλωστε, για την εφαρμογή των αρχών του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου προβλέπονται:

1. Οι ευρείς αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, αφού για την οριοθέτησή τους και τη σύνταξη του Δασολογίου (μέσα σε μια τετραετία) ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απέκλεισε να χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες του 1945, αλλά όσο γίνεται οι πιο κοντινές με το 1975, χρονολογία που ψηφίστηκε το άρθρο 24 του Συντάγματος. Σημειώνουμε ότι ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1960, τότε, σύμφωνα με τους δασολόγους, κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις περίπου 12 εκατομμυρίων στρεμμάτων, που θα δοθούν βορά στο μεγάλο κεφάλαιο και στους κάθε λογής καταπατητές να αναπτύξουν τις κερδοσκοπικές δραστηριότητές τους. Πολύ περισσότερο που αρκετές από τις εκτάσεις αυτές έκανε στάχτη η πύρινη λαίλαπα του περσινού καλοκαιριού (π.χ. περιοχές Καϊάφα Ηλείας, Γράμμου).

2. Η αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας (προφανώς ο «Καποδίστριας Β'») που προβλέπεται να γίνει μέσα στην επόμενη τετραετία. Ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε ότι ο ίδιος θα προτείνει οι υπάρχουσες περιφέρειες, νομοί και δήμοι να μειωθούν στο μισό. Ο λόγος είναι προφανής: Με τον τρόπο αυτό λιγοστεύουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για το μεγάλο κεφάλαιο στην εφαρμογή των επενδυτικών του σχεδίων. Αντίθετα, διευκολύνεται για να μπει σε τομείς, όπως αυτοί της εκμετάλλευσης εκτάσεων που βρίσκονται στα όρια πολλών δήμων, στη δημιουργία και εκμετάλλευση μεγαλύτερων εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων (βιολογικοί καθαρισμοί, ΧΥΤΑ κ.ά.), διαχείρισης νερού, ακόμη και εκμετάλλευσης πλατειών και παραλιών μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Σημειώνουμε ότι η ΚΕΔΚΕ (που συνδιοικείται από εκπροσώπους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) μέσω του προέδρου της Ν. Κακλαμάνη έθεσε ως κριτήριο για να δεχτεί το Χωροταξικό Σχέδιο ακριβώς αυτή τη «διοικητική μεταρρύθμιση», προφανώς επειδή αυτή θα «στηρίζεται σε μια ουσιαστική φορολογική αποκέντρωση»! Δηλαδή στην προσθήκη νέων φορολογικών βαρών και ανταποδοτικών τελών σε βάρος της λαϊκής οικογένειας...

Αντιαγροτικές κατευθύνσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κεφάλαιο για τον αγροτικό τομέα, όπου το χωροταξικό σχέδιο χρησιμοποιείται για να προωθηθούν οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ για τη συρρίκνωση των επιδοτήσεων, του αριθμού των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Στο άρθρο 7 που αφορά τον αγροτικό τομέα γίνεται υποκριτικά λόγος για βιώσιμη ανάπτυξη. Ομως με τα όσα επιβάλλουν η νέα ΚΑΠ, ο ΠΟΕ και το Δ' ΚΠΣ αυτό δεν μπορεί να γίνει. Κι εδώ φαίνεται πως πραγματική κατεύθυνση είναι να ενισχυθούν με λεφτά που κόβονται από τις αγροτικές επιδοτήσεις, εξωγεωργικές δραστηριότητες και ο αγροτουρισμός, που δε θα αφορά τη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες (π.χ. περιοχές Κίσσαβου, Ρεθύμνου κ.ά. τους σχεδιασμούς για τις οποίες έχει αποκαλύψει ο «Ρ»). Γίνεται επίσης λόγος για πολυλειτουργικό χαρακτήρα της γεωργίας, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι μπορέσουν να παραμείνουν αγρότες και δε γίνουν σύγχρονοι «μεγαλοτσιφλικάδες», θα πρέπει να κάνουν και άλλη δουλειά για να μπορέσουν να επιβιώσουν...

Παρότι γίνεται λόγος για «ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής», η ανάπτυξη περιορίζεται σε δύο μητροπολιτικά κέντρα (Αθήνας και Θεσσαλονίκης), σε μερικούς ακόμη πόλους μεγάλων πόλεων και λιμανιών (Λάρισα, Πάτρα, Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Χανιά, Ηράκλειο και μερικές ακόμη), αλλά και κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων που ήδη έχουν παραδοθεί σε ιδιωτικούς ομίλους.

Τα ειδικά χωροταξικά

Σημειώνουμε ότι με τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

  • Για τον Τουρισμό κάθε σπιθαμή γης της χώρας (ορεινές, ημιορεινές, νησιωτικές και αγροτικές περιοχές, από τους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου ως τις βραχονησίδες και τις προστατευόμενες περιοχές «NATURA») «φωτογραφίζεται» ως παραθεριστικό κέντρο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι δεν ακολουθείται το «ισπανικό μοντέλο», που έχτισε πολυκατοικίες πάνω στο κύμα, ωστόσο μίλησε για διώροφες κατασκευές, αλλά και τριώροφες με την προϋπόθεση ότι θα απέχουν...200 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού!
  • Στην ίδια λογική, το χωροταξικό για τις ΑΠΕ με το οποίο η εγκατάσταση αιολικών πάρκων ακόμη και σε πυρήνες εθνικών δρυμών και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους θα...«κρίνεται κατά περίπτωση»!
  • Με το Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία μάλιστα, πέρα από το γεγονός ότι παρέχεται και πάλι η δυνατότητα χωροθέτησης βιομηχανιών και σε ορεινούς όγκους, παραλίες, δάση και γεωργικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, προβλέπονται και νέα κίνητρα για τη μετεγκατάστασή τους σε οργανωμένους χώρους.
Ιδιωτική πολεοδόμηση

Προκειμένου να περάσουν πιο εύκολα στο λαό οι βασικές ρυθμίσεις του Γενικού Χωροταξικού για την ιδιωτική πολεοδόμηση από μεγάλες επιχειρήσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές, τελικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι δεν καταργούνται οι αρτιότητες των 4 στρεμμάτων (ούτε βέβαια και των 20 στρεμμάτων για την Αττική), όπου υπάρχουν, ούτε και παρεκκλίσεις τους για εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης νέων περιοχών στα σχέδια πόλης.

Τέλος, το Γενικό Χωροταξικό προβλέπει την επιβολή διοδίων πόλης, που μπορούν να εφαρμοστούν ύστερα από μελέτες.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ