ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Τουρκική οργή για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας

ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Την άμεση ανάκληση του πρεσβευτή της Τουρκίας από το Παρίσι, σαφείς απειλές περί επιδείνωσης των γαλλοτουρκικών σχέσεων από τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ και ένα κύμα φορτισμένων αντιδράσεων, αλλά και εκκλήσεων για «ψυχραιμία» από αναλυτές προκάλεσε η αναγνώριση από το Γαλλικό Κοινοβούλιο της Αρμενικής Γενοκτονίας του 1915.

Η σχετική απόφαση του γαλλικού κοινοβουλίου προκάλεσε τη φορτισμένη αντίδραση Ετσεβίτ ο οποίος δήλωσε πως «το Γαλλικό Κοινοβούλιο έλαβε μια εξαιρετικά άδικη απόφαση, κατηγορώντας την Τουρκία για μια φανταστική γενοκτονία... Δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε αυτή την άδικη απόφαση. Η αναγκαία αντίδραση θα υπάρξει». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η υπόθεση της σφαγής -κατά την αρμενική εκδοχή- 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στο πλαίσιο της καμπάνιας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την εκδίωξη των Αρμενίων από την Ανατολική Τουρκία από το 1915 έως το 1923 πάντα αντιμετωπίζεται από την τουρκική πλευρά ως θέμα ανύπαρκτο και ως εθνική προσβολή. Η άποψη της Αγκυρας είναι ότι ο αριθμός ήταν πολύ μικρότερος, ενώ προβάλλεται ως αίτιο η «καταστολή ταραχών» στην τοτινή Αυτοκρατορία.

Σε μια ένδειξη ότι η υπόθεση μπορεί να προσλάβει διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης, ο Σινάν Αϊγκούν, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αγκυρας, κάλεσε για μποϊκοτάζ σε βάρος όλων των γαλλικών προϊόντων. Ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαΐλ Τζεμ άφησε να εννοηθεί ότι η Γαλλία θα εξαιρείται στο εξής από κρατικά και στρατιωτικά συμβόλαια.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η γαλλική Βουλή είχε αναγνωρίσει τη σφαγή των Αρμενίων από το Μάη του 1998, αλλά η κυβέρνηση, η προεδρία και η Γερουσία είχαν προβάλει σθεναρή αντίσταση, ακριβώς για να αποφευχθεί μια ένταση με την Τουρκία. Ο Γάλλος υπουργός Ζαν-Ζακ Κιράν επανέλαβε τη θέση πως «η Γαλλία είναι φίλη της Αρμενίας... είναι επίσης φίλη της σύγχρονης Τουρκίας, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για γεγονότα που συνέβησαν κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Η υπόθεση προκαλεί μια μίνι αντιπαράθεση και στη γαλλική πολιτική σκηνή, καθώς άλλοι Γάλλοι υπουργοί θεωρούν ότι «αν η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ πρέπει να είναι τουλάχιστον παρουσιάσιμη», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ έχει, αντίθετα, επιφυλάξεις σχετικά με το νόμο (που πρέπει να κυρώσει και ο ίδιος). Οπως κι αν έχει το πράγμα, η γαλλική διπλωματία «δεν εξετάζει αλλαγή της πολιτικής» που ακολουθεί έναντι της Αγκυρας, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Παρισίων.

Οι ΗΠΑ απέτρεψαν την υιοθέτηση μιας αντίστοιχης απόφασης το 2000 μετά από την προειδοποίηση του Μπιλ Κλίντον ότι θα ανέκυπταν «σοβαρά προβλήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις». Την Αρμενική Γενοκτονία έχουν αναγνωρίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Αργεντινή.

Τούρκοι ακροδεξιοί διαμαρτυρήθηκαν χτες έξω από τη γαλλική πρεσβεία για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από το γαλλικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, στον τουρκικό Τύπο εμφανίστηκαν αρκετές φωνές που καλούν για «ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης», παρά το ότι στο σύνολό του ο τουρκικός Τύπος εκφράζει οργή εναντίον της Γαλλίας.

Ο διευθυντής της « Turkish Daily News»Ιλνούρ Τσεβίκ χαρακτήρισε σε χτεσινό κύριο άρθρο της εφημερίδας ως «απλοϊκά» τα επιχειρήματα περί «εμπορικού αποκλεισμού» της Γαλλίας. Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ της ιδίας εφημερίδας και του «CNN Turk» ανέφερε σε δικό του άρθρο ότι «θα ακουστούν κάποια σκληρά λόγια, θα ακυρωθούν κάποια συμβόλαια, θα δυσκολευτούν κάποιοι Γάλλοι επενδυτές... αυτά ίσως πρέπει να γίνουν μέχρι να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα πλήξουν και την Τουρκία».

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Τελεσίγραφο στον Πρόεδρο να παραιτηθεί

Μαζικές διαδηλώσεις. Η αντιπολίτευση διαμήνυσε στον Πρόεδρο Εστράντα ότι αν δεν παραιτηθεί, θα ανατραπεί...

Associated Press

Μαζικές διαδηλώσεις. Η αντιπολίτευση διαμήνυσε στον Πρόεδρο Εστράντα ότι αν δεν παραιτηθεί, θα ανατραπεί...
ΜΑΝΙΛΑ.- «Τελείωσε», ήταν το χτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Manila Times, το πιο χαρακτηριστικό ίσως του Τύπου των Φιλιππίνων, όπου η πολύμηνη πολιτική κρίση πήρε χτες απρόοπτη τροπή: η αντιπολίτευση, έχοντας δεδομένη την υποστήριξη του στρατού της χώρας - η ηγεσία του οποίου υποχώρησε ατάκτως από τη θέση της ότι «δε θα αναμειγνυόταν στα πολιτικά πράγματα» - απηύθυνε τελεσίγραφο προς τον υπόδικο Πρόεδρο Τζόζεφ Εστράντα να παραιτηθεί έως σήμερα, Σάββατο, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει λαϊκή πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο και βίαιη ανατροπή του. Οι - μάλλον συγκεχυμένες - πληροφορίες από την πρωτεύουσα της χώρας αυτής έλεγαν ότι είτε την ηγεσία θα αναλάβει τριμελής «μεταβατική» ομάδα, είτε η αντιπρόεδρος, αλλά ταυτόχρονα ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, Γκλόρια Αρόγιο.

«Συζητήσαμε και αποφασίσαμε να του θέσουμε προθεσμία ως τις 6 αύριο το πρωί» για να παραιτηθεί, δήλωσε χτες εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Σε αντίθετη περίπτωση θα ζητήσουμε από το λαό να συγκροτήσει πορεία προς το Μαλακανάνγκ» (το προεδρικό μέγαρο).

Φήμες ότι ο Πρόεδρος ετοιμαζόταν να αποχωρήσει εσπευσμένα από τη χώρα και να μεταβεί αεροπορικώς στις ΗΠΑ - που «διέρρευσαν» από την πολεμική αεροπορία - διαψεύστηκαν από εκπρόσωπό του, ο οποίος τις χαρακτήρισε «ψευδείς». Πάντως η πολιτική θέση του Εστράντα είναι πλέον απελπιστική - ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν συνταχθεί με τους διαδηλωτές - και παρά τη διακοπή της δίκης του για δωροδοκία, διαφθορά και κατάχρηση, φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να αντιδράσει...

ΚΟΥΒΑ
Συλλήψεις πρακτόρων

Στις 12 Γενάρη, οι κουβανικές αρχές μετανάστευσης συνέλαβαν δύο Τσέχους πολίτες, τον Ζαν Μπουμπένικ και Ιβάν Πιλίπ, στο Γιέγκο ντε Αβίλα. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, οι δύο αυτοί Τσέχοι πολίτες παραβίασαν την ιδιότητά τους ως τουρίστες και βρισκόμενοι κάτω από τις διαταγές της κουβανοαμερικανικής μαφίας των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν επαφές με μέλη μικρών αντεπαναστατικών ομάδων, που κατοικούν σε αυτή την περιοχή.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Πιλίπ είναι πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του τσέχικου Κοινοβουλίου. Ο Μπουμπένικ έπαιξε σημαντικό ρόλο το 1989 στη λεγόμενη «βελούδινη επανάσταση» και υπήρξε ένας από τους ηγέτες του αντεπαναστατικού κινήματος ενάντια στο σοσιαλισμό στην πρώην Τσεχοσλοβακία.

Σύμφωνα με άρθρο της «Γκράνμα Ιντερνασιονάλ», οι δύο αυτοί Τσέχοι έφθασαν στην Κούβα μέσω Μεξικού, αλλά σύμφωνα με τα εισιτήριά τους είχε προηγηθεί πτήση τους από τις ΗΠΑ, όπου επισκέφθηκαν διάφορες πόλεις, όπως τη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι και το Νιούαρκ. Και οι δύο αναμενόταν να αναχωρήσουν από την Κούβα στις 16 Γενάρη, όπου μέσω της Ουάσιγκτον θα αναχωρούσαν και για την Πράγα.

«Στις προκαταρκτικές έρευνες για την παραμονή των δύο αυτών "τουριστών" στο νησί», σημειώνεται σε άρθρο της «Γκράνμα Ιντερνασιονάλ», «έχει φανεί πως η επίσκεψή τους δεν έχει καμιά σχέση με τον τουρισμό και πως ο πραγματικός στόχος τους ήταν να έρθουν σε επαφή με αντεπαναστατικά στοιχεία, να τους δώσουν οδηγίες και να τους παραδώσουν πόρους. Διάφοροι Τσέχοι πολίτες έχουν πάρει μέρος σε αυτή τη λυπηρή αντι-κουβανική ενέργεια, όπως και η κυβέρνηση της χώρας αυτής, που είναι ένας πραγματικός ιμπεριαλιστικός λακές.

Οι ενέργειες και οι διαδρομές που ακολούθησαν αυτοί οι ξένοι συμπίπτουν με αυτές που προηγούμενα έχουν παρατηρηθεί από διάφορους άλλους απεσταλμένους του αντεπαναστατικού Γραφείου Ελευθερίας, που δημιούργησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με σκοπό να διανεμηθούν πόρους σε προδότες που συνωμοτούν ενάντια στην Επανάσταση. Αυτοί οι πράκτορες ταξιδεύουν μέσω των ΗΠΑ, όπου εκπαιδεύονται και εφοδιάζονται, ώστε να μπορούν να οργανώνουν, να διευθύνουν και να βγάζουν σε πέρας αυτές τις ενέργειες», προστίθεται στο συγκεκριμένο άρθρο.

«Κατά το 2000, δύο Λετονοί, ένας Πολωνός, ένας Ρουμάνος και ένας Τσέχος, ενεργώντας κάτω από τις υπηρεσίες του Γραφείου Ελευθερίας, ήρθαν σε επαφή με ηγέτες αντεπαναστατικών ομάδων στην πρωτεύουσα και άλλες περιοχές. Παρέδωσαν χρήματα και υλικά για τις δραστηριότητές τους και μετέδωσαν την "πείρα" τους για αντισοσιαλιστικές ενέργειες σε αυτές τις χώρες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας, με μεγάλη επισημότητα, αλαζονεία και έντονη επίκριση έχει διαμαρτυρηθεί. Οι υποκριτικές φωνές του είναι άνευ αξίας, όπως ο επαίσχυντος ρόλος που έπαιξε η τσέχικη κυβέρνηση όταν ενέργησε ως όργανο των ΗΠΑ στην καταδίκη της Κούβας στην Επιτροπή των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στη Γενεύη. Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο υπουργός είναι να ζητήσει συγνώμη από την Κούβα.

Αυτοί που κατάφωρα παραβιάζουν τους νόμους μας και προσπαθούν να συνωμοτούν ενάντια στην Επανάσταση δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην ατιμωρησία, κάτι που δεν αρμόζει στο υπουργείο ή στη θέση τους.

Οι παραπάνω αναφερόμενοι Τσέχοι πολίτες θα παραδοθούν στα δικαστήρια, τα οποία θα αποφασίσουν τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν», καταλήγει η «Γκράνμα Ιντερνασιονάλ».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Μοραβίας - Βοημίας, Βότετς Φιλίπ, μιλώντας στην καθημερινή εφημερίδα «Χάλο Νόβινι», τόνισε ότι κάθε πολίτης και τουρίστας θα πρέπει να σέβεται τους νόμους του κράτους που επισκέπτεται και πως αφορά τις κουβανικές αρχές να αποφασίσουν αν ο Πιλίπ και Μπουμπένικ είχαν διαπράξει κάποια εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο, υποστήριξε ότι ήταν σίγουρος πως για το καλό των τσεχο-κουβανικών σχέσεων, οι δύο αυτοί θα πρέπει να σταλούν πίσω, «ώστε το κράτος της Τσεχίας να αποφασίσει μόνο του τι να τους κάνει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ