ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Κλιμάκωση της έντασης...

Ενας από τους δολοφονημένους Σέρβους αστυνομικούς δίπλα στο ανατιναγμένο φορτηγό
Ενας από τους δολοφονημένους Σέρβους αστυνομικούς δίπλα στο ανατιναγμένο φορτηγό
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Οι νέες επιθέσεις των Αλβανών εξτρεμιστών του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς (UCPMB), που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα στο περασμένο 48ωρο το θάνατο τριών Σέρβων αστυνομικών, φορτίζουν ακόμη περισσότερο με ένταση την εύφλεκτη περιοχή της Νότιας Σερβίας και προκαλούν τον εκνευρισμό των ομοσπονδιακών και σερβικών αρχών.

Ενα μόλις 48ωρο μετά την πολύνεκρη επίθεση εξτρεμιστών κατά Σέρβων προσκυνητών στο Ποντούγεβο του Κοσσυφοπεδίου, τρεις Σέρβοι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους, όταν το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν πάτησε αντιαρματική νάρκη σε δρόμο κοντά στο χωριό Λούτσανε. Οταν λίγη ώρα αργότερα, Σέρβοι αστυνομικοί επιχείρησαν να πλησιάσουν στα συντρίμμια, δέχτηκαν απανωτές ρίψεις πυρών από αυτόματα όπλα Αλβανών ανταρτών...

Εντούτοις, ο Γιονούζ Μουσλίου, «πολιτικός» εκπρόσωπος των Αλβανών εξτρεμιστών του «UCPMB» αρνήθηκε ότι η οργάνωσή του ευθύνεται για τους θανάτους των τριών αστυνομικών και έσπευσε μάλιστα να καταδικάσει την επίθεση εναντίον του οχήματος της σερβικής αστυνομίας...

Αργότερα το βράδυ της Κυριακής, Αλβανοί αντάρτες του «UCPMB» εξαπέλυσαν επίθεση με πυροβόλα όπλα κατά ομάδας Σέρβων αστυνομικών από τη στρατηγικής σημασίας περιοχή Ιλιγια δίχως να σημειωθούν τραυματίες. Οι σποραδικές επιθέσεις των Αλβανών αυτονομιστών κατά των Σέρβων αστυνομικών στο χωριό Λούτσανε συνεχίστηκαν και χτες, λίγο μετά τα ξημερώματα, δίχως και πάλι να ανακοινωθούν τραυματισμοί ατόμων και από τις δύο πλευρές.

Εντείνεται ο εκνευρισμός του Βελιγραδίου...

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις προκαλούν τον εκνευρισμό των γιουγκοσλαβικών και σερβικών αρχών, καθώς διαπιστώνεται πως παρά την - επικροτούμενη από τις υπερδυνάμεις - ψυχραιμία του Βελιγραδίου τίποτε δεν κατευνάζει την κλιμακούμενη ένταση στη Νότια Σερβία.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την τελευταία (προχτεσινοβραδινή) σύσκεψη αξιωματούχων της ομοσπονδιακής, σερβικής κυβέρνησης και στρατηγών, ο πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» κατά της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ και της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, αναγγέλλοντας αόριστα τη λήψη «μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Σε δηλώσεις που έκανε ο Κοστούνιτσα προς τους δημοσιογράφους υπογράμμισε πως οι διοικητές της ΚΦΟΡ και της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο απέτυχαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Σημείωσε πως η κλιμάκωση της δραστηριότητας των Αλβανών αυτονομιστών «είναι προσχεδιασμένη προσπάθεια των εξτρεμιστών, με σκοπό να προκαλέσουν τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ασφαλείας και να εκτροχιάσουν το ειρηνευτικό σχέδιο του Βελιγραδίου για τη Νότια Σερβία».

Ο Κοστούνιτσα επαίνεσε την «ψύχραιμη στάση και πειθαρχία» των δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας στην κοιλάδα του Πρέσεβο, προσθέτοντας πάντως πως το Βελιγράδι θα εξακολουθήσει να αναζητεί την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση και να λαμβάνει μέτρα για την κατά το μέγιστον προστασία του ντόπιου πληθυσμού.

«Συμφωνήσαμε σε μία σειρά από μέτρα κατά της τρομοκρατίας, που προς το παρόν θα είναι επιλεκτικά και θα στρέφονται αποκλειστικά ενάντια στους οργανωτές και τους αυτουργούς των τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ θα προβλέπεται στο μάξιμουμ η προστασία των απλών πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο Κοστούνιτσα. Σχολιάζοντας το θάνατο των τριών Σέρβων αστυνομικών ο Κοστούνιτσα υποστήριξε πως «ήταν μία σκληρή υπενθύμιση του γεγονότος πως αν και η ΚΦΟΡ είναι υπεύθυνη για τη ζώνη ασφαλείας από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου, εντούτοις αυτή η ζώνη χρησιμοποιείται ελεύθερα από τους Αλβανούς τρομοκράτες προκειμένου να φέρουν εις πέρας τις εγκληματικές τους δραστηριότητες»...

Επιπλέον, ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, απέστειλε επιστολή προς το ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ζητώντας να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να σφραγιστούν τα όρια του Κοσσυφοπεδίου με τη Νότια Σερβία. «Αν συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα δε ληφθούν επειγόντως και αν οι δραστηριότητες των τρομοκρατών συνεχιστούν, η Γιουγκοσλαβία θα είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τις ευθύνες της και να αρχίσει να λύνει το πρόβλημα με τον αρμόζοντα τρόπο», αναφέρει ο Σβιλάνοβιτς στην επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, καταλήγοντας με την ακόλουθη, γνωστή, προειδοποίηση: «Η Γιουγκοσλαβία δεν μπορεί να επιτρέψει στους Αλβανούς τρομοκράτες να σκοτώνουν τους πολίτες της».

Στρατόπεδα ανταρτών του «UCPMB» και στην ΠΓΔΜ

Κέντρα συγκέντρωσης και εκπαίδευσης Αλβανών νεοσυλλέκτων, που προετοιμάζονται για την εξαπόλυση γενικευμένων επιθέσεων στη Νότια Σερβία την ερχόμενη άνοιξη, λειτουργούν και στο έδαφος της ΠΓΔΜ... Αυτή την καταγγελία έκανε σε χτεσινή συνέντευξή του στην ημερήσια εφημερίδα των Σκοπίων ΒΕΣΤ ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Πάβλε Τραγιάνοφ.

Ο Τραγιάνοφ αναφέρει στη συνέντευξη αυτή ότι σε χωριά της περιφέρειας Τετόβου και συγκεκριμένα στο χωριό Γιάζιντσε, καθώς επίσης στα χωριά της περιφέρειας Σκοπίων Πανούσεφσκι, Μάλινο και Μπρεστ, καθώς επίσης και της περιφέρειας Κουμανόβου στα χωριά Λόγιανε και Βάκσιτσε λειτουργούν κέντρα συγκέντρωσης και εκπαίδευσης Αλβανών, που προετοιμάζονται για το μέτωπο της Νότιας Σερβίας, όπου - όπως τονίζει ο ίδιος - πρόκειται να εξαπολυθεί εαρινή εκστρατεία συγχρόνως από διάφορα σημεία και από το έδαφος της ΠΓΔΜ.

Ο Τραγιάνοφ προσθέτει ότι πιθανά να υπάρχει «σιωπηρή συμφωνία» ανάμεσα στο κυβερνητικό κόμμα BMRO και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, με την έννοια ότι το αλβανικό κόμμα έχει υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να αποσταθεροποιηθεί η ΠΓΔΜ.Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ενώ προηγουμένως η διακίνηση των όπλων γινόταν από την Αλβανία προς την ΠΓΔΜ και από εκεί προς το Κόσσοβο, τώρα η διακίνηση των όπλων ξεκινάει από το Κόσσοβο με κατεύθυνση την ΠΓΔΜ. Γι' αυτό το λόγο, ο Τραγιάνοφ πρότεινε να ψηφιστεί νόμος από τη Βουλή της ΠΓΔΜ προκειμένου να απαγορεύεται σε πολίτες της χώρας αυτής να συμμετέχουν σε ξένους στρατούς.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολιτικο-οικονομική «κρίση ολκής»

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η πολιτική κρίση στην Αγκυρα ούτε «ξαφνική» είναι, ούτε οφείλεται σε κάποιου είδους «προσωπική παρεξήγηση» μεταξύ του Προέδρου Σεζέρ και του πρωθυπουργού Ετζεβίτ. Είναι απόρροια των πολιτικών διαφορών ανάμεσά τους, που εκπορεύονται από τα -φαινομενικά ταυτόσημα, αλλά στην πράξη συγκρουόμενα - οικονομικοπολιτικά συμφέροντα που επέλεξαν να υπηρετήσουν.

Ιστορικά οι μηνιαίες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας χαρακτηρίζονται ως ανιαρές, αφού για τα σημαντικότερα θέματα οι αποφάσεις είναι σχεδόν πάντα προειλημμένες και οι αντιθέσεις στρατού - πολιτικών έχουν λυθεί από πριν.

Μόνο που η «κρίσιμη» χτεσινή συνεδρίαση, που θα εκπονούσε τα εθνικά σχέδια για την ένταξη στην ΕΕ, το κουρδικό ζήτημα και τα οικονομικά «μακροοικονομικά» προγράμματα, δεν άρχισε και φυσικά δεν τελείωσε ποτέ, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το «CNN-Turk», ο Πρόεδρος Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ πριν αρχίσει τη συνεδρίαση εξαπέλυσε μια κατά μέτωπον επίθεση όσον αφορά το ζήτημα της «διαφθοράς» και της εναντίον της ακολουθούμενης πολιτικής, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά παθητικό» τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ ενώπιον των συμμετεχόντων, εμμέσως πλην σαφώς κατηγορώντας τον για «ανοχή» έναντι εγκληματικών στοιχείων στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο επειδή μέρος τους στηρίζει την κυβέρνησή του. Ακόμη, κατά την ίδια πηγή, ο Σεζέρ (πρώην γενικός εισαγγελέας και γνωστός εκφραστής μιας τάσης «εκσυγχρονισμού» στην πολιτική ζωή της Τουρκίας) μίλησε για «προσπάθεια παρεμπόδισης έρευνας όσον αφορά τη διαφθορά στις τράπεζες» και για «παράβαση» των νόμων και του Συντάγματος από τον πρωθυπουργό! Ο Ετζεβίτ, φυσικά, και παρ' όλη την παροιμιώδη ψυχραιμία του, εξερράγη και αποχώρησε.

Λίγα λεπτά αργότερα, πλαισιωμένος από υπουργούς της κυβέρνησής του που επίσης αποχώρησαν της συνεδρίασης, ο Ετζεβίτ υπεραμύνθηκε της επιλογής του, αν και παραδέχτηκε ότι προκαλείται, έτσι, «σοβαρή (πολιτική) κρίση»: όπως είπε, «ο αξιότιμος πρόεδρος... μου απηύθυνε οξύτατες κατηγορίες, κάνοντας χρήση αγενούς γλώσσας... θα μπορούσα να απαντήσω στον ίδιο τόνο ή να βγω έξω. Ετσι, προτίμησα να εγκαταλείψω τη συνάντηση».

Μόλις έγιναν γνωστές οι εξελίξεις, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κωνσταντινούπολης αντέδρασε σα να έφαγε κλοτσιά στο στομάχι, πέφτοντας 11% μέσα σε μερικά λεπτά και κλείνοντας τελικά με ένα μίνι-κραχ (-16%). Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η Κεντρική Τράπεζα προσπάθησε να συγκρατήσει τον πανικό και «έριξε» στη μάχη 4,6 δισ. δολάρια, χωρίς να αποφευχθεί πάντως το κύμα των πωλήσεων, σύμφωνα με το «BBC News Online». Παράλληλα τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού αυξήθηκαν από 40% σε 317%.

Οι «αγορές» κώφευσαν στις απελπισμένες προσπάθειες του Ετζεβίτ αλλά και του κυβερνητικού του συμμάχου -αντιπροέδρου της κυβερνήσεως- Μεσούτ Γιλμάζ να πείσουν ότι «η κυβέρνηση δεν παραιτείται» και η «πολιτική σταθερότητα» δε διαταράσσεται. Υπάρχει λόγος, όπως εξήγησε μιλώντας στο «Associated Press» ο οικονομολόγος Ενίς Μπερμπέρογλου: «από το Νοέμβρη, οι ξένοι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την τουρκική αγορά. Με το παραμικρό, αρχίζουν να τρέχουν». Το Νοέμβρη, όταν η κυβέρνηση είχε πάρει τον έλεγχο 13 τραπεζών, είχαν οδηγήσει σε ομοιάζουσα προς την ασιατική του 1997 «κρίση» τη χρηματομεσιτική αγορά της γειτονικής χώρας (πτώση 40%, αύξηση επιτοκίων δανεισμού 1.700%, εκροή 6 δισ. δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα) και, εν συνεχεία, δάνεια του ΔΝΤ (κατά ειρωνική σύμπτωση, ο Ετζεβίτ επρόκειτο χτες να συναντηθεί με τον Στάνλεϊ Φίσερ του ΔΝΤ, για να συζητήσει το αντιπληθωριστικό, αλλά και το μακροοικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του).

Ενας από τους λόγους που προκάλεσε την «κρίση» ήταν ότι ο Σεζέρ, όπως σημείωσε η εφημερίδα «Hurriyet» με τον εύγλωττο τίτλο «Επιδρομή της Προεδρίας», όρισε επιθεωρητές που θα εξετάσουν από πλευράς Κρατικού Ελεγκτικού Συμβουλίου (που υπάγεται στον Πρόεδρο), την κατάσταση στις χρεοκοπημένες τράπεζες και ποιοι ενέχονται σε σκάνδαλα, κι έτσι «εκνεύρισε την κυβέρνηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ