Εκατοντάδες εργαζόμενοι δεν «χτύπησαν κάρτα» και δήλωσαν «απεργία»
Στη Λάρισα, πλήθος εργαζομένων, νέων, αυτοαπασχολουμένων, συνταξιούχων βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία καταγγέλλοντας τη μετατροπή της πόλης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ, δουλειά με δικαιώματα.
Μάλιστα, εκατοντάδες εργαζόμενοι με αποφασιστικότητα και θάρρος αντί να «χτυπήσουν κάρτα», σήκωσαν το κεφάλι ψηλά απέναντι στην εργοδοσία και δήλωσαν «απεργία». Αυτό αποδεικνύει άλλωστε η μεγάλη συμμετοχή απεργών στους χώρους: «ΑΡΜΟΣ», «Intrakat», «AlfaWood», στους τεχνικούς του ΟΤΕ, «Markt», στην Εθνική Τράπεζα, στα δύο δημόσια νοσοκομεία της πόλης, σε αρκετά σχολεία.
Στην απεργιακή συγκέντρωση το δικό τους «παρών» έδωσαν αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης, του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί και του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Νωρίτερα εκπρόσωποί τους είχαν πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, καταγγέλλοντας την οριζόντια αύξηση των δημοτικών τελών.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Τζιμούλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και γγ του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του: «Η πόλη μας γίνεται όλο και περισσότερο στόχος αντιποίνων, όλο και περισσότερο μεγαλώνει ο κίνδυνος για την εργατική τάξη, τον λαό, τη νεολαία της πόλης να πληρώσει και σε αίμα την εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς πολεμικούς σχεδιασμούς».
Στην πορεία που ακολούθησε, δυναμικό παλμό έδωσε η παρουσία πολλών οχημάτων ταξί, με τους ιδιοκτήτες τους να συμμετέχουν στην απεργία.
Στον Τύρναβο, πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, μετά και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι κλειστές οι υπηρεσίες του δήμου.
Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ, οι οποίοι νωρίτερα ανάρτησαν στο δημαρχείο μια παλαιστινιακή σημαία και πανό καταγγέλλοντας τις συγχωνεύσεις της ΔΕΥΑ και τις πολιτικές εμπορευματοποίησης του νερού. Ενώ δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της πόλης.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, γυναίκες και συνταξιούχοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων τους στον Βόλο, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική της φτώχειας και της εμπλοκής της χώρας στα πολεμικά σφαγεία. Η πορεία που ακολούθησε της απεργιακής συγκέντρωσης κατευθύνθηκε στο στρατόπεδο «Γεωργούλα», με τους απεργούς να φωνάζουν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα διατρανώνοντας το μήνυμα για την απεμπλοκή της χώρας από τα σφαγεία του πολέμου!
Στα Τρίκαλα, από τα ξημερώματα το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία διέδιδαν το απεργιακό κάλεσμα στους χώρους δουλειάς, όπως για παράδειγμα στη γαλακτοβιομηχανία «ΤΥΡΑΣ» του ομίλου «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία. Επίσης, μεγάλη ήταν η συμμετοχή από τη γαλακτοβιομηχανία «ΤΡΙΚΚΗ».
Στην ομιλία του στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, ο Δημήτρης Αρμάγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν χωράνε αυταπάτες. Τα τελευταία περίπου 15 χρόνια ζήσαμε πολλά. Ηρθε η ώρα να δοκιμάσουμε τη δική μας δύναμη, χωρίς να αναζητούμε σωτήρες και λύσεις από τα πάνω. Η πραγματική αντιπολίτευση διαμορφώνεται εδώ στους ταξικούς αγώνες. Σε ένα μαζικό, μαχητικό, ανασυνταγμένο, χειραφετημένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, πρωταγωνιστή των εξελίξεων».
Δυναμική σε συμμετοχή και σε παλμό ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, όπου λόγω της καθολικής συμμετοχής στην απεργία έκλεισε το εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ. Μαχητικά συμμετείχαν στη διαδήλωση και οι αγρότες με τα τρακτέρ τους.
Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Σκόπελο, Καλαμπάκα, Ελασσόνα και Φάρσαλα.
Στο Ηράκλειο από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της απεργίας σε μεγάλα εργοτάξια, σε εργοστάσια και μεγάλα εμπορικά καταστήματα.
Ξεχώρισε η συμμετοχή στην απεργία από μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως το εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, των μισθωτών τεχνικών από άλλα μεγάλα έργα, από βιομηχανίες και από τους εργαζόμενους στα δύο νοσοκομεία της πόλης.
Επίσης, το γεγονός ότι σωματεία και εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους δουλειάς για πρώτη φορά έκαναν το βήμα της απεργίας, όπως στη «Δομική Τεχνική» ή στο ξενοδοχείο «Capsis Astoria», όπου οι εργαζόμενοι δίνουν έναν πολυήμερο αγώνα για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του ξενοδοχείου.
Αλλά και το επιχειρησιακό σωματείο στην εμπορική επιχείρηση «The Mart» δίνει τις πρώτες του επιτυχημένες μάχες.
Διαδήλωσαν ακόμα αγρότες, με το πανό της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Ηρακλείου, η οποία συγκροτήθηκε τις προηγούμενες μέρες.
Και οι σεισμόπληκτοι της Βόνης, με την Επιτροπή Αγώνα που έχουν συγκροτήσει.
Στα Χανιά, πάνω από 20 φορείς και εργατικά σωματεία συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, ενώ δυναμικό και μαζικό «παρών» έδωσαν οι απεργοί της «Teleperformance», που πραγματοποιούσαν 48ωρη απεργία. Μαζική ήταν επίσης η συμμετοχή των εργαζομένων από το εργοστάσιο «Μύλοι Κρήτης».
Η κεντρική ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση έγινε από τον Γιώργο Μπυράκη, πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων. Στη συνέχεια η απεργιακή συγκέντρωση εξελίχθηκε σε ένα απεργιακό «ποτάμι» που αγκάλιασε όλα τα Χανιά, με τους διαδηλωτές σε μια πόλη συνδεμένη με την συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο λόγω της Σούδας να απαιτούν την άμεση απεμπλοκή της χώρας.
Στο Ρέθυμνο, αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκε μαζική απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, με δυναμική παρουσία του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Ενωσης Ιατρών ΕΣΥ, φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων. Δυναμική ήταν η παρουσία των εργαζομένων από τον ΧΥΤΑ Αμαρίου, που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία, παρά τις απειλές του εργοδότη.
Τέλος, και στον νομό Λασιθίου πραγματοποιήθηκαν δυναμικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στον Αγιο Νικόλαο ξεχώρισε η παρουσία των εργαζομένων του Νοσοκομείου και της ΕΛΜΕ, του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού «Τάλως» και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Λασιθίου. Αντίστοιχα, στη Σητεία δυναμική ήταν η παρουσία των εργαζομένων από το Νοσοκομείο της πόλης και από άλλους χώρους δουλειάς, ενώ στην Ιεράπετρα ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή δασκάλων και καθηγητών στην απεργία.
Στην Κέρκυρα, «λουκέτο» έβαλαν ολόκληρα εργοτάξια ανακαίνισης μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, όπως στο «Ionian Sun» στις Μπενίτσες, με το Συνδικάτο Οικοδόμων να δίνει τη μάχη της απεργίας απ' τα χαράματα σε πολλαπλά μέτωπα στην πόλη και στο υπόλοιπο νησί. Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας με συμμετοχή απεργών από διάφορους κλάδους. Επίσης, «λουκέτο» έβαλαν σχολικές μονάδες, ενώ εκατοντάδες ήταν οι απεργοί εκπαιδευτικοί που μαζί με τους μαθητές έστειλαν μαχητικό μήνυμα ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό.
Στη Ζάκυνθο, όπου η μάχη της απεργιακής περιφρούρησης δόθηκε σε μια σειρά από εμπορικά καταστήματα, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γιώργος Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ενώ ακολούθησαν πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με απαίτηση να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις κατά εκπαιδευτικών.
Στην Κεφαλονιά πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου από εργατοϋπαλλήλους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.