ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισαγγελικές διώξεις «γυροφέρνουν» τον Σαρόν

Ολο και πιο πολύ σφίγγει καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό το «τείχος»

Associated Press

Ολο και πιο πολύ σφίγγει καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό το «τείχος»
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΦΑ.--

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγορίας για δωροδοκία σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά τη δίωξη που άσκησε, χτες, η ισραηλινή εισαγγελία στον επιχειρηματία Ντέιβιντ Απελ, ο οποίος κατηγορείται ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει τον Αριέλ Σαρόν και τον γιο του Γκιλάντ.

Η υπόθεση, που στα ισραηλινά ΜΜΕ έχει γίνει γνωστή ως «η υπόθεση του ελληνικού νησιού», χρονολογείται από το 1998, οπότε ο Απελ φέρεται να προσέφερε σημαντικά χρηματικά ποσά στον, τότε ΥΠΕΞ, Αριέλ Σαρόν και στον γιο του Γκιλάντ, προκειμένου να αξιοποιήσουν τον πολιτικό τους θώκο και να μεσολαβήσουν στις ελληνικές αρχές, από τις οποίες επιθυμούσε να αγοράσει μεγάλη εδαφική έκταση σε ελληνικό νησί για να κατασκευάσει τουριστική μονάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αριέλ Σαρόν κατάφερε, πράγματι, να φέρει σε επαφή τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, με τον Απελ, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του πρώτου στο Ισραήλ, αλλά η υπόθεση δε φαίνεται να προχώρησε περαιτέρω.

Δεν έχει γίνει σαφές τι ακριβώς έγινε με τα χρήματα, καθώς ακόμη και χτες ο συνήγορος του Απελ υποστήριζε ότι «κανείς δεν προσέφερε χρήματα, κανείς δεν πήρε χρήματα, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα». Εντούτοις, πηγές της εισαγγελίας υποστηρίζουν ότι ο Απελ συνέχισε να χρηματοδοτεί με 20.000 δολάρια, μηνιαίως, τον υιό Σαρόν, χωρίς προφανή λόγο. Η ισραηλινή εισαγγελία αναμένεται να αποφασίσει οριστικώς για το αν θα ασκηθεί δίωξη ή όχι στον Σαρόν και στο γιο του, μέσα στους επόμενους μήνες. Εκκρεμεί άλλωστε και η υπόθεση της χρηματοδότησης και των 2 υιών Σαρόν από, φίλα προσκείμενο στο Λικούντ, Νοτιοαφρικανό επιχειρηματία.

Το Εργατικό Κόμμα, χτες, κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος του Σαρόν, υποστηρίζοντας ότι με δεδομένες τις υποψίες εναντίον του, δεν είναι δυνατόν να ασκεί την εξουσία. Η έγκρισή της θεωρείται απίθανη, καθώς χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία της Κνέσσετ.

Ενώ η ισραηλινή κοινή γνώμη ασχολούνταν με το «σκάνδαλο του ελληνικού νησιού», στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, μια 31χρονη Παλαιστίνια έπεφτε νεκρή από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών και δύο από τα αδέλφια της τραυματίζονταν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι Ισραηλινοί στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν προς τον καταυλισμό, άνευ προειδοποίησης, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί η αφορμή.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να πάρει θέση ο Γ. Παπανδρέου για το «τείχος»

Πέρα από γενικά και αφηρημένα για ειρήνη και «ολυμπιακές εκεχειρίες»... διεκδικούμε το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει ελεύθερα ποια κυβέρνηση θέλει και ποια κοινωνία θέλει

Στο Παλαιστινιακό αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χτες στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του Πειραιά, στα πλαίσια της παρουσίασης των ψηφοδελτίων της Α` και Β` Περιφέρειάς του. Οπως τόνισε:

«Θα ήθελα να κάνω μία τοποθέτηση σε ένα θέμα, για το οποίο είναι βέβαια το κόμμα ευαισθητοποιημένο, όμως ευαισθητοποιήθηκα περισσότερο αυτή τη στιγμή, κατά τη διάρκεια του αποχαιρετισμού που έκανε στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ ο απερχόμενος πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στα τέλη Ιανουαρίου, στο Δικαστήριο της Χάγης παραπέμπεται το πρόβλημα του τείχους που χτίζεται στην Παλαιστίνη από τους Ισραηλινούς. Ενα τείχος, που αφαιρεί το 50% των εδαφών των Παλαιστινίων και θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή τους Παλαιστίνιους, πέρα από την υπόλοιπη καταστροφή. Εχουμε υπόψη ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να καταθέσουν στο δικαστήριο τη δική τους μαρτυρία, αν είναι νόμιμο αυτό το τείχος ή όχι. Και θα ήθελα δικαίως να απευθυνθώ στον υποψήφιο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος παραμένει υπουργός Εξωτερικών. Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό; Η δική μας γνώμη είναι όχι λόγια του αέρα και συμπάθειας, αλλά ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει την άποψή της στο Δικαστήριο της Χάγης ότι είναι παράνομο το τείχος. Διότι εδώ υπάρχει ο εξής κίνδυνος: Οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μία - μία οι κυβερνήσεις χωριστά, να βγαίνουν και να επικρίνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το τείχος, αλλά στο Δικαστήριο της Χάγης, στο όνομα της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να πάνε με μία κοινή τοποθέτηση - σούπα που δεν προσφέρει καμία υποστήριξη στους Παλαιστινίους και να μείνουν έτσι οι καταθέσεις υποστήριξης του τείχους από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και των συμμάχων τους.

Το παλαιστινιακό θέμα δεν είναι άσχετο με τις εκλογές. Ολοι οι λαοί της περιοχής και όλοι οι λαοί του κόσμου βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Και επειδή έχουμε να κάνουμε με πάρα πολλούς οπαδούς της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης και επειδή όλα στην Ελλάδα προγραμματίζονται με βάση το όραμα και το επικίνδυνο παραμύθι της παγκοσμιοποίησης, θα ήθελα να απευθυνθώ στον υπουργό Εξωτερικών, για να μας πει ποια είναι η θέση της Ελλάδας. Και αν η ελληνική κυβέρνηση, η σημερινή και η αυριανή, θα διαφοροποιηθεί στο ζήτημα αυτό, χάρη των παραδοσιακών δεσμών που έχουμε με το λαό της Παλαιστίνης.

Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί και δεν είναι αδιάφορος ο ελληνικός λαός σ' αυτά τα θέματα. Μαζί με το ψωμί και τη δουλιά που διεκδικούμε, πρέπει να διεκδικούμε, όχι γενικά και αφηρημένα, την ειρήνη και τις ολυμπιακές εκεχειρίες, αλλά να διεκδικούμε το δικαίωμα κάθε λαού να ζει στη χώρα του, στο κράτος του, στα σύνορά του και να αποφασίζει ελεύθερα ποια κυβέρνηση, ποια κοινωνία θέλει».

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ:
Αντιδράσεις και επισημάνσεις για τη στρατιωτικοποίηση του Τόκιο...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ενα νέο επιθετικό στρατιωτικό πρόγραμμα με στόχο την εξαπόλυση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο εξωτερικό, προωθούν αντιδραστικά κέντρα στο Τόκιο επισημαίνει πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας της ΛΔ Κορέας, Ροντόνγκ Σινμούν.

Ο αρθρογράφος της βορειοκορεατικής εφημερίδας, οργάνου του Κόμματος Εργατών Κορέας, επικρίνει την κυβέρνηση Κοϊζούμι, ιδιαίτερα για τις προσπάθειες που καταβάλλει, όσον αφορά στη συμμετοχή της στη λεγόμενη «αντιπυραυλική ομπρέλα» των ΗΠΑ, στις προσπάθειες για την απόκτηση πυρηνικών κεφαλών, στη μετατροπή των 5.000 ανδρών που αποτελούν τις λεγόμενες «Δυνάμεις Αυτοάμυνας» σε μια στρατιά έως και 150.000 στρατιωτών και στη δημιουργία ειδικής «κεντρικής στρατιωτικής» δύναμης «ταχείας αντεπίθεσης».

«Το νέο "αμυντικό πρόγραμμα" της Ιαπωνίας και οι τρέχουσες σφυγμομετρήσεις της ιαπωνικής κοινής γνώμης για την αναθεώρηση του Συντάγματος αποκαλύπτουν την επιθετική φύση του Τόκιο και τη στροφή προς τα δεξιά και τη στρατιωτικοποίηση... Αυτά δεν είναι παρά μέρη ενός σχεδίου για επιθέσεις στο εξωτερικό και πόλεμο υπό τις νέες συνθήκες και περιστάσεις», υπογραμμίζει σε άλλο σημείο η εφημερίδα Ροντόνγκ Σινμούν.

Ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στο ρόλο των ΗΠΑ που, όπως σημειώνει, «κλιμακώνουν τον επιθετικό πόλεμο διεθνώς υπό το πρόσχημα του "πολέμου έναντι της τρομοκρατίας" και πιέζουν την Ιαπωνία να συνδράμει ενεργώς στρατιωτικά». «Το Τόκιο», σημειώνει η Ροντόνγκ Σινμούν «βλέπει αυτή την κατάσταση σαν χρυσή ευκαιρία για ανατροπή του άρθρου που το παρόν σύνταγμα απαγορεύει τη συμμετοχή της Ιαπωνίας σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις στο εξωτερικό».

«Οι Ιάπωνες αντιδραστικοί κλιμακώνουν τις στρατιωτικές προετοιμασίες τους διεθνώς, χωρίς όρια υπό το πρόσχημα των "πυρηνικών και πυραυλικών απειλών" απ' ?τη ΛΔ Κορέας», καταλήγει η εφημερίδα που επισημαίνει πως η Πιονγιάνγκ θεωρεί ως κατάλληλο τρόπο αντίδρασης μία «ισχυρή στρατιωτική ασπίδα και άλλα αντίποινα μπροστά στις επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες της Ιαπωνίας».

Αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρέσβη

Συνάντηση με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπντάλα Αμπντάλα είχε χτες στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η συνάντηση έγινε σε θερμό και συγκινητικό κλίμα, με την ευκαιρία της ανάληψης νέων καθηκόντων του πρέσβη στην Παλαιστίνη.

Η Αλέκα Παπαρήγα αποχαιρέτησε θερμά τον άνθρωπο και τον φίλο για τις εγκάρδιες και ειλικρινείς σχέσεις αλληλεγγύης και φιλίας που αναπτύχθηκαν με το ΚΚΕ στα επί 14 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα, ευχήθηκε κάθε επιτυχία και στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει στην Παλαιστίνη και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τους προσωπικούς χαιρετισμούς της προς τον Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, καθώς και την πίστη και αγωνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού και την τελική δικαίωσή του σ' ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ