ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΪΤΉ
Επίγεια κόλαση και κλιμάκωση της κατοχής

Τραγική η κατάσταση για χιλιάδες παιδιά και λόγω περίεργων «υιοθεσιών»

Ο λαός που λιμοκτονεί είναι αντιμέτωπος και με την καταστολή από τις λεγόμενες «ειρηνευτικές» δυνάμεις
Ο λαός που λιμοκτονεί είναι αντιμέτωπος και με την καταστολή από τις λεγόμενες «ειρηνευτικές» δυνάμεις
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Ως «εφιάλτη» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της λεγόμενης «Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για τη Σταθεροποίηση της Αϊτής» (MINUSTAH), Εντμόντ Μουλέτ, από τη Γουατεμάλα, το συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας κυρίως στις «πύλες εισόδου» που ουσιαστικά είναι μία και μοναδική: Το διεθνές αεροδρόμιο που βρίσκεται από την προηγούμενη Πέμπτη υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο «εφιάλτης» ο πραγματικός είναι αυτός που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς. Πάνω από 75.000 έχουν ήδη ταφεί μαζικά, πάνω από ενάμισι εκατομμύριο είναι άστεγοι, 3 εκατομμύρια έχουν πληγεί, οι νεκροί υπολογίζονται σε περίπου 200.000, αλλά μάλλον κανείς δε θα μάθει ποτέ τον πραγματικό αριθμό των νεκρών για παράδειγμα της μεγαλύτερης παραγκούπολης του Σιτέ Σολέιγ, που φιλοξενούσε πάνω από ένα εκατομμύριο ψυχές και βρίσκεται κοντά στο λιμάνι που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Συνολικά 3 έως 4 εκατομμύρια άνθρωποι φέρεται ότι κατοικούσαν στην πρωτεύουσα, με τουλάχιστον πάνω από ένα εκατομμύριο να μην είναι εγγεγραμμένοι πουθενά. Ακόμη τραγικότερη η κατάσταση των παιδιών, καθώς υπολογίζεται ότι διακυβεύεται η τύχη εκατομμυρίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός των επισήμων ορφανοτροφείων που κατέρρευσαν, των δεκάδων παράνομων που λειτουργούσαν χρόνια και των χιλιάδων παιδιών που έμειναν ορφανά από το σεισμό, ενδεχομένως ήδη εξελίσσεται ένα εξαιρετικά μακάβριο σενάριο για το μέλλον τους. Ενδεικτικό είναι ότι τρεις μεγάλες βρετανικές οργανώσεις αρωγής η «Save The Children», η «World Vision» και η Βρετανική Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ήδη έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας έκκληση όλες οι νέες υιοθεσίες παιδιών, τα οποία έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους μετά τον καταστροφικό σεισμό, να σταματήσουν, τουλάχιστον προς το παρόν έως ότου εξαντληθεί κάθε προσπάθεια τα παιδιά να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και να μπορέσουν να γίνουν με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Από την άλλη «εφιάλτης» είναι και αυτός που αντιμετωπίζουν οι ζωντανοί. Στη συνοικία Καφού ακόμη δεν έχει φτάσει ούτε μία σταγόνα νερό, τροφή ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατά τη Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης (ΙΟΜ), πάνω από μισό εκατομμύριο ζουν σε 447 αυτοσχέδιους καταυλισμούς, ενώ από αυτούς μόνο σε 350 υπάρχουν οι ελάχιστες εγκαταστάσεις και μόνο σε 3 υπάρχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Την ίδια στιγμή, η καταστολή έχει ξεκινήσει καθώς δυνάμεις της Minustah και αμερικανικές επιτέθηκαν σε Αϊτινούς που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο αεροδρόμιο ζητώντας εργασία, δηλαδή να δουλέψουν για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας! Χτες αμερικανικές δυνάμεις, για «λόγους ασφαλείας», αναπτύχθηκαν και στο νοσοκομείο. Εξάλλου, με εντολή του Πενταγώνου, περίπου 4.000 στρατιώτες και πεζοναύτες, που ήταν έτοιμοι να μεταβούν στο Αφγανιστάν, αποστέλλονται στην Αϊτή, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό που θα αναπτυχθεί σε 16.000.

Κανονική στρατιωτική κατοχή με την έγκριση και της κυβέρνησης: «Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται εδώ ύστερα από δικό μας αίτημα για να μας βοηθήσουν στα θέματα της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελερίβ στο γαλλικό ραδιοσταθμό RTL, προσθέτοντας ωστόσο ...ότι η χώρα δε βρίσκεται «υπό κηδεμονία»!

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιεί αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία για να καταλάβει στρατιωτικά την Αϊτή», επανέλαβε χτες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, προσθέτοντας επίσης, για άλλη μια φορά, ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να στείλει γιατρούς και φάρμακα στην Αϊτή και όχι στρατό.

ΟΝΔΟΥΡΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στη χούντα

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Με διαδηλώσεις που ξεκίνησαν χτες και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μέχρι την Τετάρτη, που θα γίνει και η ορκωμοσία του Πορφίριο Λόμπο Σόσα, απαντά ο λαός της Ονδούρας και το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης της Ονδούρας (FNRP).

Η ανακοίνωση του Μετώπου αναφέρει ότι οι διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Σαν Πέδρο Σούλα, ώστε να καταδικαστεί «η συνέχιση της δικτατορίας της ολιγαρχίας» στο πρόσωπο του Πορφίριο Λόμπο, υποψήφιου του «Εθνικού Μετώπου» (δεξιού κόμματος στην Ονδούρα) και υποτιθέμενου νικητή του προεδρικών εκλογών της 29ης Νοέμβρη. Εκλογές που σημαδεύτηκαν από καταστολή, βία και νοθεία και το κυριότερο από τεράστια αποχή - σύμφωνα με στοιχεία του FNRP, μεταξύ 65% και 70% - που είχε καλέσει το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης και ουσιαστικά ακυρώνει το αποτέλεσμά τους. Εξάλλου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το FNRP είχε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και φυσικά δεν πρόκειται να αναγνωρίσει και μια κυβέρνηση υπό τον Πορφίριο Λόμπο.

Στο μεταξύ έχει ανακύψει εκ νέου ζήτημα όσον αφορά την τύχη του προέδρου Μανουέλ Σελάγια, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρεσβεία της Βραζιλίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πορφίριο Λόμπο δήλωσε ότι στο «πλαίσιο μιας συμφωνίας» θα επιτραπεί στον Σελάγια να εγκαταλείψει τη χώρα χωρίς να διατρέχει κίνδυνο να συλληφθεί. «Ο Σελάγια, οι συγγενείς του και μέλη του κύκλου των συμβούλων του θα μπορέσουν να αναχωρήσουν για τη Δομινικανή Δημοκρατία την 27η Γενάρη ... ως καλεσμένοι της αδελφής μας χώρας», ανέφερε ο Λόμπο σε ανακοινωθέν του. Νωρίτερα ο Σελάγια είχε επιβεβαιώσει σε δηλώσεις του στο «Radio Globo» την επίτευξη σχετικής συμφωνίας ως «χειρονομία καλής θέλησης από μέρους του Πορφίριο Λόμπο», ο οποίος «αποστασιοποιείται από τη δικτατορία». Αργότερα, με δηλώσεις του Λεονέλ Φερνάντες, προέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας, επιβεβαιώθηκε ότι Μανουέλ Σελάγια θα μεταβεί στο Σάντο Ντομίνγκο, αλλά ότι «εκδήλωσε την επιθυμία του να εγκατασταθεί στο Μεξικό».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Συνεχίζεται ο ορυμαγδός των απολύσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνεχίζεται η «εκκαθάριση» εργαζομένων παρά το γεγονός ότι αναλυτές και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί ερίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

Χτες η βρετανική τράπεζα Lloyds ανακοίνωσε περίπου 600 απολύσεις σε μια ακόμη προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ομίλου που πέρσι διασώθηκε χάρη σε δημόσια κονδύλια και έχει από τις αρχές του 2009 μειώσει το προσωπικό της κατά 15.500 υπαλλήλους.

Σχέδια για την περικοπή 8.300 θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκ των οποίων οι 4.000 θα γίνουν στη Γερμανία, ανακοίνωσε χτες ο Νικ Ρέιλι, επικεφαλής της «Opel», θυγατρική της αμερικανικής GM, επιβεβαιώνοντας και την είδηση του κλεισίματος του εργοστασίου της στην Αμβέρσα του Βελγίου, στο οποίο απασχολούνται 2.600 εργαζόμενοι στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσής» της.

Στη Γαλλία, απεργοί εργάτες κρατούν ομήρους από το μεσημέρι της Τετάρτης τέσσερις διευθυντές της σουηδικής μεταλλουργίας «Akers», ύστερα από την αναγγελία κλεισίματος του εργοστασίου τους στην πόλη Φρες της Κεντροανατολικής Γαλλίας.

Τέλος, σύμφωνα με προβλέψεις του ελεγκτικού και συμβουλευτικού οίκου «PricewaterhouseCoopers» (PwC), το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των κυριότερων αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη (E7 - Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία, Μεξικό, Ινδονησία και Τουρκία) θα ξεπεράσει αυτό των χωρών της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Καναδά) μέχρι το 2020, με τη βοήθεια της Κίνας, η οποία θα εξελιχθεί σε πρώτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, μπροστά και από τις ΗΠΑ. Η τάση αυτή, κατά τους υπολογισμούς της «PricewaterhouseCoopers», αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη δεκαετία, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το 2030 η κατάταξη των δέκα μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα διαμορφωθεί ως εξής: Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Βραζιλία, Ρωσία, Γερμανία, Μεξικό, Γαλλία και Βρετανία.

ΗΠΑ-ΕΕ
Κοινές διαβουλεύσεις για «αντιτρομοκρατικά μέτρα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Με στόχο να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους για την «απόλυτη ανάγκη» εγκατάστασης σαρωτών στα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, από τους οποίους θα περνάνε οι επιβάτες με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, έφτασε χτες στην Ισπανία η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

Η Ναπολιτάνο μετέβη στο Τολέδο με στόχο να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που έλαβε χώρα χτες με ένα από τα κύρια θέματα στην ατζέντα τους την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», υπό το πρίσμα της αποτυχημένης απόπειρας του 23χρονου Νιγηριανού Ούμαρ Φαρούκ να ανατινάξει αεροσκάφος της «Delta Airlines» πάνω από το Ντιτρόιτ. Οι Ευρωπαίοι δε φαίνονται να είναι αντίθετοι στους σαρωτές σώματος, όμως απαιτούν οι εικόνες να καταστρέφονται και οι έλεγχοι να γίνονται σε εθελοντική βάση. Εξάλλου, η Γαλλία φέρεται έτοιμη να δοκιμάσει τα μηχανήματα αυτά στα αεροδρόμια του Παρισιού και η Ιταλία φαίνεται διατεθειμένη να κάνει το ίδιο. Η Βρετανία και η Ολλανδία έχουν ήδη προμηθευτεί σαρωτές και θα τους εγκαταστήσουν σύντομα. Αντίθετα, η Γερμανία και η Ισπανία εμφανίζονται να έχουν επιμέρους ενστάνσεις. Πάντως, το αίτημα των ΗΠΑ υπερασπίστηκε ο Ευρωπαίος συντονιστής του «αντιτρομοκρατικού αγώνα», Ζιλ ντε Κερσόβ, δηλώνοντας ότι «δε θα χρησιμοποιηθούν συστηματικά αυτά τα μηχανήματα υποχρεωτικά σε όλους τους επιβάτες όλων των πτήσεων. Μπορούμε να επιλέγουμε ορισμένες πτήσεις και να ελέγχουμε τους επιβάτες τους και ίσως και μερικούς άλλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ