Μιλάει στον «Ρ» ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας
-- Ποια η αντίδραση του τουρκικού λαού απέναντι στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, δεδομένων και των «ευρωπαϊκών απαιτήσεων»;
-- Αξίζει να αναφερθούμε στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής 14/3, που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τη συζήτηση του Ασφαλιστικού. Είχαμε γενική στάση εργασίας δύο ωρών, σε εθνικό επίπεδο, με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή και πορείες σε πολλές πόλεις της τάξης ακόμα και των 500.000 ανθρώπων, που κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας.
Ο νέος νόμος που προωθεί η κυβέρνηση χτυπά δύο νευραλγικούς τομείς του ασφαλιστικού συστήματος, την Υγεία, η οποία εμπορευματοποιείται, και το Συνταξιοδοτικό, αυξάνοντας όρια ηλικίας και μειώνοντας τις συντάξεις. Το διπλό αυτό χτύπημα στα λαϊκά δικαιώματα προκάλεσε την πρώτη τέτοιου μεγέθους κινητοποίηση μετά από 17-18 χρόνια στην Τουρκία, φέρνοντας προ εκπλήξεως την κυβέρνηση. Ετσι εξηγείται και η άμεση «οπισθοχώρησή» της, έως ότου βρουν έναν άλλο τρόπο να τον περάσουν, που δε θα προκαλεί αντιδράσεις.
Στο υπάρχον σύστημα δεν υπάρχει αντίλογος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), όμως ο λαός αναζητά τις εναλλακτικές λύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Μάρτη το ΚΚ Τουρκίας διοργάνωσε στην Ιστανμπούλ τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία στην ιστορία του, αποδεικνύοντας ότι κόσμος που ποτέ πριν δεν είχε συνταχθεί μαζί μας στο παρελθόν, τώρα μπαίνει στη μάχη. Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που ο λάος αποφασίζει να παλέψει και θεωρούμε ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ενδυνάμωση του κινήματος. Το ιδεολογικό υπόβαθρο του κόσμου, που έχει στοιχεία εθνικισμού και βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση, μάλλον περιπλέκει την κατάσταση. Σε αυτές τις συνθήκες το ΤΚΡ προσπαθεί να βρει τρόπο να προσελκύσει δυνάμεις και το καταφέρνουμε. Επιχειρούμε να προσεγγίσουμε ακόμα και τους εξτρεμιστές, όχι με τον ενστερνισμό εθνικιστικών απόψεων, αλλά προσπαθώντας να εξηγήσουμε σε μία μερίδα ανθρώπων ποιες είναι οι προϋποθέσεις προκειμένου η Τουρκία να είναι μία πραγματικά ανεξάρτητη χώρα.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που προσελκύουμε κόσμο, ο οποίος δεν είχε συνταχθεί ποτέ στο παρελθόν με την «αριστερά», και αυτό είναι θετικό.
-- Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τα δικαιώματα των Κούρδων;
-- Πιστεύουμε ότι αυτή είναι ιστορική χρονιά για την Τουρκία, όπου θα κληθεί να «επιλέξει κατεύθυνση». Ενα από τα ζητήματα που θα χρησιμοποιούνται είναι και το Κουρδικό. Φυσικά η στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ προετοιμάστηκε από τις ΗΠΑ. Εγινε για τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος ώστε να προωθηθούν οι πολυσυζητημένες «μεταρρυθμίσεις». Εμείς πιστεύουμε ότι είναι όλα ένα αμερικανόπνευστο σχέδιο, μέρος του οποίου είναι και ο Ταλαμπανί, ο Μπαρζανί και άλλα στελέχη της κουρδικής κοινότητας μέσα στην Τουρκία, που θα προσπαθήσουν να δώσουν μία «αστική λύση» στο πρόβλημα. Δηλαδή, θα επιχειρηθεί μία «αποκέντρωση» του συστήματος, με παράλληλη προσπάθεια εκμετάλλευσης της φθηνής εργατικής δύναμης των Κούρδων, για νέες επενδύσεις στην περιοχή. Το σχέδιο του Ερντογάν και της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση κεφαλαίων στην κουρδική περιοχή, με εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και της φτηνής εργατικής δύναμης προς όφελος των πολυεθνικών. Ενα «παιχνίδι», που δεν έχει καμία σχέση με τα δικαιώματα των Κούρδων.
-- Τι έχετε να πείτε για τη δικαστική αγωγή εναντίον του ΑΚΡ;
-- Η προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του ΑΚΡ είναι πραγματικά παράξενη. Το ΑΚΡ κέρδισε την πλειοψηφία, σχημάτισε κυβέρνηση και τώρα το Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει υπέρ ή κατά της απαγόρευσής του, με την αγωγή να στρέφεται και εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μπορούμε να πούμε ότι ήταν αναμενόμενη η ένταση. Δεν είναι εύκολο να αλλάξει το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία. Είναι μία μεγάλη χώρα, στην οποία υπάρχουν εσωτερικές αντιθέσεις και η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προσπαθεί να εγκαθιδρύσει, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, ένα σύστημα «μετριοπαθούς ισλάμ», με αποτέλεσμα να συναντά αντίσταση από την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων και ημών και φυσικά υπάρχουν και αντιδράσεις στο ίδιο το κατεστημένο. Αυτή είναι μία διαμάχη μεταξύ διαφορετικών μερίδων της άρχουσας τάξης.
Ωστόσο, πρέπει να κινητοποιηθεί και η κοινωνία, γιατί οι αλλαγές θα έχουν αντίκτυπο σε αυτή. Εμείς λοιπόν δε λέμε «εναντιωνόμαστε στο ΑΚΡ γιατί έχει αντιδημοκρατική πολιτική». Λέμε ότι ο λαός πρέπει να δώσει ο ίδιος τη μάχη, να βγει από το τέλμα, γιατί αν το κάνουν άλλες δυνάμεις τότε θα είναι και πάλι σε βάρος του, αφού θα κινηθεί προς το φασισμό, και στην Τουρκία υπάρχει ανάλογο παρελθόν...
-- Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΕ στις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας;
-- Το μόνο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρεται η ΕΕ στην Τουρκία είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα όσες βλάπτουν την εργατική τάξη. Οι ιδιωτικοποιήσεις, ο νέος νόμος για την Κοινωνική Ασφάλιση, όλα υπαγορεύονται από την ΕΕ. Τα πολυσυζητημένα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες που απαιτεί η Ενωση περιορίζονται μόνο σε επίπεδο δικαιωμάτων των μειονοτικών ιδρυμάτων και δη των χριστιανικών. Δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την πραγματικότητα που βιώνει ο τουρκικός λαός. Οσον αφορά δε στα μέτρα που λαμβάνονται με αφορμή την «τρομοκρατία» οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Τουρκία είναι ανοιχτές σε κάθε αντιδημοκρατικό μέτρο που προωθεί η ΕΕ και είμαστε συνηθισμένοι. Αυτό που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητος είναι ότι δεν έχουμε επωφεληθεί σε τίποτα απολύτως από την ΕΕ.
Κάποιοι απευθυνόμενοι στο ΤΚΡ λένε ότι χρωστάμε τη νομιμότητά μας στην ΕΕ. Ψεύδονται. Ο,τι κερδίσαμε το οφείλουμε στις δικές μας μάχες. Η ΕΕ δεν έκανε τίποτα για το κόμμα μας και για να είμαστε ειλικρινείς δε θέλουμε να κάνει κάτι.
-- Ποιο είναι το σχόλιό σας για τη Συνάντηση όπου λάβατε μέρος;
-- Αυτές οι συναντήσεις θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές και πρέπει να επιταχύνουμε, επειδή πιστεύουμε ότι το μέλλον επιφυλάσσει απειλές αντιδραστικών ακόμα και φασιστικών τάσεων, όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά για όλη την Ευρώπη. Γι' αυτό κρίνουμε ότι η ταξική πάλη θα οξυνθεί και πρέπει να βρούμε τρόπους να συντονίσουμε τη δράση μας. Αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην καλύτερη συνεργασία, τη μεταξύ μας επαφή και την αλληλοενημέρωση.