ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
«Με το λαό, για το λαό στη χώρα και στην Ευρώπη»

Πραγματοποιήθηκε το 6ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας-Μοραβίας

Παλαιότερη κινητοποίηση αγροτών κατά της ΕΕ

Associated Press

Παλαιότερη κινητοποίηση αγροτών κατά της ΕΕ
Στις 15-16 του Μάη πραγματοποιήθηκε στην πόλη Τσέσκε Μπαντόβιτσα της Δημοκρατίας της Τσεχίας το 6ο τακτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας-Μοραβίας (ΚΚΒΜ (Τσεχίας) με τίτλο «Με το λαό, για το λαό στη χώρα και στην Ευρώπη». Στις εργασίες έλαβαν μέρος 348 σύνεδροι ενώ παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από 35 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλο τον κόσμο. Το συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την επανεκλογή του Μίροσλαβ Γκρεμπένιτσεκ στην Προεδρία της Κεντρικής Επιτροπής και την υιοθέτηση του Κειμένου «Ελπίδα για την Τσεχία».

Το ΚΚΒΜ προέκυψε μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας το 1990 (για την οποία φυσικά οι αστικές δυνάμεις δε ρώτησαν τον τσεχοσλοβάκικο λαό) και είναι στην ουσία ο διάδοχος του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας στην Τσεχία. Το ΚΚΒΜ είναι το μεγαλύτερο κομμουνιστικό κόμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφού στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έλαβε ποσοστό 18,5% (εκλέγοντας 41 βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων) και αναδείχτηκε σε τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες (CSSD) και την κεντροδεξιά αντιπολίτευση (ODS). Πλέον μετά την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών από την κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών, οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν το ΚΚΒΜ σε δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας με ποσοστό 22,7% (δημοσκόπηση Μάη 2004). Το ΚΚΒΜ είναι το μαζικότερο στη χώρα αφού διαθέτει περίπου 110.000 μέλη, ενώ επίσης δραστηριοποιείται εντός της Ενωσης Εργατικών Συνδικάτων Βοημίας, Μοραβίας και Σιλεσίας (OSCMS), στις Ενώσεις Αριστερών Γυναικών (LKZ) και σε άλλες κοινωνικές οργανώσεις.

Από το φεστιβάλ της εφημερίδας «ALLO NOVINY». Μιλάει ο Πρόεδρος του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, Μίροσλαβ Γκρεμπένιτσεκ
Από το φεστιβάλ της εφημερίδας «ALLO NOVINY». Μιλάει ο Πρόεδρος του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, Μίροσλαβ Γκρεμπένιτσεκ
Εξαιρετικής σημασίας είναι το γεγονός ότι το ΚΚΒΜ, σε αντίθεση με άλλους «μεταλλαγμένους πρώην κομμουνιστές», εμμένει στην κομμουνιστική του ταυτότητα και αξιολογεί θετικά τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού. Η υψηλή αποδοχή του από τον τσέχικο λαό και η μεγάλη εκλογική του επιτυχία οφείλονται ακριβώς σε αυτή την πολιτική στάση και όχι φυσικά σε οποιονδήποτε «εξαγνισμό» από το κομμουνιστικό παρελθόν.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνεδρίου, που αποτελούν τη βάση για την πολιτική του κόμματος μέχρι το επόμενο συνέδριο, το ΚΚΒΜ θεωρεί τον καπιταλισμό τη βασική αιτία των προβλημάτων της υφηλίου αλλά και της Τσεχίας συγκεκριμένα. Βασικός προγραμματικός στόχος του είναι ο σοσιαλισμός, η «δημοκρατική κοινωνία, στην οποία θα διασφαλίζεται η ισότητα όλων και θα επικρατεί ο οικονομικός και πολιτικός πλουραλισμός». Βασικό ρόλο στην οικονομία θα παίζει «η κοινωνική ιδιοκτησία, σύμφωνα πάντα με τις παραδόσεις του μαρξισμού».

Οι προτεραιότητες για το ΚΚΒΜ
  • Η καταπολέμηση της ανεργίας, που πλήττει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού (11%) μετά την εδραίωση της οικονομίας της αγοράς, είναι από τις προτεραιότητες του ΚΚΒΜ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη θέσπιση του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών
  • Η υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων των πολιτών. Συγκεκριμένα, το ΚΚΒΜ καταδικάζει την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και παράλληλα προωθεί την εξασφάλιση και χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης σε μόνιμη βάση από το κράτος με βάση την αλληλεγγύη των γενεών και την αρχή της αναδιανομής του εισοδήματος. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα προβλήματα της εθνικής ομάδας των Ρόμα (Τσιγγάνοι) και καταδικάζεται η προσπάθεια περικοπής των κοινωνικών επιδομάτων
  • Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και η ανάγκη για ανάπτυξη. Το ΚΚΒΜ σημειώνει την ανάγκη να μπει ένα τέλος στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων που γίνονται με άναρχο τρόπο και παράλληλα υπογραμμίζει πως οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να διοικούνται από εταιρίες στις οποίες το κράτος, περιφερειακές αρχές, οι εργάτες ή συνεταιρισμοί θα έχουν τον έλεγχο. Επίσης, προτείνει «νομικές διατάξεις και κανονισμούς που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες θα προσφέρουν εργασία στο τοπικό εργατικό δυναμικό». Τέλος, μνεία γίνεται και για την ανάγκη αναβίωσης της αγροτικής οικονομίας
  • Η αναδιάταξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής της Τσεχίας. Το ΚΚΒΜ δε συμφωνεί με τον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής μόνο σε ΗΠΑ και ΕΕ και προωθεί την ενίσχυση των δεσμών με άλλες χώρες, όπως και τη στενότερη συνεργασία με τη Σλοβακία
  • Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΚΚΒΜ είχε ταχθεί κατά της ένταξης της Τσεχίας στην ΕΕ πριν από το σχετικό δημοψήφισμα (στο οποίο μόλις το 52% προσήλθε στις κάλπες) και καταδικάζει το δημοκρατικό έλλειμμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη να ξεπεραστεί «ο κατακερματισμός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς»
  • Η καταδίκη της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που βασίζονται στο δόγμα του «προληπτικού πολέμου». Το ΚΚΒΜ επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ (ένταξη που έγινε χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του λαού σε δημοψήφισμα) και καταδικάζει τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ.
Περί «σταλινισμού»...

Στο Συνέδριο όχι μόνο δεν πάρθηκε καμία απόφαση «καταδίκης του σταλινισμού» (όπως εντάχθηκε στο καταστατικό του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς) αλλά δεν υπήρξε καν σκέψη να τεθεί τέτοιο θέμα, εξαιτίας ακριβώς της ταυτότητας του κόμματος και του κλίματος εντός του. Παράλληλα, δεν έχει παρθεί καμία απόφαση συμμετοχής στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Αντίθετα, ισχύει η στάση που διαμορφώθηκε μετά τη Συνάντηση της Ρώμης για το ΚΕΑ (8-9 του Μάη), δηλαδή ότι το ΚΚΒΜ δε συμμετέχει. Αξίζει να σημειωθεί ότι απόφαση συμμετοχής στο ΚΕΑ δεν έχει πάρει ούτε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σλοβακίας που παραπέμπει αυτή τη συζήτηση στο συνέδριό του.


Γ. Παπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ