ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Καμία αποζημίωση στους πληγέντες της Χίου από το «Ταμείο Αλληλεγγύης»

Αυτό προκύπτει από απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Eurokinissi

Καμία αποζημίωση δεν θα πάρουν οι πληγέντες της Χίου από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης», όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Με αφορμή αυτό, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει:

«Αποκαλυπτική είναι η στάση της ΕΕ μέσα από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο αυτό το καλοκαίρι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευθαρσώς δηλώνει πως για το πολυδιαφημιζόμενο "Ταμείο αλληλεγγύης" της δεν θεωρούνται επιλέξιμες οι αποζημιώσεις των κατοίκων της Χίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Ταμείο αποζημιώνει μόνο όταν οι ζημιές είναι πάνω από "το 1,5% του περιφερειακού ακαθάριστου προϊόντος", δηλαδή στην περίπτωση της Χίου "οι ζημιές πρέπει να είναι πάνω από 38,2 εκατομμύρια ευρώ". Ομολογούν συνεπώς ότι το εν λόγω Ταμείο έχει δημιουργηθεί για να διασφαλίζει την ακεραιότητα και την ευημερία των μεγάλων επιχειρήσεων και μεγαλοϊδιοκτητών.

Καμία επίσης έκπληξη δεν μας προκαλεί ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έστειλε καν αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αποζημίωση των πληγέντων από το "Ταμείο Αλληλεγγύης". Είναι τόσο άρρηκτα δεμένη με την Ευρωενωσιακή πολιτική που τη συναποφασίζει και την εφαρμόζει με περίσσια αφοσίωση γι' αυτό και προφανώς δεν θέλει ούτε καν να τους ενοχλήσει...

Για τα κονδύλια της ΕΕ που Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυβέρνηση αποφασίζουν να λυμαίνονται τα μονοπώλια, ο λαός μας έχει πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει πολλαπλάσια. Γι' αυτό και το ΚΚΕ επιμένει ότι εδώ και τώρα κυβέρνηση και η ΕΕ πρέπει να αποζημιώσουν όλους τους πληγέντες από τις μεγάλες πυρκαγιές στο νησί της Χίου όπως και τους μαστιχοπαραγωγούς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχουν καν αποζημιωθεί ακόμα από την προηγούμενη πυρκαγιά».

Επεισόδια στο κέντρο κράτησης στη Χίο

Σκηνικό έντασης σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στον καταυλισμό προσφύγων της Χίου, στη Σούδα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, Αλγερινοί συνεπλάκησαν με Σύρους, με καδρόνια, πέτρες και σίδερα. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και εκτός του καταυλισμού, με ομάδα ατόμων να σπάει αυτοκίνητο υπαλλήλου που εκείνη την ώρα εκτελούσε βάρδια.

Από το φόβο γενίκευσης των επεισοδίων, οι υπόλοιποι πρόσφυγες, κυρίως οι οικογένειες, ζήτησαν να μεταφερθούν εκτός καταυλισμού και τελικά μετακινήθηκαν στον δημοτικό κήπο και σε πάρκο βόρεια του καταυλισμού του ΔΗΠΕΘΕ. Από τον πετροπόλεμο τραυματίστηκαν τέσσερις πρόσφυγες, που μεταφέρθηκαν στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών. Επενέβη η Αστυνομία που προχώρησε σε 11 προσαγωγές ατόμων, τα οποία αναμένεται να μεταφερθούν σε προαναχωρησιακά κέντρα, ώστε να απελαθούν. Επίσης, προχτές, το μεσημέρι, δύο αλλοδαποί, Αλγερινός και Μαροκινός, που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με μαντίλια, απέκλεισαν την είσοδο του καταυλισμού με τραπεζοκαθίσματα, ενώ αναποδογύρισαν και κάδους απορριμμάτων. Και οι δύο απομονώθηκαν από τους υπόλοιπους πρόσφυγες, που τους αποδοκίμασαν, και προσήχθησαν από την Αστυνομία.

Συνολικά 241 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στη Λέσβο αφίχθη ένα άτομο, στη Χίο 123, στη Σάμο 41, στην Κω 58 και στην Κάλυμνο 18 άτομα. Σε ολόκληρη τη χώρα οι καταμετρημένοι μετανάστες και πρόσφυγες είναι 60.817. Εξάλλου, συνολικά 3.501 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν φέτος τη ζωή τους προσπαθώντας να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε ύστερα από την ανατροπή σκάφους που μετέφερε 400 - 450 μετανάστες ανοιχτά των ακτών της Αιγύπτου την περασμένη Τετάρτη. Ο Οργανισμός εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών από την τραγωδία ανέρχεται στα 285 - 300 άτομα, με την αιγυπτιακή Ακτοφυλακή να αναφέρει ότι αγνοούνται σχεδόν 240 άνθρωποι. Οι εκτιμήσεις αυτές ανέβασαν τον αριθμό των θυμάτων σε πάνω από 3.500 φέτος, σχεδόν όσοι και οι θάνατοι που καταγράφηκαν για το σύνολο του 2015 και τουλάχιστον 200 περισσότεροι συγκριτικά με το 2014.

Καταγγελίες

Τους λόγους της παραίτησής του από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέθεσε ο Οδυσσέας Βουδούρης σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος κατηγόρησε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, για «φαραωνικά σχέδια δημιουργίας δομής φιλοξενίας δίπλα από το πρώην εργοστάσιο "Softex" Θεσσαλονίκης, κόστους 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ανατεθεί σε εμπορική εταιρεία με εργολαβικό κέρδος 1,059 εκατομμύρια ευρώ», καθώς και για «εμμονή σε αδόκιμες επιλογές», όπως η προμήθεια οικίσκων όχι με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά με απαίτηση «από το γραφείο του υπουργού» για οικίσκους μεγαλύτερους κατά 60 εκατοστά. «Υπάρχει στην περίπτωση αυτή μια πίεση που οδηγεί σε διαδικασίες απευθείας ανάθεσης αντί να γίνουν διαγωνισμοί», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης «στην ουσία δεν λειτουργεί και το όργανο που διοικεί τις δομές είναι το γραφείο του υπουργού», κάνοντας λόγο για «ένα παράλληλο σύστημα» διοίκησης. Επίσης, σύμφωνα με τον Οδ. Βουδούρη, «υπάρχει μια ασάφεια όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα», καθώς, όπως τόνισε, ο αριθμός των προσφύγων που δημοσιοποιείται καθημερινά από το άτυπο όργανο Κέντρο Επιχειρησιακής Οργάνωσης Μεταναστευτικού (και κοινοποιείται στα ΜΜΕ από το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης) είναι κατά 10.000 υψηλότερος από τον αριθμό που δίνει το σχετικό όργανο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΚΕΣΟΔΠ). Εθεσε, εξάλλου, και ζητήματα απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα αρμόδια υπουργεία, που ανέρχεται σε 28%, αποδίδοντας αυτή την καθυστέρηση στην ανυπαρξία των κατάλληλων δομών στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που θα απορροφήσουν τα κονδύλια.

Σε δέσμευση καταθέσεων των δημοτών προχωρά ο Δήμος Καρδίτσας

Στη δέσμευση καταθέσεων των δημοτών του που έχουν χρέη από το 2010 και πριν, έχει προχωρήσει ο Δήμος Καρδίτσας. Για το γεγονός οι δημότες ενημερώθηκαν με επιστολή που έστειλε πρόσφατα ο Δήμος στα e-mail τους, σε συνέχεια αντίστοιχης ειδοποίησης που είχαν λάβει πριν από μερικούς μήνες και σχετικής επιστολής στις τράπεζες, το Μάη, με την οποία τις καλούσε σε δέσμευση των συγκεκριμένων λογαριασμών. Αποδέκτες της επιστολής μέσω e-mail είναι οι ίδιοι που πριν μήνες έλαβαν ειδοποιητήρια και συγκεκριμένα όσοι έχουν οφειλές προς το δήμο, αδιακρίτως, ανεξάρτητα δηλαδή από την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και το ποσό που χρωστούν.

Ουσιαστικά, πρόκειται για υλοποίηση της φοροεπέλασης απέναντι στα λαϊκά στρώματα, τα οποία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης πόσο μάλλον στην εξόφληση χρεών τους και βέβαια είναι μία γεύση τού τι ακριβώς σημαίνει «οικονομική αυτοτέλεια» στην Τοπική Διοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη ειδοποίηση που στάλθηκε στους δημότες με οφειλές, μόνο περίπου 290 μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε διακανονισμό με τον Δήμο για εξόφληση των χρεών τους. Η διαδικασία αυτή έβαλε σε τρεχάματα αρκετούς δημότες που τύγχανε να διατηρούν λογαριασμούς σε δύο ή τρεις τράπεζες, καθώς όλες δέσμευσαν το ποσό των οφειλών. Ο δήμος πιέζει προκειμένου να προλάβει τυχόν παραγραφή των χρεών.

Συνολικά οι 2.300 οφειλέτες στους οποίους στάλθηκαν τα e-mail, χρωστούν στο δήμο περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου των προσαυξήσεων. Από το δήμο, συνολικά οι οφειλέτες του υπολογίζονται στους 15.000, με χρέη που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Στην επιστολή που στέλνει ο Δήμος Καρδίτσας σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Σας ενημερώνουμε επίσης ότι προχωρήσαμε και σε δέσμευση των όποιων καταθέσεών σας σε όλες τις Τράπεζες για το τμήμα των χρεών σας που δημιουργήθηκε από το 2010 και πριν». Οι δημότες καλούνται να τακτοποιήσουν τις σχετικές οφειλές το συντομότερο δυνατό, πληρώνοντας κάθε μήνα το ποσό που μπορούνε ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. «Στην περίπτωση αυτή θα προχωρήσουμε σε άρση της δέσμευσης των καταθέσεών σας», σημειώνεται.

Η διαδικασία ενημέρωσης των δημοτών που ακολουθήθηκε, δηλαδή μέσω e-mail προβλέπεται από νόμο του 2013. Ο δήμος έλαβε τα σχετικά στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί και σε άλλους δήμους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ