ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΔΡΑ
Αναζητούν χορηγούς για το Μουσείο...

Ο «Ρ» συνεχίζει την έρευνα για τους δήμους του Πειραιά, παρουσιάζοντας σήμερα τα προβλήματα των κατοίκων της Υδρας. Χωρίς συγκοινωνίες, χωρίς πόσιμο νερό και με ένα Μουσείο που αναζητεί χορηγούς για να συνεχίσει τη λειτουργία του...

Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του νησιού δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοί του...
Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του νησιού δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοί του...
(Α' μέρος)

Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Υδρας, που ξεκινούν από την έλλειψη συγκοινωνίας, με μόνο ένα συμβατικό πλοίο τέσσερις φορές την εβδομάδα για το καλοκαίρι - και ακόμη λιγότερα δρομολόγια το χειμώνα - και φτάνουν μέχρι και το πόσιμο νερό, το οποίο προμηθεύονται με υδροφόρα πλοία από την Τροιζήνα. Την ίδια στιγμή το μουσείο του νησιού, φυτοζωεί, αναζητώντας... χορηγούς, αφού το υπουργείο Παιδείας δεν προχωρά στη χρηματοδότησή του. Σήμερα, ο «Ρ», συνεχίζει την έρευνα για τους δήμους του Πειραιά και παρουσιάζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Υδρας.

Η Υδρα, νησί του βορείου Μυρτώου Πελάγους, μετράει περίπου 6.000 κατοίκους. Οφείλει το όνομά της στα άφθονα νερά που ανάβρυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε στην αρχαιότητα. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, ήταν οι Δρύοπες. Η Υδρα είναι το διασημότερο νησί του Σαρωνικού με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 η Υδρα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των Τούρκων. Η ναυτική ιστορία της Υδρας αντανακλάται στα αρχοντικά της, το παλιό λιμάνι, το μουσείο και τη ναυτική σχολή.

«Η Υδρα σήμερα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Συγκοινωνία, αποχέτευση, ύδρευση, και, δυστυχώς, και σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό βρίσκεται στη δεκαετία του '50. Η μόνη αθλητική μας εγκατάσταση είναι ένα ξερό κακό ποδοσφαιρικό γήπεδο», μας λέει ο δήμαρχος της πόλης, Κ. Αναστόπουλος.

-- Μόνο με το ποδόσφαιρο ασχολούνται τα παιδιά;

-- «Και λίγο με το μπάσκετ και το βόλεΐ».

-- Υπάρχει κλειστή αίθουσα γυμναστικής;

-- «Στο σχολείο υπάρχει ένας κλειστός χώρος. Εχουμε πολλά παιδιά. Είμαστε ζωντανό νησί. Και βέβαια υπάρχει και η Σχολή Εμποροπλοιάρχων καθώς και η Σχολή Καλών Τεχνών. Εχουμε δύο Νηπιαγωγεία, δύο Δημοτικά, ένα Γυμνάσιο ένα Λύκειο».

-- Ποιο είναι το σημαντικότερο από τα προβλήματα του νησιού.

-- «Κατ' αρχήν το μέγα πρόβλημα της συγκοινωνίας. Δημιουργήθηκε μετά την ενοποίηση των εταιριών, με αποτέλεσμα να έρχεται μόνο ένα συμβατικό πλοίο τέσσερις φορές την εβδομάδα. Το δε χειμώνα κανείς μας δε γνωρίζει τι θα γίνει».

-- Τα εισιτήρια με το «Ντόλφιν» είναι πανάκριβα...

-- «Παρ' όλα αυτά οι εταιρίες ισχυρίζονται ότι δεν τους φθάνουν αυτά που κερδίζουν, επειδή οι τιμές των εισιτηρίων είχαν κανονιστεί προ της αυξήσεως του πετρελαίου».

-- Σχετικά με το πρόβλημα της αποχέτευσης τι γίνεται;

-- «Προς το παρόν έχει γίνει το δίκτυο. Καθυστερεί ο βιολογικός καθαρισμός. Βρισκόμαστε στη διαδικασία της έγκρισης του χώρου, η οποία εξαρτάται από την Αρχαιολογία, η οποία ακόμα δεν έχει δώσει το πράσινο φως».

-- Το άλλο μεγάλο πρόβλημα, του νερού, πώς το αντιμετωπίζετε;

-- «Δυστυχώς εξακολουθούμε να προμηθευόμαστε νερό με υδροφόρα πλοία από την Τροιζήνα, ενώ λογικά θα έπρεπε να έχει χρηματοδοτηθεί μια αφαλάτωση ή άλλες κινήσεις για τις οποίες χρειάζονται χρήματα. Πρέπει να σας πω ότι σήμερα το νερό είναι πανάκριβο και ταυτόχρονα προβληματικό».

Καμιά ενίσχυση στον Πολιτισμό

Πηγαίνοντας στην Υδρα δεν μπορεί κανείς να παραλείψει να επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο δίπλα στο Λιμεναρχείο, που διαθέτει αξιόλογο αρχειακό υλικό από την Επανάσταση του 1821. Ιδρύθηκε το 1918. Σήμερα βρίσκεται κάτω από την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας. Μιλήσαμε με την Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου Παύλου, αρχαιολόγο - ιστορικό και διευθύντρια του Μουσείου.

-- Θέλω να μου πείτε δυο κουβέντες για το Μουσείο σε σχέση με το νησί...

-- «Η Υδρα σήμερα, θεωρώ, ότι βρίσκεται σε ύφεση. Υφεση τεχνολογική, ύφεση πολιτιστική. Η Υδρα είναι μια ζωντανή ιστορία. Αυτή τη στιγμή το Μουσείο κρατάει το νησί ψηλά. Φροντίζουμε κυρίως σε περιόδους τουριστικής αιχμής να έχουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις ποιότητας».

-- Συνεργάζεστε με το Δήμο;

-- «Δεν υπάρχει καμιά συνεργασία. Αντιθέτως υπάρχει ασυνεννοησία και ομολογώ ότι δεν κατάλαβα ποτέ το λόγο. Αυτή η αντιπαλότητα έχει φτάσει σε επίπεδο υπουργείου. Σκεφτείτε ότι, κάποια στιγμή ο δήμαρχος, επί υπουργίας κ. Ευθυμίου, ζήτησε να έχει το πάνω χέρι στο Μουσείο και βέβαια ο υπουργός του είπε ότι πρόκειται περί δημόσιας υπηρεσίας και δεν έχει το δικαίωμα εκχώρησης».

-- Η κ. Γιαννάκου τι λέει;

-- «Ποιος υπουργός παίρνει τέτοια ευθύνη; Εμείς κατ' εξαίρεση ανήκουμε στο υπουργείο Παιδείας, γιατί εκτός από Μουσείο είμαστε Αρχείο και Βιβλιοθήκη».

-- Το Μουσείο παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή της Υδρας σχεδόν σε όλους τους τομείς;

-- «Νομίζω ναι. Σήμερα οι Υδραίοι αγαπάνε και προσέχουν το Μουσείο τους».

-- Ο Δήμος έχει «αγκαλιάσει» αυτή την προσπάθεια;

-- «Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Μέχρι σήμερα δεν έχω αισθανθεί τη ζεστασιά του, τη συνεργασία του».

-- Μια και έχετε σφαιρική άποψη για την Υδρα, πείτε μου τι άλλα ζητήματα υπάρχουν;

-- «Εχουν πάρα πολύ ακριβή ζωή. Ολα τα είδη ευρείας κατανάλωσης είναι πολύ ακριβά. Π.χ. οι Υδραίοι κάθε Πέμπτη πάνε στην Ερμιόνη για να ψωνίσουν στη λαϊκή. Αυτό σημαίνει ότι κερδίζουν το εισιτήριό τους. Επίσης οι μεταφορές είναι πανάκριβες. Νομίζω ότι ο δήμος λείπει, η δυναμική παρουσία του θα μπορούσε να λύσει προβλήματα καθημερινότητας».

-- Με αυτό το μεγάλο ζήτημα της αποχέτευσης τι γίνεται;

-- «Αλλο μεγάλο πρόβλημα. Οι ευθύνες βαρύνουν την ΤΑ, π.χ. πού είναι οι μελέτες; Η ΤΑ συνεχώς πρέπει να τρέχει στα υπουργεία στους αρμόδιους παράγοντες, να απαιτεί, να παλεύει μαζί με το λαό».

-- Οι ματανάστες στην Υδρα, είναι αρκετοί...

-- «Πολύ σωστά. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν σώσει το νησί. Αυτοί κρατάνε την οικονομία στα χέρια τους. Δεν ξέρω τι θα ήταν η Υδρα χωρίς αυτούς. Είναι μόνιμοι κάτοικοι και πολύ αξιοπρεπείς».

«Με τους χορηγούς επιζούμε»

-- Το Μουσείο με τι χρήματα ζει;

-- «Από τους χορηγούς. Το υπουργείο Παιδείας δε βοηθάει. Δεν μπορεί; δε θέλει; δε γνωρίζω...».

-- Η πολιτεία πώς σας αντιμετωπίζει;

-- «Θα έλεγα ότι η πολιτεία δεν έχει καταλάβει τι έχει στα χέρια της. Χωρίς τις χορηγίες δε θα κάναμε τίποτα. Π.χ. το ασανσέρ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες έγινε με χρήματα του Ιδρύματος Νιάρχου. Αν περιμέναμε χρήματα από το ελληνικό Δημόσιο δεν ξέρω πότε θα το φτιάχναμε. Αυτή είναι η κατάσταση, αυτή είναι η πραγματικότητα. Σαν διευθύντρια του Μουσείου είμαι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να κάνω το καλύτερο δυνατό για το Μουσείο».

Δεν υπάρχει προσωπικό

-- Αλλο πρόβλημα σχετικό με τη λειτουργία του Μουσείου;

-- «Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με το προσωπικό του Μουσείου. Είμαστε 5 άτομα, εκ των οποίων οι 3 είναι συμβασιούχοι από το 2000 και υπάρχει σοβαρή περίπτωση να μην ανανεωθεί η σύμβασή τους».

-- Το υπουργείο Παιδείας δε βλέπει τις ανάγκες που υπάρχουν;

-- «Το πρόβλημα είναι πολλών ετών. Τέτοιες υπηρεσίες υψίστης σημασίας και ασφάλειας θα έπρεπε να τυγχάνουν μεγάλης προσοχής. Η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι ο τουρισμός. Η βιτρίνα μας είναι τα μουσεία μας, οι αρχαιολογικοί μας χώροι. Πού είναι το ειδικευμένο προσωπικό;»...


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ: Το Β΄ μέρος του οδοιπορικού του «Ρ» στην Υδρα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ